Krajiny domova

Krajiny domova https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175264/bmid_krajiny-domova-0Ii-175264.png 4 49 9

Na krajinné bohatství Čech a Moravy můžeme být právem hrdí. Dokážeme si je však představit, anebo známe je natolik dobře, abychom mohli dětem charakterizovat či popsat svébytnost jednotlivých krajin naší vlasti? K tomu vám pomůže kniha z pera proslulého Václava Cílka a ilustrace Renáty Fučíkové. Knihu můžete číst jako napínavý i poetický příběh o české krajině s množstvím zajímavých informací, anebo jí jen listovat a nechat se inspirovat pro další rodinný výlet za „krásami vlasti“. Každá kapitola začíná velkým obrázkem vybrané krajiny a pokračuje vlastním textem spolu se zajímavostmi a historickými souvislostmi, které patří k charakteristickým rysům daného regionu. Tento jedinečný knižní projekt navazuje na významná encyklopedická a naučná díla z Albatrosu, ať už to byl cyklus Dějin v obrazech či Žáčkova encyklopedie pro žáčky.... celý text

Přidat komentář

Mlikova
27.06.2023 4 z 5

Kniha krásná, jen se obrázky nic moc...

Hanina61
05.05.2020 5 z 5

Tvorbu Václava Cílka mám moc ráda, přečetla jsem od něj skoro všechno, jen tato knížka mi už dlouho odpočívala nepřečtená v knihovně... Jenže ouha, přišla doba zlá koronavirová, a protože nemůžu jen tak bez obav sednout do vláčku a vyjet si na výlet tam či onam, kam mě zrovna napadne, sáhla jsem po ní... a nelituju, protože jsem s ní procestovala kdejaký kout české země, od známých po zapomenuté, a díky zajímavým popisům si představovala krásy těch míst a zároveň si psala seznam těch, co jsem ještě neviděla a ráda bych navštívila... a že jich není málo... Milá kniha, uklidňující, inspirující a objevná... :-)


camelopardus
03.05.2020 5 z 5

Varování!!: Ta kniha je nebezpečná! Téměř u každé kapitoly jsem dostala silnou touhu, takřka puzení (provázené téměř slintáním) okamžitě popisované místo navštívit. Pan Cílek dokáže tak krásně objevovat krásy okolního světa a v této knize to učí i nás. Navíc tím, že má tak úžasný rozhled, prošpikovává popisy novými informacemi, postřehy, originálními náhledy. Po přečtení mi zůstalo 10 listů papíru hustě popsaných poznámkami. Nenechte se mást tím, že je kniha určena čtenářům od devítí let! :-) Naprosto vydatně vyživí i dospělé kusy. :-) "...Skály, mech a stromy jsou všude, stačí se zastavit a dívat. Louky na náhorních plošinách jsou plné květů. U Vysoké Lípy na nich napočítáte 900 druhů motýlů. Nebo se uchýlíte k pohraniční říčce Křinici a někde v převisu pozorujete neobvyklé tvary skal a jakoby pravěký život podivných kapradin, rosolovité útvary sinic a žluté lišejníky.
"Kvalitu krajiny poznáte podle bilboardů - kde nejsou, tam žijí chudí lidé, kteří nemají dost sil a prostředků, aby krajinu nějak radikálně změnili, a proto zde přebývá nějaký duch místa a starých časů..."
A pár názvů kapitol: "Třeboňsko - krajina, kde se potkaly ryby a hvězdy", "Tajemná země Tuhošť", "Země opukových kaňonů", "Modré hory - nová krajina"...
Přeji dobrou chuť!

francouz
29.03.2020 5 z 5

V současné velmi smutné době je toto opravdové pohlazení na duši, které je více než potřeba.
navíc ke krásnému slovu , jsou zde velmi pěkné ilustrace a knížka jako celek je velmi vyvážená.
Je to moje prvotina od autora, kterého mě doporučila kamarádka ajá ji velmi děkuji.
Ano toto je autor, který má dokonalý přehled o české kotlině a k tomu umí použít slova tak, že dokáží pohladit.
Je to jako by jste byl kousek od místa, které autor popisuje.
A vzhledem k nestálé době to vypadá, že spoustu ještě neprobádaných míst budu moci navštívit a určitě dát za pravdu autorovi, který se rozepisuje nejenom o místech, ale zabrouzdá i do historie jak jejich vzniku, tak událostí, které se k místu váží...

Gibis
12.03.2019 4 z 5

Chvilku jsem přemýšlela o knize, kterou si do výzvy zařadit na místo pro oblíbenou zemi, ale ve chvíli, kdy jsem uviděla Krajiny domova, bylo rozhodnuto. Vždyť já mám nejraději tu naši, krásnou :) Moc hezké povídání pana Cílka o krajinách naší země, často jsem se usmívala a říkala si "tady jsem byla, tyhle lesy jsem prošla, z toho kopce se rozhlížela" :) Vše doplněno úžasnými ilustracemi Renaty Fučíkové.

Vlk.kh
25.12.2018 5 z 5

Nenáročná knížka plná poetického vyprávění pana Cílka a krásných ilustrací, které dle mého názoru ke knize parádně sedí. Drnkají u mě na tu správnou strunu a vynikajícím způsobem splývají s textem. Co jsem očekával, to jsem dostal. Pokud někdo hledá spíš turistického průvodce, tak tady je na špatné adrese - i když tipů na výlet se zde dá samozřejmě najít dost a dost.

barcc85
01.10.2017 5 z 5

Krásná ilustrace, hezké připomenutí míst která verně znám.

Magdalena5
13.05.2017 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, myslím, že cílová skupina - čtenáři Albatrosu zasažena naplno. Jsem takové věčné dítě a paní Fučíkovu taky můžu. Ráda jsem se prošla známými i neznámými místy.

Alcea
21.09.2015 3 z 5

Obrázky, krásné povídání, pár historických souvislostí, zajímavostí a vzájemné odkazy krajin k sobě. Cílkova snaha zpopularizovat a objevit pro nás znovu českou a moravskou krajinu (a vlastně krajinu vůbec) je chvályhodná, ale pro mě jde tahle kniha málo do hloubky.