Rozbité okno

Rozbité okno https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184501/rozbite-okno-184501.jpg 5 741 119

Případy Lincolna Rhyma série

< 8. díl >

Můžeme se ubránit člověku, který o nás ví úplně všechno? Svět se přehoupl do 21. století a ze sběratelů kostí se stali sběratelé dat. Klíč k penězům a moci drží ten, kdo disponuje největším počtem informací o našich kreditních kartách, zdravotní dokumentaci nebo nákupních zvyklostech. Může to být komerční firma, může to být slídivá vláda... a může to být i vraždící psychopat. Ten muž získal přístup do databází největší informační společnosti v Americe a využívá získaných informací k tomu, aby pronikl do života vytipovaných obětí, které zavraždí a vinu následně svalí na nevinné občany. Vše nasvědčuje tomu, že nalezl recept na dokonalou vraždu – jenže pak se jedním z jeho obětních beránků stane bratranec kriminalisty Lincolna Rhyma. Rhyme se uvolí zoufalému bratranci pomoci a postupně začne rozplétat zločinnou pavučinu upředenou pachatelem posedlým touhou sbírat: pouličním haraburdím počínaje a intimními detaily cizích životů konče. Během tří dnů zažije kriminalista desítky zápletek, zádrhelů a zvratů a odhalí bezpočet šokujících informací o krádežích totožnosti a obchodování s daty. Proti němu tentokrát stojí pachatel nového věku: muž vyznávající vizi, že nejspolehlivější smrtící zbraní jsou informace...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Domino
Originální název:

The Broken Window , 2008


více info...

Přidat komentář

Hkk935
14.04.2024 5 z 5

Zase skvělé čtení, výborné téma - člověk si opravdu uvědomí, že soukromí už dávno není samozřejmostí, bohužel.

Čmeláček
01.04.2024 5 z 5

Jedním slovem vynikající! Nemám co dodat, jsem dokonale spokojený, takže dávám 5 stars a definitivně doporučuji! :)


Niki08
12.02.2024 3 z 5

Udělala jsem tu chybu, že jsem tuto sérii začala číst od tohoto dílu... Kniha nebyla špatná, ale myslím, že bych jí hodnotila mnohem lépe, kdybych začala hezky od prvního dílu. Takže jdu chybu napravit :)

85098211
14.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Tohle byla fakt zase doslova pecka! ;-) Strhující případ hned od začátku a napínavý až do konce. Tentokrát je zde vrah, který nejenže vraždí pečlivě vybrané oběti, ale zároveň krade identitu dalším, aby na ně svůj čin svedl. A jeho úplně první takto (snad náhodně) vybranou osobou je bratranec Lincolna Rhyma... Ale ten samozřejmě nebude jediný, koho si zákeřný pachatel zvolil, protože ten hodlá zabíjet dál - jak se ostatně dá očekávat ;-). Autor ve své knize střídá dva úhly pohledu, proto se ke slovu dostanou nejen vyšetřovatelé v čele s Rhymem a Amélií Sachsovou - což je pochopitelné ;-), ale také sám vrah. A právě ty části, které vypráví on, jsou doslova o nervy! Hodně brzy se zdá, že by policie mohla být úspěšná a chytit ho, ale bohužel je hned jasné, že to musí skončit neúspěchem, protože se tato scéna odehraje příliš brzy, tj. víceméně v první části knihy. Pachatel má tedy i nadále možnost vraždit dál a ve finále se do jeho hledáčku dostane také Amélie Sachsová...
Asi nejhorší na tom všem je, když si uvědomíme, jak jsme bezmocní, pokud by nám někdo chtěl ukrást náš život se vším všudy. A opravdu to není tak těžké, jak je možné se přesvědčit v této knize. Hodnotím ji tedy plným počtem, nejen za originální a tempem nabitý případ, ale také za velkou čtivost ;-).

Janniska
14.10.2023 5 z 5

Brilantní!Jako vždy.Musím řct že pan Deaver neztrácí ani s osmým dílem nápad a drive.

jana1976
22.06.2023 4 z 5

Úžasný námět. Při čtení si uvědomíte, jak v dnešní době se vše digitalizuje, samé kamery, elektronika. Pokud by se opravdu něco podobného stalo ve skutečnosti, byli bychom V PASTI, bezmocní .....

Lusa
06.04.2023 5 z 5

Musím říci, že námět této knihy byl velice zajímavý a pro dnešní dobu stále aktuální. Za mě opět skvělé čtení.

ondrahasic
17.03.2023 5 z 5

Po pár nudných dílech, opravdu skvostna detektivka. Skvělé

Luigi1
29.12.2022 5 z 5

Dobře se to četlo mělo to spád

Gaeberys
16.11.2022 4 z 5

Tentokrát se Rhyme s týmem vydává po stopách krádeží identit, velmi zajímavé - až alarmující téma v dnešní elektronické době.
Nejspíš se již brzy setkáme (pro ty, kdo čtou jako já postupně) opět s Hodinářem, neboť vedlejší linie vyšetřování v Londýně byla připomenutím, že "tam někde" ještě Hodinář je.

Líbila se mi i závěrečná poznámka autora s odkazy na danou problematiku.

Nakonec dávám jen 4 *, v naprostém závěru už byly informace trochu přitažené a mírně zmatené.

Dédečko75
09.10.2022 5 z 5

Tento spisovatel mě stale prekvapuje daným tematem, prostě spicka

postrach
18.03.2022 3 z 5

Nemuzu si pomoct ale tento dil se mi cetl spatne.Nebavil me dej vlekla se.Za me zatim nejhorsi.

