Cesta do Jeruzaléma

Cesta do Jeruzaléma https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41327/bmid_cesta-do-jeruzalema-l7P-41327.jpg 4 85 28

Křižácká trilogie série

1. díl >

Román švédského autora Jana Guilloua je prvním dílem velkolepé historické trilogie z doby křižáckých tažení, který okamžitě dosáhl neobyčejného úspěchu ve Švédsku i v zahraničí. V roce 2007 byla trilogie zfilmována pod názvem Arn. Roku 1150 se ve dvorci Arnäs na břehu západogötlandského jezera Vänern narodí Arn Magnusson. Je synem Sigrid a Magnuse, kteří oba pocházejí ze starobylých rodin mocných pánů a jsou spřízněni s norskými i švédskými královskými rody. Arnovi je teprve několik let, když se stane svědkem popravy otroka. Modlí se k Bohu, aby ho v budoucnosti takového pohledu ušetřil. Bůh mu však neodpoví. Je již rozhodnuto, že žádný muž narozený v zemi Sveů a Götů neuvidí tolik krutých výjevů jako právě Arn.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Vägen till Jerusalem , 1998


více info...

Přidat komentář

jprst
23.12.2023 4 z 5

Dobrý historický román, pomalejší rozjezd je vykompenzován podrobným vykreslením tehdejší skandinávské společnosti, středověké křesťanské zbožnosti včetně víry v zázraky a moc boží.

Llewelyn
12.09.2023 5 z 5

První díl trilogie nás přenese do "beztarostného" dětství Arna. Dospívání v klášteře, počínající láska, slibná budoucnost.
Arn je příklad postavy, jaká by se neměla v knihách vůbec vyskytovat - zbožný, ochotný se učit všem věcem - ať duchovní složitá polemika nad církevními dogmaty až umění šermu, lukostřelby a jízdy na koni. Moc dokonalý, bez chyb. ALE! V prostředí kláštera (nejspíše silně zidealizovaného) je to celkem uvěřitelné a trochu to vyrovnává pozdější naivita v obyčejném životě mezi lidmi a jejich pohled na něj.
Každopádně příběh je dobrý už v prvním díle a dobře připravuje půdu pro další. Popis života v klášteře i rozdrobeném severu a každodenního života v něm je zajímavě napsán. Tahle série je skvělá, čtivá a měl jsem po každém dočtení z toho příjemný pocit.


petr_
16.01.2023 5 z 5

Nádherný příběh o vzniku Švédska, o křižáckých válkách, kde je hlavním hrdinou Arn.
Když jsem rozečetl tuto knihu, zjistil jsem, že jsem viděl tento příběh zfilmovaný a moc se mi líbil. Na rozdíl psané verze je ale o dost jednodušší, takže doporučuji si knihu přečíst. Knihu však nyní nebudu hodnotit. Počkám si, až seženu i ostatní díly.

Babo
01.10.2021 4 z 5

Kniha mě přivedla do pro mne neznámých končin,do země ledu , země těžko vyslovitelných jmen , do země jejichž historie je pro mne velkou neznámou .
Rozjezd byl trochu pomalejší ,ale po půlce bylo jasné,že nezůstanu u prvního dílu.
Takže se vydávám spolu s Arnem na křížáckou výpravu .

vodka
06.12.2020 4 z 5

za mě je to podobný žánr jako Merle a Dědictví otců, výborné pro rozšíření znalostí, protože moje následné rešerše stejně jako Merleho nenašly žádný výrazný rozpor oproti skutečnosti. Vedle dějové linky hlavního hrdiny se tak čtenář dozví spoustu historických podrobností tak nějak "bokem". Rozhodně stojí za přečtení.

Yorika
09.09.2019 4 z 5

Kniha mi zase trochu více přiblížila historii Švédska, složitou politiku klanů a rodin, vliv pohanství na tehdejší uspořádání...
Samotná postava Arna je na můj vkus až příliš dokonalá.Hlavní hrdina je zbožný, čestný, laskavý a dobrý, jako by ho vystřihli rovnou z čítanky.
Jistě, vychovali ho v kláštere ale ani klášter často není a nebyl tak čistý, jak by se mohlo zdát.
Přesto všechno je kniha o třídu výše než podobné slátaniny na historické téma od Vondrušky.

honzzz
18.04.2019 1 z 5

Velké zklamání. Po zdejších komentářích jsem čekal středověk jako od Umberta Eca, ale dostalo se mi děje, který mě do sebe nedokázal vtáhnout a hrdiny, se kterým jsem se nedokázal ztotožnit (a který mi připadal tak čítankově dokonalý, že Mirek Dušín, který ještě nikdy neřekl sprosté slovo, je proti němu ztělesnění realismu).
Přiznám se, že jsem to nedočetl do konce - když zhruba ve třičtvrtině knihy došlo na milostný vztah, připadalo mi, že to tak moc šustí papírem, že jsem už nedokázal číst dál pro jakýsi těžce popsatelný, ale velmi nepříjemný pocit trapnosti, který to ve mně vyvolávalo, podobně jako telenovely (a aby nedošlo k mýlce, nejsem nijak zvlášť posedlý realističností a třeba Scottův Ivanhoe se mi moc líbil).
Ano, dozvěděl jsem se něco málo o historii severu evropy, ale v tomhle ohledu by asi bylo lepší přečíst si nějakou dějepisnou knihu.

technik1965
17.04.2019 4 z 5

Osobne sa mi táto trilógia páčila.

