Levandulová zahrada

Levandulová zahrada https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/263212/bmid_levandulova-zahrada-263212.jpg 4 329 119

Retrospektivní vyprávění příběhu z francouzské Provence začíná v roce 1998, kdy se Emilia stává posledním potomkem slavného šlechtického rodu de la Martinières. Dědictví majestátního zámku a vinice je ovšem zatíženo velkými dluhy a mnoha otázkami... Emilia se vzhledem ke svému rozporuplnému vztahu k rodinné historii rozhodne vypátrat, jak to skutečně bylo s jejími předky a co se přihodilo za druhé světové války… Rodinná sága slavného šlechtického rodu je psaná stejně citlivým, emfatickým stylem jako nejúspěšnější román Lucindy Riley Tajemství černé orchideje. Autorka věrohodně a poutavě proplétá příběhy jednotlivých hrdinů v různých časových úsecích, dokáže mistrně vystihnout atmosféru doby a udržuje čtenářskou pozornost od první do poslední stránky. Je jednou z mála současných spisovatelek, které dokáží podat román – kroniku skutečně moderním stylem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Víkend
Originální název:

The Lavender Garden , 2013


více info...

PREBURDA
PREBURDA
22.03.2024 5 z 5

Popravdě, knihu jsem si vybrala na základě krásné obálky a ovlivněná obálkou, představa byla..... jiná. A pravdou také je, že když jsem jí začala číst, tak jsem si myslela, že něco tak jednoduchého a bijícího do očí..........přeci hlavní postava příběhu nemůže být....hloupá, tak důvěřivá......no nebavilo mě to číst. A přistihla jsem se, že číst tuto "jednoduchost", nebudu. Ale ctím jednu zásadu knihomola "dočíst knihu dokonce". A udělala jsem dobře.

Příběh se postupně otevírá, jako okvětní lístky květiny, když na ní dopadnou ranní sluneční paprsky a ukazuje svou krásu a bytí.
A v každém tom okvětním lístku, je zapsán rozvíjející se nádherný příběh, který jsem doslova v závěru hltala a stránky posunovala očima....... jak to dopadne. Je v něm snad všechno napětí, láska, smutek, naivita, odvaha, bojovnost, tajemství.....všechno co chcete a co také dostanete.

Je to silný krásný příběh. Jsem ráda, že jsem vytrvala. Doporučuji.

gabriel375
gabriel375
30.01.2024 5 z 5

nuž nie je to Remarque, ale pani spisovateľka zjavne rozumie ľudskej psychike, čo sa odrazí aj na skvelom vypointovaní príbehu. Začína splytka akoby ste šli čítať román červenej knižnice, ale nedajte sa zmiasť. Ako v jej ostatných knihách, dej pozvoľna naberá na obrátkach a prekvapeniach, záver samozrejme núti dať to na šup. Takže prekvapivo dobré epicky aj historicky skvele uchopené čítanie s napínavým objasnením epochy Francúzov,ktorí ako maquisti s vypätím síl a spolupráci s VB vlastne napomohli vyhrať . 2.svetovú vojnu, v reále.


Asterixxka
Asterixxka
18.01.2024 5 z 5

Moc hezký příběh ve dvou časových liniích, které se prolínají v osudu mladé Emílie. Kniha nepůsobí depkoidně, zároveň je napínavá, obsahuje válku, lásku, city, napětí "jak to nakonec bylo a bude" a k tomu všemu moc hezky napsaná, čtivá. Doporučuji.

Jo a abych nezapomněla - nevím, jaké to bylo v originále, ale chválím překlad u Sophiiných básní - nádhera, četla jsem je dokola třeba 3x.

intelektuálka
intelektuálka
23.09.2023 4 z 5

Toto je další z mých návratů .... mám ráda vypravěčské umění Lucindy ....

Její knihy mají nosný příběh - tajemství - romantiku - dobové informace a kouzelnou atmosféru rozličných míst na této zeměkouli ....

Zde je to půvabná Provence - se starými šlechtickými sídly - zahradami plných vůní - dozrávající vinné révy ....

