Lovci perel

Lovci perel https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25011/lovci-perel-25011.jpg 4 41 4

Když se zahledíte na oblou krásu drobné perly zasazené v jemném náhrdelníku nebo zdobící něžný prstýnek, těžko si můžete představit, co námahy bylo vynaloženo a kolik zdraví, mnohdy i životů bylo možná obětováno, než se dostala z mořského dna až ke klenotníkovi. Paškův román Lovci perel vypráví právě o těch odvážných lidech, kteří denně mnohokrát nasazují svůj život, aby vyrvali moři jeho poklady. Je to dobrodružné a napínavé vyprávění o životě potápěčů v Rudém moři, kteří ze dna mořského vynášejí perly, dcery luny, jak se jim na Středním východě říká. Práce lovců perel je velice nebezpečná, nikdo z nich se nedožívá vysokého věku, ani když se jim podaří uniknout bezprostředním nebezpečím mořských hlubin. Pašek vypráví o tom, jak se prvně vzbouřili proti svému těžkému, bezprávnému údělu, proti těm, kteří si za nepatrnou odměnu přivlastňují výtěžky jejich práce. Ústřední postavou románu je Somálec Saffar-El Sejf, který se stal legendárním hrdinou svého lidu, protože poznal sílu a spravedlnost a dovedl se za ně bít. Saffarova plavba za svobodou skončila sice vinou zrady nešťastně, její památka však pomáhala jeho lidu žít a bojovat.... celý text

ijcro
ijcro
02.10.2019 4 z 5

Četl jsem to již dávno a je to pořád poutavé čtení. Nejsilnějším okamžikem pro mne byl pokus o krádež, resp. pokus schovat si svůj úlovek hlavním hrdinou. Podle mého se jedná o smutnou sondu do sociální skupiny hledačů perel, kteří nehledají jen perlorodky, ale taky sami sebe, svou důstojnost a kousek štěstí v mantinelech své víry, které ovšem soukolí chamtivosti a nekonečné chtivosti rozemílá na prach.
Díky jazyku to má výrazný silný sociální kontext, který je možná dneska bližší realitě ve své bezohlednosti a surovosti než třeba idealizovaný svět Mayových cest po orientu.

bruntal
bruntal
01.06.2018 4 z 5

Bezútěšný příběh popisující drsný a smutný svět těch, kteří jsou v řetězci obchodu s perlami na nejnižší pozici.


AnnieRice16
AnnieRice16
11.08.2015 4 z 5

Mnoho metafor ale zároveň ukázka reality a jejího fungování, že vůle Boží může být ovlivněna a všechno není jen Allahova vůle jak doposud lovci věřili, krásný příběh od Aussovy smrti po dobrodružná putování primitiva Saffera, který se z lovce přeměnil v meč El Sejf a dokázal najít svůj poklad uvnitř sebe, kontrastuje to se záporem hamižných nadřízených, Náchudy pana Saida atd.. i když se lovci opravdu snažili, nakonec tento příběh nekončí jako pohádka ale ukázka, že když je zlo silnější ani jediná dobrá duše nic nezmůže, doporučuji všem, kteří si chtějí odpočinou ve své mysli tato kniha je ideální :)

Ikkju
Ikkju
29.01.2012 4 z 5

Nesilnější je obraz ve kterém leštič perel nad zakaleným kouskem, z dlouhé a nudné práce pomalu oprašuje i svoji mysl až je nakonec je obé křišťálově zářivé..