Lhář 4

Lhář 4 https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/159720/bmid_lhar-4-MqP-159720.jpg 4 117 26

Lhář série

< 4. díl

Loki se vrací! Tentokrát s poslední misí. Luciferovi se podařilo spustit Apokalypsu. Legie Pána ani Satanova armáda už neexistují, stejně jako civilizace na Zemi. Žezlo teď třímají Hlad, Válka a Mor a jedinými šťastnými obyvateli zeměkoule jsou zombie. Převezme moc nad dušemi vládce pekla? Do cesty za vítězstvím se mu postaví banda prolhaných zoufalců, podivínů, ztroskotanců a hejsků, ale i fanatických obdivovatelů Stephena Kinga a možná i pár militantních feministek. A samozřejmě sám Lhář. Zveme vás na Broadway! Dnešní program: poslední bitva o lidstvo! Pouze jediné představení! -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

Kill´em all , 2012


více info...

Přidat komentář

Micho86
20.02.2024 3 z 5

Zakončení série mě bohužel dost zklamalo, nějak jsem se při čtení nemohla dočkat, až to konečně skončí, a měla jsem pocit, jako by to autor viděl přinejmenším podobně..
Byla to zábava jako vždycky, neříkám že ne, ale některé dějové linky se zbytečně táhly, Loki ke konci už nepůsobil svým projevem úsměvně a vychytrale ale spíš jen zuřivě a labilně, o tom rychlokonci škoda mluvit a ve výsledku nemám pocit, že by ten příběh skutečně skončil - jenom ho někdo přestal vyprávět.
Série to byla dobrá, ale poslední díl ji dle mého názoru bohužel hodně zkazil..

KubaHanzelin
10.08.2023 3 z 5

Celá tetralogie se nesla v pohodovém duchu nenáročné literatury což je pro mě ideální letní čtení, bohužel mi chyběl nějaký wow efekt, ani u jedné knihy se nedostavil a to mě lehce mrzí, vzhledem k tomu, že mám Lokiho postavu (jak komiksovou+filmovou tak mytologickou) velmi rád. Doporučuji pro ty, kteří si chtějí u čtení oddechnout a nelámat si s ničím hlavou:)


Zelený_Drak
27.04.2023 2 z 5

(SPOILER) Třetí a čtvrtý díl jsou podle mého názoru jeden román ve dvou svazcích a proto je budu komentovat společně (a také proto, že jsem je přečetla hned po sobě a teď nevím, kde třetí končí a čtvrtý začíná). Tak toto Lokiho velké finále, po kterém jsem pokukovala deset let, než jsem se do něj pustila, byla docela nuda. Byly tam dobré nápady, ale zároveň tam často bylo znát, že autor se potřebuje zbavit všech postav, aby mohl odehrát apokalypsu a pak zase potřebuje postavy vytáhnout z klobouku (nebo z obrazu... nebo zpoza duhy). Lokiho sólo výlet mě moc nezaujal. Takových Oberonů a Titanií už jsem viděla. Asi by to nebyla polská fantasy napsaná mužem (četla jsem taky Białołęckou a u žen to, zdá se, pravidlem není není), kdyby hlavní hrdina nebyl věhlasný milovník. Vážně se těším až si přečtu fantasy nebo sci-fi od autora typu Ćwiek, Lewandowski, Przybyłek (doporučuji) a on se nebude snažit být další Sapkowski a napsat dalšího Geralta a místo toho napíše o hrdinovi, po kterém nezatoužila úplně každá žena, kterou kdy potkal. Takže vyhlášený milenec všech Loki je odklizený na velkou výpravu do země víl a čtenáři je jasné, že to je proto, aby nepřekážel ději. Erós a Jenni (omyl série, zpětně hodnoceno by se to bez ní docela dobře obešlo) překáží v Paříži a autor jim kreativně ale ne moc zábavně zachraňuje krky. Erós je nakonec asi nejkladnější hrdina. Asi mu nic jiného nezbývá, když pozici supernadsamce obsadil bůh lží. Bakchus má nakonec asi nejzajímavější linku. Jen je škoda, že je podán jako ustrašený tlustý bůh, který se musel až po tisících let vlastní existence přiučit od Lokiho, jak si poradit v nesnázích. Nemyslím, že jeden z těch krutějších řeckých bohů by takovou inspiraci potřeboval. Samotné finále mě dost zklamalo. Jasně, myšlenka pěkná, "filosofický" konec ("Bůh chtěl aby lidé měli ve svém konání svobodnou vůli a tu mají jen nevěřící lidé."), ale samo o sobě to není závěr, ze kterého bych byla celá vedle a příběh je tím úplně useknutý. Čtenář nedostane ani pár vydýchávacích stránek na téma "a co se stalo s tím nebo oním člověkem pak?". Vzato kol a kolem mě série jako celkem (tedy mínus vsuvka Mechanomania, tu jsem nečetla) docela bavila, ale ne tak, abych ji musela mít doma. Už proto, že znovu Lháře číst nebudu. Možná si ale někdy ještě přečtu ten půldíl, pokud se mi naskytne příležitost.

