Císařovy čepele

Císařovy čepele https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252996/bmid_cisarovy-cepele-FwW-252996.jpg 4 251 65

Kronika Netesaného trůnu série

< 1. díl >

První kniha epické fantasy o intrikách a říši, pro příznivce George R. R. Martina a Douglase Hulicka. Kruh se uzavírá. Sázky jsou vysoko. A staré pravdy znovu ožijí… Císař byl zavražděn a ponechal císařství Annurian ve zmatku. Jeho potomci teď musí pohřbít žal a připravit se k odhalení spiknutí. Císařova syna Valyna, který prochází výcvikem pro nejvražednější bojovou sílu říše, zastihne zpráva daleko za mořem. Očekává potíže, ale po několika „nehodách“ a po varování umírajícího vojáka si uvědomí, že je v nebezpečí i jeho život. Než však může podniknout jakoukoliv akci, musí přežít žoldnéřskou brutální závěrečnou iniciaci. Mezitím císařova dcera, ministryně Adare, pronásleduje otcova vraha přímo v sídelním městě. Dvorská politika jí může být osudnou, touží však po spravedlnosti. A Kaden, dědic říše, studuje ve vzdáleném klášteře. Tam nelítostným způsobem vyučují učedníci Prázdného boha a Kaden to musí zvládnout, aby získal jejich pradávnou moc. Když dorazí císařská delegace, umí už dost, aby dokázal vycítit zlé úmysly. Bude mu to však stačit k přežití, až se dají do pohybu dlouho skryté síly?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The Emperor's Blades , 2014


více info...

martineknatasa
martineknatasa
17.01.2024 5 z 5

Mně se kniha líbila. Hned jsem se pustila do dalšího dílu a jsem zvědavá na další osudy hlavních hrdinů.

John6900
John6900
18.10.2023 4 z 5

Po přečtení prologu jsem si řekl paráda, to bude jízda. Bohužel pak se 200 stran skoro nic nedělo. Jo, musí nám nový svět a hrdiny nějak představit, ale jde to i lepší formou než tady. Chvílemi jsem se nudil a do čtení se musel nutit. Ale pak se to rozjelo takovým způsobem, že jsem druhou půlku knihy zhltnul jedním dechem. Prostě paráda...


cathyblack
cathyblack
11.04.2023 3 z 5

Je škoda, že mi takhle vcelku dobrá fantasy série unikla, protože bych ji před lety ocenila mnohem více po zásluze. Jestli unikla i Vám, s klidným svědomím vám doporučím tuhle chybu napravit, ačkoli jsem v hodnocení někde mezi 3-4 hvězdami z pěti.

Hned emotivní prolog si mne získal svou krutostí a čtivost prvních kapitol slibovala parádní počteníčko. Císařovy čepele v sobě odráží základní pilíře klasické fantasy ságy, která sází na spolehlivý model hrozivého nepřítele a hrdinů, kteří se mu musí postavit. Mnohé může zklamat předvídatelnost, jiné přílišná rozepsanost autora. Já však spoléhám na to, že si série nezískala věhlas jen na základě první knihy. Věřím, že úkolem čepelí bylo dát nám poznat hlavní hrdiny, představit svět, do kterého je děj vsazen.

Ten svět mě teda zatím moc nepřesvědčil a přijde mi, že mnohé zatím neukázal. Postavy se oproti tomu činili, bylo fajn sledovat čím vším musí projít, aby na konci byli takoví, jací byli. Nebylo jich moc, jména se vcelku dobře pamatovala. V prostoru jsem se docela orientovala, byť kniha postrádala mapu. Co se týče magie či historie světa, prozatím cítím, že chci zjistit více, ale přesvědčená o skvělosti úplně nejsem.

Máme tu tři linky, každá představuje jednu z císařových čepelí, jak sám zavražděný vládce poeticky své děti označil.

