Léto modelky

Léto modelky https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/243477/mid_leto-modelky-243477.jpg 4 84 28

Píše se rok 1980 a patnáctiletá dcera českých emigrantů Jiřina přijíždí ze Švédska do hlavního města módy Paříže, aby zkusila štěstí jako modelka. Nikdo tu neumí vyslovit její jméno, nabubřelý svět modelingu se na zakřiknutou a chudou dívku dívá skrz prsty, agentury i fotografové se k ní chovají přezíravě. Jiřina, která je doma nešťastná, zoufale touží po jiném, lepším životě. Má sice obyčejné sny patnáctiletých dívek: chce se zamilovat a být milovaná, mít kamarádky, peníze na hezké oblečení a desky, ale jejím největším snem je prosadit se jako modelka. Pro svou kariéru je rozhodnutá udělat všechno, co se po ní žádá. Touží se podobat zářivým kráskám z lesklých obálek časopisů, být žádaná, obletovaná a slavná. Ale pod pozlátkem luxusních šatů, ohromujících honorářů, zahraničních cest a večírků s celebritami číhá jiný, mnohem drsnější svět: svět drog, sexu za úplatu a bezohledné manipulace. A cena za život na výsluní často bývá až příliš vysoká.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Eroika
Originální název:

A Model Summer , 2008


více info...

Přidat komentář

Lejdus
11.08.2023 3 z 5

Vcelku dobře čtivá kniha, zajímavý příběh.

Veggi
02.10.2022 3 z 5

Vybráno díky vyzvě, jinak bych po ni nesáhla, protože se nejedná o autobiografii, coz je podle me skoda.
Příběh ukazuje to, co si vetsina lidi mysli o modelkách. Že jsou hloupé, naivní a povrchní. No, kdo by nebyl, když se začíná kariéra okolo 14, tak je málokdo studnice moudrosti a sebeúcty.
Že jsou to feťačky. Proto asi není omluva, možná tenkrát se o tom nemluvilo, ale nyní ano.
Že jsou to prostitutky zajišťujicí si tim zakázky.
Mno, spíš by me zajímalo, zda byla nejaka modelka, kterou toto minulo.


qinska
11.08.2019 2 z 5

Čtivá oddychovka o drsném světě modelingu.

Labambola
19.06.2019 3 z 5

O knize jsem si myslela, že je autobiografií Pavlíny Pořízkové. Proto jsem zažila hned v úvodu zklamání při zjištění, že se hlavní hrdinka jmenuje Jiřina.
Nenadchla ani první polovina knihy, která připomíná mix Popelky s románem červené knihovny. Nicméně ve druhé polovině autorka značně přitvrdí a snaží se ukázat svět modelingu v celé své 'kráse'.
A tak by mě nakonec zajímalo (s ohledem na původ Jiřiny, který se téměř shoduje s tím Pavlíny Pořízkové), nakolik modelka autobiografické prvky přece jen využila...

Simstr
15.04.2019 5 z 5

Pavlína Pořízková, nejde nepřečíst... dobrá kniha !

AliStejsy
21.10.2018 3 z 5

Četla jsem kvůli výzvě. Je to takový průměr, některé události v příběhu mi přišly přehnané a odporné, děj je zdlouhavý. Doporučuju spíš mladším ročníkům, možná by se mi kniha líbila víc, kdybych jí četla v pubertě

Ctenar1202
06.10.2018 odpad!

Dvakrat jsem knihu zacala cist a dvakrat ji odlozila..nevim proc,ale nezaujala me. Pribeh takovy nijaky,roztahly....pro me nezazivna kniha

Kočičáci
15.05.2018 3 z 5

Ale jo, číst se do dá, ale je to takové ploché, plné zaprodaného sexu a intrik... no vlastně tak to v tomto světě asi chodí. Nebýt Výzvy 2018 a slova LÉTO v názvu, po knize bych nesáhla :-D

Martina99
11.05.2018 3 z 5

Začátek byl uvěřitelný, postupem času jsem si říkala, jak holka bez sebedůvěry může dělat hezké fotky. A v závěru se z holčičky stane sebevědomá žena. Konec to zkazil kýčovitou romantikou.

Lily101
20.03.2018 2 z 5

Čtivá pohádka.Naposled jsem takovou "literaturu" četla asi ve třinácti, ovšem ne tak perverzní, takže bych ji doporučila jedině mladounkým holkám (do 14let-ovšem za zvážení možného dopadu na mravní vývoj), jež by se chtěly stát modelkami. Nikdy bych ji nečetla nebýt "Čtenářské výzvy 2018".

