Klíč

Klíč https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220748/bmid_kruh-3-klic-0Z8-220748.jpg 4 133 20

Kruh série

< 3. díl

Konec se blíží v Engelsforsu. Uběhl sotva měsíc od tragédie v tělocvičně Engelsforského gymnázia, ale Vyvoleným není dopřáno vydechnout. Brzy se jejich svět opět obrátí vzhůru nohama. Otázky budou zodpovězeny. Tajemství odhalena. Loajalita vystavena zkouškám. Čas se krátí a Vyvolené si mohou být jisté pouze jedním – všechno bude jinak. Klíč je posledním dílem trilogie o Engelsforsu.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

Nyckeln , 2013


více info...

Přidat komentář

Luigi1
28.03.2024 5 z 5

Tak to byl nářez sice dlouhý ale dalo se to číst byl jsem spokojen

Kaila146
01.09.2023 4 z 5

Fajn finále, ale předchozí díl byl asi lepší.


Charmedka
19.04.2022 3 z 5

Za mě to je zbytečně dlouhé, podle mě to není příběh, který by bylo nutné až tak natahovat, obzvlášť když opravdu nic nového nepřináší. Druhý a třetí díl nebyly špatné, zakončení se mi také líbilo, ale vím, že znovu už se k sérii nevrátím.

Andynka
16.08.2020 3 z 5

Konečně jsem se pustila do závěrečného dílu, který byl fajn. Ale nechápu proč to muselo být tak brutálně dlouhé ? 800 stran bylo pro mě tedy opravdu hodně.... nebavilo mě číst o vztazích a podobně. Chtěla jsem se dozvědět, jak to bude se zkázou světa... a ne ty blbosti okolo.
Nakonec mě začali štvát i všechny hlavní postavy, kromě Minoo, to jsem si celkem oblíbila . :)
A když tedy opominu ty zbytečné detaily a odchylky od příběhu... bylo to velmi zajímavé zakončení, které mě vážně bavilo. Prolnutí světů a moci bylo zajímavé.
Velmi dobře se to pak četlo. A zajímalo mě, jak to dopadne.
Je to odpočinková série, u které nemusíte moc přemýšlet. :)

sangreseth
31.03.2020 5 z 5

finále celé trilogie bylo doopravdy něco neskutečného.
zatímco u většiny trilogií kvalita napříč knihami klesá a autoři se snaží horko těžko domyslet rádoby logické spojitosti mezi událostmi z první a poslední knihy, je vidět, že sara a mats věděli přesně, co dělají. napsali naprosto komplexní, celistvé vyprávění, do detailů promyšlené a navíc tak... krásné. miluji je. za to, že napsali příběh, kterému věřím. že psali o dívkách, co žily skutečné životy. co naprosto reálně uvažovaly. dívky, co měly charaktery, vlastnosti, zlozvyky. to, jak krásně byl naskrz příběhy ukázán jejich vývin. to, že chybují, nejenom jako čarodějnice, ale hlavně jako běžné středoškolačky.

klíč je bichle, o tom žádná. a určitě to mohlo být o dvě stě stran kratší. ale nikdy bych se těch dvou set stran navíc nevzdala, protože to je přesně ten prostor, který příběhu dodává tu dechberoucí reálnost. a musím říct, že konec knihy byl pro mě opravdu silný čtenářský zážitek - bylo to napínavé, nečekané, mrazivé. a dojemné. strašně, strašně dojemné.
za mě je tohle jeden z nejlepších příběhů, jaký jsem kdy četla. najít tolik spojitostí v naprostých drobnostech mezi první a třetí knihou, které byly psány v rozmezí pěti let, to je opravdu něco. je to pro mě nesmírná radost. takhle by se měly psát knihy.

nakonec už chci jen říct - psala jsem i saře, i matsovi, abych jim sdělila, že mě jejich příběh dostal na kolena, a oba dva jsou to skvělí lidé, kteří si se mnou moc hezky popovídali. opravdu k nim chovám neskutečnou vděčnost.

kruh vám všem zatraceně moc doporučuji.

