Ľavá strana sveta

Ľavá strana sveta https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249000/bmid_lava-strana-sveta-249000.jpg 4 132 43

Román od autorky medzinárodného bestselleru Strácam svoje ja (Still Alice), ktorý bol sfilmovaný, pričom vo februári 2015 získala predstaviteľka hlavnej hrdinky za túto úlohu Oscara. Sarah Nickersonová žije vo Welmonte, kde vedie hektický život ako viceprezidentka úspešnej firmy i ako manželka a matka troch detí. Táto prepracovaná absolventka Harvardu zázračne riadi každú minútu svojho života, až v jeden osudný deň má cestou do práce ťažkú autonehodu. Zranenie mozgu jej úplne vymaže ľavú stranu sveta a Sarah si po prvýkrát musí všímať detaily, ktoré ju obklopujú, vrátane jej matky, ktorá doteraz v jej živote chýbala. Bez toho, aby si uvedomovala jedlo na ľavej polovici taniera či dokonca svoju vlastnú ľavú ruku, v prázdnote tohto zvláštneho polosveta hľadá odpovede o svojej minulosti i neistej budúcnosti. Keď sa pokúša znovu získať zdravie a nezávislosť, pochopí, že jej skutočný osud možno leží ďaleko od sveta konferenčných hovorov, tabuliek a grafov...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Arkus
Originální název:

Left Neglected , 2011


více info...

ma_Run_ka
ma_Run_ka
13.02.2024 5 z 5

Po knihách "Pořád jsem to já" (Alzheimerova choroba) a "Poslední věta" (onemocnění ALS) jsem sáhla po knize "Levá strana světa", která pojednává o syndromu opomíjení. Toto onemocnění jsem neznala a příběh mě velice zaujal. Vážím si autorky, která ve svých knihách poutavě přibližuje čtenářům tato onemocnění.

sirojezkin
sirojezkin
22.04.2023 5 z 5

Moc zajímavé - dozvíte se, jak se cítí lidé, kteří ochrnuli na jednu stranu těla.


i_vanička
i_vanička
20.12.2022 5 z 5

Někdo níže píše, že ne, ale já knížku vidím jako pohodovku, ovšem s přesahem. Čte se báječně, je o běžném životě ve kterém se může stát cokoliv a tady se “něco stane”. Díky tomu se nejen dozvíme o existenci nemoci, kterou většina z nás ve svém životě opomíjí :), ale kniha nás i popostrčí zamyslet se nad hodnotami vlastního života … No není to bezva přesah?!

Bubo19
Bubo19
30.11.2022 5 z 5

Je to moje třetí kniha od této autorky a zase jsem se dozvěděla něco nového. Tentokrát je příběh o ženě, která po nehodě trpí syndromem opomíjení. Vůbec jsem si nedokázala představit, co vše to obnáší, ale autorka dokáže situaci popsat tak, že se člověk do situace hlavní hrdinky dokáže vcítit. Vše je ještě zvýrazněno tím, že Sára byla před nehodou velmi ambiciózní a úspěšná žena, která vedla hodně hektický život a najednou ji i banální věci zaberou spoustu času. (Mimochodem život před nehodou jí vůbec nezávidím, úspěch a peníze vykoupené celodenní prací ve stresu, bez jakéhokoliv osobního volna a děti zahlídnout ráno a možná večer, když není cesta domů ucpaná, to bych fakt nechtěla.) I přes závěr, který byl možná trošku přehnaný, se mi kniha líbila.

Dela111
Dela111
13.07.2022 4 z 5

Román Levá strana světa přibližuje život člověka se syndromem opomíjení levé strany prostoru. Jde o poutavý příběh ženy, které vteřinová nepozornost naprosto změnila život. Za nehodou stojí neskutečné pracovní nasazení. Hlavní hrdinka Sára pracuje asi 80 hodin týdně, kariéra a peníze zabírají nejvyšší příčky v jejím hodnotovém žebříčku. Já si při čtení říkala, že je s podivem, že vůbec našla čas třikrát porodit...
Příběh přináší jedinečné informace o málo známém onemocnění a popisuje cestu hlavní hrdinky ke smíření se s realitou. A ta je dlouhá, začíná popřením a odmítáním pomoci, dál vede přes víru v uzdravení i pochybnosti, pokračuje frustrací a rezignací. Aby toho nebylo málo, přidala autorka hlavní hrdince ještě skrytá traumata z dětství.
K přečtení doporučím a speciálně těm, kteří neumí zvolnit.

