Letní rytíř

Letní rytíř https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116152/letni-rytir-116152.jpg 4 147 18

Harry Dresden série

< 4. díl >

Od doby, kdy jeho přítelkyně opustila Chicago, aby se vyrovnala s nově nabytou chutí na krev, je Harry Dresden dočista na dně. Nemá na nájem, vyhýbá se přátelům, dokonce si ani nepamatuje, kdy se naposledy osprchoval. Z jediného profesionálního čaroděje v telefonním seznamu se stala troska. A když už se zdá, že nemůže být hůř, objeví se Zimní královna ze Země víl. Učiní mu nabídku, kterou Harry nemůže odmítnout, pokud se chce vymanit z nadpřirozeného sevření, kterým ho spoutala jeho vílí kmotra, a snad i přetnout řetěz smůly. Stačí, aby našel toho, kdo zabil Letního rytíře, a očistil jméno Zimní královny. Vypadá to jednoduše, ale Harry dobře ví, že není radno míchat se do záležitostí víl. Na vyřešení tohoto případu závisí mnohé...... celý text

Žánr:
Detektivky, krimi , Horory , Fantasy

Vydáno: , Triton
Originální název:

Summer Knight , 2002


více info...

Přidat komentář

SBH
17.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Miluju Harryho Dresdena. Obzvlášť když mocné víle vyškubne z rukou kouzlo a vyplázne na ni jazyk se slovy: „Tůdle.“
Tenhle díl se opravdu povedl a hvězdu dolů musím srazit jenom za jednu komplikaci. Aby se čtenář v postavách a vzájemných vztazích (nota bene historii čarodějova pohnutého života) trochu orientoval, je nezbytné zvládnout předchozí tři ufňukané kousky s příšernou Murphyovou a zbytkem rádoby emancipovaných Emeričanek. Ačkoli je tento kousek o několik řádů výš, není možné začít sérii rovnou jím. Jinak tentokrát se i Karrin chovala kupodivu jako normální myslící bytost, takže palec nahoru. Uvidíme pro příště, ale tento díl je v tomto ohledu šťastnou volbou.
Humor nezklame, smích na veřejnosti zaručen, bolestínské pasáže trochu utlumeny, navíc v závěru dostal Harry radu skutečně nad zlato a doufám, že se jí bude do budoucna držet zuby nehty. Za to také tleskám.
Děj – trochu mě štve, že jsem nepřišla na propletenec s vraždou, ačkoli jsem měla všechny informace stejně jako hlavní hrdina, tudíž další bod pro autora. Brala bych víc vyšetřování a sofistikovaného kouzlení, zato méně válčení, tryskající krve a chroptění umírajících, jenže autorem je muž, tudíž mám smolíka. Způsob, jakým se H. vyvlekl z potupné smrti utopením v bažině, byl naprosto žůžový a následná scéna mi vehnala slzy do očí (smíchu, podotýkám).
Postavy. Tentokrát jsme se zbavili trapných amerických paniček, naopak na scénu naklusaly rozporuplné bytosti počínaje vílími královnami včetně Harryho kmotry přes trolice, vlkodlačice až po zmrtvýchvstalou Elaine. U té jsem čula zradu od prvního momentu, sorry jako, nic jiného nedávalo smysl. Líbilo se mi, jak se vyprofilovala i slavná Bílá rada, rigidní zápecníky s Merlinem v čele bych pověsila za uši do průvanu, Ebenezar se svou svitou si naopak získal mé srdce.
Překlad a korektury nejsou nijak excelentní, na druhou stranu chyby v textu nejsou tak četné a hrůzné, aby kazily dojem, takže cajk.
Celek velmi zábavný, chytrý a slušně napsaný, vřele doporučuji (s výše uvedeným omezením).

