Kouzelný míč

Kouzelný míč https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299256/bmid_kouzelny-mic-lEI-299256.jpg 4 6 2

Komiks autorů Jiřího Wintera – Neprakty a Miloslava Švandrlíka, dvou velkých postav československého výtvarného umění a literatury, v nevšední – kreativní podobě. Příběh o lásce k fotbalu, kdy trenér vlastnoručně ušije pro svůj tým “kouzelný” míč z kůže býčka Arnošta, věrného fanouška klubu Rapid Mrckov, “štiky čtvrté třídy”. Ten je odveden na jatka poté, co obrečí další prohru v řadě, protože borci nejsou ochotni trénovat – do páté třídy přeci již padnout nemohou… Příběh o tom, co vše je člověk ochoten udělat pro slávu svého klubu a také o tom, že nakonec je to stejně vždy jenom o poctivé práci a fotbalové dřině. Kreativní podoba knihy dává možnost čtenáři nejen přečíst celobarevný příběh a uložit knihu do knihovny, ale vyzkoušet si na vlastní kůži díky černobílé verzi a pracovní skice, jak složitě takový komiks vzniká a co všechno jeho tvorba obnáší. V humorném příběhu se objeví slavná jména československého i světového fotbalu 70. let minulého století (Josef Masopust, Ivo Viktor, Zdeněk Nehoda, Pelé, Gerd Müller, Helenio Herrera ad.). Rapid Mrckov díky svému Kouzelnému míči změří své síly s pražskými kluby Spartou, Slavií, Duklou, Bohemians a Viktoria Žižkov, do Mrckova je “fotbalovou sekcí” poslán prověřit kvality zázračného týmu Baník Ostrava.... celý text

trudoš
trudoš
05.06.2017 4 z 5

Kouzelně nenáročné čtení, až je škoda, že byl komiks kvůli rudým soudruhům utnut, aby náhodou hloupý plebs nepropadl podvratným myšlenkám. Z plánovaných dvaapadesáti částí tak nakonec vzniklo patnáct a uspěchaný konec, vytvořený jen proto, aby příběh nezůstal utnutý v půli slova, jen napovídá o jak velkou legraci jsme kvůli tomu bohužel přišli.
Na scénáři je hodně znát fantastické nadšení Miloslava Švandrlíka pro kopanou, přičemž ten se spíš než na dramatické finesy ze zákulisí soustředí na hru z pohledu vesnických nadšenců. A právě v tomhle bodě mu dokonale sekunduje Jiří Winter Neprakta, který pomocí jednoduché karikatury dokáže přesně vystihnout bohémskou náturu zemědělských pivních štamgastů. Rum a cigára, to je trénink skutečných mistrů.
Nakladatelské bonusy stran přípravných prací na komiksu jsou sice z tvůrčího hlediska zajímavé, ale osobně si nedokážu představit, že by do komiksu za 350 kaček kreslil někdo jiný než šílenec. Ale proč ne, kniha tak získala alespoň bytelnější formu.

Kapis
Kapis
27.09.2016 5 z 5

Jako by to bylo včera si vzpomínám na rané dětství, kdy jsem u sousedů listoval ve svázaných ročnících STADIÓNU a hltal tady tento fotbalový komiksek, kdy "táta" trenér ušije balón z kůže jediného věrného fanouška klubu Rapid Mrckov - býčka Arnošta. Tento gramlavý vesnický manšaft, místo tréninku sedíc spíše v místní knajpě s cigárama v hubě, rum zapíjejíc pivem a škrábajíc se na řiti, najednou začne porážet všechny kolem, včetně slavného Baníčku, Viktorky nebo Dukly. "Mrckovský Pelé" je dokonce od kydání hnoje koupen do Sparty. Hlášky jsou tak trefně vtipné, že jsem se chlamal i po třiceti letech. Kresba tak klasicky Nepraktovská, jak jen může být, hrubá linka, klasické ksichty, jejichž vidlákovství se povedlo zachytit zcela přesně, zkrátka láska už od dětství. Je třeba také pochválit Filipa Konečného, který tomu věnoval jistě hromadu času i peněz. Kdyby se takhle dařilo vydat i ty méně známé Saudkoviny. Osobně mi forma komiksu, kdy je vlastně třikrát hrubší, aby si do toho mohl každý malovat, příliš nesedí, děckám to do pazur dávat nebudu (omalovánky jsou podstatně levnější), ale třeba to zas někdo ocení - a já jsem zas u vytržení, že tahle parádička u nás vyšla. Už jsem i zapomněl, že něco takového kdy vycházelo, takže za mně, pamětníka, velký dík a jasných 99%!

Jako neradikální fanoušek slavného Baníčku Ostrava, jež si s gustem občas zařve "pražské kurvy!", a bez výtržností to pak jde zapít s kamarády, jsem si to s velikou chutí a nadšením přečetl hned dvakrát. Je obrovská škoda, že přizdisráčovští soudruzi z toho režimu, který sám sebe nazýval komunistickým, to tak necitlivě utli. Ať se smaží v pekle, mohlo být ještě hodně srandy s Rapidem Mrckov - dyť to chtěli dotáhnout až na Ajax nebo do Madridu!!


Autoři knihy

Miloslav Švandrlík
česká, 1932 - 2009
Neprakta (p)
česká, 1924 - 2011

Kniha Kouzelný míč je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x