ludek.n
30.06.2021 3 z 5

Velké finále Lokiho série se cele nese v duchu svých předchůdců a už od samotného začátku je jasné, že hlavním posláním knihy je nějak smysluplně spojit a posléze ukončit všechny samostatně vedené dějové větve, které si Ćwiek v předchozím díle nachystal. Všechno a všichni proto míří do New Yorku, kde se chystá poslední grandiózní představení, režírované archandělem Gabrielem. Zajímalo by mě, proč si autor pro vyvrcholení biblických událostí vybral ze všech měst světa zrovna New York City, ale zřejmě vidí za duhu, kam já už nedohlédnu. Ostatně těch věcí, jejichž smysl a význam mi zůstal utajen, bylo v románě povícero, a to si o sobě nemyslím, že jsem analfabet nebo ignorant. Díky tomu, že příběh tentokrát musel dospět k nějakému závěru, lehce se zlepšila dynamika vyprávění a konečně je vidět, že běžíme k cíli, namísto hraní si v písku. Není to sprint a ani přetlaku nápadů se nedočkáme, ale oproti vlečnému člunu předchůdce, je to přece jen postup do vyšší tonáže. Finále příliš nepřekvapí a dalo by se říct, že tak trochu proklouzne mezi prsty, aniž by je zašpinilo. Zůstávám proto nerozhodnut, zde jsem se bavil nebo nudil.

Lethania
14.04.2019 4 z 5

Můžu jen doporučit. Nejde sice o bůhvíjak skvělej příběh, ale bavilo mě to. A konec mě překvapil, ačkoli se mi zdál poněkud odfláknutý - čekala jsem velkolepější závěr.

Harmonika_one
11.03.2019

První díl mě vůbec nevzal, přisuzuji to svým chybějícím znalostem severské mytologie a také nemám příliš ráda povídky, druhý a třetí díl si už moc nevybavím, zatímco čtyřka mě naprosto dostala. V závěru jsem si pomyslela - odpouštím ti autore, že jsem se "musela" prokousat celou sérií, protože pro ten závěr (kterej jsem fakt nečekala) to opravdu stálo za to. Přiznávám, že 2,5 už ale číst nebudu.

Lenka.Vílka
15.10.2018 3 z 5

("Lalalalalalalala lie lie lie, Lalalalalalalala lie lie lie, Lalalalalalalala lie lie lie, Lalalalalalalala lie lie lie." ... Lie lie lie - Serj Tankian)

Nemůžu se zbavit dojmu, že mě kniha bavila kvůli jakési naivní představě, že jsem našla něco nového, ale to se ve výsledku nestalo. Začátek knihy mě bavil, ale přemohla mě nuda zbytku. A ke konci se raději nebudu vyjádřovat (jsem teď trochu otrávené, že nevím, zda se chci pustit do bonusové 2,5 knihy). První a druhý díl série bych s čistým svědomím doporučila. Zbytek už opravdu ne.

nycol
08.01.2018 5 z 5

Musela jsem dat 5 hvezdicek, uz za ten neocekavany konec.

