Kolektoři

Kolektoři https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176671/bmid_kolektori-SKD-176671.jpg 4 50 13

Kolektoři série

1. díl >

Píše se rok 3042. Lidstvo vyrazilo do vesmíru, nikoliv však s vlastní technikou, nýbrž za pomoci objektů, které nalezlo při vykopávkách na Zemi. Tato mimozemská dědictví umožňují lidem cestování rychlostí vyšší než rychlost světla. Vznikají velké mnohonárodní koncerny, jež mocí a spoustou peněz urychlují cesty ke hvězdám – až lidstvo narazí na tajuplnou mimozemskou rasu, která nad ním má výraznou převahu – na Kolektory. Ti se nabídnou, že vezmou lidskou civilizaci pod svá křídla a slibují jí blahobyt a ochranu. Tuto nabídku nemůže lidstvo odmítnout. Kolektoři však mají s lidmi úplně jiné úmysly. Úmysly s katastrofálními následky ...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Brána
Originální název:

Collector , 2010


více info...

Gematria
Gematria
24.11.2020 5 z 5

Kniha zajímavě začíná, poté následuje trochu pomalejší rozjezd, ale pak už je to typická autorova jízda, plná intrik, kdy každá strana sleduje vlastní zájmy, a nikdo neví, komu může věřit. A člověk čte, protože prostě musí vědět, co bude dál. A když ve druhé půlce knihy dojde k odhalení skutečných motivů kolektorů, je to docela síla. Čekal jsem kdeco, ale tohle ne.

Luigi1
Luigi1
24.09.2020 4 z 5

Dost dlouho trvalo než se začal příběh rovíjet.Zajímavý je popis vesmírných nemocí i pohled na náboženské víry.Ke konci začína mít kniha ten správný pád.No,ale stejně ten konec.Uvidíme


slunečnice777
slunečnice777
10.04.2020 5 z 5

Musel jsem se do příběhu začíst, ale stálo to za to. Miluji space-operu. Někdo může namítat že je to standardní zpracování, jak jsem se dočetl v komentářích. Příběh má vše od něho požaduji, napětí, akci, city, a podobně. Jak stále říkám dokola čtenářům kteří jsou věčně nespokojení že není dokonalá kniha. Taková neexistuje, vždy se najdou chybičky, proto vypnout a bavit se příběhem. Určitě se začtu do pokračování, i když si neumím představit kam se bude děj posouvat. Autorovi děkuji za skvělé čtení.

B4LU
B4LU
13.12.2017 4 z 5

Kvalitně vymyšlená, standardně zpracovaná space opera. Rozhodně osvěžující je elegantní jednoduchost důvodu, proč Kolektoři dělají, co dělají - po překombinovaných machinacích á la Mass Effect je to vyloženě balzám na duši.
Na rozdíl od ostatních recenzentů zde mi ten konec ale nepřipadal nějak hrozný. Ano, je to vyložená deus ex machina, která působí dojmem, že autor už nevěděl kudy kam - na druhou stranu jejím využitím nedostáváme žádný totální happyend, což by byl zase mínus v mých očích. Možná se podívám i po dvojce.

józi.odkudkam
józi.odkudkam
08.06.2017

Kolektorům se někam zakutálela kolečka a chromý čáp autorova umu jim je najít nepomáhá.
2 skomíravě blikající **...pod čarou; nedočteno.

FMMMM
FMMMM
06.08.2016 4 z 5

Moje první přečtená kniha od M. Heitze a hned musím autora pochválit. Jsem rád, že se mi do rukou dostalo zrovna toto jeho sci-fi dílko a ne zrovna kniha, kde jsou elfové atd., nic proti nim. :-) Začátek knihy, kde je popsán manuál a pojmy, mě málem od knihy odradil. Naštěstí jsem po dalších stranách zjistil, že příběh je tak rozumně podáván, že není třeba si úvodní manuál a pojmy pamatovat. :-) V knize je celkem rozumně popisována budoucnost, což na někoho může působit zajímavě, na jiné rozpačitě. Cestování vesmírem, různé typy "božích" stvoření, zbraně, kosmické lodě, o tom všem se mi moc pěkně četlo. Škoda tak předvídaného a zázračně "šťastného konce". Snad autora nenapadne vydat druhý díl.

olle3
olle3
21.06.2016 3 z 5

Celkem zklamání. Ono by to nebylo tak hrozné (vlastně se mi tam pár nápadů a postav líbilo - Chemikal, Codriver v těle Faye sestry...), kdyby to napsal někdo jiný, pro mne neznámý. Po Trpaslících však Heitz dokázal, že je víc jak průměrný spisovatel, a proto jsem měl očekávání vysoká.