Lacie
08.06.2022 5 z 5

Tak jooooo, tohle bylo docela magické. Předchozí tři díly brblám nad úžasnými příběhy, které nanicovatý hrdina vyloženě táhne ke dnu – a tady jako by byly všechny mé stesky vyslyšeny a napraveny.
Letní rytíř přitom začal příšerně, po prvních odstavcích se smradlavým, špinavým, hladovým, nevyspalým, zanedbaným a téměř šíleným Harrym žijícím v odpadcích jsem knihu típla a otevřela jinou, abych se trochu vzpružila. Dokonce jsem po té ukňučené trojce přemýšlela, jestli celou sérii nezabalím, ale v komentářích se píše, že tendence je vzestupná... takže jsem to zkusila ještě jednou a nestíhala zírat.
Zápletka ze světa víl se prolíná s upíry a Radou čarodějů, vrací se Lea, Elain, Billy s partou, Murphyová je konečně zasvěcena do problematiky a snad nám tedy trvale odpadlo podezřívání a zatajování informací – ale příběh nikdy nebyl problém, ten je tou silnou stránkou knih.
Zato Harry – neotočil o 180 stupňů, je to pořád Harry, ale fakt se vylepšil. Při nakládačkách nedostává tragicky na frak, brání se a zasazuje sám slušné rány. Začne se mýt a převlékat, hurá, starat se o sebe i druhé. Stýká se s přáteli, kteří mu kryjí záda a hlavně se vrátil vtip! V minulém dílu jsem vtipnost zcela postrádala, ale tady jsem se několikrát nahlas chechtala, zkuste si v plném autobuse přečíst scénku "schovejte zuby a příbory děti" a uvidíte, jak na vás okolí zareaguje :D


mílag
07.02.2022 2 z 5

Předchozí díly slušný průměr, ale tento díl už nedám. Vzdávám to uprostřed války v Neverneveru

Aliii
07.11.2020 4 z 5

Letní rytíř se mi líbil víc než Temná hrozba. Baví mě poznávat po kouscích to spojení magického světa s reálným a dozvídat se, co všechno autor vymyslel a jak to umí zajímavě propojit.

bo_okista
10.06.2020 3 z 5

Letní rytíř byl jako závan čerstvého vzduchu - tohle slovní spojení určitě neexistuje. Líbí se mi, kam celá série směřuje, že se pohybujem na větším měřítku. Utvrzuju se v tom, že silnou stránkou téhle série je to, jaké mají události předchozích dílů dopady na Harryho - že se hned ze všeho neoklepe, že je z něj tak trochu troska. Jo, druhá polovina byla slabší, ale co, pořád mě to bavilo.

Hadati
07.06.2019 4 z 5

V tomto díle se dozvíme hodně o elfech Letního a Zimního dvora, kdy jejich nekonečný boj je hlavním tématem knihy. Kromě toho je ale zase o něco víc odkryta Harryho minulost a hlavně nahlédneme do Bílé rady čarodějů a jejich politikaření. Je to předznamenání věcí příštích, kdy očekávám, že se Harry brzy vypořádá jak s upírskou vendetou, která je proti němu vedena, tak i s čaroději (s částí Rady), kteří by se ho rádi zbavili.

V dalších dílech bych rád viděl, jak se Harry začne více spoléhat na jiné, aby vždy netáhnul všechno sám. Díky pomoci vlkodlaka Billyho a jeho alf, které již známe z předchozích knih, už má snad tímto směrem vytyčenou cestu. Výhodou delších sérií je, když se kolem hlavního hrdiny začně rodit nějaká parta pomocníků a přátel. Bez toho by mě asi další díly série přestaly bavit. Tak snad je autor rozumný a nebude se tomuhle směru bránit.

Janičta
26.03.2019 3 z 5

Autor by měl nechat Harryho ať se za celou knihu alespoň jednou pořádně vyspí - konec nepočítám. Fajn by také bylo, kdyby ze všech stran neschytával pěknou nakládačku, která v důsledku vlastně vypadá jako pár facek, protože milý čaroděj, běhá vesele dál, no možná je mu chvíli ouvej, ale je to jen nezbytně dlouhá doba.
Občas jsem měla chuť hlavního hrdinu praštit po hlavě, ale on je prostě trouba z povolání :D když se nad to povznesete, docela to i pobaví.
Jinak se kniha četla docela dobře, místy trochu moc okecávek, ale dobrý :-)

Nelly
01.07.2018 3 z 5

Můj druhý Harry a pořád mne nějak nepřesvědčil. Na jednu stranu trošku zabedněný chlápek, na druhou muž, co vše vyřeší. V tomto díle mi vše přišlo nějak splácené, překombinované, náročné na sledování zamotaných nitek, ale možná je to i tím, že jsem nečetla předchozí díly a tak se trošku ztrácím v intrikách.

