Lienka a Anton

Lienka a Anton https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238163/bmid_lienka-a-anton-238163.jpg 4 27 4

Kniha patrí medzi klasiku a špičky tvorby pre deti, pričom spája pútavú zábavu s prínosným poučením. Osud zviedol dohromady nerovný párik kamarátov: roztopašnú Lienku a chudobného, rozvážneho Antona. Vážny príbeh neustále nadľahčuje Lienka, ktorá akoby len ľahkovážne poletovala životom. Reaguje živelne a nečakane, čo vnáša do poviedky svieži humor. Ukáže sa však, že dokáže vybaviť aj vážne veci hodné dospelého človeka. Skúsený autor ako skvelý pedagóg včlenil do príbehu dôležité poučenia, ktoré napomáhajú osobnostnému rastu dieťaťa. Udalosti každej kapitoly harmonicky hodnotí trefnými úvahami, napríklad, o povinnosti, odvahe, či sebazaprení.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov (VSSS)
Originální název:

Punktchen und Anton , 1931


více info...

Pytlík
Pytlík
08.10.2023 4 z 5

Velmi čtivé, ovšem už v dětství mi na knize vadily dvě věci, takže jsem ji znovu přečetl až teď po pár desetiletích: 1. nemám rád knihy, kde vystupují chudí lidé, je mi jich líto 2. silně nesympatická mi byla Toníkova maminka. Chudák kluk x dní dře, stará se o ní v její nemoci a o domácnost, vydělává po nocích a ona se urazí, že zapomněl na její narozeniny. A Kästner v mravokárných kázáních mezi jednotlivými kapitolami Toníkovi vyčítá, že po psychickém teroru z její strany uteče z domu.

SputnikV
SputnikV
12.06.2021

velmi dobrá kniha, která ukazuje srozumitelně dětské přátelství i rozdílné sociální poměry a možnosti


woodward
woodward
19.08.2015 5 z 5

Tuhle knížku už jsem nečetl hodně dlouho. Zajímalo by mě, kam se asi poděla. Erich Kastner patřil vždycky k mým oblíbencům - respektive některá jeho díla.

MarkétaLore
MarkétaLore
22.02.2015 5 z 5

kniha se mi jako děcku dostala do ruk na půdě, úplně náhodou. Ukázalo se to být jako jedna z nej knižních náhod.