Krvavá lázeň

Krvavá lázeň https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21428/bmid_krvava-lazen-cYG-21428.jpg 4 245 66

Thriller z prostředí amerického městečka, kde propukla epidemie násilí. Když se Claire Elliotová rozhodla opustit Baltimore, všechny své přátele i dobře zavedenou lékařskou praxi, byla přesvědčená, že dělá pro sebe a hlavně pro svého čtrnáctiletého syna to nejlepší. Vyměnila velkoměsto za ospalou vesnici na severu – v Maine, s příznačným názvem Tranquility, v naději, že se jí zde snáze podaří vyrovnat s manželovou smrtí. Především to ale byl ten nejlepší způsob jak vymanit dospívajícího Noaha z vlivu nevhodných kamarádů, jimiž se po otcově smrti obklopil. Malebné městečko rozložené na břehu jezera, v létě ráj turistů, se však na podzim náhle změní v miniaturní peklo. Krev začíná téct nenápadně, v celkem banálních rvačkách vzniklých řevnivostí mezi studenty, ale agresivita stále stoupá, první násilná smrt na sebe nenechá dlouho čekat. Epicentrem je zřejmě střední škola, kterou navštěvuje i Noah. Pátrání po příčinách zběsilé zuřivosti, která nutí mladé lidi vraždit, sblíží doktorku Elliotovou s místním šéfem policie Lincolnem Kellym. Na rozdíl od Claire je zdejší rodák a zná dobře místní poměry. A tahle vlna násilí rozhodně není poslední…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Bloodstream , 1998


více info...

Přidat komentář

matogeminimato
22.11.2023 4 z 5

Prečítaná siedma kniha mojej obľúbenej spisovatelky. Podľa ktorej príbehov je aj zfilmovaný seriál s dvojicou sympatických vyšetrovateliek .
Tento príbeh sa odohráva v malom mestečku Tranquility, kde sa po smrti svojho manžela uchýli doktorka Claire zo svojim 14 ročným synom Noahom.
Onedlho v mestečku vypukne vlna násilia, ktoré majú na svedomí miestne dospievajúce deti.
Nik si nevie vysvetliť prečo z ničoho nič prepadnú vražednému amoku.
Claire zistí že pôvodcom tejto nákazy môže byť,, niečo "z blízkeho jazera Locust,zvlášť keď sa podobné vyčíňanie stalo na jeho brehu pred vyše 50 rokmi.

Čmeláček
07.09.2023 5 z 5

Tak tohle bylo fakt hodně brutální! Ale jinak se mi kniha četla jedna báseň, protože byla napínavá a zajímavá. Takže tuhletu paní spisovatelku si dávám do hledáčku a za nějaký ten čas zkusím zase něco dalšího.


jprst
08.10.2022 2 z 5

Tak tohle žádná pecka nebyla, dočetl jsem to spíše na sílu, protože nedočtené knihy neodkládám a navíc knihy této autorky čtu docela rád, ale tohle bylo dost pod úrovní její tvorby, takže pro mne spíše ztráta času.

Květinka008
03.10.2022

V době vydání v pubertě jsem takové knížky kupovala a hltala. Už si ji naštěstí nepamatuji :-D Ale nemám chuť číst znovu a posílám dál...

Anaelka
13.09.2022 1 z 5

...už od prvních stránek,
poté co jsem přečetla sérii s Jane a Maurou, jsem měla chuť knihu odložit.
Přečetla jsem jí, ale ráda jí odkládám a vím, že znovu jí neotevřu.

danny_21
12.04.2022 3 z 5

Po povedené Gravitaci, která byla pro mě hodně nečekaným překvapením a prvním setkáním s autorkou, jsem musel nutně vyzkoušet kvality v dalším románu. Název pomalu sliboval potoky krve, nicméně realita byla o dost shovívavější. V prdelákově s výstižným jménem Tranquility se rozmohl takový nešvar kdy místní omladina místo toho aby se vzájemně věnovala rozbouřeným hormonům a vyměňovala si tělesné tekutiny, raději volí agresivnější způsob komunikace. Do vyšetřování tohoto podivného chování se zaplete náplava v podobě ovdovělé lékařky Claire, čelící předsudkům starousedlíků a vlastnímu adolescentnímu dítku, které začíná vykazovat známky agrese. Přikořeněno nějakou tou romantikou, špetkou vědeckých faktů, hrstí konspirací a záhadných jevů, přiliš jsem vysvětlení příčiny řádění teenagerů nebral jako uspokojivé, nicméně hodnotím hodně solidně v lepším průměru - 65 %