Ale také příběhu Emilie de la Martineries - a také pátrání po rodinné historii ....
i se stopou ve druhé světové válce ....

Obě linie příběhu se mi líbily - a ten závěr byl dojemný ....

Pěkné čtení pro toto podzimní období - doporučím.

kadgam
kadgam
05.05.2023

Po "Sestrách" som si vzala tejto titul, síce v angličtine, čo sa číta pomalšie, ale náš preklad mi nesadol. Hodne sa podobá na strojové práce. Mám za sebou skoro polovicu, hádam ďalší priebeh a zatiaľ veľmi dobrý dojem.

Tamirai
Tamirai
15.04.2023 5 z 5

Lucinda nesklamala ani touto knihou. Na začiatku som mala isté pochybnosti - kvôli veľmi priamej ľúbostnej linke našej hrdinky zo súčasnosti, až som sa desila, čo to je, ale všetko skončilo ako malo a po dočítaní knihy viete, že takto to malo byť a Lucinda vedela, prečo to tak napísala. Stojí za prečítanie a nielen raz :)

Silný príbeh. Napínavý, romantický, akčný a prepletený históriou, knižkami aj mnohým ďalším.

knihovniceS
knihovniceS
15.03.2023

Levandulová zahrada
Na doporučení jsem rozečetla krásný příběh, který se zase odehrává ve dvou časových linkách, jak je řečeno v anotaci. Čtivé vyprávění plné napětí. Děj, který se odehrává v současnosti beru, ale kde se odehrává válka, smrt a nebezpečí na každé stránce ... , na to už nemám sílu. Nerada čtu o válce a knihu jsem v polovině musela odložit, i když jsem byla zvědavá na další vývoj. Je mi to líto, nehodnotím, vina je jen ve mně. Komu válečné romány nevadí, určitě si román přečtěte.

Raislin
Raislin
21.02.2023 5 z 5

Opravdu krásná kniha, kde se prolíná současnost a minulost. Příběh šlechtické rodiny. Občas jsem tedy byla v rozpacích nad naivitou hlavní hrdinky. Na druhou stranu Alex a Frederick byli vážně báječní a nelze se do nich nezamilovat. Za mě jednoznačně stojí za přečtení.

kusma
kusma
24.01.2023 5 z 5

Kdybych měla hodnotit podle první části ze současnosti (cca 60 stran), tak knihu nedočtu a raději nehodnotím. To byla trápená, děj divný, nečtivý a hlavně popsaný vztah prostě nevěrohodný. A pak přišel neuvěřitelný zlom, příběh z války mě pohltil hned na začátku, tak mě návrat do děje přítomnosti trochu znervózněl. Ale to už nebyl důvod. I přítomnost se rozjela, začala dávat smysl a příběh mě nakonec dostal. Tedy, vytrvat, stojí to určitě za to.

kyssling
kyssling
22.01.2023 5 z 5

Kvůli takovým příběhům musí člověk nakládat obezřetně s maximálním hodnocením, aby pak mohl vyzdvihnout přesně TAKOVOUHLE knihu. Krásný, dojemný příběh, člověk kvůli Sophii občas zapláče, ale i o tom je život. Je třeba se mu nevyhýbat ani ve skutečnosti a nabídnout nevidomému pomoc, když potřebuje, místo knihy poslat občas nějakou sumu Tyfloservisu nebo Okamziku apod. Nedojímejme se jen nad stránkami knih ...
Ale přeci jen bych měl jednu výtku, sám jsem sledoval s úžasem jak naivně se Emily s tím Sebastienem seznámila a rychle ho přijala nejen ve svém chateau ..., to je možná trochu moc i na hodně romantickou literaturu :-)

pohoda58
pohoda58
16.12.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha na pozadí historických událostí. Spisovatelka mne opět nezklamala.

