Kouzelný vrch I

Kouzelný vrch I https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111309/bmid_kouzelny-vrch-i-V5R-111309.jpg 4 25 3

Román, na kterém autor pracoval od roku 1913, se odehrává na počátku 20. století v luxusním sanatoriu pro nemocné tuberkulózou poblíž švýcarského města Davosu. K jeho napsání Thomase Manna inspirovalo onemocnění jeho ženy Katie, která se v podobném sanatoriu od roku 1912 léčila. Jde o snové vyprávění plné obav z možné smrti na zhoubnou plicní chorobu. Do uzavřené společnosti lidí trpících tuberkulózou přijíždí na návštěvu za svým bratrancem, německým důstojníkem Joachimem, mladý inženýr Hans Castorp. Nemoc však brzy propukne i u něho, a tak se i jemu uzavře normální, zdravý svět. Castorp začíná jako ostatní žít ve světě čekání, jak s ním zhoubná nemoc naloží. V sanatoriu se setkává s řadou lidí, z nichž ho nejvíce zaujmou dva jeho spolupacienti - první je humanista a demokrat, zatímco druhý je cynický jezuita a fašistický demagog ospravedlňující násilí a teror. Castorp s nimi vede diskuze o lásce, životě, smrti, náboženství, politických systémech i spravedlnosti. V slovních soubojích těchto tří protagonistů románu se tak uskutečňuje světonázorová diskuse o zániku staré společnosti a současně probíhá i morální a duchovní příprava na lepší budoucnost. V sanatoriu prožije Hans nešťastnou lásku k Rusce Klaudii i smrt svého bratrance Joachima, který podlehne zákeřné chorobě. Tragicky skončí i disputace jeho dvou spolupacientů, která vyústí ve vzájemný souboj, při kterém se zahanbený jezuita sám zastřelí poté, co se mu jeho soupeř postaví, aniž by s ním chtěl bojovat. Po sedmi letech Hans sanatorium opouští, aby se ocitl přímo na bojišti první světové války, kde také autor své vyprávění končí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , SNKLHU - Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění
Originální název:

Der Zauberberg , 1924


více info...

Yorika
Yorika
04.09.2019 3 z 5

Klasika klasik. Román, kde se toho moc neděje a přesto se mi dostal pod kůži.
Výborná charakteristika postav, atmosféra knihy, jejíž děj se odehrává v sanatoriu v horách, kde není moc co na práci.
Odpočívat, měřit si teplotu a pozorovat ostatní spolupacienty.Možná nudné, zdání však může klamat.

memphisz
memphisz
01.04.2015 3 z 5

Klasický román. Nutno dodat, že mě předválečné klasické romány příliš nebaví. Na knize lze ocenit dokonalou práci s časem a vylíčení charakterů postav. Nicméně postupně se řada situací, promluv atd. začne opakovat a děj nějak stále nikam nespěje. K druhé části už se proto ani já nedostanu.


Warana
Warana
23.03.2013 5 z 5

První díl mě narozdíl od mých kolegů - čtenářů zaujal víc jak ten druhý. Možná proto, že je zde skvěle zobrazeno plynutí času, cyklické motivy a skvěle propracovaná postava Hanse Castorpa i Joachima Ziemssena. Atmosféra místa je při četbě plně pociťována, až to člověka občas dohání k tomu měřit si teplotu stejně jako tak dělá hlavní protagonista. K atmosféře ještě nutno podotknout, že i přes úmyslnou izolaci hlavních postav od "světového dění" je pozadí doby zřetelné a skvěle dokresluje děj příběhu. Mann má neuvěřitelný cit pro poetiku místa, jeho skvěle vystavěné sanatorium to může jenom potvrdit.