čef
28.03.2022 5 z 5

Krvavá lázeň to tedy je, mrtvých nepočítaně. Příběh sleduje cyklické vraždění puberťáků a složité pátrání po příčině. Láska musí samozřejmě být a také pěkně složitá. Literárně je vyprávění zpracováno velmi přehledně a kvalitně, takže jestli máte chuť na popisy různých resuscitací a jiných lékařských zákroků, tak se do tohoto dílka bez obav pusťte.

Jack Bauer
28.03.2021 1 z 5

Knihy z lékařského prostředí mám hodně rád, zvlášť Robina Cooka nebo Palmera, ale tady jsem se nemohl nějak začíst. Příběh se mě zdál docela fádní, v polovině jsem to vzdal. Vyšetřování 100 let staré vraždy z určování záseku sekery v kosti, epidemie agresivity na školách, nějak mě to prostě nebavilo.

Babo
05.01.2021 3 z 5

Tak asi takhle: nejvíc se mi na této knize líbilo,že se odehrávala v zimě . Nevím proč ,ale pro zasněžený kraj mám slabost .
A to asi pro knihu není dost . Tess mám opravdu ráda,ale jak mnoho čtenářů přede mnou napsalo , toto je asi nejslabší její kniha.

Arwen777
14.07.2020 4 z 5

Název jako z béčkového hororu, ale uvnitř se ukrývá skvělý a hodně napínavý příběh z malého amerického městečka na břehu jezera.
Pravda, krve tam bylo poměrně dost, chvílemi to připomínalo řádění zombíků, ale zápletka byla zajímavá, okořeněná trochou medicínských poznatků a postupů. Hlavní hrdinové byli sympatičtí, prchli před problémy z velkého města, aby se dostali do ještě větších a nebezpečnějších problémů. Pěkně vykreslená mentalita malého městečka, které není tak přátelské, jak si všichni naivně myslí, a kde se staré chyby neodpouštějí. A pravdu, která se nehodí, nechce nikdo slyšet.
Autorka patří mezi mé oblíbené a její vyprávění mě vždy chytne hned od začátku.
Závěr - pokud máte chuť na napínavý příběh s trochou tajemna, několika možnými rozuzleními a kapkou romantiky, doporučuji tuto knihu.

P.S. Souhlasím se čtenářkou Metlou, i mě překlad "třistašedesátý obrat na skateboardu" rozesmál.

Pavlína2019
03.07.2020 3 z 5

Souhlasím s kladnými hodnoceními. Moc pěkná, napínavá a zajímavá kniha. Disponuje lékařskými znalostmi, je i poučná. Navíc netradiční téma. Čte se sama. Doporučuji!

Lolila
03.06.2020 4 z 5

Napínavé, tajomné, akčné,...iné ako séria s Jane a Maurou, ale veľmi dobre napísané. Spisovateľka patrí medzi moje obľúbené, takže si rada prečítam od nej aj ďalšie knihy.

Olous1
26.04.2020 5 z 5

Opět paráda. Já jsem nadmíru spokojená.Paní autorka píše perfektní knihy.Nestačila jsem otáčet stránky. Určitě si knihu přečtěte.

85098211
29.10.2019 5 z 5

Kniha mne zaujala hned od první stránky, kdy se ocitáme v minulosti - a to konkrétně v roce 1946. Později se sice posuneme do současnosti, ale události z této doby mají - jak se samozřejmě dá očekávat - přímou souvislost s událostmi aktuálními. Claire mi byla moc sympatická a přála jsem jí, aby se jí podařilo vyřešit, proč se z dospívajících a mladých lidí stala vraždící monstra... Krve v knize teče opravdu dost a dost, ale není to prvoplánové, prostě to k příběhu patří, a i proto mi to zde nevadilo. I když nechutné to bylo - to tedy ano ;-). Bylo to moje první setkání s autorkou a musím přiznat, že jsem byla příjemně překvapená, možná i proto, že jsem neměla žádná velká očekávání. Konec příběhu se mi líbil také, takže jako celek hodnotím plným počtem a doufám, že se s nějakou další autorčinou knihou časem zase potkám.