Princezna, co se snaží v nové funkci dokázat, že i jako žena dokáže plně zastat funkci mezi těmi všemi testosterony. Mezitím si jiné ženy naprosto bez problémů vybojovávají své místo v drsných speciálních letkách a podstupuji s princezniným bratrem Valynem krutý trénink. Ten navíc ke všemu za každým rohem očekavá někoho, kdo mu usiluje o život. Vse nevypadá tak ztracené, dokud nepřijde den poslední zkoušky, kdy ho doslova pozře temnota, nebo on ji?

A pak tu máme bratra-pravého následníka trůnu Kadena, co se učí v odlehlém horském klášteře podivné filozofii a podstupuje různé a docela ponižující zkoušky. Zatímco centru říše hrozí vzpoura, protože vrah císaře nebyl potrestán, snaží se Kaden včas utéct vlastni smrti. Poletí mu podezřívavý Valyn navzdory opačným příkazům na pomoc?

Po prohlédnutí mapy v knize dvě, jsem napnutá jak kšandy, kam nás křídla kettrálů dostanou dál. Tak snad! Vypadá to slibně.

Deia
Deia
09.02.2023 4 z 5

Spočiatku som bola z knihy celkom rozpačitá. Nedávno pred ňou som totiž čitala Hněv draku, ktorá bola témou dosť podobná, len tak nejak lepšia a svižnejšia. Ale postupne sa to rozbehlo, aj keď hluchým miestam sa kniha nevyhla. Valynova linka ma spočiatku bavila viac, predsa len tam bolo viac akcie - drsné tréningy s akýmisi vtákmi, takisto tam bolo viac intríg, v podstate neustále bojoval o prežitie. Čo mi ale trošku vadilo bol samotný Valyn, občas mu premýšľanie fakt nešlo. Na rozdiel od toho Kadenova linka bola trochu pomalšia, keďže bol v odľahlom kláštore, kde sa veľmi nič nedialo, okrem toho, že nejaká príšera im tam zabíjala ovce a že Kadenov tréning bol tiež dosť drsný, ale úplne inak ako ten Valynov. Bola som veľmi zvedavá, že ako sa to vyvŕbi a prečo tam vlastne musí byť a to všetko podstupovať. Adarina linka bola najkratšia, jej kapitoly sa vyskytovali len sem tam, ale zato boli celkom zaujímavé. Na príbehu sa mi ešte páčila tá troška zaujímavej mágie, ktorá tam bola. Väčšinou na mňa ale príbeh pôsobil dosť priemerne, ale koniec to vylepšil, úprimne som taký záver nečakala a dosť ma zaujíma, že ako to bude celé pokračovať.

Frizer
Frizer
08.01.2023 4 z 5

Jestli kolegovi pode mnou přišlo že se kniha snaží přiblížit Martinovy, tak knize asi moc nedal. V podstatě zde není žádný spojovací prvek...

Parádní začátek trilogie. Jde o temnou dospělou fantasy s mnoha originálními nápady. Příběh sledujeme z pohledu tří sourozenců z královské krve s tím že každý má v příběhu svou roli a odlišnější být nemůžou. Nejzajímavější část je asi Valynův příběh.

Svět je spolehlivě vybudovaný a od vrcholků hor s asketickými mnichy se dostaneme na ostrov kde trénují elitní říšští vojáci. Ti mají jednu velikou výhodu v podobě úžasného "dopravního prostředku". Akce je dostatek, magie je málo, ale je velice zajímavě pojatá a celkově jde o skvělý úvodní díl do temnějších vod fantasy. O momenty překvapení není nouze.

CharlesWard
CharlesWard
27.08.2022 1 z 5

Problém tohohle špalku je ten, že se tak zoufale snaží být R. R. Martinem, až je to místy poněkud úsměvné.