Buchtičkajani
Buchtičkajani
11.07.2022 5 z 5

Vlastně obyčejný příběh, který autorka obzvlášťnila syndromem opomíjení. Nikdy jsem o něm neslyšela. Pro mě poučná, zajímavá kniha. Nečekejte žádnou odechovku, ale čte se dobře.

Jirinamac
Jirinamac
09.07.2022 4 z 5

Syndrom opomíjení, způsobuje ho poškození pravé hemisféry mozku. Může jít o následky mrtvice, ale i jiná poranění mozku.
Je zajímavé, když nás autorka seznamuje s ne tak známým postižením, ale předchozí její knížky, které jsem četla, tak mě bavily víc, ale i tak doporučuji, protože takové knížky nám poskytnou spoustu informací a nejde o zábavu.

L.Helena
L.Helena
26.06.2022 4 z 5

Stejně jako většina komentujících, ani já jsem doposud o syndromu opomenutí neměla ani ponětí. V tomto byla kniha opravdu zajímavá a poučná. Občas mě v knize chyběly odpovědi na nějaké otázky v souvislosti s onemocněním, či jak byly řešeny určité praktické situace. Doslova mě štvalo to, jak strašně byla kniha "americká". Nelíbil se mi životní styl manželů, v práci byli běžně 70 - 80 hodin týdně, přitom měli tři malé děti, které jim vychovávala chůva, když se Sára po nemoci chtěla vrátit do práce, nabídli jí poloviční úvazek 40 hodin týdně. Jo, asi to je běžná realita, každý máme jiné priority.

makacek
makacek
11.06.2022 4 z 5

Příběh dobrý, četlo se to pěkně, ale něco, něco mi tam chybělo, nevědělo. Možná to celé bylo líčené tak nadějně, až tomu nešlo uvěřit. Možná mi tam chyběly části, kde hrdinka propadaá beznaději, které chvílemi asi propadne každý.

dom.ini
dom.ini
25.04.2022 5 z 5

Perfektní. O syndromu jsem, asi jako většina lidí, nikdy neslyšela a bylo to velmi poučné čtení. Rozhodně k přečtení doporučuji.

Pechule
Pechule
11.04.2022 5 z 5

Zasloužených 5*. Čtivě napsaná a syndrom opomíjení mi byl zcela neznámým pojmem. A tak to většinou je... abychom si uvědomili, co je důležité, musí se přihodit něco hodně ošklivého. Sára je bojovnice, poprala se se životní změnou výtečně a její manžel před problémy neutekl, ale stál při ní, což také není samozřejmost. Kniha, kterou můžu doporučit.

kap66
kap66
01.02.2022 5 z 5

„Opravdu musím na záchod a moc mi to nejde zadržet, ale odmítám požádat o pomoc. Zvládnu to. Chodila jsem na Harvard. Umím řešit problémy. Vyřeš tenhle problém. Dobře. Nech si tu lžíci. Nevadí. Využijeme ji. Milá levá ruko, najdi pas mých kalhot a kalhotek a stáhni je.“
Do prkenný vohrady, tohle je ale ukázka přeoraných hodnot! Vypravěčka, inteligentní a vzdělaná, není schopná pustit lžíci z levé ruky a svléknout si kalhoty, aby se vyčurala, protože se jí ztratila levá strana všeho; lépe řečeno, mozek jí dorovnává chybějící část tím, co zná, ale realitu jí tají. Taky je to vysvětlení toho, proč byla na začátku ukázaná jako sebevědomá, soutěživá, ambiciózní kariéristka, matka tří dětí (z nichž nejmladšímu není ani rok) pracující 80 hodin týdně (a znovu – do prkenný vohrady, kolik TÝDNŮ má týden v USA?!), tedy typ ženy, která mi je cizí a jíž bych se nechtěla přiblížit ani omylem. (Jen si neodpustím – nepřehoupnout se přes tyhle dvě kapitoly, skončit se čtením a hodit celou knížku do odpadu? To se nedělá.) Levá strana světa má i přesto výborné hodnocení – a právem. Hlavní hrdince možná právě tyhle vlastnosti ženy naplňující „americký sen“ umožnily rvát se s podivným postižením; rozhodně jí ale pomohly i nadhled a schopnost zasmát se sama sobě. Když se neúspěšně snažila otevřít ledničku a komentovala to slovy „Proboha, jsem postava ze sitcomu“, měla mě už dávno na své straně. Má mě tam i autorka.

micha-ella
micha-ella
31.01.2022 3 z 5

Když porovnám s autorčino knížkou Ještě jsem to já (u které se mi ztratil pochvalný komentář), tak tato se mi už tolik nelíbila. Životní fofr hlavní postavy byl hodně přehnaný a málem bych jí tu bouračku přála. Následné postižení samozřejmě ne, ale bylo líčeno tak rozvláčně, že to spíš od čtení odrazovalo.

