Magický průvodce městem pod pahorkem

Magický průvodce městem pod pahorkem https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/331882/bmid_magicky-pruvodce-mestem-pod-pahorke-vmG-331882.jpg 4 243 74

Šéfredaktor Olli Suominen vede středně velké nakladatelství, zaměřené na knížky pro děti a populárně naučnou literaturu. Jeho poklidný život, plný práce i rodinné rutiny, se změní, když si založí facebookový účet. Ozvou se mu totiž nejen kamarádi z dětství, ale i jeho první láska, nyní slavná spisovatelka, jež mu nabídne novou knihu - Magický průvodce městem. Citově okoralý Olli znovu zažívá probouzející se vášeň a posléze se ocitá před zásadním rozhodnutím. V době, kdy příprava rukopisu vrcholí a text se chystá do sazby, beze stopy zmizí jeho manželka a syn. Pouze na Ollim, bojujícím s vlastní amorálností a šrámy na duši, teď záleží, zda se rodina opět shledá. Šanci má jen jednu. Anebo?... celý text

Detektivky, krimi Horory Fantasy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Harjukaupungin salakäytävät , 2010


více info...

Přidat komentář

lvcx
27.08.2023 4 z 5

Nejdřív jsem byla ze závěru trochu v rozpacích, ale konce si opravdu musíte přečíst oba, aby to fungovalo, jak má. Což se krásně hodí k celému duchu knihy. Skoro mám chuť za to přidat hvězdu navíc.

000nugatovej
26.06.2023 4 z 5

Finské podivno.
Ale také varování - život není film, nežijte ho jako film. Dejte si pozor na filmovou magii, ač je tak líbezně lákavá:
"Zpovzdálí se ozývá broukání. Ženský hlas. Krásný, přímo konejšivý. Broukání se postupně mění v píseň. Olli ví, že by měl odejít, dokud ještě odejít může." (str. 59)
Varování - neuvažujte "cinematicky." Je to pak jen krůček od průšvihu:
"Začala jsem vidět život jako dobrodružství a sebe jako jeho tragikou, ale skvostnou hrdinku, která nakonec zvítězí nad svým těžkým osudem, pokud nezapomene žít bez bázně." (str. 260)


sharik
07.03.2023 4 z 5

(SPOILER) Po přeceňovaném a v mnohém podprůměrném Literárním spolku jsem myslel, že s autorem končím. Ale dal jsem tomu ještě šanci a jsem rád Magický průvodce je opravdu dobrý, někde to sice s tou filmovostí přehání, ale na druhou stranu... přiznává to, jde o součást hry. Jen nevím, který z konců byl lepší (procházel jsem knihkupectví a dlouho hledal ten druhý, jako sběratel tohoto druhu podivností v knižním průmyslu jsem se nemohl s přečtením jen na webu smířit). Ten z konců, který mířil ke šťastnějšímu závěru, dopadl o to hůře a byť se jevil jako originálněji napsaný, úplný závěr trochu trpí nedotažeností v logice; druhý byl klasičtěji filmově hořkosladký (spíš hořký) a literárně lépe zvládnutý, jen jaksi konvenčnější (verze, kde je poslední slovo knihy "Facebook")... ještě si to musím nechat projít hlavou. Ale upřímně: Ta kniha není úplná, pokud si oba konce nepřečtete. Už jen proto, jak autor před závěrem pomrkává v pasáži o alternativních koncích...

gretl74
30.09.2022 3 z 5

Podivné od začátku do konce. Některé nápady byly velmi originální (úryvky z Filmového průvodce, V-částice), některé už tlačily na pilu moc. Jsem ráda, že jsem si to přečetla, ale teď už se těším na něco úplně tuctového a obyčejného.
Laura se mi líbila mnohem víc, ale tady jsem alespoň pochopila konec ,)

LaCucaracha
04.03.2022 2 z 5

(SPOILER) Osobně si severské "podivno" představuji jinak, asi jako Kouzelníkův únik z reality. Tady jsou sice jakési tajné chodby a jakési V-částice, ale jinak je to obskurní, přehnaný příběh založený na fyzické a duševní anomálii jedné postavy. Hmm... Hlavní hrdina je první půlku nesympatickým mimoněm, který skoro nevnímá okolí a žena se synem jsou mu ukradení. Každou chvíli se vypráví jeho sny. V druhé půlce se pro změnu hodně souloží, aspoň že ne do podrobností, a příběh nabere směr takřka špionážního thrilleru. Celou knihu prokládají úryvky z chystaného knižního průvodce po Jyväskyle, což jsem skoro ani nečetla, pro děj knihy to mělo asi stejný efekt, jako by tam byly recepty na finská jídla.
Den falešné kočky mi přišel docela zajímavý, tak jsem chtěla vyzkoušet další knížku od autora. Literární spolek jsem zavrhla, tuším že proto, že podle recenzí je tam zbytečně moc sexu (evidentně silné – a blbé – téma ve všech autorových knihách). Tak jsem sáhla po tomhle. Ale je to prostě blbost.