Vknihách
Vknihách
20.01.2022 4 z 5

Príbeh je rozprávaný v kapitolách,kde sa striedajú traja súrodenci,deti cisára Sanlituna, ktorý je zavraždený. Jeho dcéra je síce najstaršia,ale na trón dosadnúť nemôže. Tak ju otec menuje aspoň ministerkou financií a verí, že sa jej podarí odhaliť vraha, pretože na cisára už bolo spáchaných niekoľko atentátov. Adare ma bavila najmenej,no možno to bolo tým, že ako postava mala najmenej priestoru. Cítim, že sa v tejto postave skrýva veľký potenciál a dúfam, že ho Brian využije v ďalších častiach série. Tieto časti boli pretkané Adarinou nenávisťou, honbou za vrahom a slepou snahou odsúdiť ho na smrť…
Kaden, prostredné dieťa pokračovateľa rodu Malkeenianov,a budúci cisár je v horách na učení u mníchov. Našťastie v knihe sú aj vysvetlivky, pretože vo fantasy svete sú názvy, ktoré sa jednak ťažko vyslovujú a zároveň by sme u väčšiny len hádali ich význam. Kaden ma bavil v prvých kapitolách,kde sme sa len zoznamovali…Potom mi už pripadal ako taký trtko. Síce v závere mi padla sánka nad tým,ako sa zachoval a čo dokázal,ale veľmi v mojich očiach nestúpol. Tieto kapitoly ma príliš nebrali,ale…
Valyn-to bola láska od prvej zmienky. Ako jediné dieťa cisára nemal "planúce",ale tmavé oči,preto nemohol nastúpiť na trón. Okrem toho,na rozdiel od brata, ktorý žil s mníchmi,sestry, ktorá žila v luxuse paláca,sa Valyn takmer denne snažil o svoje prežitie. Mal sa totiž stať kettralom- bojovníkom,zabijakom,vojakom= kompletný vraždiaci balík. Napriek tomu bol citlivý,oddaný priateľom a neraz bol za svoj pôvod šikanovaný.
Valyn s Kadenom v závere vytvoria parádnu zápletku a Adare zistí niečo, čo jej "vrazí dýku do srdca"...
Ako celok je to naozaj skvelý príbeh a pokračovanie, verím,bude ešte lepšie.

AnoMANder
AnoMANder
01.11.2021 3 z 5

Dobré a čtivé, poutavé fantasy. Zajímavé pasáže střídají ty "nudnější" (klášter), ale konec už se nese ve velkém tempu. Celý svět je vykreslen realisticky, postavy jsou zajímavé, není jich (zatím) zbytečně moc a nejsou jen striktně rozděleny na dobré a špatné. Čtenář si užije politických intrik, bojů, zvratů. Jen mohlo být více informací o historii impéria, jeho sousedech a přiložena mapa.
Naopak se líbil popis výcviku kettralů.
Kdyby to šlo dám 3,5 hvězdy.

8722
8722
24.07.2021 5 z 5

Určitě jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četl. Pokud máte rádi fantasy, tenhle titul by jste opravdu neměli minout. Na druhou stranu je třeba říct, že děj není moc zapamatovatelný.

Anette99
Anette99
12.02.2021 5 z 5

První díl ukazuje, že Kronika Netesaného trůnu je další skvělou fantasy ságou. Pravda, začátek byl takový pomalejší, a trochu mi trvalo, než jsem se zorientovala a začetla, ale pak se to rozjelo. Intriky napříč celou říší, nedá se věřit nikomu. A k tomu pestré vylíčení světa Annurského království. Jen doufám, že ve druhém díle bude větší prostor věnován i Adare.

whiolet
whiolet
01.02.2021 3 z 5

Rozjezdovy první díl vůbec nebyl špatný, na druhou stranu knihu táhl hlavně Valyn a kettralove. Kaden a jeho život kolem mnichů mě moc nebavil, i když chápu, že jde o důležitou vsuvku. Adare tam nehrála zatím moc velkou roli, i když se díky ní dozvíme o největším překvapení v ději. Jinak je svět zajímavý, ale očekávala jsem trochu něco jiného.
Uvidíme co přinese pokračování.