Solverino
Solverino
20.12.2015 5 z 5

Po volném tempu začíná příběh nabírat na obrátkách. Vesmírné bitvy, intriky nadnárodních korporací, mimozemšťané (ahumánci), cestování nadsvětelnou rychlostí a mnoho dalšího. Jak může někdo, kdo tak mistrně vykreslil svět trpaslíků a fantasy příběhy psát i tak kvalitní sci-fi?! Naprosto špičková záležitost, plně srovnatelná s velmistry tohoto žánru. Velmi doporučuji ke čtení fanouškům kvalitní "kosmické" sci-fi. (naštěstí tam není moc prostoru na balast typu "láska" :)

castor3240
castor3240
12.11.2015

Myslím, že tuhle jinak zajímavou knihu zabil místy až diletantský překlad (hlavně v technických pasážích). Co ostatně čekat od překladatelky, která se zabývá druhořadou brakovou literaturou pro ženy. Škoda, po pár kapitolách jsem vzdal a budu doufat v anglický překlad.

wirtr
wirtr
09.04.2015 4 z 5

Kniha má trošku pomalejší start a je trošku předvídatelná, ale autor zde opravdu hodně rozvinul svou fantazii a budoucnost velice podrobně vykresloval od nových nemocí, způsobených cestami vesmírem, až po různé náboženské kulty. Obzvlášť se mi líbil nápad vytvořit levnou pracovní sílu - humanouidy beta. A úplně dokonale zde bylo popsáno chování lidí ke zvířatům v chovech, jenže tady jsou ta zvířata mi. Vegani a různí aktivisté by jásali.

tsal
tsal
10.05.2014 4 z 5

Stejně jako dva čtenáři pode mnou, i já měla problém se začíst. Postupem času jsem zjistila, že za to mohla velkou měrou "katolická větev" příběhu, v níž mě hlavní postava svými názory vytáčela k nepříčetnosti. S nástupem Krise mě však příběh začal strhávat. Byť se tempo rozjíždělo zprvu neochotně, začalo nabírat na rychlosti a nemělo tendenci ji ztrácet. Rozhodně tomu přispělo i pár zajímavých zvratů a členění na linie.
Kolektoři jsou zajímaví nepřátelé a autor se vyřádil i na vytváření vesmíru. Zaujalo mě, s jakou fantazií vykreslil lidskou rasu, či spíše její poddruhy, ve vzdálené budoucnosti. 2OT, chemikálové, bety... čtení o nich jsem si užívala.
Konec mě pak mile překvapil. Ano, byl otevřený, ale nezanechal ve vás pocit naprostého ztracení a zničení představ o všem, čím jste skrze hrdiny zrovna prošli. Tenhle konec prostě jen řekl: "Tohle dobrodružství skončilo, ale život v tomto vesmíru se nezastavil." Pokračování by potěšilo, ale zároveň nebude chybět.
Za mě tedy 3,5 hvězdy. Doporučuji jako oddychovku.

zylla
zylla
23.03.2014 3 z 5

Knihu sem zpočátku odložila vždy po pár stránkách, neboť mi přišla nudná. Tomuto žánru celkově moc nefandím. Dočíst jsem ji ale musela a po překonání nudného začátku (úvodní sáhodlouhé vysvětlivky jsem rovnou přeskočila, beztak je každý výraz znovu vysvětlen v textu) a donucení se do knihy opravdu začíst jsem byla mile překvapená. Příběh mě strhl natolik, že jsem byla zklamaná že už je konec a především z toho jaký byl ten konec. Nemám ráda konce tipu "domyslete si co se asi stalo".

E_Lan
E_Lan
22.03.2014 3 z 5

Tak trochu rozpačitá kniha. Zpočátku dost složité se do knihy začíst (obzvláště po děsivě komplexních vysvětlivkách na prvních strankách). Poté je kniha docela zajímavá a příběh příjemně utíká. Před koncem kniha graduje, vše je najednou velmi napínavé, postavy mají duši a člověk jim fandí. No a konec? Bohužel toto zakončení bylo pro mne trochu zklamáním. Přesto celkem je čistý průměr.