Krvavá moře

Krvavá moře https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41156/bmid_krvava-more-8HT-41156.jpg 4 54 9

Fighting fantasy série

< 16. díl >

Město TAK je největším doupětem zlodějů, pirátů a hrdlořezů, jaké kdy civilizovaný svět poznal. V tomto městě vyvrhelů žijí dva piráti proslulí nesmírnou hrabivostí, smělými nájezdy a nepočetnými boji tváří v tvář smrti. Jedním z těchto lotrů je Abdul Řezník. Tím druhým jsi TY! Jen jeden z vás může být králem pirátů. Uzavřete tedy sázku; začíná boj o poklad a závod s časem. Ale který z vás zvítězí?... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Fantasy , Gamebooky

Vydáno: , Perseus
Originální název:

Seas of Blood , 1985


více info...

Přidat komentář

jiri0330
25.04.2023 5 z 5

Než jsem zjistil, že tenhle díl existuje, říkal jsem si, že by měli vymyslet dobrodružství na moři - souboje lodí, hledání pokladů - a ono se mi přání splnilo! Jsem za hrabivého a obávaného kapitána pirátů (a otrokáře), což není úplně kladná role, což ale nevadí, je to změna oproti předchozím klaďasům. Kromě boje FtF jsou tu hromadné bitvy mojí posádky, ať už na moři nebo na souši - ta má svůj ÚDER (jako UB) a SÍLU (jako Stamina). SÍLA posádky tu má ještě jednu důležitou roli - určuje, jak rychle plujete. Rychlost je tu vyjádřena počtem dní v LODNÍM DENÍKU - máte 50 dní na to, abyste se dostali ze severního města Tak na jižní ostrov Nippur a přitom nakradli víc zlaťáků než konkurent Abdul Řezník. Cesta k cíli je celkově severojižní, ale může být pokaždé trochu jiná (odbočky na západ/východ), důležité je najít tu optimální a ekonomickou - zbytečně se nezastavovat na místech, kde nezískáte tolik zlata či otroků (ti se pak dají prodat). Škoda, že otroky nešlo využít pro úsporu času aspoň jako pohon lodi, když už ne v bitvách. Celou plavbu vlastně nevíte, kolik zlata stačí, abyste vyhráli sázku. Já když jsem se konečně asi na 15. pokus dostal na Nippur a celý potlučený a vyčerpaný zjistil, že nemám ani polovinu potřebných zlaťáků, spadla mi brada a měl jsem chuť Abdula Řezníka zabít, což už bohužel hra nenabízí. Gamebook patří mezi obtížnější, jak na těžší souboje, tak na spoustu náhlých neúspěšných konců při smůle či při špatných rozhodnutích, tak na nalezení té nejlepší cesty v přiměřeném čase. Zároveň mě dost bavilo prozkoumávat moře, ostrovy a pobřežní města, takže jsem neztratil motivaci ho poctivě dohrát. Taky musím vyzdvihnout jednoduchou a srozumitelnou mapu, která usnadňuje orientaci. Nejednoznačný mi přišel jen způsob jak získávat Staminu - žádný proviant, žádný lektvar, jen odpočinek - v pravidlech je, že za každý den do LODNÍHO DENÍKU si můžu obnovit 1 bod Staminy, což mi přišlo až moc snadné, protože dny stále přibývají a léčíte se tak automaticky. Druhý výklad je ten, že za každý den napsaný do deníku NAVÍC (flákáte se, nikam neplujete) získáte 1 bod Staminy, což by znělo logičtěji a odpovídalo by to obtížnosti hry. Hrál jsem to tak potom s variantou B a šlo to dohrát. Jen je třeba mít vyšší všechny výchozí hodnoty.
Plusy: Zábavný příběh, zajímavé lokace, smysl pro humor, vtipné ilustrace, pomocná mapka, netradiční souboj s kyklopem.
Mínusy: Nejednoznačný způsob obnovování Staminy a až moc velká obtížnost - stačilo by i poloviční množství zlata, už tak je náročné přežít a stihnout to do 50 dní.
Zábavnost: 10/10
Obtížnost: 10/10

cziss
29.03.2023 5 z 5

Fajn GB ze série, ale je třeba se vykašlat na soutěž a užít si průzkum. Závěrečný souboj jsem nakonec přeskočil, dobrý nápad, ale ve výsledku nuda.


tony6464
21.11.2022 4 z 5

První gamebook, který jsem kdy poznal a hrál. Má pro mě tedy takovou zvláštní nostalgickou hodnotu, neboť v ten moment se mi dosova změnil život a žádné jiné knihy než gamebooky jsem již nechtěl číst (pár výjimek se přecejen našlo). Co k němu říct? Je to těžké jako prase!!! Po cca 15 úmrtích jsem se konečně dostal až na konec, jen abych zjistil, jak žalostně málo zlata jsem ukořistil. Ano v tomto gamebooku není hráč žádným hrdinou v tom pravém slova smyslu, nýbrž pořádným padouchem, což je celkem zábavná změna. :-) Příběh je celkem fajn a i ve své jednoduchosti se nedá říct, že by šlo o lineární gamebook. K výhře je třeba hodně pokusů a omylů, hodně štěstí a také hodně vysoké hodnoty. Je třeba si hodně informací zapsat stranou, kde co ukořistit a co je k tomu potřeba. Tepove po zmapování prakticky celé oblasti se dá najít jedna z vhodných cest k vítězství.