evik.sv
18.04.2017 5 z 5

Super díl ....Začínám si Harryho čím dál víc zamilovávat... :) Knížka je vtipná a děj se hýbe jen tak dál...

trudoš
28.09.2016 4 z 5

Tak tenhle díl byl trochu slabší, hlavně v rámci dramatického vyústění předchozí Temné hrozby. Válka mágů s upíry je sice v plném proudu, ale jakoby na okraji veškerého zájmu, takže kdyby ji autor sem tam nepřipomenul, člověk by na ní zcela zapomněl. Ovšem chápu, že když už tvůrce v rozjeté sérii spáchá nějakou zásadní událost, byl by sám proti sobě, kdyby s možnostmi následně plýtval. Proto místo aby se čaroděj Harry Dresden staral o nějaké podřadné politikaření a válčení, řeší složitý případ zabití Letního rytíře v říši víl.
Devízou Jima Butchera je nadále čtivá stylistika, která naštěstí od první knihy změnou neprošla. Snad jen, že si člověk musí zvyknout na jeho čím dál tím větší upovídanost, díky níž příběh zbytečně nabývá na stránkách. A detektivní linie protentokrát taky moc nic - Harry doslova obchází podezřelé a ptá se jich natvrdo, zdali jsou vražední padouši, či ne. Tolik k rafinovanosti. Ale pravdou je, že veškerá ta zábava kolem tenhle nedostatek lehce vynahrazuje.

cukrovka
11.08.2016 4 z 5

Oproti minulému dílu rozhodně zlepšení. zajímavé prostředí víl.

Sirael
14.10.2015 5 z 5

Krásná jako všechny Butcherovy.

tsal
11.08.2015 5 z 5

Konečně šla kvalita zase nahoru! Už jsem se skoro začínala bát. Tentokrát autor nápady spíše šetřil a raději je pořádně rozvíjel, než že by nám jich naservíroval celou plejádu. Pro mě jednoznačné plus. Také jsme trochu nahlédli do země víl, která se mi zdá zajímavá a slibuje ještě mnoho zajímavějšího. Uvidíme, jak to bude dál. Minimálně zatím vše naznačuje, že se nejspíš nedočkáme dalšího (a pro mě již trochu otravného) sklouznutí ke křesťanské mytologii.

Lorrainee
21.06.2015 5 z 5

Harry je proste Harry. Bud to milujete nebo ne, nic vic, nic min.

Finskej
28.04.2015 4 z 5

Svět Harryho Dresdena dostává nový rozměr, o jehož přítomnosti měl čtenář doposud jen matné tušení. A je dobré mu věnovat zvýšenou pozornost, protože řečený rozměr nám v sérii vydrží i nadále a postupně se stane novým proudem vláken ve složité osnově, v níž se nakonec začne vynořovat řada vzorů v tuto chvíli ještě netušených. Zkrátka... touto dobou již máte Harryho Dresdena rádi anebo ne – pokud ano, počítejte s tím, že celé série, která vůbec není krátká (spíš naokap), graduje i napříč mnoha díly *postupně* a nepolevujte.

matufran
04.03.2015 4 z 5

Každý Harryho příběh mě něčím příjemně překvapí a Letní rytíř není žádnou výjimkou. Potěšilo mě seznámení s hierarchií v zemi víl v Letě i v Zimě, prostě prozkoumávání čarodějova světa mě baví.

renefer
09.07.2013 4 z 5

Tenhle díl mi přišel ze všech nejslabší. Možná proto, že už byl přeplněný nadpřirozenými bytostmi a většinu času se odehrával v Neverneveru. Já má přece jen víc raději urban fantasy.
Harry je najat Zimní královnou Mab, aby našel vraha letního rytíře. Zároveň s tím má šanci i očistit své jméno u Bílé rady. Ale všechno se dost komplikuje, někdo se ho pořad snaží zabít a tak k řešení samotného případu se dostává téměř až na konci knihy. A jak to už bývá, největším záporňákem je ten,který se jeví v dobrém světle.

Ronin Roujin
15.06.2013 2 z 5

Čtvrtý kousek o Harry Dresdenovi se mi zdá nejslabší ale nejde o nějak moc viditelné rozdíly oproti předcházejícícm třem knihám (pokud nepočítám, že úvodní díl má nejhoší obálku). Pokud se vám líbil, kterýkoliv z předchozích dílů, tak se i čtyřka bude líbit.