Krajiny Metropole smrti

Krajiny Metropole smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225359/mid_krajiny-metropole-smrti-225359.jpg 5 10 6

Podtitul: Zkoumání paměti a imaginace Renomovaný historik Otto Dov Kulka byl jako devítiletý chlapec internován nejprve v terezínském ghettu a odtud o rok později deportován do tábora smrti v Osvětimi. Jako jeden z těch, kdo přežili, zasvětil podstatnou část svého života studiu nacismu a holocaustu. Ve svých vědeckých pracích důsledně dodržuje nezaujatost a střízlivý odstup od vlastního příběhu. Dávné osobní zážitky ho přesto neustále dohánějí a i po mnoha letech se mu vracejí jako živé představy a reminiscence na hluboké dětské trauma, s nímž se dodnes úplně nevyrovnal. Kniha Krajiny Metropole smrti je výsledkem jedinečného a působivého experimentu člověka hledajícího způsob, jak pochopit svoji minulost a naši historii.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Torst
Originální název:

Nofim mi-metropolin ha-mavet


více info...

Přidat komentář

Nikola086
17.04.2024 5 z 5

Zcela jedinečné vyprávění přeživšího holocaustu. Nejedná se o "obyčejné" vyprávění života. Autor se vrací ke svým vzpomínkám z hlediska zkoumání své mysli.
Rozhodně se jedná o poměrně náročnou knihu, na kterou potřebujete během čtení klid a čas. Každopádně rozhodně stojí za přečtení.

sika444
28.03.2021 4 z 5

Autor zkoumá sebe, svou paměť a své prožívání vlastních reflexí. Právě tato subjektivita je silnou i slabou stránkou knihy. Občas se v ní totiž ztratí i Kulka sám. Je pravda, že autor přichází se zcela originálním způsobem uchopení vlastní zkušenosti se šoa. Zradou je však neschopnost dostatečně zprostředkovat nesdělitelné. S knihou jsem prožil tři dny. Intenzivní, protože popisované události jsou příliš silné. Formativní? To nevím. Jenomže takové se nepíší proto, aby plnily nějaký úkol. Píší se proto, že autor nemůže jinak.


DědaMráz
27.02.2021 5 z 5

Podtitul (Zkoumání paměti a imaginace) útlou knihu zcela vystihuje. Maximálně upřímné a senzitivní hledání. Tomu kdo má o Osvětimi pouhé "povědomí" bych tuto knihu jako první čtení nedoporučil. Rád bych si přečetl nějakou věcnou vědeckou práci autora - pro porovnání.

Polynna
22.06.2016

Velmi silný příběh. Ze všech knih o holokaustu, které jsem četla, doporučuji především tuto knihu, a to společně s následujícími v pořadí, v jakém se osvědčilo mně: 1. Člověk bez osudu, 2. A Přesto říci životu ano, 3. Krajiny metropole smrti.

douchová
14.07.2015 5 z 5

Velmi intimní výpověď, všechno je uloženo v paměti srdce i těla.

berau
15.11.2014 4 z 5

Tíživé čtení z kterého vyplývá, že autor si odnesl ze svého dětství celoživotní trauma doprovázené děsivými sny, pronásledující ho po celý život a které se mu paradoxně stalo i pracovní náplní...
Zajímavý poznatek je pro mne neznámá existence takzvaného rodinného tábora v Osvětimi.

Štítky knihy

koncentrační tábory nacismus osudy lidí osobnosti holokaust, holocaust

Autorovy knížky

Otto Dov Kulka
izraelská, 1933 - 2021
2014  94%Krajiny Metropole smrti

Kniha Krajiny Metropole smrti je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst12x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x