Krize moderního světa

Krize moderního světa https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127086/krize-moderniho-sveta-127086.jpg 4 21 5

Francouzský myslitel kritizuje nedostatečnou roli intelektuální elity v současném západním světě. Ve východních civilizacích stále existuje intelektuální elita, jež zosobňuje předpoklad uchování tradice. Na Západě tato elita již neexistuje, což představuje ohrožení samotného bytí západního světa. Guénon zdůrazňuje nutnost obnovy intelektuální elity, schopné oživit principy tradičních civilizací, pro něž člověk není součástí úzce utilitárního, ale vesmírného řádu. Jejím nositelem by se mohla stát již stávající západní organizace – katolická církev. Instituce by však musela získat hlubší smysl...... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Herrmann & synové
Originální název:

La crise du monde moderne , 1927


více info...

Přidat komentář

fifa51
25.02.2023 1 z 5

Tahle kniha nezestárla vůbec dobře. Guénonova posedlost myšlenkami úpadku Západu pod vlajkou materialismu a ztráty duchovních tradic je sice opodstatněná (leč se nejedná o žádný významný objev), jeho fascinace (středním) Východem, který se dnes utápí v náboženském/tradicionalistickém tmářství a jím způsobeném zpátečnickém kulturním primitivismu, je ale nesmyslná a neprozřetelná. Guénon konvertoval k islámu, který sice vychází ze stejných tradic, ze kterých vycházel ve středověku, ale to je asi tak úplně všechno, co společnosti přináší. A rozhodně to není produkt duchovního ani intelektuálního elitářství, ale naopak spíš nedostatku kritického přemýšlení (mimochodem způsob, jakým Guénon vykládá individualismus, je extrémně tendenční a zavádějící). A platí to samozřejmě i o katolictví (které autor pokládá za poslední plamen západního duchovna). Dělat z masových náboženství/církví uchovatele duchovních hodnot je podle mě spíš ukázkou intelektuální neprozřetelnosti než příslušnosti k intelektuální elitě. Chod dějin navíc dospěl k přesně opačnému stavu, než který Guénon předpokládal - veškerý západní tradicionalismus a kulturní identifikace jsou dnes naopak zakazovány a označovány za xenofobii, zatímco sebe-identifikace všech ostatních kultur je povzbuzována a opěvována, a to bohužel hlavně na Západě. Inspirace myšlením Východu se tedy pro Západ ukazuje naopak jako zhoubná a sebedestruktivní idea. A myšlenka, že Východ na Západ nechce expandovat, je ve světle migrační krize a při expanzivním šíření islámu doslova heretická. Islám můžeme chápat spíš jako projekt a nástroj východního imperialismu než jako berličku ke znovuobrození západních duchovních tradic.

desert.fox
11.10.2022 5 z 5

Hlavní co mne udivilo je, že je Guénonovo dílo už skoro sto let staré. Myšlenky jsou nečekaně současné! Myslím si o civilizaci něco podobného, ale takhle pěkně to vysvětlit - to by bylo nad moje síly.


ArkAngel
27.02.2022 5 z 5

Guénon bude od nynějška patřit k mým oblíbeným západním filosofům, jelikož se na svět nedívá pouze západníma očima, ale snaží se jej dívat jako celek, který je rozdělený na západní a východní vliv. Skrze nejrůznější nauky tak ve svém díle poukazuje na úpadek lidské společnosti, která se pomalu řítí ke svému konci, načež ji možná bude i čekat obroda. Materialismus a podřízení menšiny většině dnes zažíváme daleko více, než jak Guénon popisuje, ale to samozřejmě již před těmi přibližně sta lety předvídal. Vláda inteligentní elity by pak dávala i smysl, ale to by bylo nutné změnit celý systém.

Akademik93
25.04.2019 4 z 5

Kniha mi neskutečným způsobem otevřela oči na tu naši “moderní” společnost, kde převažuje materiální spotřeba a potřeba tuto touhu za každou cenu ukojit. A tlak západu, aby si touto strategií podmanil i východ a stal se tak jeho dalším přisluhovačem.

m.gena
20.11.2014 4 z 5

no na to že je to frantík a posléze Abdel píšící o krizi a zániku západu :), tak mě docela překvapil, pač hezky vystihuje problém především ve ztrátě základních tradic a uchýlení k čistému rozumu soustředěného do matérie....

Autorovy další knížky

René Guénon
francouzská, 1886 - 1951
2002  87%Krize moderního světa
2009  91%Král světa
2022  95%Vláda kvantity a znamení doby
2015  100%Človek a jeho naplnenie podľa védánty
2016  80%Symbolika kríža

Kniha Krize moderního světa je v

Právě čtených1x
Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce18x
Chystám se číst19x
Chci si koupit9x