Za čtivost a s drobným přihlédnutím na to, že je autorkou modelka a ne spisovatelka (plus oceněním snahy a za otevřenost-neb možná má knížka malinkaté střípky opravdového světa modelek) dávám dvě hvězdičky. Na tři to bohužel není. (Kdyby tam nebyla zcela jasně hlavním záměrem romance místo modelingu,který mi připadal až jako sekundární, možná bych hodnotila jinak!)

JustWomen
16.02.2018 4 z 5

Šílený svět modelingu, kde kariéra začíná již ve 14 letech. Tak nějak začínaly modelky, které obdivujeme a zaslouží si to, protože pokud toto zvládly, mají tu nejlepší školu života. Kniha mě překvapila, docela bych ocenila pokračování...

maky17
09.12.2017 4 z 5

Kniha je velmi čtivá,zajímaví příběh. Doporučuji,bavila mě.

JPBelmondo
09.04.2017 4 z 5

Knížku jsem si přečetla ze zvědavosti, protože mě zajímalo, jak bude psát naše nejslavnější modelka. A ejhle - velmi příjemné překvapení! Byť to není autobiografie, něco málo z osobních zážitků tam jistě bude. Knížka není jen o světě modelingu, ale i o láskách, přátelství, nenávisti, všedním životě. Výborné, skvělé čtení, myslím, že by měla psát dál.

dajens
11.07.2016 4 z 5

Velmi dobrá kniha, bavila mě.

orinka3
22.05.2016 5 z 5

Svět modelingu mi nic neříká, nebaví mě, společenské drby o smetánce nevyhledávám. Přesto mi padla do oka knížka naší slavné modelky Pořízkové. Čekala jsem plytký příběh o světě VIP. Při prolistování se mi ale zazdálo, že to nemusí být špatné. A nebylo - ani náhodou! Jde o výborný psychologický román. Čte se jedním dechem. Místy jde snad i o básnickou prózu! Nebudu prozrazovat děj. V tomto příběhu není moc kladných postav. Svět kolem módy a modelek svou dravostí překoná snad i džungli. Chudák Jiřina. Nelaskavé dětství, naivní, otevřená duše. Ve škole šikana, která v podstatě pokračuje i ve Francii. Bere zavděk každým, kdo jí projeví náklonnost a bojí se jít do opozice. Kdyby měla vybudované lepší sebevědomí (ale kdo ho má, v patnácti, kdo se "vyzná" v tomto věku?), poznala by, kdy ještě jde o profesionální zájem a kdy o manipulaci a vydírání. Kolik ponížení umí člověk snést, aby ho společnost přijala a pochválila? Smutné čtení. Paní Pořízková je pro mě překvapením sezóny, tolik moudrosti bych u modelky nečekala a je jen moje chyba, že jsem o ní kdy pochybovala. Děkuji za skvělou knížku, doufám, že není poslední.

angelice
19.12.2015 5 z 5

Kniha vlastně potvrzuje to, co se o modelingu všeobecně říká. Je to tvrdá, pomíjivá práce, kdy toho musíte dost snést aniž by jste se složili. A ne vždy je pro vás místo. Na druhou stranu se mi hodně líbila představa, že modelka opravdu musí být nekonvenční, aby skutečně prorazila. Na druhé straně zde stojí nechutné zvyky lidí, které modelkám zařizují kariéru, výměnou za jejich povolnost.
Všeobecně mne kniha nezklamala, Jiřina byla úžasně věrohodnou postavou.

Val
30.05.2015 5 z 5

Skvělá kniha. Ač to není autobiografie, přesto je plná autobiografických prvků. Pavlína Pořízková evidentně ví, o čem píše....... Doporučuju zejména ambiciózním matkám s modelkoidními dcerami :-) .

lenka33
29.03.2015 5 z 5

Poutavý a zajímavý příběh z prostředí modelingu. Opravdu jim není co závidět. Kniha, kterou si určitě ráda přečtu i podruhé.

lenkavildomcova
26.01.2015 5 z 5

Skvělá, čtivá, zábavná a šílený život modelek... Obdivuji jak se ty holky dokážou zorientovat v cizím prostředí. Pro mě je to absolutně nepředstavitelné.

Always a reader
29.10.2014 5 z 5

Tahle knížka je úžasná. Často jsem přemýšlela nad tím jaké to mají začínající modelky, myslela jsem že těžké, ale ne zas tak těžké! Kdo chce být modelkou měl by si to přečíst, ať ví alespoň co přibližně by je mohlo čekat.

Autorovy další knížky

2008  79%Léto modelky
2023  72%No Filter

Kniha Léto modelky je v

Právě čtených1x
Přečtených131x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených5x
Knihotéce48x
Chystám se číst48x
Chci si koupit9x