Královna

Královna https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12959/bmid_kralovna-BcW-12959.jpg 4 26 8

Historická rodinná sága – sága rodiny jeho otce. Příběh začíná v Irsku, narozením Haleyho pradědečka, Jamese Jacksona staršího. Z Irska se s ním vydáváme do amerického Nashvillu, kde se setkává s budoucím prezidentem Andrewem Jacksonem. Oba muži se stanou obchodními partnery a z Jacksona je zámožný muž. V Alabamě zakládá velkou plantáž U dvou Cypřišů. Andrew v té době nastupuje svoji kariéru v Bílém domě. Země je zmítána nepokoji, které vyúsťují v občanskou válku. Jamesův syn Jass Jackson zdědí plantáž v době, kdy přejemnělý, dobře zavedený poválečný svět se počíná hroutit. Jassovo mladičké okouzlení krásnou a tvrdohlavou otrokyní Easter přeroste v silnou a trvalou lásku. Z jejich vášnivého spojení se zrodí hrdinka příběhu Královna, Haleyho babička. S Alexem Haleym na obou knihách (Kořeny) úzce spolupracoval David Stevens.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Queen , 1993


více info...

Přidat komentář

Rup
03.11.2017 odpad!

Haley musel autorovi udělat něco hrozného, že se mu tak strašlivě pomstil. Příšerné i díky českému překladu, jenž tomuto paskvilu zdárně sekunduje. Odpad!

povi
01.07.2017 5 z 5

Kerberos,i Kralovna byla zfilmovana,hrala ji Halle Berry :-)


Kerberos
01.07.2017 5 z 5

Stejně dobré jako Kořeny,škoda,že nebylo také zfilmováno.

Babo
13.04.2017 5 z 5

Byly chvíle kdy jsem si myslelal, že knihu nebudu číst. Vlastně ani nevím proč. Že by proto,že mi končila výpůjční doba ?:-))) Nakonec jsem si ji prodloužila a udělala jsem dobře. Tento "2". díl se mi líbil ještě víc než Kořeny.
Autor se snaží být objektivní a předkládá nám důvody proč se jednotliví hrdinové chovají jak se chovají.
Nic není černobílé .Chápala jsem pohled bílých plantážníků , kteří vyrůstali v době a zemi ,kde otroctví bylo součástí jejich životů a považovali ho za normální .
Stejně tak chápu beznaděj,zoufalství a nakonec nenávist černochů.
Jak tato kniha ukazuje , ještě zoufalejší bylo postavení bílých s kapkou černé krve. Vlastně nepatřili ani na jednu stranu .
Královna se nakonec rozhodla přes svůj vzhled bělošky pro své černošské předky a tehdy nalezla klid. Myslím,že jí ani nic jiného nezbývalo.
Je to silný příběh a můj obdiv patří ženě,která přes všechna úskalí a trápení přivedla na svět děti ,které pochopily ,že nářky nad nespravedlností světa nic nevyřeší a že je jen na nich jaký bude jejich život .

povi
20.01.2017 5 z 5

Kdo cetl Koreny,musi si precist Kralovnu....Koreny nas seznamily s predky ze strany otce Alexe Haleyho,Kralovna zase s predky jeho matky....Nadherna,silna kniha.Cetla se sama.Kralovna musela prestat situace,u kterych mi pukalo srdce.

evask
17.08.2016 5 z 5

Prvních zhruba 120 stran se mně četlo trochu ztěžka, ale pak se mně zalíbila.

Ladys
10.02.2014 5 z 5

Sice prvních asi sto stran jsem až skoro nadával, jak jsou Irové nezdolní, plní elánu, nadšení a angažovanosti a jak je ničemní a zásadně špatní Angličané dusí. Potom mě chvíli udivovalo, jak ti samí Irové po příchodu do Ameriky v klidu přijmou otrokářství a začnou vydělávat vlastněním otroků a plantáží. Ale když tahle až neuvěřitelná nota zmizí a autor už se věnuje pouze příběhu života generací svých předků, tak se to najednou změní v poutavý příběh plný života, emocí, útisku černých, občanské války Unie proti Konfederaci, Kukluxklanu, násilí a bezmoci nakonec svobodných, ale trochu ztracených černochů. A postava Královny, o které je velká část knihy si opravdu užila svoje

AnickaG
23.12.2012 5 z 5

Kniha je velmi čtivá, na pozadí života hlavních postav podrobně popisuje společensko-politické dění v Irsku a hlavně v Americe. Ve svém vyprávění se autor (autoři) zaměřují postupně na několik generací hrdinů, se kterými postupně rosteme, žijeme i umíráme. Ve výsledku ve mně zůstal silný pocit pomíjivosti a nezastavitelného běhu času.

Štítky knihy

americká literatura otroctví

Autoři knihy

Alex Haley
americká, 1921 - 1992
David Stevens
australská, 1940 - 2018

Kniha Královna je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x