Mrtví ve člunu

Mrtví ve člunu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23284/mrtvi-ve-clunu-23284.jpg 4 445 79

Kriminální román, jehož děj je situován do Pobaltí v bouřlivých letech rozpadu Sovětského svazu. Dva mrtví ve člunu u jižního pobřeží Švédska přivádějí na scénu hrdinu, švédského policejního komisaře. Brzy se ukáže, že stopy vedou do Rigy a detektiv se tedy vydává do Lotyšska, kde se tak ocitá v neznámém prostředí, ve zjitřené revoluční atmosféře. Potkává zde ženu, která v něm probouzí lásku. Brzy se při pátrání dostane do velmi nebezpečné pozice. Sugestivní vylíčení chladně syrové severské atmosféry a lidská obyčejnost hrdinů jako tradiční přednosti švédských detektivek jsou nejpatrnější předností knihy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Motto
Originální název:

Hundarna i Riga , 1992


více info...

Přidat komentář

mila2411
30.10.2023 5 z 5

Dvojka. Určitě přeskočila jedničku a mě se to MOC líbilo. Severské prostředí, zimu a temno HM prostě umí. Výborný námět a zajímavý popis vyšetřování od ničeho k něčemu. Těším se na další díl(y).

rafan65
07.09.2023 4 z 5

Druhý případ komisaře Wallandera je opět noblesní čtení plné napětí a zvratů. Znovu se roztáčí kolotoč intrik a boje o holý život. Kniha mě opravdu hodně bavila, poutavé vyprávění příběhu je uvěřitelné a docela mrazivé čtení. V této série budu určitě pokračovat.


alca-212
12.07.2023 4 z 5

Tak konečně jsem vyplnila poslední mezeru, kterou jsem v řadě dílů v sérii měla. Konečně jsem se dozvěděla, jak to v té Rize bylo, jak to důležité ve Wallanderově životě vlastně začalo, jak se to odehrálo.
A jak už jsem psala u jiných dílů - pro Wallandera mám slabost, takže v hodnoceni přidám. Víc jak čtyři hvězdy ale dát nemůžu... Té politiky a spiknutí tam na mě bylo opravdu moc.

ArwenAragorn
23.11.2022 5 z 5

81%
Když dorazili k výtahu, naskytla se příležitost. Wallander už to skoro vzdal, pochopil, že ho definitivně dostali. Stavět se na odpor nemělo cenu, důstojník by asi neváhal a zastřelil by ho. Ale pak se policista při čekání na výtah pootočil, aby si zapálil cigaretu.
_______________________________________________________________________________________________________________
Opět kvalitní detektivka. Drsná, mrazivá. Přečetla jsem si ji znovu po nějaké době.

Majto
10.11.2022 4 z 5

Môj druhý kontakt s tvorbou autora a musím povedať, že som sa vcelku fajn pobavil. Napísané veľmi dobrým štýlom, dej má svoje zvraty a nevadia mi ani rôzne nedostatky a nedokonalosti, čo tu spomínajú iní.
Aj kvôli tejto knihe som rád, že som sa po rokoch vrátil k čítaniu.

Karpelinda
13.08.2022 3 z 5

Mankell umí: vrhnout kostky, ukázat prstem do mapy, Kurt, konspirace, napětí, ještě ho zvýšit a pak konec a venku tma, muže se jít spát. Ale stejně jsem měla trochu pocit, že je to takový umně napsaný (televizní) seriál. Oceňuji však ze byla knížka napsána 1992 před pádem SSSR. Tak *** a půl. Působí už dnes skoro staromódně bez mobilů a počítačů, ve které v závěru hodní a zlí zápasí o “modrou papírovou složku”. Cha cha roztomilé:-). Dávám severskou krimi na chvíli k ledu. Pořad dokola.

Sixao
11.12.2021 5 z 5

Kniha pro mne byla zvlášť poutavá tím, že by se místo Rigy klidně mohla odehrávat v Praze. Wallander působil naivně a jako úplný neználek místních poměrů. To mi přišlo trochu účelové. Zaujatost čtenářky ze země postižené lety totalitního režimu a socialistickou érou je jasná. Vyslechnuto jako audiokniha. Jiří Zaorálek zážitek o hvězdičku navýšil a také velmi chválím krásný hudební doprovod.

Kortez
28.11.2021 4 z 5

Audiokniha.
Detektivka zase trochu z jiného soudku. Rozpad SSSR a politický vývoj v Pobaltí je křoví příběhu o dvou mrtvých pašerácích drog. Přišel jsem si na své, když rétor Vyorálek měnil hlas i dialekt, přízvuk u vyšetřovatelů z Rigy.

Michla76
20.11.2021 1 z 5

To zas byla slátanina.....

janina66
26.08.2021 3 z 5

Celkově tato kniha byla více napínavá, než Vrazi bez tváře. Bohužel politika a politické "spiknutí" si mé sympatie moc nezískala a nemám ji v detektivkách ráda. Konec byl až moc překombinovaný, i když napínavý. Nesmíme zapomínat, kdy byla kniha napsána, a k tomu je nutno přihlížet.