ANDY28
ANDY28
27.01.2022 4 z 5

hodně emotivní, krásný lidský příběh

Parwana
Parwana
09.12.2021 odpad!

Dle referencí jsem očekávala výjimečný čtenářský zážitek, nepřenesla jsem se však přes první dvě kapitoly, kde hlavní hrdinka popisuje rodinné trampoty s dětmi, resp. ubíjející život s dvěma školáky a kojencem, který neřekne, co mu je, a kteří mají nad dvěma absolventy Harvardu navrch.

elenai
elenai
27.11.2021 3 z 5

Co všechno člověk musí ztratit, aby zjistil, na čem skutečně záleží? Někdy stačí málo, někdy potřebujeme setsakra kopnout, abychom se probrali. Třeba začít trpět syndromem opomíjení. Hlavní hrdinka Sára mi nebyla příliš sympatická, přesto bych takový osud, jaký ji potkal, nepřála ani svému nepříteli, byť si úplně nedokážu představit, jak něco takového (ne)funguje, a doufám, že to ani nikdy nezažiju. Mozek je nevyzpytatelná samostatná řídící jednotka a neustále nám klade pod nohy nejen překážky, ale i možnosti. Ve výsledku si myslím, že Sářina nehoda přispěla k něčemu, po čem někde v hloubi duše skutečně toužila. Co mi vadilo, bylo to pozlátko kolem - diamantové prsteny, šperky, luxusní auta, dům ve skvělé čvrti. Sára po tom vzdychala až příliš často, a to mi vadilo docela dost. Proto mi kniha nepřišla tak čtivá jako Pořád jsem to já. Bylo mi vlastně jedno, jako to celé dopadne.

sweeney
sweeney
23.11.2021 4 z 5

Abych řekla/napsala pravdu, o syndromu opomíjení jsem před četbou této knihy nikdy neslyšela, a o to zajímavější a poučnější příběh byl :) Ačkoli se děj může zdát klasickou šablonou (sobecký člověk, kterému do života zasáhne tragická událost, se změní a vše skončí "happyendem"), i přes to není na škodu tyto podobné příběhy stále znovu a znovu číst. Proč? Protože ať už nám přijdou známé sebevíc, je důležité si tuto pravdu uvědomit. Že opravdu tím nejdůležitějším nejsou peníze, kariéra, ale zdraví. Protože jakmile to ztratíme, žádné peníze na světě nám ho nevrátí..

Kája95
Kája95
13.11.2021 3 z 5

Hlavní hrdinka,která má žebříček hodnot začínající uspěchem, penězi, známými značkami.... Někde v zadu jsou děti a manžel - když se jí Mike ptá na životní plány - chtěla by být povýšená, mít větší dům a chůvu,která u nich bydlí.
Donekonečna se opakující názvy značek hodinek,telefonu, kávovaru atd ....
Několikrát zmiňuje, že je jí 37 - a stále splácí studentskou půjčku ???
Hlavní hrdinka ve mně vzbudila velkou averzi. Děj neplyne, kniha mne nebavila
Tři hvězdy za dočtení a upozornění na opomíjené téma Neglect syndromu

paníŠ
paníŠ
28.10.2021 5 z 5

Tahle knížka je napsaná opravdu skvěle. Hned člověka vtáhne do děje. Postavy jsou uvěřitelné, příběh silný. Na knihu jsem narazila tady, na databázi. A opravdu nelituji.

Věta, která se mi vybaví při vzpomínce na tuhle knihu: Dobře. Můžete mi pak vyčarovat sklenici mléka?

Aneleh
Aneleh
24.10.2021 5 z 5

Jsem ráda, že jsem sáhla po další knize této autorky. Přečetla jsem jí téměř na jeden zátah a určitě na ni nezapomenu. Je to poučné, zajímavé a velmi emotivní. Lidské drama mladé matky, která musí v sobě najít hodně vnitřní síly k překonávání nemoci, o které většina z nás dosud neměla ani ponětí, že existuje. Není co vytknout, dnes bychom všichni potřebovali zvolnit a více si vážit svého zdraví.