Kekik
21.09.2019 4 z 5

Jedná se o velmi čtivý a napínavý příběh. Možná bych některé pasáže zkrátila a stránky přidala ke konci. Ten se mi zdá k celému příběhu jaksi takový rychlý. Krveprolití je zde opravdu hodně.
Není to jen krvák. Autorka přidala do knihy krásnou romantickou linku a taky vztah matky a dítěte, kteří přišli o manžela a otce.

sgjoli
07.08.2019 4 z 5

Tato kniha rozhodně patří mezi to lepší, co autorka napsala. Solidní 4 hvězdy si kniha zaslouží. Bylo to napínavé, místy tajemné, místy akční a i brutální. Četlo se mi to velmi dobře. Líbilo se mi, že se autorka snažila klást důraz na detaily a snažila se o maximální věrohodnost. Možná jen to celkové vysvětlení, co se teda dělo, mohlo být ještě trochu víc rozepsané. Ale jinak jsem si knihu dost užila.

Leena
13.06.2019 5 z 5

Moje první kniha od této autorky, moc pěkné.

pepa4081
20.04.2019 3 z 5

Thrillery (a už vůbec z lékařského prostředí) nevyhledávám. Protože mám rád sérii Rizzoliová – Islesová, prostě jsem od Tess Gerritsenové zkusil také jinou knížku. Rozhodně nejsem zklamaný. Opět zajímavá zápletka a skvěle napsané. Pro oddych s trochou napětí doporučuji.
Uspokojivé.

pingu1
05.03.2019 5 z 5

V ospalém městečku se zvedla vlna násilí a děti začínají vraždit ... Napínavý thriller mé oblíbené autorky, od kterého se dá těžko odejít ... :-)

Metla
05.10.2018 4 z 5

Autorku neznám, "Krvavou lázeň" jsem koupila za pakatel ve výprodeji a má očekávání se držela při zdi. Ideální stav pro milé překvapení. To první se dostavilo po otevření knížky - zvenčí vypadá jako jednohubka do 200 stran, přitom jich je bezmála 370 (velikost fontu i rozpal mezi řádky naprosto v pohodě, papír trochu tenčí). Na přečtení jsem potřebovala tři dny, což při mých současných možnostech znamená, že jsem většinu svého omezeného volného času s oblibou trávila právě v "Krvavé lázni" a nikde jinde. Název sice poněkud laciný, ovšem výstižný, jelikož na 900 obyvatel městečka Tranquility se zde odehraje mnoho násilí. Místní čerstvá naplavenina, doktorka Claire Elliotová, se snaží odhalit příčiny krvavého běsnění, musí přitom bojovat s nedůvěrou starousedlíků, osobní tragédií i s vlastním pubertálním synem.
Příběh obsahuje snad veškerá tradiční klišé, včetně padouchů různého stupně a sympatického šerifa. Ani nevím, jestli je to vůbec výtka, prostě jsem si připadala jako ve svých obnošených trekových botách: kvalitně ušité, decentní, nevyhlížejí nijak extra, ničím nepřekvapují, ale jsou náramně pohodlné a můžu se spolehnout na každý krok.
Pokud tedy máte rádi atmosféru maloměsta, nevadí vám nahlédnout do soukromí jeho obyvatel (jinak řečeno to chce paměť na lehce nadstandardní počet jmen a osudů), nezaleknete se vraždících psychopatů, nenudí vás hledání stop pod mikroskopem a netrváte na přiměřené porci originality, "Krvavá lázeň" by se vám mohla trefit do vkusu.
Na závěr si neodpustím drobný kopanec do paní překladatelky, potažmo odpovědné redaktorky: "Noah Elliot dosáhl třistašedesátého obratu na skateboardu..." Dámy, já chápu, že na prkně nejezdíte, ale ten chlapec si pravděpodobně nepočítal množství obratů, nýbrž prostě vykonal fígl, při kterém se otočil o 360 stupňů.

Štítky knihy

thrillery lékařské thrillery

Autorovy další knížky

Tess Gerritsen
americká, 1953
2011  92%Závěje
2006  89%Hříšnice
2005  90%Učedník
2007  91%Neznámá
2009  89%Zahrada kostí

Kniha Krvavá lázeň je v

Právě čtených1x
Přečtených359x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených15x
Knihotéce218x
Chystám se číst69x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x