Lord John a Bratrstvo čepele

Lord John a Bratrstvo čepele https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322059/bmid_lord-john-a-bratrstvo-cepele-C7s-322059.jpg 4 106 29

Lord John Grey série

< 2. díl >

Diana Gabaldon, autorka úspěšné série Cizinka, vrací do hry jednu z nejzajímavějších postav: Lorda Johna Greye. Gabaldon splétá dohromady soukromý a veřejný život – zdrcující rodinné tajemství, milostný vztah s potenciálně katastrofálními následky a válku dvou světů. Je to už sedmnáct let, co byl lordův otec, vévoda Pardloe, nalezen mrtvý s pistolí v ruce – obviňován, že jako jakobitský agent navždy pošpinil čest celé rodiny. Nespoutaní duchové minulosti se vrací na scénu. Bratr Lorda Johna dostal chybějící stránku z deníku svého zesnulého otce a John je přesvědčen, že se někdo rodině Greyových vysmívá. A tak se obrátí na jediného muže, kterému může důvěřovat: skotského Jakobita Jamese Frasera. Ale je válka, a osobní záležitosti musí jít stranou. Navíc Fraserovo vlastní tajemství zkomplikuje život lorda Johna. James Fraser nakonec získá chybějící kousek skládačky a lord John se musí rozhodnout, zda čest jeho rodiny stojí za riskování vlastního života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Omega
Originální název:

Lord John and the Brotherhood of the Blade , 2007


více info...

jana1976
jana1976
11.09.2023 3 z 5

Víme, že lord John má jinou sexuální orientaci. Vůbec mi to nevadilo. Do teď jsem ho viděla, jako uhlazeného, sympatického gentlemana. V tomto díle ho spisovatelka vykreslila jako chtíčem posedlého sodomutu. Mrzí mě, že mi pohled na Johna trochu změnila.

escapelle
escapelle
15.06.2022 4 z 5

Cizinka se mi velmi těžko hodnotí. Protože jako první jsem viděla seriál, který miluju a viděla jsem ho 6x.Miluju všechny filmové postavy.Filmové.Z knih na mě nejde žádná chemie, vášeň, nic. Nemilovat filmové zpracování, knihy od autorky bych asi nedočetla. Knihy o lordu Johnovi jsou mnohem lepší než Cizinka. Tahle mě jako první opravdu bavila, John byl přesně takový jakého ho "znám",jak si ho představuju, jakého ho miluju.


Kamcatak
Kamcatak
06.01.2022 3 z 5

O kus lepší než první díl Soukromá záležitost, přesto se nemůžu zbavit dojmu, že nebýt naší všemi milované série Cizinky, tak série o lordu Johnovi tak nějak nestojí za přečtení.. Ano, příběh je čtivý, místy až napínavý, ale často dost přetažený a nerealistický. Se sodomistickými scénami problémy nemám, ale nakonec pro mě mají význam ty části knihy, ve kterých je nějaká napojenost na Cizinku..

Alma-Nacida
Alma-Nacida
05.07.2020 3 z 5

Jak ví každý, kdo četl sérii Cizinka, lord John je odporný sodomita. Netřeba tedy nad tímto faktem žasnout. Nad čím jsem žasnula já, byl strhující popis bitvy. Ten se vážně povedl.
Nechyběly vtipné momenty, třeba s mechanickým orákulem. Jen to vyřešení záhady a vraždy Johnova otce působilo trochu příliš náhodně, zvlášť když bez šlechetného zásahu do té chvíle zlotřilých bratři O'Higginsových by asi viník uprchl. Vada na kráse to není velká, kniha je čtivá a napínavá i zábavná a o to tu asi jde především.

Jido
Jido
28.04.2020 4 z 5

Z prvního dílu jsem byla zklamaná, tenhle byl lepší. Mohla jsem si opět užít Dianin styl psaní, který byl velmi podobný Cizince.

Simi
Simi
10.04.2020 3 z 5

Autorka si libuje v popisech “lásky mezi muži” a v této knize se všechno točí kolem sodomie a sodomitů. Vědět tohle, nečtu. Děj prostě plynul a spíš než detektivka to byl historický románek. Lord John je opravdu dobrý voják, jeden je překvapen, když čte o schopném důstojníkovi v době, kdy se hodnosti kupovaly. Je citlivý, ohleduplný, statečný a je na něj spoleh. Zamlouval se mi. Obešla bych se bez intimních popisů.

