Kytice (komiks)

Kytice (komiks) https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16755/bmid_kytice-komiks-UxJ-16755.jpg 3 87 15

Soubor balad Karla Jaromíra Erbena doplněný o komiksy (každá balada/komiks má jiného autora): * Kytice – Daniela Horáčková * Poklad – Tomáš Chlud * Svatební košile – Karolína Rasochová, Lukáš Houdek * Polednice – Monika Zemánková * Zlatý kolovrat – Bára Čechová * Štědrý den – Kristina Dufková * Holoubek – Tomáš Chlud * Záhořovo lože – Jan Černý, Rostislav Tecl * Vodník – Adrian Kukal, Ondřej Pfeiffer * Vrba – Kristina Dufková * Lilie – Bára Čechová * Dceřina kletba – Kristina Dufková * Věštkyně – Miroslav Vodička... celý text

Žánr:
Komiksy , Literatura česká

Vydáno: , Garamond
více info...

Přidat komentář

denib
06.04.2023 1 z 5

Vlastně až celkem nedávno jsem si oblíbila komiksy a grafické romány. Jsem ráda, že jsem jim přišla na chuť dřív, než se mi dostala do ruky tahle hrůza. Verše pana Erbena jsou samozřejmě skvostné. Občas nějaká ta grafika taky ujde, ale ten zbytek... Někde mi to pojetí připadalo tak strašné, že to zkazilo celkový dojem. A ani ty lepší části dojem nezměnily. Jednu hvězdičku dávám za... ani nevím, asi za snahu.

Pumpkin
06.12.2022 4 z 5

Kytice je srdcovka a tak jsem byla zvědavá na komiksové zpracování...no víc se mi líbily ty části, kde byly verše v klasické podobě.


Boboking
30.09.2020 4 z 5

Kytice je jako vždy skvělá. Škoda, že má tu "kacířskou nálepku" povinné školní četby, takže se k ní přistupuje s jistým "odporem". Byl jsem taky takový, a jsem rád, že mne donutili knihu přečíst. Teď jsem si přečetl s chutí znovu. Ale asi primární zde je umělecký komiks. Každá balada jiný autor, tak něco se líbilo, něco méně...

Elevant
25.05.2020 1 z 5

Erbenova Kytice je literárním skvostem který mám od dětství velmi rád, proto mne toto vydání velmi zklamalo. Po grafické stránce, která je zde koneckonců nejdůležitější, kvalita knihy velmi kolísá. Například první balada Kytice je umělecky zvládnutá relativně dobře, Vodník je odporný. Toto slovo ve svých komentářích používám zřídka, ale jiné se mi právě nehodí. Komiksový Vodník vypadá jako rozpracovaná animace k filmu od Pixaru, která je kompletní teprve z poloviny. Další problém vidím v samotném odsahu kinihy. Autoři zcela svévolně a bezdůvodně překroutili původní smysl Erbenových balad, a to dokonce tak moc, že ji kompletně převrátili naruby (viz Kytice, ve které matka vstává z mrtvých v podobě Freddyho z Elm Street). O nemrtvé matce hlavní hrdinky z balady Vodník, která z rukou střílí lasery, ani nemluvě.
Připadá mi ostudné toto publikovat pod Erbenovým jménem. Kdyby šlo o reinterpretaci Kytice, jakési zmodernizování, které my šlo zcela mimo původního autora, byla by kniha sice stále zbytečná, ale pochopitelná. Jenže tak to prostě není.

Hanka_Bohmova
15.10.2019 2 z 5

Začnu od lesa: můj malý syn má velmi rád bitvy všeho druhu. Když jsem ho učila číst a zadávala mu na procvičení kreslicí úkoly (přečti větu a nakresli ji), byl schopen vpašovat bitevní vřavu do zcela libovolného tématu.
Po pročtení/přehlédnutí těchto komiksů mám pocit, že většina z autorů bohužel disponuje rozhledem a hloubkou mého bojechtivého prvňáčka. Tak moc jsou jejich výtvory nezajímavé a neobjevné a když už mechanicky nedoprovázejí text, násilně ho cpou do nejobyčejnějších žánrových klišé. Přitom Erbenovy verše nejsou žádné ploché říkačky, z nichž by myšlenku nevykřesal ani génius interpretace. Naopak, jsou to příběhy až archetypální, vyprávějící o důsledcích převrácených hodnot a porušených rovnováh. S tím by se dala dělat kouzla. A pokud autoři tak vysoké ambice neměli, chtěli se jen uličnicky pobavit na účet kanonického díla, pak musím říct, že nesahají panu Suchému ani po kotníky. Ať nám to pan Erben promine / že skončil happyendem a my ne...