čtenářP
24.02.2022 5 z 5

skvělá, napínavé čtení!

lucie51997
23.02.2022 5 z 5

Knihy od tohoto autora mam moc ráda příběh napinavej až do konce

knihyKeMne
21.01.2022 5 z 5

Když jsem v rámci čtenářské výzvy vybírala, který díl s Rhymem přečíst (je to mé první setkání s ním), zaujalo mě téma tohoto dílu. No a nelitovala jsem. Téměř nebylo znát, že jde už o osmý díl série.

Dobře a poutavě napsaná detektivka, která se vzhledem k postižení hlavního hrdiny točí spíš okolo jeho nejbližších spolupracovníků. Líbily se mi pasáže, které "píše" vrah. Rodinné problémy hlavních vyšetřovatelů možná až zbytečně natahovaly děj. A rušivě na mě působil autorův styl, kdy přeskočí do nějaké vyhrocené akce a až zpětně se dovídáme, co jí předcházelo. Udělal to v tomto díle několikrát a mátlo mě to. Ale odpouštím :-) Kniha je to fakt dobrá a hlavně s aktuálním tématem.

Anette99
07.01.2022 5 z 5

Vrah, co k vraždám a nastrkování důkazů využívá svoje počítačové znalosti a to, že o každém z nás se dnes dá najít spousta informací. Tématika kyberprostoru mě nikdy moc nezajímala, tak jsem měla obavy, zda mě kniha bude bavit. Bavila, a to hodně. Naštěstí se to netočilo jen kolem počítačů. Děj byl plný akce a zvratů. Opět brilantní, bystrý Rhyme versus další geniální psychopat. A jako bonus zmínka o Hodináři, za což jsem ráda, ten mě ze všech vrahů ze série zatím zaujal nejvíc, ovšem předchozí díl měl otevřený konec. Tak třeba se s Hodinářem opět setkáme už v dalším díle.

CharlesWard
27.12.2021 3 z 5

Po docela dementní Dvanácté kartě, si to u mně Jeffery zase trochu vylepšil.

Kubajzz
29.11.2021 4 z 5

Hodně podařená krimi a zajímavé téma. Dobře se četla, byla napínavá a měla spád. Určitě doporučuji.

Tupoun
27.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Jeffery Deaver je opravdový virtuos při spolupráci s detektivem Rhymem a jeho partou. Jen když pomyslíme na to, že veškerý děj každé knihy, vyjma opravdu nepatrných výjimek a pořízení invalidního vozíku, rozvíjí z jednoho pokoje (no, spíš asi větší haly) a přesto v drtivé většině knih vytvoří úžasný příběh, musí být opravdu fenomenálním člověkem s obrovskou představivostí. Jeffery Deaver by možná dokázal spáchat dokonalý zločin. Teoreticky určitě. Sic v knize Rozbité okno dovedl moc datokopectví asi až na pokraj žánru sci-fi, především na české poměry, kde síť díky počítačové negramotnosti státu nedosáhla takového propojení a není tudíž tak nebezpečná jako třeba v USA, tak ve většině situací je skutečná. Proto mě vždy dovede rozesmát nějaký český trouba, který se rozčiluje, že jej nějaký novinář na veřejné akci vyfotil, když on má přece právo do toho kecat (podle tiskového zákona moc nemá), ale vůbec mu nevadí, že obyčejný e-shop si ho svlékne donaha a ví o něm více než kdy věděla StB o kterémkoliv disidentovi. Záleží, kolik zaplatí za informace. A tato nevědomá blbost lidí se vlastně line celou knihou, aniž by autor někoho přímo nabádal třeba tak, jako já v tomto komentáři. Příklad, jak si nevšímáme sledování: V zaměstnání často vyhledávám na internetu potřebná zařízení pro výrobu. Přijdu domů, a na mém soukromém PC se začnou objevovat reklamy na výrobky, které jsem vyhledával v práci. Kdyby to byla trička, člověka to netrkne. Ale když mně začne nabízet záchytné vany na kyseliny... Samozřejmě, že se dají najít i v této knize mouchy, ale v celkovém dojmu je to jedna z těch superknih. Osobně mě rvou žíly několikrát opakované zápisky z tabulí nebo konkrétně v této knize tisíc řádků informačního seznamu na Sachsovou, ale to řeším velmi jednoduše - obrátím list. Nervy mám z mnohdy až přitroublého Pulaskiho a z nálad Rhyma, kterého bych někdy s radostí vyvrátil i s vozíkem, ať si pomůže sám, když se chová jak prase... Ale to je popis běžného života, který žijeme i my, jen v jiných kulisách. Prostě Jeffery Deaver je mág psaného slova a kdo považuje detektivní thriller za nějakou pokleslou literaturu, je zcela jistě vůl.

Lumír23
29.10.2021 5 z 5

Hurá, směr a smysl, nápad, spád a děj, prostě zase se nám vrátil Rhym se Sachsovou v tom nejlepším podání. A už neubližujeme afroamerikáncům, už je to trochu víc v pohodě. Zneužití elektronických a počítačových systémů, v podobě, jaká je již reálná. Cílené nabídky od Googlu, Facebooku, to je prkotina. Ale sledování od cenovek, to už je machrovinka. Připočtěměš množství kamer, jistě ve zlé Číně jich je možná i trochu víc, ale tam je i trochu víc lidí, že jo?, tak je jasné, že vše jde pospojovat, propojit. A množství informací o nás? Inu, moc možností jak je neposkytnout, nemáme. Je holt 21. věk... zpátky na stromy!