nevermore3
17.11.2022 4 z 5

Knihu napsal Andrew Chapman, po Vesmírném zabijákovi, (který byl lepší) a Ketherském Bratrstvu (které mi přišlo tak na stejno).
Krvavá moře jsou první gamebook ze série FF, která není ani fantasy ani sci-fi, ale v podstatě pirátská tematika. Je zde k dispozici mapa, kde člověk může sledovat, jak se posunuje. K UB a Stamině přibývá ÚDER a SÍLA POSÁDKY.

Gamebook je to relativně náročný, ale zase je více cest k dokončení. Překvapilo mě, že se téměř nedobíjí hodnoty Staminy, UB a v podstatě ani zbývající. Hodně odkazů vede na smrt, a pokud zkoušíte Štěstí, a máte smůlu, taky to často vede na smrt.
Nejedná se úplně o lineární záležitost, mapování je tak o něco složitější.

kristijan
07.08.2022 3 z 5

Hodně těžký gamebook, kde na vás číhá smrt na každém rohu. Při posledním čtení jsem se ani na sedmý pokus nedostal na konec. A co hůř, ani jsem za celou tu dobu nenašel nějakou bezpečnější cestu, která by umožnila to aspoň jakžtakž přežít (nehledě na kořist, kterou musíte ještě během plavby nasbírat, abyste byli doopravdy úspěšní). Opakovaná hra je naštěstí díky spoustě možností kudy se vydat pořád docela zábavná, obtížnost ale rozhodně mohla být nižší.

Yarwen
16.11.2021 odpad!

V tomto gamebooku se čtenář stává pirátem, což znamená drancování pobřeží, vraždění nevinných lidí, nebo aspoň jejich zajetí do otroctví - nic povznášejícího. Krom toho je kniha brutálně obtížná, ale ne tím zábavným způsobem - autoři se - mnohdy neférovými praktikami - neustále snaží čtenáře zničit nebo alespoň oslabit. Zapomeňte na to, že byste si na začátku naházeli parametry postavy a posádky - i s maximálními hodnotami je potřeba spousta štěstí a neuhýbat z optimální cesty. Říkal jsem si, že za tento nepodařený gamebook dám jednu hvězdu s odřenýma ušima, ale závěr mě nakonec dostal - váš soupeř v sázce o největšího padoucha všech moří celou cestu dá samozřejmě napoprvé, překoná všechny nástrahy levou zadní a přinese takový poklad, že si říkáte, jestli je možné ho někde v knize vůbec nabrat. Autoři po nezábavné a frustrující četbě si na konci udělali ze čtenářů kašpárky - a za to se dá dát jen jedno hodnocení...
Za mě nejhorší gamebook v sérii Fighting fantasy - jak by řekla Kelišová: "To je hnus, velebnosti!"

pusheko
14.01.2018 5 z 5

Jako kdyby byla tato kniha "zlatý řezem" série Fighting Fantasy. Je to výsledek spolupráce Jacksonova stylu kombinovaných lokací a Livingstoneho umu pro lineární příběh, kombinující otevřený cíl s otevřenou volbou, která je hnána dál scénářem a zároveň okořeněna dynamikou typu musíš mít určité množství do určitého času. Dvojí soubojový systém hrdina a posádka.
+ skvělý příběh.
Hrát Krvavá moře znamená být skutečně pirátským kapitánem, který chce být nejlepším.
Jeden z nejvíce vyrovnaných - mít smůlu zde neznamená katastrofu, souboje jsou těžké, lehké či náhodné.
Krása gamebooku spočívá ve znovuhraní - pokaždé se můžete rozmyslet jinak a zažít dobrodružství v jiné části Vnitřního moře. Kreslení mapy je jedna radost!

borknagar
10.11.2012 4 z 5

Můj první Gamebook. Ve škole (základní škola) se nědělalo nic jiného než četlo, hrálo a házelo kostkou :D

Skallarix
05.10.2011 4 z 5

Kdo by si alespoň jednou v dětství nehrál na piráty? A kdo z těch dotyčných by v pokročilejším věku nesáhl po gamebooku (za předpokladu, že jsou milovníci fantasy a především "Dragons&Dungeons" - tzv. her na hrdiny), díky kterému se ocitáte ve světě plném magie a kouzel jakožto proslulý pirát na takové malé honbě za poklady?

Štítky knihy

gamebooky

Autoři knihy

Steve Jackson
britská, 1952
Ian Livingstone
anglická, 1949
Andrew Chapman
australská, 1960

Kniha Krvavá moře je v

Přečtených74x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených3x
Knihotéce45x
Chystám se číst12x
Chci si koupit7x