Honza817
14.08.2018

Četl jsem celou trilogii. Mi osobně se ty knížky dobře četli. Autor knihy napsal poutavě.
Schválně. Co se komu líbí víc. Film nebo knihy? Mi více knížky

francouz
24.06.2018 5 z 5

Tak díky databazi jsem objevil dalšího výborného autora. Tato série, je navíc zasazena do doby, kterou popisují i čeští autoři, všetně mého oblíbeného Františka Niedla.
Toto je, ale drsný sever, když k tomu přidáte i drsný středověk, tak máte zaděláno na moc zajímavý román.
A autor, toho dokázal beze zbytku využít. Možná se to může zdát byýt víc popisné, než by jsme očekávali. Ale mě se ta popisnost velmi líbila. Protože se dozvíme mnohé o stylu života na severu i o vzniku Tří korunek, znaku Švédského království.
Nechybí zde ani osudová láska, rytíři bez bázně a hany, a samozřejmě všude přítomná církev.
Je to velmi pěkná knížka a již nyní otvírám pokračování.

Boby17
26.05.2018 5 z 5

Výborný historický příběh. Hned se pouštím do pokračování. Drsný závěr mě lidsky překvapil, ale z pohledu autora byl nezbytný, aby mohlo dojít k vývoji příběhu. Za sebe si nedovedu představit, že bych měl podstoupit trest jako Arn, a to ještě za popsaných okolností.

Vojslava
12.01.2018 5 z 5

Rozehrán opět jeden z krásných historických příběhů, od něhož se těžko odtrhává a je třeba hned pokračovat. Tak tedy vzhůru za statečným / naivním / roztomilým hrdinou na křížovou výpravu. Doporučuji nejen milovníkům historických románů, ale i těm, kdo si rádi užijí dobrý překlad...

Kraken84
06.01.2018 3 z 5

kniha mě zklamala. Většina děje se odehrává v klášteře, o kultuře vikingů se moc nedozvídáme, nejzajímavější pasáže autor přeskočil zmínkou na jedné straně připomínající filmový střih s titulkem "o půl roku později". Kam se Jan hrabe na Bernarda Cornwella.

Hlavní postava je Arn - nejlepší střelec, lovec, šermíř v zemi, staví budovy, peče,udí a píše,čte a mluví seversky, francouzsky a latinsky. Arn je tak pobožný, až ho někteří bratři mají za najivního a dětinského. Mně tak připadá autor nebo čtenář jemu. Postava je tak dokonalá, že superman se zdá reálnější.

Nedokážu si představit jaký charakter vykovají z Arna další 2 knihy svaté války.

Bolomsson
26.09.2017 4 z 5

Příjemné oddychové čtení z chladného severu. Člověk se leccos dozví o historii Švédska, jednotlivých královských rodech na skandinávském území a způsobu tamního života. Vzhůru na druhý díl. Hodnocení 80%.

Eicherik
17.09.2017 5 z 5

Krásný historický román odehrávající se ve Švédsku v době, kdy pohanství ještě zcela nevyklidilo pole. Velice mi sedla lehce humorná forma, kterou je tato kniha napsána a už se těším na zbývající dva díly.

MOu598
26.05.2017 4 z 5

Četla jsem v září 2007. Podle mých poznámek:
Příběh je z dávné minulosti (1150 a později). Vystupují zde historické osobnosti, často se připomíná Husaby (sídlo z Kristýny Vavřincové).
Pěkná knížka.
Další díly jsem nečetla.

Selinute
08.05.2017 5 z 5

Cestu do Jeruzaléma jsem několikrát odložila a upřednostnila jiné lákavější tituly...
Byla jsem ale mile překvapena, osudy Arna a jeho blízkých si mě okamžitě získaly a sledovat s ním dobu, kdy vyrůstal v klášteře a pak i nekonečné mocenské boje o trůn, mě přinesly spoustu zajímavých informací o životě ve středověku na tomto nehostinném severu.
Oceňuji úžasné všeobecné nadání francouzských cisterciáckých mnichů Řádu svatého Benedikta, kteří naučili tyto barbarské kmeny nejen stavit dokonalejší obydlí, vodní mlýny, kanalizaci, ale i vyrábět lepší meče, připravovat chutná jídla, cvičit lehké koně, ovládat více jazyků, a v neposlední míře i pěstovat vinnou révu a léčivé bylinky.

Toffee
03.04.2017 4 z 5

Čtvrtou hvězdu dávám za spoustu zajímavých informacích o dějinách Švédska, o kterých tady asi obecně nic nevíme. Každodenní život, způsob obchodování, politika rodin a klanů, uspořádání domů, vliv pohanských kultů vs. ještě ne uplně zažité křesťanství... To všechno bylo dobré a občas jsem si dohledávala další informace na internetu. Problém je ale s vlastním románem. Jak už níž psal TeaPeter, je to poměrně ploché, vlastní příběh je spíš reportáží vsazenou do historických souvislostí. Věci se prostě tak nějak dějí a hrdina je osudem předurčen. V tomto směru jsem od knížky měla jako od historického románu trochu větší očekáváná. Nejsem si jistá, jestli se pustím do pokračování.

braunerova
15.01.2017 4 z 5

Příjemné překvapení. Autor se drží historických faktů, i když těch se ze Švédska 12. století moc nedochovalo. Líbil se mi i výstižný popis 2.křížové výpravy. Jen ten mladý Arn byl až příliš dokonalý, zkušení vikingové vedle něj vypadali jak nedochůdčata.

Angelicus
29.11.2016 5 z 5

Pro mě jeden z nejlepších historických románů vůbec, zvlášť z období středověku, a taky jednoznačně nejlepší díl celé trilogie. Plastické, inteligentní, má s rychlým spádem a zajímavými postavami.