Skřítek77
03.10.2021 3 z 5

První polovina knihy se opravdu hodně vleče a kniha začíná být zajímavá až po cca 130 stránkách. Přesto doporučuji vydržet, neboť zbylých 200 stran stojí za to. Nápad se dvěma konci je originální a zajímavý, stejně jako oba konce. Kniha určitě není pro každého, líbit by se mohla třeba fanouškům Murakamiho, kteří dokáží ocenit její zvláštní snovou atmosféru a opakující se motivy (hrušky, deštníky...).

TessieB
14.08.2021 4 z 5

Já jsem nadšená :) Finské podivno ve své kráse. Od cca poloviny knihy jsem začala tušit, o co jde, což se mi na jednu stranu potvrdilo, na druhou jsem ale byla i tak překvapená, co se vlastně stalo. Dva alternativní konce tomu dodaly korunu. Mně se asi líbil ten, který je v knížce končící slovem "nejfilmovější", což byla moje kniha... ale i ten druhý je zajímavý :) Magický průvodce se mi líbil víc než Literární spolek a už se těším na Den falešné kočky... :)

Dryáda
02.04.2021

Po přečtení Literárního spolku Laury Sněžné jsem se pro autora nadchla a doufala, že další počin ve mně vzbudí obdobné pocity. Bohužel někde se stala chyba. Své snažení ukončuji po čtyřech marných pokusech a cca 60 stranách. Když se musím do čtení knihy nutit, pak to začne postrádat smysl.

meluzena
21.09.2020 4 z 5

Kniha je to vpravdě zvláštní - člověk musí být ochoten přijmout existenci oné "magičnosti" - škatulka "finské podivno" není náhodná :-)
Už jen ta základní podivnost ohledně slavné spisovatelky (kterou nechci spoilerovat) je pěkně vypečená, a vlastně i celá zápletka s kamarády z dětství. I koncept dvou alternativních konců mě bavil - ač konec v mém výtisku byl ještě šílenější než ten druhý. Zvláštní je i slohová stránka knihy. Občas si člověk připadá jako by četl cvičení na přívlastky a věty rozvité, ale svým způsobem je to tak průhledně nahlouplé, že je to až roztomilé. Co mi ale trochu (trochu dost) překáželo, byly na můj vkus dlouhé citace spisovatelčiny úspěšné knihy, ačkoli chápu, že k příběhu to byly nezbytné stavební kameny.
Sečteno a podtrženo: mně se to líbilo. Autor má dobře napozorované lidi i vztahy, pěkně si hraje s tématem krize středního věku, (ne)možností volby i možnostmi Facebooku.
---
„V období podzimních dešťů nakupoval šéfredaktor Olli Suominen deštníky a zapomínal je po celém Jyäskylä. Nedopatřením se také stal členem filmového klubu.“
---
„Dědeček notář kdysi řekl: ‚Do minulosti se nemá šťourat klackem, protože nikdy nevíme, co tím probudíme.‘ Olli věděl, že dědečkovi by se Facebook hnusil. Život se skládal ze setkání a rozchodů. Člověk se seznamoval s lidmi a potom na většinu z nich zapomněl, často z dobrých důvodů. Když se změnilo místo, změnili se i lidé, a v tom se ukrývala milosrdnost. Jenže Facebook zkrátil vzdálenosti na pár kliknutí a nutil lidi být v kontaktu s druhými navěky. Připomínal tak Dantovo pojetí pekelného trestu.“

hulina
28.08.2020 odpad!

nešlo to dočíst, prostě ne

Malunka
26.07.2020 3 z 5

Se čtením jsem sice trochu bojovala, ale rozhodně je pravda, že je to kniha, která tu ještě nebyla :-)

stagno
01.07.2020 1 z 5

Asi až druhá nejhorší knížka,kterou jsem kdy dočetl až do konce/tím se liším
od Gertrudy.W/,nicméně cca 0,8C dosahuje/C=Coelho=subjektivní jednotka
čtenářské disgustace,1C=pocity po dočtení Alchymisty/.Předpokládám,že
Vladimír Piskoř,výborný překladatel,text trochu vylepšil,ale udělat z pytloviny
hedvábí nedokáže ani on.