Lucie_1984
Lucie_1984
28.12.2019 3 z 5

Serie Cizinka je lepší, ale musí se to brát jako větvička od stromu :-)

Ilirea25
Ilirea25
12.12.2019 3 z 5

Lorda Johna miluju, ale jeho příběh není tak poutavý, jako Cizinka. Ale pořád je nedílnou součástí velkého komplexu série Cizinka a každý, koho uhranul její příběh, by si LJ přečíst měl.

milena8281
milena8281
26.09.2019 4 z 5

Diana Gabaldon se v rozsáhlých popisech a románech přímo vyžívá, proto se i tentokrát dočteme nejen o rodinné historii, ale spoustu doslova intimních informací o Lordu Johnovi. A Lord John je čím dál sympatičtější, je to čestný muž a gentleman. Občas jsem se tedy trochu ztrácela, asi nejsem tak bystrá jako John, některé jeho dedukce na mě byly moc.

Ronnie68
Ronnie68
20.08.2019 4 z 5

pokračování série, která doplňuje informace k hlavní lince Cizinky ... četla se dobře ...

čef
čef
04.07.2019 5 z 5

Z minulých dílů víme, že Lord John má alternativní sexuální orientaci, ale v této knize jde už skoro jen o to a také o čest jeho otce, potažmo rodiny a to je sakra důležitá věc pro anglického gentlemana. Sexuální akty mezi dvěma muži zabírají mnoho stran a jsem si jist, že je mnozí nezkousnou. Mně imponují slova Jamieho Frasera na str. 496:“Když se ptáte, kroutí se mi z toho žaludek“. Nicméně kniha je to moc hezká – je zde zločin, spiknutí jakobitů, pátrání, láska, porod, válečné scény, poprava a odhalení zločince. Jak to dopadne s milencem Lorda Johna si už přečtěte sami.

TheMelorry
TheMelorry
26.05.2019 5 z 5

Skvěle napsaná kniha, jak je autorčiným zvykem. Popisuje jak vysoce postavenou Londýnskou společnost, tak nelehké podmínky při válečném tažení. Lord John je stále stejně sympatickou postavou, tentokrát nechává ještě více nahlédnout do svého nitra. Jediné co se mi na knize tolik nelíbylo, byly Johnovy myšlenky a v některých případech i reálné situace odehrávající se mezi ním a jeho milým. Je to ale velmi povedený, čtivý příběh, od kterého se člověk nemůže odtrhnout.

tatjana1737
tatjana1737
07.05.2019 4 z 5

!!! POZOR SPOILERY !!!

Kvůli frontě rezervací v knihovně jsem se nejprve v sérii dostala ke knize druhé. Ale protože liberecká knihovna hodlá za měsíc zavřít a mít zavřeno až do konce prázdnin, rozhodla jsem se preventivně nečekat, až se uvolní první kniha, a číst i na přeskáčku, abych vůbec co číst měla.

Sérii Cizinky jsem četla a přestože události knihy Mořeplavec, kde se John Grey objevuje ve výraznější souvislosti s Jaimem Frazerem, jsem měla mírně zastřeny, orientaci v ději to nevadilo. Valem ale hlavně kvůli tomu, že jsem nedávno četla "Sedm kamenů", jejichž obsah je hodně věnován právě lordu Johnovi. Jedna povídka je zde i o seznámení Hala s Minnie, přičemž je v ní dost pozornosti cíleno i na sebevraždu lorda z Pardloe. Tudíž jsem do souvislostí vplula docela dobře, jen mi chvílemi dělal problém velký počet jmen a postav v knize se vyskytujících, ale i v těch jsem se nakonec zorientovala pokaždé a jen 2x musela v knize listovat zpátky.

Předně jsem ráda za to, že jsem se dozvěděla, jak to bylo s tou sebevraždou Johnova a Halova otce. Připadalo mi, že ač to asi mělo být hlavní linií příběhu (nebo nějakou doplňkovou, ale hodně důležitou), autorka se věnovala i kupě jiných věcí, takže jsem měla trochu obavy, aby se to nakonec nezahrálo do autu s tím, že se to rozsekne v nějaké jiné knize. Popř. že se tato zápletka povleče přes několik dílů. Ale Gabaldonová, jako to dělá i v jiných svých knihách, hezky uzavřela všechny rozehrané příběhy a na konci každé dějové nitky udělala poctivý uzlík. Takže se čtenář dozvěděl nejen to, jak to bylo se "spiknutím sodomitů", ale i kdo byl doktor Humperdinck, jak dopadl Percy, a stejně tak byla odkryta identita subgénia. Na toho jsem v průběhu čtení trochu pozapomněla, takže jeho připomenutí v návaznosti na jeho odhalení mne o to víc pobavilo.

