Krok ze tmy

Krok ze tmy https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29848/bmid_krok-ze-tmy-29848.jpg 4 107 16

Povídky v této sbírce shrnují hororové a strašidelné příběhy, které Robert E. Howard napsal v letech 1925–1932, tedy od počátku své tvorby až na práh třicátých let, kdy se stal jedním z nejoblíbenějších autorů amerických magazínů věnujících se fantastice. Dvanáct povídek a dvě básně potěší čtenáře syrové hrůzy, která se ukrývá v prastarých mohylách, zakletých palácích, ve ztichlých domech a zdánlivě všedních předmětech, v nichž však číhají zlovolné síly, připravené kdykoli zaútočit. Howardova poetika je dodnes originální a působivá právě svou jednoduchostí a stylistickou prostotou, např. ve slavných povídkách „Hadí sen“, „Chřestící kosti“, „Duch Toma Molyneauxe“ či „Příšera z mohyly“. Robert E. Howard (1906–1936) se proslavil jako duchovní otec neohroženého barbara Conana a jeden ze zakladatelů dnes tolik populárního fantasy žánru meč & magie. Potěšením pro Howardovy příznivce byla kniha Z Divokého západu (Albatros 2009), v níž byly shrnuty autorovy nejlepší westernové příběhy. Krok ze tmy jen dokládá tezi, že autor byl a je jedním z nejvlivnějších tvůrců dobrodružné literatury 20. století.... celý text

Žánr:
Horory , Povídky , Fantasy

Vydáno: , Albatros (ČR)
více info...

Přidat komentář

Zuzvil
23.02.2024 1 z 5

Ke sbírce povídek, hororových povídek ze začátku 20. století, jsem se dostala díky Klasikomilům. Bohužel toto není vůbec není kniha pro mě a ač jsem moc chtěla, tak mě knížka vůbec neoslovila. Nutno říci, že všeobecne knihy s hororovou tématikou cíleně nečtu, takže chyba bude spíše na mém přijímači, než na knize samotné. Do čtení jsem se musela nutit, často mi utíkaly myšlenky úplně jinam a už teď bych žádnou z povídek nedokázala odvykládat. No vlastně jednu, hned tu první, ta se mi i docela líbila :-) Co sbírce nemůžu upřít je její nadčasovost a konkrétně v tomto vydání grafické zpracování, to je velmi pěkné. Za mě bohužel doporučit k přečtení nemůžu.

Richie1
18.04.2023 4 z 5

Přesto, že se jedná o tvorbu skoro sto let starou, je to stále čtivé. Howard dovede navodit skutečně strašidelnou atmosféru. Kdyby nebyl především mistrem a jedním ze zakladatelů žánru fantasy, byl by mistrem hororu. 75%


Nazli
30.08.2021 4 z 5

Takové napůl, ta druhá povídková knížečka mi sedla daleko více. Avšak jen můj subjektivní názor. :)

Milten
19.03.2021 5 z 5

Musím se přiznat, že tahle sbírka mě bavila a to dost. Povídky jako Příšera z mohyly, Lid z temnot, Dotek smrti a další jsou prostě příběhy, ke kterým se budu hrozně rád vracet. Příběhy, které obstojí a budou bavit i další generace.

lampernaqui
25.06.2019 4 z 5

Tak jsem se dostal k povídkám, o kterých jsem až do dnešního dne nic nevěděl. Jako ostatní jsem znal hlavně hrdinnou fantasy s polonahým barbarem či jeho klony. Ale že by Howard zabrouzdal i do hororu? Dnešní člověk zde nemá možnost, aby se alespoň trochu bál, ale to nemění nic na tom, že jsou to povídky čtivé a zábavné. Originální, pravda, moc ne - ale stejně to nevadí. Zde zatím jen letmé nakouknutí do Lovecraftovského univerza, kterému se věnuje hlavně jiné sbírka.

ewalien
21.06.2019 5 z 5

Mám ráda strašidelné příběhy a přečíst si od tohoto autora i něco jiného než Conanovku mě lákalo. Nebyla jsem zklamaná, kniha je napínavá, příběhy skákající z různých období příjemně děsivé... Všimla jsem si, že kniha obsahuje i několik příběhů, které jsem četla už v Černém kameni, který mě taky oslovil. Tvorba R.E. Howarda mě v mnohém oslovila. Doporučuji milovníkům makabrózní literatury.

smazenaryba
18.12.2018 4 z 5

Z pomedzi slávnej trojky Lovecraft, Smith, Howard, bol práve Howard očividne literárne najvyspelejší. Jeho poviedky, ikeď námetmi samozrejme mnohom podobné, majú niečo, čo tie Lovecraftove aj Smithove postrádajú. Sú literárne kompletnejšie, dynamickejšie, pestrejšie, zväčša lepšie vypointované. Dotek smrti takmer akoby písal Poe. Tým nechcem Lovecrafta ani Smitha diskreditovať. Lovecraft bol vo svojej posadnutosti neopísateľnou hrôzou neprekonateľný a Smith bol z trojice ďaleko najhravejší. Howard bol najlepší literát. No to v pripade žánrovo ohraničenej literatúry taktiež nieje všetko. Skrátka každý mal niečo do seba a každý vždy bude mať svojich skalných. A tak je to dobre.