pipa36
01.08.2021 4 z 5

Ke břehům Švédska připlave neoznačený záchranný člun, ve kterém jsou nalezena dvě mrtvá těla. Vyšetřování vede do pobaltských republik, kde se právě schyluje k novým pořádkům a odtrhnutí se od Sovětského svazu. Na pomoc švédským vyšetřovatelům přijíždí lotyšský policista a záhy se sám Wallander ocitá v Rize, která je vše, jen ne přívětivá a přátelská.
První díl této série jsem nedočetla, protože na mě působil příliš archaicky. Psy z Rigy jsem byla "donucena" poslouchat jako audioknihu načtenou p. Vyorálkem v rámci cestování s ostatními v jednom autě.
Kniha mě překvapila - poslouchalo se to dobře, děj měl spád, vše logicky navazovalo (až teda na Wallanderův romantický úlet). Na přednes pana Vyorálka jsem si opravdu musela zvykat, jeho výkon hodnotím spíše jako průměrný až podprůměrný.
Než budu v sérii pokračovat, asi se ještě vrátím k tomu nedočtenému prvnímu dílu...

jaroiva
10.07.2021 2 z 5

Jak jsem psala u prvního dílu, měla jsem raději tenhle díl přeskočit. Druhý díl, můj druhý pokus s tímto autorem, a ani tentokrát nejsem z toho nijak zvlášť odvázaná. Naopak, připadá mi ještě horší než první díl. Wallander má pořád nějaká svá tušení a přesto vyvádí voloviny.
Zápletka je jakási prastará, pořád jsem si musela uvědomovat, ze kdy to je. Za tu dobu to už asi vyčpělo.
Ale připomnělo mi to návštěvu Lotyšska a jeho parky, hrad Sigulda (protože tak se v knížce jmenuje nějaká restaurace v Rize) atd. O to větší je můj rozpor ve vnímání knihy v porovnání s vlastními zkušenostmi. Dovedla jsem si představit akorát tu popisovanou zimu.

Elisabeth9
06.02.2021 3 z 5

Kniha se snaží zachytit situaci v Lotyšsku po rozpadu SSSR. Detektivka je hodně o rozvahach hlavního hrdiny a konec je napínavý a strhujici oproti celému deji knihy.

eliska8413
03.01.2021 3 z 5

Prvotní zápletka, byť se tvářila jednoduše, se ukázala jako naprosto vykonstruovaný případ agentů provokatérů. Někdy má člověk vztek, že se v knize stále dokola omílají úplně axiomy, ale zde by neuškodilo popsat trochu z historie Lotyšska. I když jsme v podstatě zažili stejná příkoří, přece jen má každá země svá specifika a bez takovýchto znalostí historie a faktů je ten příběh takový plitký. Oba dva pohlaváři jsou popsání tak povrchně, že vlastně ani na konci nevím, proč jeden byl hodný a jeden zlý. Kam to vlastně směřovalo a co z toho komplotu vlastně měl.
Člověk si musí při čtení stále připomínat, že
se kniha odehrává v r. 1992, mobil byl dostupný asi jako dneska tryskáč a internet měli možná tak v Pentagonu. Nakonec jsme se vlastně vůbec nedozvěděli, jaký vliv mělo toto vyšetřování na další vývoj v Lotyšsku .

ViolettaCh.
28.10.2020 4 z 5

Případ komisaře Wallandera byl tentokrát velmi akční, odehrávající se z větší části v cizím státě (Lotyšsko). Nechyběly ani dramatické chvíle, které udržovaly pozornost čtenáře a hnaly ho ve čtení dopředu ve snaze zjistit rozuzlení. S rozpadem socialistického bloku se rozmohl organizovaný zločin, do jehož pronásledování se zapojil i hlavní hrdina.

lencin
23.09.2020 4 z 5

Případ komisaře Wallandera.
Zajímavé politické pozadí.
(2012)

Dany45
15.05.2020 3 z 5

Další ze série , kterou jsem přečetl. Můj pohled je však rozporuplný. Více se mi líbí Walander doma, při řešení případů na vlastní půdě , kde je více pravděpodobnější sled událostí a není ( jak se říká ) , tak přitažen za vlasy . Toto se představilo více jako špionáž a popis pobaltských republik v éře rozpadu SSSR . Jinak mám tohoto autora rád a má všechny jeho knihy přečtené .

čef
08.05.2020 5 z 5

Více než kriminální je to tentokráte dobrodružný román s množstvím akčních scén. Wallender je však opět božsky lidský, plný strachu, dopouštějící se spousty chyb a omylů včetně zamilování a alkoholu, ale také plný odvahy, schopnosti analyzovat a objevovat souvislosti. Román je plný napětí vycházející z problému jak se má člověk pohybovat v prostředí, které je mu naprosto cizí, plné nástrah a dvojznačností. Jeden z nejlepších románů této řady, to je můj skromný názor.

Simi
20.04.2020 5 z 5

(Audio) Zajímavé číst severský příběh z doby po rozpadu SSSR. Wallander, chytrý, provinční, občas chybující, ale spravedlnosti oddaný vyšetřovatel vyslyšel proseb manželky lotyšského majora, se kterým se na pár dnů setkal při jednom vyšetřování. Jako poslední rytíř jí jde pomoct. Jenže on není žádný akční hrdina a jeho lásky jsou platonické. Pořád neví, jak si uspořádat svůj rozvrácený život a najít klid.

pavels36
08.03.2020 4 z 5

Druhý díl byl oproti prvnímu více propracovaný.Hodně špionáže, seznámení s Litvou i zajímavé jména a postavy. Jednu hvězdu musím odebrat autorovi, neboť od poloviny knihy jsem tušil kdo je vrah majora.Což se mi potvrdilo na konci,ale nebudu prozrazovat děj. Doporučuji přečíst a udělat si vlastní názor na komisaře Wallandera. Rozhodně nepřijdete o zajímavý díl a opět severská detektivka tentokrát zasazena do pobaltských zemí a jejich problémům v rané demokracii. Těším se na další díl ,,Bílá lvice,, .