Kolejmoří

Kolejmoří https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156582/bmid_kolejmori-95Y-156582.jpg 4 147 32

Vydejte se do Kolejmoří, na epickou cestu pro dobrodruhy každého věku. Šam ap Súrap z vlaku Médés se s úžasem účastní svého prvního lovu na krtka. Gigantická šelma vyrazí ze země, lovci na ni zamíří harpunami, odehraje se strhující souboj, jenž je zkázou jedné strany & triumfem té druhé. Ale ať jsou cesty po nekonečných tratích kolejmoří sebeúchvatnější, Šam se nedokáže zbavit pocitu, že život mu může nabídnout i něco víc. Třebaže kapitánka jeho vlaku myslí pouze na dopadení nažloutlého krtka, jemuž se žene v patách od chvíle, kdy ji před léty připravil o ruku. Když Médés na výpravě narazí na zdemolovaný vlak, vrak se zpočátku jeví jako vítané rozptýlení. Nicméně jistá nepředstavitelná věc, kterou Šam v trosce objeví, ho vzápětí dovede do situací, jež by nejspíš oželel. Zanedlouho se sám stává štvanou zvěří, po níž pátrají piráti, vlakaři, netvoři & kdovíkdo ještě. Změna patrně nečeká jen Šamův život, dočká se jí možná celé kolejmoří... -- 1. vydání. -- -- zdroj: legie.info --... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Railsea , 2012


více info...

parvitas
parvitas
05.01.2024 5 z 5

Páči sa mi prepájanie prvkov a svetov tak, ako to autor vymyslel. Nechápem, kde na to chodí, je úžasný! Železnice a lode? Vidím v tom prvky podobnosti s Bielou veľrybou, Dunou a čojaviemčím ešte ale je to celé tak originálne, že sa to vlastne ani nedá porovnávať. Wau! Čistá akcia, samozrejme ostáva tu triedny boj (to, že China je zarytý socialista a štipku anarchista, vieme aj z jeho predchádzajúcich kníh). Keďže som po trilógii o Novom Krobuzone nič podobné už nenašla, teším sa z Kolejmoří. Táto kniha je návrat k osvedčeným podivnostiam, new weird sa vracia a je to jazda!

Malarkey
Malarkey
24.07.2023 3 z 5

Poslední kniha, kterou jsem od autora v knihovně měl, byla Kolejmoří. Moc se mi do ní nechtělo, co Vám budu povídat, ale po poslední pročtené povídkové sbírce jsem usoudil, že by to přeci jen úplně špatně dopadnout nemohlo.

No, ale opět jsem se vrátil k tomu pocitu, že autor má neuvěřitelnou představivost, neskutečné nápady, ale popisuje fantaskní svět s takovou samozřejmostí, že abyste se do něj vpravili, musíte být asi hodně zhulení a na vlně FM, která přesahuje všechny vesmírné hranice.

Je to zajímavé, originální, nápadité, kombinující něco, co bych si vůbec nedovedl představit, že je zkombinovatelné. A také je to natolik ulítlé, že pojem New Weird je zde jednoznačně na místě.


Massek
Massek
24.05.2022 4 z 5

Johohó, taková sci-fi pocta všem námořníkům. Teda vlastně ajznboňákům. I když vlastně těm námořníkům. Je to zkrátka kolejmoří, tak si vyberte. Mě tenhle kolejnico-pražcově lokomotivní svět bavil, jen pozor ať nešlápnete vedle. Uznávám, že ze začátku mi to taky při čtení trochu drhlo, ale vlaky se prostě rozjíždějí pomalu & pak když to nabralo větší tempo už jsem setrvačností kolosu dojel v pohodě až do poslední stránky.

Džajna1
Džajna1
09.08.2021 3 z 5

Ono to vlastne nebylo spatny... ale nebyl tam snad jediny moment, kdy bych si rekla "tohle bylo fakt dobry!"
Ctyrikrat jsem se u te knihy pekne... nakrkla. A sice kazdy vecer, kdyz jsem ji znovu otevrela a uvidela to zhovadile "&" misto "a". Po prvnich dvaceti stranach jsem myslela, ze tu knihu proste vratim, ze se to neda cist, ale hecla jsem se.
Logika celeho deje by nebyla tak pokulhavajici, kdyby Šam nebyl neschopny, neoblibeny otloukanek, ktery najednou zacne vsem chybet a udelali by pro nej prvni posledni. Jako proc? Wtf.
Zpusob vypraveni mi vubec nevyhovoval. Kapitoly, ktere se snazily zatahnout divaka do deje, jsem z duse nenavidela, a skoro jsem je chtela preskakovat, ale bala jsem se, ze by tam mohlo byt neco duleziteho. (Nebylo. Klidne je preskocte.)
Takze slovy klasika: Not good, not terrible.

Lískaran
Lískaran
19.07.2021 4 z 5

Divoké sny notorického vláčkového modeláře, který ne a ne dočíst Bílou velrybu a do toho hraje Fallout a taky má rád Šíleného Maxe. Miéville se ale úzkostlivě nedrží inspirace „cool postapo světy“ a klidně při své odyseji nasadí kolejmořskou verzi Skylly a Charybdy nebo postavu nápadně připomínající jednu figuru z Mašinky Tomáše – což trochu připomíná i právě falloutovskou ironii.

V Kolejmoří jsem na druhou stranu nenašel nějaké prokreslení postav či psychologickou hloubku, je to prostě dobrodružný příběh, kterému jsou poplatná i určitá zjednodušení. Ale je to příběh založený na smělé a zábavné představě a plný nápadů (rekuperáty, vlakařská mytologie), svět, který autor ovládá svým jazykem (např. „rachotjména“) tak suverénně jako zmíněný modelář svůj panel s tunely, semafory a výhybčičkami.