Souhlasím s názory, že děj se poněkud vlekl. Sama jsem měla i ten dojem, že přechod mezi jednotlivými linkami příběhu nebyl moc plynulý a místy drhnul, nemluvě o tom, že některé momenty byly až moc popisné a pro knihu jako takovou zas až tak účelné nebyly. Ale přese všechnu kritiku musím uznat, že to bylo napsané čtivě a přeložené dobře; opět jsem si vychutnávala některé obraty či přirovnání, slovní potyčky mezi bratry apod. Vojenské prostředí a popisy bitvy vyvolaly velmi uvěřitelný dojem, stejně jako drobné narážky na dobové souvislosti a reálie (jak se nabíjelo dělo, jak se rozdělával oheň, jak byl důstojníkům upravován účes či jaké součásti tvořila jejich uniforma). V tomhle před autorkou opravdu smekám.

Při čtení jsem pouze opakovaně zjišťovala, že přes vědomí vlastní liberálnosti přece jen asi jsem hodně konzervativní, protože homosexuální scény bych s klidným svědomím vypustila a nechala pouze v náznacích... Kroužení dvojice kolem sebe na začátku knihy by bylo příjemně lechtivé, kdyby šlo o muže a ženu, takto ve mně zanechalo jen sílící znepokojení. A také si začínám myslet, že autorka má nějakou uhlou zálibu ve znásilňování mužů, když jsem se dočetla jednak to, že Percy byl nucen se prostituovat, a pak, že Lord John byl v útlém věku znásilněn...

Neposkvrněna seriálovým obsazením, Johna Greye, či spíše jeho bratra Hala, jsem si představovala jako komodora Norringtona z Pirátů v Karibiku :-).

vera5841
vera5841
05.05.2019 4 z 5

Johna miluju a jsem ráda, že zrovna téhle postavě dává Diana tolik prostoru. Stejně tak uznávám, že místy je děj zbytečně natahován. Ale konečně odhaluje i něco z jeho soukromého, intimního života. Člověk to sice z předchozích dílů ví, ale pak když na to přijde, je to prostě jiné. Až v této knize jsem si uvědomila, jak moc je pro Johna nebezpečné "být sám sebou"

cori
cori
17.04.2019 3 z 5

Lord John díky druhému matčinu sňatku získá nevlastního bratra a milence. Při vojenském tažení musí řešit morální problém: dodržet vojenské zákony týkající se sodomitů nebo je porušit a pomoc zrádnému milenci uniknout popravě?
Deník v názvu hrál vedlejší roli, skoro vůbec se po něm nepátralo. Líbila se mi vsuvka s jezevčíky, ale porod během svatby na schodišti ke kůru byl dost přitažený za vlasy.

kuky921
kuky921
26.02.2019 2 z 5

Velké zklamání. Očekávala jsem od autorky Cizinky, kterou mnozí vyzdvihují do nebes, že detektivka bude živá, ale přečetla jsem 204 stran a děj se velmi, ale velmi vleče. Nemá to žádný spád.

Ranuncul
Ranuncul
06.02.2019 2 z 5

Prvních asi padesát stránek otřesná nuda,později se děj trochu probral,ale i tak úplně zbytečných 540 stránek.Nevím jestli D.Gabaldon je placená podle počtu napsaných stránek,ale dost to tak vypadá.Doufám,že se mi podaří dalším knihám z této série vyhnout.

Tesset
Tesset
26.12.2018 4 z 5

Skvělé čtení, jen jestli od toho čekáte nějakou historickou detektivku, tak budete zklamaní. Krásně to doplňuje příběh z Cizinky a přitom má i vlastní zajímavou dějovou linku. Sem s dalšími díly.

Natique
Natique
02.11.2018 5 z 5

Zklamání z prvního dílu mi zcela vynahradil díl druhý. Těším se na třetí :-)

Sabča92
Sabča92
06.08.2018 3 z 5

S Lordem Johnem jsem se v samostatné knize setkala poprvé a vůbec nevadilo, že jsem předešlou knihu z jeho samostatné série nečetla. Ke čtení této knihy vám stačí mít přečtené první tři knihy ze série Cizinka. Klasická série nám neumožňuje příliš poznat tohoto mladého a sympatického muže, což by byla škoda. Naštěstí Diana napsala tuto trilogii. I když by mohla být kniha kratší, rozhodně nelituji přečtení. Tato kniha je spíše doplňková než aby se dala číst samostatně bez Cizinky. Popis knihy jako historický kriminální román není příliš pravdivé. Sice se tam mluví o smrti otce Johna, ale nijak se pořádně nevyšetřuje a je to spíše bokem, než aby se jednalo o hlavní zápletku příběhu.