1259
21.03.2017 5 z 5

Trvalo mi to sice dlouho, než jsem se k ní dostala, ale nelituji toho. Závěrečný díl byl vážně suprový a nečekaný. Hrozně se mi to líbilo a závěrečný stránky jsem velmi smutně prožívala. Ale celkový příběh od jedničky po čtyřku byl úžasný. Všechny bytosti, co se tam vyskytli a byli do toho zasazený k sobě bez problémů pasovali i na odlišnosti kultur a letopočtu. Prostě úžasný příběh a mrzí mi, že už je ho konec.

Mystygus
11.12.2016 4 z 5

V rozjetosti série opanuje opar knížek minulých a hodnotit knížku samostatně moc nejde... Dopadlo to smutně ale... Většinou mám pocit, že konce všude působí depresivně... Asi tak, jako když dočtete dobrou knihu a dojde Vám, že příběh který Vás pohltil už zkrátka dál není... Nemám rád když něco takového končí... Nicméně vše poukazuje na to, že autor měl jasnou myšlenku už od začátku všechny knížky působí krásně komplexně... Jediné co mě naštvalo je přebal knihy, který je zavádějící... Ale zkártka... Doporučuji

SarahRoyalAss
14.11.2016 4 z 5

Po třetím dílu, který pro mne upřímně nebyl nic moc, začínala tahle kniha velmi slibně :)
Čtení mi opravdu bavilo, užívala jsem si příběh, vtípky a zvraty. Kniha mne bavila až do grand finale... Upřímně, konec mi velmi naštval. Nebo spíše jen zklamal? Nejsem si jistá...
Každopádně, celá série je opravdu skvělá a velmi ji doporučuji :))

Maitter
19.04.2016 4 z 5

Nečtěte komentáře, jsou tam spoilery. Vůbec nechápu, proč lidé takovou zlomyslnost páchají, mně to třeba děsně kazí četbu.
Pěkný podraz, tenhle konec. Já bych s radostí pokračovala dál – ať už v narážkách na lecjaký film či hru, v sexu, násilí, nebo v humoru, které Ćwiekovou zásluhou perfektně odreagují.
Nejlepší pro mne zůstane kniha třetí, neboť trpím jistým odporem k slabým definitivním koncům; přestože si kniha čtvrtá povětšinou drží v porovnání s ostatními díly nejzábavnější (a také nejvulgárnější) atmosféru, jíž bych klidně dala pět hvězdiček, konec jsem čekala o něco spektakulárnější.
U letadlového entrée jsem se řezala smíchy. Směřování ke konci děje mne bavilo mnohem víc než závěr samotný, ačkoliv si teď říkám, že jinak jsme dopadnout nemohli (aniž bychom se vyhnuli velkému slzavému klišé).
Mimochodem, proč je na obálce Loki s Mjöllnirem? A proč tolik čtenářů tak nadchly povídky? Osobně je považuji za krkolomné, jako by se Ćwiek teprve rozepisoval a s každou další knihou se prokousával ke stále lepšímu slohu a stylu.
Nu nic! Bezva mišmaš. Humor milujícím věřícím i nevěřícím doporučuji.

Samaret
16.11.2014 5 z 5

První kniha, která mě dokázala rozbrečet. Za tři díly jsem si dokázala zamilovat všechny postavy (včetně záporných), ale konec mě dokonale vykolejil a dostal.

lampernaqui
21.10.2014 3 z 5

Zajímavé zakončení, které jsem v tomhle duchu nečekal. Jinak klasická Lhářova kniha, která neurazí, ale bohužel už si na ni za týden nevzpomenu. Zombie, andělé, démoni, severští Bohové, Bakchus, lidé schovaní v obrazech, divadelní krysy... kde jinde to najdete?

tsal
28.09.2014 3 z 5

Lhář je pro mě dalším důkazem teorie, že kdo je dobrý v povídkách, měl by u nich zůstat. První dvě knihy byly úžasné, třetí přišla o jednu hvězdu a čtvrtá... byla zklamáním. Pravda, po většinu knihy jsem se dobře bavila a nechávala se unášet dějem, který byl vtipný, akční a svěží, zkrátka ve stejném stylu, v jakém se nesly předchozí knihy. Objevily se ale chybky, které mi nešlo ignorovat.

