Komise

Komise https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142264/bmid_komise-s8p-142264.jpg 4 13 3

Káhirský rodák Sun‘alláh Ibráhím je jedním z nejčastěji překládaných arabských spisovatelů. Svou absurdně laděnou novelou Komise, v níž se realistické a magicko-realistické prvky prolínají s metodami kinematografického stylu, vytyčil nový směr egyptské románové tvorby. Dějem novely je střet bezejmenného hrdiny s Komisí, jejíž jednání vychází z bizarních pohnutek a nemá žádný konkrétní cíl. Je synonymem překotného a nepřehledného vývoje Egypta v době prosazování „politiky otevřených dveří“, kdy bylo mnoho lidí donuceno hledat nový smysl života a přizpůsobit se novému hodnotovému systému, jenž je v knize symbolizován Coca-Colou. Komise je nadčasovou generační výpovědí, v níž Egypťan Sun‘alláh Ibráhím navázal na poetiku díla Franze Kafky a na pozadí skutečných historických událostí vytvořil příběh charakterizovaný snovou atmosférou a hlubokou beznadějí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Dar Ibn Rushd
Originální název:

al-Ladžna , 1981


více info...

Přidat komentář

Acamar
02.06.2022 4 z 5

Kafkovská absurdita boje jedince s Institucí (ať už byrokratickou nebo mocenskou) s nejasným a neobjasněným smyslem... neboť jde právě jen o tu úzkost, tíseň a marnost, s níž jí postižený čelí. Akorát mnohem humornější, místy jsem si připadala jako v povídkách Šimka a Grosmanna. Nebýt egyptských reálií, působila by novela jako ryze evropská literatura.

InaPražáková
23.02.2022 4 z 5

Kafka s trochou Orwella, rychlý spád, směr přímou cestou k pointě. Znáte pocit studu za ponížení, které se děje jinému? Tady je několik míst, kdy se budou citlivější povahy červenat. Atmosféra dusivá, zároveň specificky egyptská i srozumitelná Evropanovi bez větších znalostí reálií. Chytré postřehy a jemná ironie. K plnému hodnocení mi chybí alespoň jedna nečekaná věc, odbočka, zápletka, cokoliv nepředvídatelného. A na okraj - nevidím smysl v doslovu, který je jen stručným shrnutím novely samé, aniž přináší co nového.


herdekfilek
18.12.2012 5 z 5

Plýtvat superlativy je věc zbytečná, ale někdy člověku nic jiného nezbývá.
Byl jsem uchvácen, zcela.
Proč tomu chlapovi někdo nepřeložil i ostatní knihy?