Michelle83
01.05.2020 2 z 5

Když mi můj manžel tuto knížku doporučoval, říkal, že se mi na 50% bude moc líbit a na zbylých 50% se mi líbit nebude. Přesto jsem do toho šla. Kniha sice byla čtivá, ale v první polovině se nic moc nedělo, pak se to začalo zlepšovat a konec/konce mě zklamal/y. Četby nelituji, ale tento styl mi vyloženě nesedí. Manžel měl pravdu - 50/50 - mimochodem, koukám, že on dal 5 hvězdiček :-)

Seeker
02.04.2020 5 z 5

Po několikátém finském podivnu můžu říct, že u tohoto žánru zkrátka cesta je cíl. Člověk si nejvíc užívá tu poloreálnost a pocit zmatenosti, napětí, zvědavosti a očekávání, co z toho v závěru vyleze. Četba sama o sobě a smíšené pocity při ní jsou možná zábavnější než vlastní děj, než začátek a konec a než postavy samotné. Verze končící slovem "nejfilmovější" mě vtáhla od začátku do konce. Jestli si přečtu alternativní konec, si musím ještě rozmyslet. Docela by mě zajímala také "kniha" Filmový průvodce životem, ale pro tu bych si asi musel zajet do některé z tajných chodeb v Jyväskylä...

Gertruda.W
24.03.2020 1 z 5

Moje babička tomu říkala "výplody chorého mozku". Nejhorší kniha, co jsem kdy četla. Alternativní konec mě vůbec nezajímá.

kofee
29.02.2020 5 z 5

Milostný trojúhelník o čtyřech úhlech.
Proměny ve jménu lásky.
Ztracené deštníky a pes.
Chuť hlíny a hrušek.
Bravo cinematičnosti.

Benovo
18.02.2020

Knížka se velmi dobře čte. Občas jsem měl tendenci hledat popisovaná místa na mapě, ale pak jsem to vzdal (ne všechna pravděpodobně existují, některá se jmenují trochu jinak). Závěr knížky mě vyloženě zklamal (obě verze, i když ta končící slovem nejfilmovější je přeci jen znatelně lépe napsaná).

veriszv
04.02.2020 4 z 5

Myslím si, že finské podivno určitě není pro každého. Já jsem jím ovšem nadšená! Kokršpaněl, ztracené deštníky, Facebook, tajné chodby, Filmový průvodce životem, proplétání současnosti, minulosti a prapodivných snů. Zkrátka jiná pravidla hry, než je v knihách běžné. Navíc oceňuju nápad s alternativním koncem. Já měla konec končící slovem nejfilmovější a byla jsem spokojená, přišel mi zkrátka víc... no...filmovější.

tompal
21.01.2020 5 z 5

Baví, baví, baví. Vtáhne a nepustí.

janavan
29.12.2019 5 z 5

Rozložím před vás spoustu puzzle dílků. Každý, jak to tak u puzzle bývá, je jiný. Vezměte do ruky první: tragédie o třech dějstvích ve skoro až antickém duchu. Druhý: magický realismus. A třetí: finské podivno neboli suomikumma.

Nevíte, kam tím mířím? Ze tří kousků celek nesložíte, tak se podívejte na zbylou hromádku. Máme tam cinematické vnímání sama sebe, V-částice poletující na obyčejných i čarokrásných místech. Na jednom, ejhle, dívka v hruškových šatech. Hrušky jsou koneckonců i na dalších dílkách, taky velká hora ztracených deštníků a kupa dětí, které se potulují a hrají si, jako by snad vypadly z knihy Enid Blytonové.

Máte pocit, že z toho nejde složit nic smysluplného? Tak se pohodlně usaďte, ponořte se do na první pohled nudného městečka Jyväskylä a skládejte. Složíte si totiž magicko-realistickou jízdu finským podivnem, na kterou jen tak nezapomenete. Po několika hodinách se zvednete z gauče, vaše kolena zakňučí a vaše plíce zalehne tíživý pocit, že jste někde ztratili deštník. A možná, jen možná, že u toho byl kokršpaněl a v davu se mihla dívka, snad filmová hvězda, se zlatými vlasy a šaty. Šaty se vzorem těch nejzralejších, šťavnatých hrušek.

Štítky knihy

Finsko finská literatura tajemství milostné vztahy nakladatelství a vydavatelství finské podivno, suomikumma

Autorovy další knížky

2015  77%Literární spolek Laury Sněžné
2017  76%Magický průvodce městem pod pahorkem
2018  81%Den falešné kočky

Kniha Magický průvodce městem pod pahorkem je v

Právě čtených9x
Přečtených318x
Čtenářské výzvě66x
Doporučených16x
Knihotéce114x
Chystám se číst165x
Chci si koupit39x
dalších seznamech7x