Letec Alois Vašátko

Letec Alois Vašátko https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25969/bmid_letec-alois-vasatko-ZsO-25969.jpg 4 8 3

... aneb 1087 dní odboje štábního kapitána letectva Aloise Vašátky. Velmi poutavě a zasvěceně napsaný životní příběh jednoho z našich nejlepších československých pilotů 2. světové války, jenž zahynul ve svém spitfiru v červnu 1942. Knihu napsal jeho přítel, také letec, Adolf Vrána.

Přidat komentář

Tclaw
25.12.2023 4 z 5

První část knihy o bojích nad Francií je poutavá a dynamická, druhá naproti tomu o létání v Anglii sklouzává k monotónnosti. Legendární letec, příjemné čtení, ale na plný počet to není.

kalache
10.12.2017 4 z 5

...dokument, občas klouzající do beletrie ,zasvěceně přibližuje život našich letců bojujících ve Francii a Anglii...


tomash
06.05.2016 4 z 5

Je dobře, že je napsaná kniha o jednom z našich nejlepších stíhačů z druhé světové války a prvním Wing Commanderovi Československého stíhacího wingu ve Velké Británii, Aloisi „Ámosovi“ Vašátkovi.
Vašátko byl civilním zaměstnáním učitel a celkově byl studijním typem, který neměl talent na létání od pána Boha, třeba jako Peřina, ale který své pilotní umění postupně studoval a trpělivě piloval.
Kniha je psaná také úspěšným stíhacím letcem Adolfem Vránou, který se s Vašátkem znal již před válkou a byl s ním po celou dobu od emigrace až do konce. V některých pasážích knihy se autor „zapomene“ a popisuje barvitě vlastní zážitky, např. první bojový let ve Francii, v ten moment bych si nejraději přečetl knihu od Adolfa Vrány o letci Adolfu Vránovi. Škoda…
Kniha je relativně útlá a dobře se čte.