Kuriózní lenoška a jiné příběhy

Kuriózní lenoška a jiné příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22162/bmid_kuriozni-lenoska-a-jine-pribehy-EDB-22162.png 4 62 10

Knihy Edwarda Goreye mají mnoho poloh. Dítě je může číst jako trochu podivný komiks, dospělý jako „gotický“ příběh a vytříbený čtenář rozezná vrcholnou surrealistickou poetiku. Kuriózní lenoška a jiné příběhy nabízí čtyři půvabné „viktoriánské komiksy“ z dílny amerického spisovatele a ilustrátora, který se stal klasikem tohoto žánru a ovlivnil celé generace autorů. Obsahuje: Názorná výuka (The Object Lesson, 1958) -- Kuriózní lenoška (The Curious Sofa, 1961) -- Drezína z Vrbova aneb Návrat černé panenky (The Willowdale Handcar: Or, the Return of the Black Doll,1962 ) -- Památná návštěva (The Remembered Visit, 1965).... celý text

Literatura světová Komiksy Příběhy
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

The Object Lesson / The Curious Sofa / The Willowdale Handcar: Or the Return of the Black Doll / The Remembered Visit


více info...

Přidat komentář

Calypso
12.01.2023

Jsem přesvědčena, že v žádné jiné knize se tak často nevyskytuje slovní spojení 'gentleman mimořádných proporcí'.
Gay tematika je zjevná, zbytek si prý musím domyslet z detailů na obrázcích. To není pro mě, ač ty malůvky mají něco do sebe. Dočetla jsem se, že příběhem o lenošce Gorey satirizuje 'Příběh O' (což taky není můj šálek čaje). Subžánru 'kinky furniture' nadále neochvějně vévodí povídka 'Člověk křeslo' (ze sbírky 'Zrcadlové peklo').

jozik_v_tumane
09.01.2021 3 z 5

Náhodně mi přišlo pod ruku a zasmál jsem se. Místy se to ale snaží být absurdní za každou cenu – působí to trochu nuceně.


kanitsuj
14.05.2020 5 z 5

Naprosto skvělé, zbožňuji dílo tohoto podivného autora čím dál tím víc. Už první věta mne rozesmála a vytvořila náladu, ve které se odvíjel zbytek příběhu. Společně s Octárnou je to pro mne nejlepší autorova kniha, která se dá číst pořád dokola a stále je co objevovat, nad čím se zamýšlet nebo čemu se smát:-) Netvrdím, že jsem všechno pochopila, ale v tom se právě skrývá ono nadšení pro věc. Navíc erotická povídka mne překvapila a nadchla prostorem pro domyšlení situací i samotné pointy:-))) Autor nádherně naznačil cestu, kudy by se mohla ubírat pornografie nezávadná pro oči dětského čtenáře:-)

Kapis
25.11.2013 5 z 5

Několikrát jsem tuto knihu nasraně odhodil, co je to za rádobyintoušskou kokotí pyčovinu, ale pak jsem na to přišel! Nesmí se na ní moc spěchat, je třeba číst pomalinku, listy otáčet co prst prstík mine a nemít přehnané očekávání v kontinuitu dějové linie. Pokud člověk zpomalí ještě více, začne si užívat hutnou surrealistickou poetiku a musí se sklonit před geniálností tohoto dílka, které spřádá obrazce a okamžiky bez jakéhokoliv vodícího schématu. Pokud si k tomu pustí ještě Tiger Lillies a zpomalí ještě malinko, bude zážitek přímo extaktický. Jsem rád, že nejsem úplný debil a dokázal jsem nakonec ocenit sílu tohoto téměř dokonalého počinu. Kdo čte komiksy na čas, tak zde moc nepochodí a bude akorát nasraný jako já při mých prvním uspěchaných pokusech zdolat tuto parádičku.

Makrela Liška
10.03.2013 5 z 5

Podivné postavy, divné příběhy, trocha erotiky a hromada absurdit, navrch úžasná kresba, nevím, co by mě mohlo potěšit ještě víc než tahle kniha, kterou jsem objevila právě až díky databázi knih. Díky bohu! Navíc jméno pana Cílka jakožto předmluvce a překladatele mě velmi mile překvapilo. Tato půvabná kniha by si určitě zasloužila mnohem větší popularitu

Petrvs
20.11.2012 4 z 5

V medailonku autora se lze dočíst, že autor rád kreslil mrtvé děti. Když knihou listoval kolega v práci a přečetl si tuto větu, pozvedl obočí, podíval se na mě a prohlásil, že autorovy knížky skutečně musí být můj šálek čaje.

A měl pravdu.

Nejde ani tak o onu groteskní brutalitu, absurdní výjevy, dadaistické výroky, surreálnou naraci či viktoriánské ilustrace. Jde o to především, resp. to všechno je tu zastoupeno ve vydařeném mixu, který funguje, podněcuje, provokuje, poštívá, čoudí jako huspenina a voní jako pastelky. Cože? Židličky a muže!

Přeji Vám při čtení příjemné čalounění ;-)

janha
31.10.2012 5 z 5

"Večer byl ohromně úspěšný až na to, že čas od času někdo omdlel."

Mayanea
13.06.2012

Skvělé počtení a pokoukání. Dostal mě na první dobrou, protože co může být na lenošce KURIÓZNÍHO?

3497299
02.12.2011 5 z 5

Goreyho povídky jsou minimalistické a plné vtipných náznaků. Milovník bizarního hudebního seskupení Tiger Lillies a pokleslé kabaretní zábavy, Edward Gorey, pracuje se skrýváním významu – nutí diváka pro plné porozumění pečlivě studovat jednotlivé kresby, ve kterých se občas skrývá překvapivý detail – a s nevyřčeností – samotný děj se odehrává mimo zobrazené pole, je tudíž vyprávěn inverzně, spíše samotným čtenářem, který si musí domýšlet, tvořit z poskytnutých vodítek fikční svět. Titulní povídka Kuriozní lenoška představuje skrytý řetězec erotických scén, aniž by zde byl některý z jejích prvků explicitně uveden. Pomocí důmyslných a vtipných dvojsmyslů, které vyzývají ke „špatnému čtení“ – k řadě záměrných přeřeků – zahrnuje do své hry určitou provinilost čtenáře, plynoucí z pocitu, že si "scény“ sám domýšlí (srdce freudisty musí zaplesat). Vše je drženo na uzdě jemné poetiky, podporované výbornou autorovou kresbou, jež sděluje mnohem více než krátké doprovodné texty. Je škoda, že se mezi české čtenáře dostal prakticky neznámý Gorey s takovým zpožděním (chvála Cílkovi) a že přesto nyní zůstane většinou z nich téměř nepovšimnut.

mjmoonwalker
21.02.2011 4 z 5

Morbidní to humor ;-)

Štítky knihy

surrealismus komiksy viktoriánská fantastika

Část díla

Autorovy další knížky

Edward Gorey
americká, 1925 - 2000
2010  91%Octárna ... a jiné příběhy
2008  88%Kuriózní lenoška a jiné příběhy
2013  79%Čerstvě deflorovaná dívka a jiné příběhy
2015  84%Hloupý žert a jiné příběhy

Kniha Kuriózní lenoška a jiné příběhy je v

Přečtených89x
Doporučených6x
Knihotéce19x
Chystám se číst30x
Chci si koupit9x