Lišky, dobrou noc

Lišky, dobrou noc https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19908/lisky-dobrou-noc-19908.jpg 4 25 9

František Nepil patří k nejoblíbenějším českým autorům a vypravěčům. Podstatnou část své tvorby věnoval dětem. Příběh Lišky, dobrou noc je situován do kouzelného Jalovcového údolí, kde malý Ctibůrek objevuje tajemství přírody a prožívá v přátelském kruhu rodiny první klukovská dobrodružství. Nejkrásnější chvíle tráví ve společnosti dědy a jeho veselých pohádek. Kniha s barevnými ilustracemi Věry Faltové je určena dětem od šesti let, ale jistě potěší i starší čtenáře. Jednoduchý, přístupný text je vhodný k předčítání i k nácviku samostatného čtení.... celý text

Přidat komentář
efka.saf
efka.saf
30.05.2022 1 z 5

(SPOILER) Bohužel, ale ne. Nevadí mi knihy staršího data narození, často oplývají krásným jazykem a kouzlem dob dávno minulých. Ona tahle kniha by se zase až tak moc nelišila od výše zmíněného, i když děti ve školce k ní nijak zvlášť nepřilnuly, nicméně jedna z posledních kapitol, která popisuje, jak pan hajný odpráskne Alíka dvěma ranami z pušky, protože je toho názoru, že pes patří na řetěz, je v dětské knize silná káva. To, že to vadí mě osobně, je jedna věc. Při čtení mi ale tahle kapitola rozhodila děti na lehátku takovým způsobem, že jsem nevěděla, jak je uklidnit. S tématem smrti se dá vždy nějak pracovat, ale tohle je v dnešní době neobhajitelné z jakéhokoliv úhlu pohledu. Od doby vzniku sice uplynulo cca 50 let, nicméně tohle do dětské knihy bohužel nepatří. Vyřazuji.

Turlogh
Turlogh
20.02.2021 5 z 5

Nádherná knížka pro děti od 5 do 10 let. Líbí se mi už jméno hlavního hrdiny, chlapečka Ctibůrka. Moudrá vyprávění dědečka o zvířatech, škádlivé průpovídky starého pana hajného Turka, Ctibůrkova dobrodružství v lese se zvířátky všechno je čtivé, hezké, zajímavé. Akorát ten tup nový hajný vnese do kouzelné, takřka pohádkové atmosféry nesoulad. Doplněno úžasnými ilustracemi Věry Faltové, (Kocour Vavřinec - kdo nezná.)
Doporučuji všemi deseti. Howgh.


martinkaCT
martinkaCT
06.03.2017

Za mě bohužel ne. Hned v druhém příběhu datel ukradl přednostovi červenou čepičku, protože se mu líbila. Trošku mě odradilo, přiznám se, ale třeba ještě někdy vezmeme na milost. :-)

mot33
mot33
05.03.2017 4 z 5

Klasický Nepil plus ilustrace takže ok.

RealMadrid
RealMadrid
30.10.2015 2 z 5

Knihu jsem četl ve škole ale, nějak nadšený jsem z ní nebyl.

magnolia
magnolia
27.02.2015 5 z 5

Moje srdeční záležitost, dětská nejmilejší. Je v ní od všeho trochu - skutečné příhody i pohádková vyprávění, zvířátka a poučení, veselo i trochu smutno děkuju pane Nepile.

jednorožec
jednorožec
10.02.2015

Je to krásná knížka, četla jsem jí dětem před spaním a byly z ní nadšené. I mě samotné se moc líbila.

tyzik.cejka
tyzik.cejka
20.04.2013 odpad!

nuda v dětské čítance se to rejpalo porád dokola

Candide
Candide
21.11.2012

Maminka mi z této knihy čítávala před spaním, když jsem byla malá. Mohu snad k ní mít jiný než vřelý vztah? Palec hore.