Prsten od vévodkyně

Prsten od vévodkyně https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75209/bmid_prsten-od-vevodkyne-R5e-75209.jpg 4 31 10

Poodhalte tajemství, která přetrvávají kolem pohnutého osudu Boženy Němcové. Podívejte se zblízka, jak fungovala česká společnost v polovině 19. století. Co ovlivnil hrůzný nález v jednom z pražských domů? Co všechno zajímalo StB a kdo disponuje získanými informacemi? Františka Vrbenská, koordinátorka celého projektu, říká: „Houštinou české historie od pravěku až po budoucnost putují krvavě rudé krystaly, zlomky z turmalínové drúzy. Kdo ví, jak se červené drahokamy z hlubiny šumavských skal dostaly na povrch, kteří zlatníci je zasazovali do vzácných předmětů, nebo kde zůstaly ležet neopracovány a zapomenuty. Občas se vynořují z času, aby zasáhly do života těch, kteří je vlastní. Nesou štěstí i zoufalství, nejednou změní běh dějinných událostí – a znovu beze stopy mizí. Nepochybně působí silnou magií.“ František Novotný, zkušený autor nejen na poli fantasy a sci-fi, zahajuje edici „Kroniky karmínových kamenů“ románem o ikoně české literatury, Boženě Němcové. Skutečné události ze života této významné postavy českých dějin se v příběhu prolínají s fikcí a vše začíná a končí v současné realitě.... celý text

Přidat komentář

R47
08.02.2021 4 z 5

Ano, je to kontroverzní. Ale má to nápad, čte se to dobře a ještě se něco dozvíte ze života Boženy Němcové. Ostatní Karmínové kameny jsem nečetl.

rozina351
16.07.2020 3 z 5

Rozhodně napínavé a čtivé, ale přece jen taková "blbina". V knize byly autorsky nezamýšleně groteskní momenty, děj byl místy opravdu dost ujetý, ale jako oddechovka to nebylo špatné.


mol378
17.02.2020 1 z 5

Tak vám nevím - přesně stejně jako komentář pode mnou. Mám ráda mystifikace a jaksi jsem od tohoto očekávala totéž, co mně poskytuje třeba Miloš Urban ve svých noir románech nebo Poslední tečce za rukopisy. Jenže ne. Tohle je dle mého mínění slabé, jedno klišé na druhém, místy trapné a snaha vylepšit to pornografickými vsuvkami trapnost podtrhuje. Nebýt letošního Boženina výročí, ani bych na knihy tohoto autora nesáhla, už ta divná anotace tady na databázi ... no nic, nijak mi ta kniha neuškodila, polovinu jsem jí přeskákala bez pocitu, že by mi něco chybělo - a na neshledanou, autore.

yellowbanna
17.02.2020 3 z 5

Tak vám nevím. Dojmy z tého knihy se ve mě podivuhodně střídaly, nechyběla zvědavost, trocha napětí, podivení nad nenadálým, těžko uvěřitelným zvratem, chuť knihu "odložit" (či už nezapínat rádio), pobavení nad tím gulášem. Bylo to rande na slepo s knihou, kterou zařadili jako četbu na pokračování v ČRo2. Motiv byl jasný, vždyť šlo zase o Boženu. Ale žánr? Detektivka? Fantasy? Historický román s erotickými prvky? Těžko říct. Asi vše dohromady. Prostě guláš. Doposlouchala jsem to do konce, protože zvědavost, jak to celé autor dovymyslel, tam byla, ale v duchu jsem stále lehce kroutila hlavou. Sugestivní hlas Martina Fingera určitě taky sehrál svou roli. Číst to jako knihu, asi bych ke konci nedošla.

Čtenářská výzva 2020 - 12. Kniha, která je v době čtení na Databázi knih méně než 20x v přečtených.
(v den kontroly 13/2/2020 - 19x)

kilometr
17.02.2020 4 z 5

V podstatě není co vyčítat,u knihy jsem se výborně bavil.75%.

olga8832
17.02.2020 5 z 5

Čtivý a zajímavý příběh, rozhodně doporučuji.

hanap
16.02.2020 3 z 5

Já nevim co ve mě převládá, knihu pochválit, cítit se znechuceně, za to, že autor nechal pani Boženu osahavat Stb-ckými zrůdami, nevim.
Ty hvězdy za to, ze nešlo knihu odložit.

Magdalena5
31.01.2020 4 z 5

Než jsem četla, zaujala mě Božena. Nevěděla jsem, co čekat. Nejsem milovník fantasy, ale postupně mi tato historická fantasy vlezla pod kůži a docela mě bavila. Paralela stbáků a policejních šmíráků mi přišla docela trefná.

Rade
01.09.2015 4 z 5

Docela líbilo. Shodou okolností jsem před měsícem četla (již opakovaně) knihu Heleny Sobkové Tajemství Barunky Panklové, která se podrobně zabývá možným původem Boženy Němcové a předkládá důkazy pro uvedená tvrzení. Autor, který z této teorie vycházel, má prameny dobře nastudované, takže se nejedná jen o nějakou vymyšlenou fantasmagorii. A i když nejsem milovnice fantasy, tady mi to přišlo docela povedené a dobře poskládané, včetně prolínání přítomnosti a minulosti. Skousla jsem i hlavního hrdinu estébáka, protože to mělo smysl, jen tu znalost Hegelovy filosofie jsem mu moc neuvěřila...

Sirius
08.06.2011 5 z 5

Asi takhle – takhle si se mnou naposledy pohrál Drood od Simmonse.