Alex.rrr
08.01.2020 4 z 5

Za mě hodně povedená série i tento díl. Je pravda, že mi přišla ze začátku trochu zdlouhavá, a že by se dalo něco škrtnout. Krásně je zde řešeno rychlejší posunutí času "Hraniční zemí" - co četli, vědí ;). Příběh o přátelství, smrti, lásce, magii a kouzlech. Zajímavě autoři rozvrhli magické schopnosti a jejich užívání. Konec trochu zvláštní, ale celkově jsem se u knih moc bavila, těšila se co bude následovat a jen tak bych ji neodložila.

eliskaprchalova
19.08.2019 5 z 5

Výborná fantasy kniha.

tulip131
24.01.2018 2 z 5

Kdyby měla kniha o polovinu méně stránek, bylo by to o polovinu méně omáčky, která to celé jen znepříjemňovala. Celkově to nebylo vůbec napínavé, knihu jsem dočetla jen proto, že jsem ještě nikdy žádnou knihu neodložila, ale nebyla to dobrá volba.

HYPNOS88
18.07.2017 3 z 5

Všechny knihy napsané uplně stejně jakoby to byla jedna velká dvoutisícstránková kniha. Příjemné, oddychovka, leč málo napěchované originalitou a trošku napětí a akce. Čtivo po náctileté ideální.

Shira27
12.05.2017 5 z 5

Super YA série. Celou sérii jsem si užila, příjemné čtení, ačkoliv by se nějaké pasáže mohli vyškrtnout.
Líbí se mi, že jsou do celého toho příběhu vloženy i problémy, které se mohou stát komukoli. O to celý příběh působí realističtěji. Vlastně i díky tomu má každá kniha tolik stránek. :D

Kaci.B
11.05.2017 5 z 5

Byla to dlouhá a strastiplná cesta, ale jsem ráda, že jsem došla na konec. Pro mě rozhodně po delší době skvělá série. Od začatku až do konce jsem byla vyřízená (samozřejmě v dobrém). Být citlivější člověk, tak bych asi probrečela celé tři díly.

Lianavarova
26.04.2017 5 z 5

Dávám 5/5* Za mě nejlepší ze všech tří dílů. Natolik mě vtáhla, že jsem se nemohla odtrhnou. Pro náctileté super odreagovačka :)

Zelený_Drak
15.05.2016 3 z 5

Osekat o 150 stran z první poloviny. Nebýt toho, že ve druhé polovině se to rozjelo a celkové rozřešení zápletky bylo dobré (byť už ne zcela nečekané), dala bych nižší hodnocení za to, jak jsem se nemohla prokousat třetí stovkou stran. Znovu bych sérii číst nechtěla, právě proto, že je dost roztahaná.

Souhlasím s Nicol Gonzáles, že vypsat přehled důležitých postav nebylo od věci.

Celkově se mi líbí vývoj postav, ale musím říct, že například úloha Idy mě nakonec docela zklamala. Tento díl se hodně zaměřuje na Minoo na úkor ostatních. Nejvíce je vidět, že už se autorům nedařilo tak dobře ukočírovat tolik hlavních postav na Anně-Karin. Od prvního dílu se hodně změnila, ale v Klíči je jen minimální prostor pro předvedení jak, srovnáme-li to s tím, kolik místa má Minoo na každou hloupost. I Vanessa a Linneá na motání se v kruhu. Možná až moc. Vůbec nejsympatičtější postava za celou sérii je pro mě asi dědeček Anny-Karin.