efka.saf
18.11.2018 2 z 5

No potěš koště... Je to pár dní zpět, co jsem měla možnost si přečíst Čapkovy Kapsy udělané jako komiks. I přes jistou počáteční obavu jsem z knihy byla nadšená, protože co se do knihy nedalo dát textově, to doplňovaly skvělé atmosférické ilustrace. Když jsem tedy zjistila, že i další skvostné dílko české literatury - Kytice - je k mání v komiksové podobě, nelenila jsem a knihu si půjčila. Je možné, že kdybych před tím neviděla zpracování Čapkových Kapes, hodnotila bych Kytici lépe, ale v současném kontextu mi autoři odpustí, tohle se podle mě vůbec nepovedlo.

Spoiler! (dá-li se to tak říct)

Toto komiksové zpracování mělo jednu velkou výhodu, a to tu, že v knize krom ilustrací byly vždy i jednotlivé Erbenovy balady, takže když už nic, znovu jsem si je přečetla a mohla potěšeně vzdychat nad jejich dokonalostí. To se ovšem nedá říct o výtvarném zpracování. Snad kromě Vodníka a jeho téměř až syrového "počítačového" zpracování (malby mi evokovaly grafiku počítačových her) se mi nelíbilo prakticky nic, u Zlatého kolovratu jsem byla doslova zděšená. Přesto, že i Čapkovy Kapsy je dílo několika autorů, kniha působila velmi celistvě a jednotně. Zde jsou styly jednotlivých umělců tak odlišné, že z toho vznikl totální nesourodý mišmaš. A to nemluvím jen o kresbách jako takových, ale i o tom, jak jsou textově jednotlivé balady zpracovány. Někde téměř celá balada, jinde určité úryvky, jinde text chybí prakticky celý. Někdo to možná bude kvitovat s povděkem, pro mě to byl ovšem další šrám na jinak nefunkčním zpracování.

Takže sečteno a podtrženo, Erbenova Kytice je úžasné dílo, které by každý člověk měl aspoň jednou za život přečíst, ale raději bych sáhla po klasickém zpracování než po tomto. Já komiksové zpracování nepovažuji za povedené, a proto ho za sebe nedoporučuji.

Damato
01.09.2018 3 z 5

Hodnocení snad jen za vytištěné ukázky erbenových básní, ty si zaslouží plný počet, zpracování tohoto komiksu bylo pro mě velkým zklamáním.

the_res13
09.04.2018 4 z 5

Zajímavé zpracování, ovšem ne každý komiks se povedl...

artlucie
11.01.2018 2 z 5

Nějak si nemůžu pomoct, ale čekala jsem, že to bude vkusnější. Některé části byly dobré, s jinými jsem nesouhlasila. Celkově mě to nenadchlo, asi jsem v některých věcech trochu staromódní.

lenkaabooks
15.05.2017 4 z 5

Přečetla jsem si blog Aleny Benešové (elpiska) a líbil se mi.
Některá pojetí Erbenových básní - Vodník, Zlatý kolovrat, Polednice se mi líbí více, jiné - Kytice, zase méně. Ale jinak celý ten nápad hodnotím velmi kladně. Líbilo se mi i filmové zpracování. Takže pokud film nebo komiks obzvláštní povinnou četbu, proč ne ? :-)

Babouš
23.03.2015 4 z 5

Krásně hravé zpracování, které se nebojí explicitního zobrazení krve, násilí ani nahoty. Některé obrázky si pamatuju dodnes, i když už je to pár let, co jsem si knihu četl naposledy.

elpiska
21.11.2014

Mně k nákupu knížky inspiroval blog http://alenabenesova.blog.idnes.cz/c/277548/Karel-Jaromir-Erben-Kytice-komiks.html
A s názorem paní Aleny se ztotožňuji. Jsem ráda, že knížku mám.

AjťačkaTýnka
07.10.2013 5 z 5

Typicky české dílo s krásnou češtinou. Jsem moc ráda, že tato kniha je mezi povinnými k maturitě :)

Kefidlo
03.12.2012 3 z 5

rozpačité přerádobyumělkované

WEIL
16.08.2011

Dobrý nápad, rozkolísaná realizace.

Štítky knihy

komiksy české komiksy

Autorovy další knížky

Karel Jaromír Erben
česká, 1811 - 1870
2009  87%Kytice
2012  86%Máj / Kytice
2008  93%Pohádky
1974  93%Zlatovláska (a jiné české pohádky)
2016  91%Komiksová Kytice

Kniha Kytice (komiks) je v

Přečtených125x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených4x
Knihotéce27x
Chystám se číst20x
Chci si koupit6x