PrincaListicka
PrincaListicka
05.10.2020 5 z 5

Pro začátek chci říci, že jsem už dlouho nečetla takhle obsáhlé fantasy. Svět, který nám je představen v Císařových čepelích je obrovský a komplexní, má neskutečně propracovaná pravidla.

Příběh vypráví o třech potomcích samotného Annurského císaře Sanlituna - jmenovitě o Kadenovi, Valynovi a Adare.
Kadena poslal otec do dalekých hor, aby se učil od Shinských mnichů. Valyna na vzdálených ostrovech trénují jako elitního zabijáka - kettrala. A Adare je, jako jediná ze sourozenců žijící v hlavním městě, přítomna vraždě jejich otce. Spolu s vraždou se však objevuje také spiknutí proti zbylým členům rodiny.

Co se týče Shinských mnichů, jejich teorie jsou tak propracované, že bych neměla ten nejmenší problém uvěřit, že takové náboženství je reálné. Výcvik i mise kettralů jsou naprosto originální. Věřte mi, o ničem takovém jste ještě nečetli.

První třetina knihy byla hodně o poznávání principů fungování světa a hlavních postav. V druhé třetině přichází první akce, a že jí teda není vůbec málo. No a ve třetí třetině jsem si už kousala nehty napětím. Dočkala jsem se několika zvratů, že kterých jsem měla husí kůži, a to už se mi u knihy dlouho nestalo.
Zatím mohu tuhle sérii jen a jen doporučit. Jsem z ní nadšená a doufám, že tomu tak bude i u dalších dílů. :)

Claudius
Claudius
28.07.2020 5 z 5

Epická, velkolepá, a přesto v podstatě komorní fantasy. Většina děje se odehrává v uzavřeném prostředí - buď je to izolovaný ostrov, nebo ještě více izolovaný klášter. Protože nejenom Malazskou knihou je člověk živ, méně rozsáhlý a více přímočarý příběh byl velmi osvěžující. Navíc do hlavních dvou linií příjemně vstupuje linie hlavního města, která odhaluje rozsáhlejší hru na pozadí a přináší politiku, intriky a více informací o světě, kultuře a historii.
Brian Staveley píše velmi příjemně, poutavě a všechny tři linie jsou svým stylem a vyzněním originální. Jen tak dál.

Sali88
Sali88
12.06.2020 5 z 5

Brian Staveley je autor, který se se čtenářem nemazlí a jen tak něčeho se nebojí. Od Císařových čepelí nečekejte fantasy romanťárnu, založenou na milostném trojúhelníku, na kterou můžete být zvyklí z YA fantasy. Autor nikam nechvátá, čtenář má dostatek času se zorientovat v postavách i veškerém dění, které se zpočátku může zdát náročné. Postav se v čepelích objevuje mnoho, ale každá má v příběhu svou roli, některé důležitější, než se může zdat. Autor se nezdráhá používat drsné i vulgárnější výrazy, díky kterým je ale celá fantasy uvěřitelnější. Celkově má Staveley skvělý styl psaní, citáty a přirovnání, která každý nevymyslí. Drsné scény, krev, intriky a zrada, autor si nebere servítky a jeho postavy to nemají lehké. Velkou roli hraje i božstvo, historie světa a bytosti, které se zde objevují by si mnozí nedokázali představit ani v nejhorších snech. Jediné, co bych vytkla, je chybějící mapa. Jinak jsem nadmíru spokojená. Pokud si chcete přečíst propracovanou, drsnější fantasy, se skvěle vykresleným světem i postavami, Císařovy čepele jsou pro vás to pravé. Za mě velké doporučení.