Přestože byl příběh skvělý, občas mi přišlo, že je zde příliš "deus ex machina", příliš zvratů, příliš komplikovaností. Tato horská dráha měla příliš strmých kopců. Návrat jedné z postav mi pak přišel naprosto zbytečný. V příběhu nebyla nijak využita, nic neovlivnila, jen přidala linii, bez níž by se zbytek knihy bez problémů obešel. Proč tedy? Proč se ona postava vracela, když pro to autor neměl důvod?

A poslední výtka se týká konce. Grand Finale mi příliš "grand" nepřišlo. Byť poslední ze zvratů (snad příliš neprozrazuji) změnil můj názor, že je konec totální bullshit, v mírnější verzi téhož, stále jsem se nemohla zbavit značného rozčarování. Chápu, že chtěl autor sérii ukončit, ale pokud jde o mě, po tomhle konci mi zbyla jen nepříjemná pachuť. Pro mě tedy nejslabší kniha jinak skvělé série.

Schullerka
11.07.2014 5 z 5

Celá série mě moc bavila, nejvíc asi první a právě čtvrtý díl. :)) Nejdřív jsem si nemohla zvyknout na přeskakování z jedné osoby na druhou, ale člověk si na to časem zvykne, obzvláště když jde o čtyři knihy. :)

V půlce tohohle dílu jsem neměla ani představu, jak to skončí. Konec mě opravdu mile překvapil. Musím uznat, že Ćwiek zpracoval netradiční téma bravůrně. Spojit několik božstev dohromady a vytvořit zajímavý a místy (hodně často) vtipný příběh i s koncem, který není tak předvídatelný a je víceméně a v rámci možností logický, asi nedokáže jen tak někdo. Celý Lhář mě neskutečně učaroval, a jsem moc ráda, že jsem na tyhle knížky narazila. Zatím jsem nic podobného nečetla a pochybuji, že jen tak někdy budu.

Moc mě mrzí, že není přeložená do češtiny jeho další knižní série Chłopcy, která mě svým tématem taky zaujala, ale třeba se ještě dočkáme. :) Každopádně Ćwiekův styl psaní a jeho humor mi neskutečně sedl, a jestli bude někdy příležitost si přečíst v nějakém mně srozumitelném jazyce jeho knihu, rozhodně se tomu nebudu bránit. :)

nezdula
03.07.2014 4 z 5

chvílema jsem musela přeskakovat odstavce,protože popisky mě nebaví. Jinak je to dost dobré,ale ten konec mě úplně dostal,možná i trochu naštval a aj slzička mi ukápla... celkové hodnocení super :-)

lucie.8
19.06.2014 5 z 5

Přesvědčivý popis apokalypsy, potěšil mě návrat Sygin. Konec byl smutný, zůstalo tam jen párátko a starý plyšový medvídek :(. Ale i tak výborná kniha.

KatnissLavender
12.04.2014 3 z 5

Tak a je tu konec. Kupodivu mě to netěší tak, jak jsem si to při čtení prvního dílu představovala. Myslela jsem, že pro mě bude těžké se touto sérií prokousat, ale naštěstí pro mě, která musí dočíst každou načnutou sérii i když mě nebaví, má tato série vzrůstající kvalitu. Alespoň teda v mých očích určitě. Nebude patřit mezi mé oblíbené, ale jsem celkem spokojená a musím přiznat, že konec... nebo vlastně KONEC Lháře mi nebyl lhostejný. No a pokud máte všeobecně rádi polské autory, Lhář vás nezklame a mohu ho doporučit!

Skylar Vincent
17.02.2014

Po dlouhém sebepřemlouvání jsem to dočetla. Něco tak super jako je knižní série Lhář jsem dlouho nečetla. Kniha opět pobavila další členy naší rodiny, opět sklidila úspěch a opět se k ní budeme všichni rádi vracet. Sice konec trochu zklamal, ale rozhodně doporučuji.

Štítky knihy

polská literatura andělé Lucifer severská mytologie 4 jezdci apokalypsy

Autorovy další knížky

Jakub Ćwiek
polská, 1982
2011  80%Lhář
2011  87%Lhář 2
2013  81%Lhář 4
2013  78%Lhář 3
2019  95%Lhář Loki

Kniha Lhář 4 je v

Právě čtených1x
Přečtených166x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených10x
Knihotéce116x
Chystám se číst39x
Chci si koupit12x