Jinak bych se mohla už jen opakovat s tím, co jsem napsala o předchozích dílech. Jen s tím, že od prvního dílu ke třetímu je posun od nedostatku překladu k nedostatkům korektury. Našla jsem dvě hrubky ("Vyvolené a dvojčata zrovna vešli..." a "...zkus na ni nebít tak"). Ne že by překlad byl úplně skvělý, ale na tom rozsahu těch nedostatků není zas až tolik.

BeyondHorizon
17.01.2016 5 z 5

Úžasná fantasy trilogie. Upřímně mě přilákaly obálky, které jsou prostě překrásné. Ať si prosím ostatní "obálkaři" vezmou příklad. Jsou to sice bichle, ale tak děsivě čtivé, že jsem je spolkla za pár dní. Opravdu. Tady můžu říct, že jsem se doslova nemohla odtrhnout.
Autoři se sice do příběhu snaží zapojit snad všechny možné problémy, jaké mají asi jen puberťáci, nejspíš aby byly postavy více zajímavé a "relatable", ale i tak to stojí za to.
Zaměřeno na teenagery, to je poznat, ale myslím si, že zabaví mnoho různých věkových kategorií. Doporučuji :)

Pajiseeek
10.11.2015 5 z 5

Tuhle sérii jsem si vážně oblíbila a přestože nejkratší díl má okolo 500 stránek, tak mi to ani moc zdlouhavé nepřijde a to asi hlavně proto, že se tam vypráví o 7 hlavních postavách a nejen jejich společnému životu, ale i o trablých každého z nich, takže je kniha hezky rozložená a kromě fantasy tam také naleznete prvky typické romantiky pro teenagery :)

rosebarbik
16.08.2015 2 z 5

Moc zdlouhavý

SoniaShadow
12.02.2015 5 z 5

Knihy jsou sice pěkné bichle, ale podle mého názoru to stojí za to! Uvnitř se skrývá komplikovaný, poutavý a prostě dokonalý příběh. Je tam spousta zajímavý a rozmanitých postav, které dělají příběh ještě poutavějším. Knížky jsou obalově krásné, to se jim prostě povedlo, a čtou se velmi dobře! A celý ten konec je prostě jedno velké WAU....

Kllara
31.01.2015 5 z 5

Tak teda. Knihu jsem dočetla doslova jedním dechem, asi tak jako předchozí díly. Vlastně... kdybych měla říct všechna plus a mínus, opakovala bych se. Tak proto musím alespoň říct, že tato kniha se mi líbila nejvíc ze všech tří dílů z jednoho důvodu - všechno bylo vyjasněno a vyřešeno.

Celou tuhle triologii zkrátka doporučuji přečíst. Naprosto ideální typ knih na relax. Má to hlavu a patu, je vidět, že všechno bylo promyšlené od samotné první věty až po poslední, což velice oceňuji. No a proto jsem si řekla, že těch pět hvězd knize nakonec dám. Velice pěkná triologie.

warca
27.01.2015 5 z 5

Ani třetí díl nezklamal.Dšj hezky plynul, ale přišlo mi, že se pořádně rozjel až ke konci. Samozdřejmě mi přišlo strašně líto Rebeky, Eliase a Idy :( Jenže, co se dá dělat?

Nicol González
27.12.2014 5 z 5

Kniha byla jak předchozí díly velice napínavá a rozhodně napsaná takovým způsobem, že jsem nemohla přestat číst. Několik věci mě překvapilo (mile a bohužel i nemile), ale nebudu tu psát spoilery... Všem moc doporučuju :) Jo, a jinak vylepšení z předchozích dílu: konečně někde jsou vypsaný čaroděje a jejich elementy na jedné stránce a přehledně! Přeju krásné čtení!

Štítky knihy

magie

Autoři knihy

Sara Bergmark Elfgren
švédská, 1980
Mats Strandberg
švédská, 1976

Kniha Klíč je v

Právě čtených4x
Přečtených205x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených9x
Knihotéce158x
Chystám se číst100x
Chci si koupit38x
dalších seznamech3x