Karolína2425
Karolína2425
29.04.2020 4 z 5

Měla jsem od knihy velká očekávání a byla naplněna. Císařovy čepele se můžou pyšnit propracovaným světěm, sympatickým postavami a skvělým stylem psaní. Někomu by mohl připadat styl psaní moc táhlý, ale pro mě byl úžasně čtivý. Posledních sto stran jsem hltala jedním dechem a kniha mě moc bavila.
Mohu ji jen a jen doporučit!

protokol
protokol
25.03.2020 2 z 5

no celkom fajn . bolo to zo začiatku dost vláčne žiaden vav efekt ale asi druhej polovici to už bolo dobré . len ma dosť štvalo plno nudních a k deju nepodstatních odbočiek . a niekedy my prišlo akoby hlavný hrdinovia boli retardovaný a opakujú stále tie isté chiby tak tomu dávam 3 *
viac si to nezaslúži

nada3314
nada3314
26.02.2020 5 z 5

Oba bratři Kaden i Valyn mi byli sympatičtí a jejich sestra Adare byla boží, jen škoda, že se jí v knize nedostalo více pozornosti. Ale něco mi ve skrytu duše našeptává, že by to klidně mohlo vyjít v II. díle? Vlastně v knize není postava, která by mi vyloženě vadila nebo by se mi zdálo, že by tam nepatřila. Příběh je dokonale vyvážený, nechybí jak jsem již psala napětí, akce, No uvidíme, každopádně se nechám překvapit a na 100% bych se chtěla do druhé dílu pustit co nejdříve.

Nechápu, proč jsem fantasy nečetla už dříve. Musím přiznat, že jsem se zamilovala do fantasy světů….To bylo něco tak úžasného, všem moc doporučuji!

nadenka13
nadenka13
22.02.2020

úžasná kniha doporučuji

Mezistranami
Mezistranami
03.01.2020 4 z 5

Knížka má vcelku pomalý rozjezd, což ovšem není pro čtenáře vyšší fantasy nic neobvyklého, takže mě to ani nezaskočilo. Když se do knihy hlouběji ponoříte, budete schopni na posezení přečíst stovky stránek. Je ovšem důležité z tohoto rozjetého čtecího nasazení nevypadávat a knihu si šetřit na dobu, kdy na ni budete mít čas, protože je opravdu těžké se znovu a znovu začítat.

Já sama ji četla v době, kdy nám uzavíraly známky, takže jsem prvních sto stránek louskala hrozně dlouho a pomalu nic jsem z nich nevěděla. Hlavně začátek je ale právě důležité přečíst tak nějak pospolu, protože autor vás nešetří a hází na vás jedno jméno za druhým a vy se nestačíte divit, kolik lidí a bohů v tom světě žije.

Když se vám ale podaří ve všem zorientovat (k čemuž trochu slouží i menší přehled na konci), vychutnáte si perfektní příběh, ke kterému už nemám žádné výhrady. Styl psaní je přesně takový, po jakém v tomto typu knih toužíte. Je hutný a vy si užíváte každé slovo, jako by to byl javorový sirup. Přemýšlíte nad každou větou a hledáte možné skulinky, které by vám prozradily víc, než je psáno.

Více si můžete přečíst v recenzi na mém blogu :)
https://divka-mezi-stranami.blogspot.com/2020/01/intriky-hodne-george-r-r-martina.html

marta3736
marta3736
14.10.2019 4 z 5

Císařovy čepele v zásadě nenabídnou nic nového, co by fantasy čtenář už nečetl, ale autor prostě umí psát a jeho vyprávění vás pohltí. Myslím, že je to právě ten důvod, proč byste měli po knize sáhnout. Je umění napsat něco, co už jste v zásadě několikrát četli, a přesto vás to neskutečně baví.

4,5 hvězdičky

Štítky knihy

zrada mnišství nájemní vrazi fantasy

Autorovy další knížky

2016  88%Císařovy čepele
2017  83%Poslední smrtelné pouto
2017  84%Prozřetelnost ohně
2019  80%Lebky

Kniha Císařovy čepele je v

Právě čtených7x
Přečtených324x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených32x
Knihotéce213x
Chystám se číst301x
Chci si koupit56x
dalších seznamech7x