Nale
Nale
15.11.2022 5 z 5

Krásný, dojemný příběh, který vás chytne za srdce. Styl psaní je nádherný. Vlastně se mi dlouho nestalo, že bych našla knihu, která by byla tak krásně napsaná. I slza ukápla. Přestože celkově téma WW2 nemusím, tady mi běhal mráz po zádech a připomínal krutou dobu, která není až tak vzdálená historie.

Oblíbila jsem si Alexe a Fredericka. Jejich obětavost a inteligence mi brala dech. Stejně tak jsem se dost nasmála nad Alexovými dopisy pro Emilii.

Za to hlavní hrdinky mi lezly na nervy (ano, i všemi milovaná Constance, přestože byla hrozně statečná, ale na to, že byla vycvičená k zabíjení, nenápadnosti a opatrnosti, dělala děsné kraviny a sama nic nezvládala. (!!SPOILER!!) Největší kravina byla její znásilnění. Co si sakra myslela, když se doslova vnutila sadistickému nacistovi s cílem se s ním vyspat? (!!KONEC SPOILERU!!)).
A Emilie nepůsobila jako třicetiletá žena, která celý život rebelovala, protože byla absolutně ve všem neschopná, naivní a hrozně mě iritoval klasický vzorec ala princezna v nesnázích, kterou musí zachraňovat princ na bílém koni, který se opakuje snad v každé romantické knize. Ale to je můj problém.

Prostředí Francie bylo popsané skvěle, jak z přítomnosti, tak temná atmosféra okupace. Dějové linky se propojí a přestože šlo poměrně o přeslazený konec s hodně velkými náhodami, užila jsem si ho naplno.

Moje první kniha od autorka a těším se na další.

Kenan
Kenan
29.10.2022 5 z 5

Fiktivní příběh odehrávající se na pozadí skutečných historických událostí. Emilia se, po smrti své matky, stává, posledním potomkem šlechtického rodu. S matkou neměla dobré vztahy a tak se rozpolcená rozhoduje, zda má rekonstruovat staré rodné sídlo nebo jej prodat a vrátit se ke své profesi veterinářky. V tomto období potkává Sebastiana, který si získá její důvěru, protože jí vyzradí, že jeho babička byla blízce spjata s její rodinou. V druhé časové lince, z druhé světové války, sledujeme osud Sebastianovy babičky a odkrýváme spoustu tajemství. Příběh mně úplně pohltil, zvláště historická linka. V závěru došlo i na slzy, i když chápu, že jde o román určený ženám, který směřuje k tomu nejlepšímu konci, ale moc krásně se to četlo. Bylo to mé první setkání s autorkou a určitě ne poslední.

Kanimůra2
Kanimůra2
28.09.2022 5 z 5

zatím všechny knihy, které jsem přečetla od této spisovatelky mě potěšily. Ani tato není vyjímka.

Evar88
Evar88
21.09.2022 3 z 5

Z knížky mám trochu rozporuplné pocity. Začátek mi přišel hodně úspěchaný a vadila mi naivita hlavní hrdinky. Poté, co se příběh přenesl do okupované Francie dostal nový impuls. Přesto nemůžu říct, že by byl kdo ví jak napínavý a dramatický. Zápletka mi přišla zajímavá, ale ne úplně dobře zpracovaná. Kniha uprostřed ztratila dech, aby dospěla k rychlému konci. Ve výsledku chválím téma a výběr prostředí, postavy však mohly být lépe propracované. Hezká knížka, ale nezanechala ve mně žádné emoce.

Cher
Cher
20.09.2022 5 z 5

Ze začátku mi příběh přišel trochu nudný, ale když začalo vyprávění o minulosti, tak se to rozjelo. Dokonce mi vyprávění z doby války přišlo zajímavější, než příběh ze současnosti.
Nakonec jsem se od knihy nemohla odtrhnout a přišlo mi až líto, že jsem ji dočetla.

Jiparis
Jiparis
12.08.2022 5 z 5

Opravdu moc pěkné čtení, mnohovrstevnaté. Nechybí složité rodinné vztahy, opravdové přátelství, odvaha a vlastenectví. Líbil se mi vnitřní přerod hlavní hrdinky.