A zbierka je to výborná, bez jediného vyložene slabého kusu. Kto vie, čo tu hľadá, nájde to a odíde spokojný.

Milonak
06.09.2018 4 z 5

Náměty se v některých povídkách sice opakují, ale celkově příjemné počtení, něco mezi 3 a 4 hvězdami. Kvůli Howardovi dávám 4.

KAREL6725
17.11.2017 4 z 5

První kniha hororových povídek od Howarda, jeho povídky nikdy nezklamou a pobaví. Doporučuji.

iLuciferie
28.10.2017 3 z 5

Pěkné klasické hororové povídky.

mira.k
20.08.2016 5 z 5

Klasika atmosféry hororu. To byly doby, kdy spisovatelé uměli psát.

OSTROVID
05.02.2016 5 z 5

Výtečná povídková kniha strašidelných příběhů dává znát, že Robert E. Howard uměl psát nejen parádní conanovky, ale i hororové příběhy.

Eigis
03.05.2015 4 z 5

Sbírka obsahuje celou řadu různorodých povídek.

Ve villeférském lese - námět této povídky není špatný, ale je velice krátká a nestačí se rozjet.

Vlčí hlava - děj této povídky bych spíše zasadil někam do Evropy, ale jinak se jedná o vcelku příjemnou záležitost.

Hadí sen - velice zajímavý nápad, ale opět dostal příliš malý prostor.

Hyena - tohle africké dobrodružství s nádechem s westernovým nádechem patří mezi to nejlepší co tahle kniha nabízí.

Chřestící kosti - jsou klasicky howardovský příběh se Solomonem Kanem.

Duch Toma Molyneauxe - velice originální a dobře napsaná povídka a pro mě osobně nepříjemnější překvapení téhle sbírky.

Casonettova poslední píseň - jeden z mála skutečných hororů v tomhle svazku.

Dotek smrti - je to taková hloupost, ale s odstupem času mi přijde docela vtipná.

Nekopejte mi hrob - duchařina, ale ne moc povedená.

Věc na střeše - nejlepší momenty jsou přeskočeny a ten zbytek za mnoho nestojí.

Příšera z mohyly - upíři trochu jinak, než jsem zvyklý, ale proč ne?

Lid z temnot - v tomhle případě platí to nejlepší na závěr aneb slušná fantasy v Conanově stylu nezklame.

nicandra
11.02.2013 2 z 5

Po pár povídkách jsem dospěla k názoru, že je to všecko na jedno brdo - setkáte se s někým, je vám nějak nesympatický, zápletka se rozvíjí a bác ho, z nesympatického se vyklube potvora jakási, která se přeměňuje, a to tak, aby co nejvíc lidí sežrala. Kdyby ta povídka byla jedna, ale to byly fakt skoro všechny.

Jingle
15.01.2012 4 z 5

Už jsem knihu víceméně zhodnotila u její podle mě zdařilejší kolegyně "Zpátky do temnoty". Tahle knížka je první z Howardových, které jsem četla, a musím říct, že mě dostatečně navnadila k dalším. Možná proto, že se jedná o různé povídky, ne o dlouhý příběh, i když se příběhy často prolínají (respektive některé z postav vystupují v několika příbězích; některým autor později věnoval celé knihy).
Příběhy mě strhly možná ani ne tak svým dějem, jako tím, jak úžasně je popsán fantastický svět, jak barvitě vylíčeny postavy a všechny důležité skutečnosti - zvlášť, když přihlédnu k věku, v kterém je autor psal. Proč občas neuniknout alespoň na několika stranách do jiného světa plného strašidelných a mýtických tvorů...
Určitě doporučuji i těm, kdo si na fantasy příliš nepotrpí, ale rádi by aspoň nahlédli do tohohle žánru.

Faustka
23.10.2011 3 z 5

Howardův styl vyprávění má svá neměnná specifika. Přitažlivá exotika, bohové dávných časů, kulty černé magie. Této sbírce povídek by však prospěla klasičtější hororová linie. Instinkt divoké šelmy narazil na příliš odolnou soupeřku. Tím se bohužel i přes veškerou lstivost musela odplížit se svěšeným ocasem. Ale abych jen nekritizovala, tak z básní „Duch blat“ a „Rozjímání“ naopak vyzařuje tolik potřebná dávka děsu. Taková kterou jsem očekávala.