Ďumbierka
Ďumbierka
11.08.2022 4 z 5

Veľmi pekný a dojemný príbeh.

Musím sa priznať, že som sa roky tešila na túto knihu a pôvodne som si ju chcela kupovať v češtine.
Ale potom, začali vydávať Lucindu u nás a ja som tak nejak tušila, že sa dočkám aj Levanduľovej záhrady - v tých našich obákach a rovnakej veľkosti a tak som si počkala a dočkala sa.

Pokiaľ ide o začiatok knihy, tak ten bol pre mňa trošku zvláštny, nevedela som sa stotožniť s hrdinkou Emilie.

Do toho prišiel Sebastian a ja som sa obávala, že knihu zatvorím a nedočítam, pretože úvodná romanca v knihe - to bolo trošku ako zlá a rýchla telenovela.
Fakt som sa na začiatku zľakla a pochybovala, či toto je tá Lucinda, ktorej knihy som čítala.

Neprispelo tomu ani úmrtie psíka, ktoré tam proste podľa mňa mohla autorka za týchto okolnosti vynechať, alebo teda to nejak zmeniť - pretože, naša hlavná hrdinka bola veterinárka a mne to proste rozum neberal, čo sa stalo a že len tak zabudla.To že sa stala nehoda je jedna vec, to, že sa nezaujímam a zabudnem na starého a slepého psíka je vec druhá.
To bol však môj subjektívny problém a ja som si nakoniec povedala, že možno v tom mal prsty aj niekto iný, tak sa mi kus lepšie spalo.

Ale teda inak vám poviem, toto bolo tak čtivé!!! Tak moc, že ani neviem ako, som za deň zhltla 200 strán a to sa radím k čitateľom slimákom.

Písala to Lucinda, už som si bola istá :) , chcelo to len vydržať a sledovať dej. Jednej aj druhej hrdinky.

Ako sa príbeh v knihe rozvíjal, našla som si puto aj k Emilie a veľmi sa mi páčilo sledovať ju, ako sa ako žena mení a ako dozrieva. Ako ju rôzne životné situácie stavajú do pozícií, v ktorých sa nie vždy cítila komfortne a súčasne bola nútená spoznať a vážiť si seba samú a prijať sa. Prijať minulosť a uvedomiť si, že ďalej je to všetko v jej réžii.

Minulá linka sa mi páčila ešte viac a Connie som si obľúbila hneď, vedela som pochopiť aj Sophiu, pretože láska, láska sa na nič nehrá… a všetko čo sa tam dialo, bolo pre mňa uveriteľné, dychberúce a naozaj som im držala palce do posledných strán.

Vymyslela to zase raz výborne a ja som rada, že som si knihu prečítala a som si istá, že som ju nečítala naposledy.

cherubinka
cherubinka
30.07.2022 5 z 5

Knihu jsem si půjčila kvůli Výzvě. Autorku jsem neznala. Styl psaní i příběh mě příjemně překvapili.

vierak
vierak
14.07.2022 5 z 5

Autorka vystava dej románu vo Francúzsku v dvoch časových líniách. Jedna sa odohráva v súčasnosti a druhá počas vrcholiacej druhej svetovej vojny. Mladaá Emilia de la Martines je dedičkou zámožnej rodiny a práve jej zomrela matka. Zármutok je však viac spôsobený chýbajúcou citovou väzbou, pre ktorú Emilia dlhé roky strádala, ako matkiným odchodom. Pri riešení dedičstva sa mmladá žena rozhodne zrekonštruovať staré rodinné sídlo. Na scéne sa však objaví Sebastian, pôsobiaci dôveryhodným dojmom ...
So sídlom je však spojený i príbeh francúzskeho odboja. Schopná mladá angličanky Connie, vycvičená ako agentka, prichádza pomôcť hnutiu odporu. Zhodou okolností hneď v prvý deň zaklope na dvere rodiny de la Martines.
Zaujímavý príbeh, pekne vykreslený, pozoruhodne vystavaný.