P. S. Zajímalo by mě, jestli Miéville zná sci-fi ságu Ledová společnost (když začala vycházet, bylo mu osm), která sice není uvedena mezi inspiračními zdroji (viz obálka), ale přitom se odehrává po jakémsi kolapsu civilizace, kde klíčovou roli hrají vlaky - včetně těch pirátských - ve světě protkaném hustou sítí kolejí…

t_gon
t_gon
03.06.2021 4 z 5

Chápu rozporuplné komenty tady kolem. Jako mou prvotinu od "Číny Mývala" jsem možná nezvolil úplně dobře, protože prokousat se první třetinou knihy, která byla nezáživná a prostě zvláštní (což je vzhledem k zasazení do světa Kolejmoří asi účelné), byl běh na hodně večerů. Když však člověk dostane pod kůži některé postavy, svět se rozšíří i mimo koleje a začne vyprávět mytologii světa na pozadí honby za pokladem, začne to být pořádně zajímavé. Ano, Mýval míchá všechny funkční ingredience klasických románů, ale okořeňuje to vše originálním "KolejoSvětem", který začne být hodně zajímavý a čtenář si s chutí užívá dobrodružnou jízdu ve skrytu parních a fúzních lokomotiv, které často končí na jídelníčku okolních zvířecích obyvatel "meziKolejí". Skvěle dobrodružství, kterému trvá, než nabere dech, okořeněné prvky hororu a hlavně obrovskou imaginací autora navozuje ten správný klukovský "feeling" při čtení. Zvláštní závěr (ve smyslu "zaplaťte dluhy vašich otců zdegenerovaným redneckům“) nijak knize neuškodil a navodil myšlenky, zda by takto mohla dopadnout někdy Země, nebo naše vzdálená kolonie tam ve hvězdách. Moc bavilo, znaky v abecedě si člověk rychle osvojí, číže četbu neruší a za zmínku stojí jistě překlad p. Žáčka, který si zde musel zažít spoustu lámaní jazyka. Tahle honba za krtkem sedla.

Dave_Jame
Dave_Jame
31.05.2021 2 z 5

Největší selhání knihy pro mě bylo to, že mě nedokázala okouzlit svým prostředím. Je to svým způsobem překvapující, proto že tvorba fascinujících a neobvyklých světů je jednou z největších kvalit pana Mievilla. Zároveň, pokud by se to knize podařilo, asi bych byl ochotnější přehlédnout některé další slabší stránky díla. Jako skutečnost, že ústřední postavy mají minimální, až nulovou osobnost a charakter, nebo též to, že samotný příběh působí jako volné spojení všech nejběžnějších příběhů z námořního prostředí.
Díky kombinace všech těchto vlivů působí dílo nedopracovaně až téměř povrchně. Aby kniha fungovala, potřebovala by prohloubit, a více prozkoumat, své prostředí a přinést do něj něco nového i v rámci svého příběhu. Ve své současné podobě působí pouze jako obyčejné námořní dobrodružství navléknuté do jiného kabátu. Dokonce ani ono Nové Podivno, další z autorových charakteristických rysů, působí spíše jako nutná povinnost, než jako něco inovativního a kreativního.
Lehký spoiler:
Co knihu v mém hodnocení nakonec posunulo z průměru do kategorie „spíše horší“, je až překvapivé množství podobností, které kniha sdílí s předchozím autorovým dílem z námořního prostředím, JIZVA. Kapitánka působí jako kombinace dvojčat a jejich osobního strážce, ústřední postava je hledaná/vězněná pro své neobvyklé znalosti, krtkoun vs Awank, zakončení poutě v podobě pádu do hlubin. V Jizvě je však příběh, stejně jako motivace jednotlivých stran proč se jej účastní, prezentován mnohem lépe. Také postavám a prostředí je dopřána větší propracovanost a hloubka.

Mé závěrečné hodnocení je tedy prosté: Přečtěte si raději JIZVU.

HAL
HAL
07.04.2021 2 z 5

Obyčejná dobrodružná kniha z prostředí "alternativních" velrybářů, pirátů a lovců pokladů. Bílá Velryba, Poklad na ostrově, Robinson Crusoe, Černý Korzár, to všechno tu Mieville intenzivně parafrázuje (obzvlášť ta obsese ala kapitán Ahab je v jeho světě tak rozšířená, že se z ní stala norma pro každého kapitána)... jenže při tom parafrázování zapomněl že by měl vymyslet i nějaký svůj vlastní silný příběh, a ten je tu tak velmi primitivní a nestojí příliš za zmínku. Jen random honička po světě s dost bizarním vyvrcholením.

Zajímavý se místo toho snaží být na první pohled lákavým zasazením do postapo-futuretro světa, kde místo moře je obří kolejiště, místo korábů jsou obří vlaky, a místo velryb a žraloků obří krtci a žížaly. Jenže je to převedení námořního světa na koleje tak doslovné, že to zajímavé po pár stránkách není vlastně vůbec. Což obzvlášť u Mievilla hodně zamrzí, on se vždy dřív vyznačoval okouzlující imaginací na vytváření velmi zajímavých světů, a tenhle způsob vytváření "originálního" prostředí je ve srovnání s jeho předchozími knihami prostě líný a nudný. Nějaký smysl pak ten jeho svět samozřejmě nedává vůbec, je to prostě fantasy.

Výhodou knihy pak je že není dlouhá a jak je u literatury pro mládež tradiční se čte velmi lehce (až na otravné používání "&" místo "a"), takže se jí dá proletět během pár hodin.

PAVEL917
PAVEL917
07.03.2021 5 z 5

Parádní sci-fi knížka. Už sem jí četl nejméně 4 x a pořád se bavím. Možná je to i tím, že mám moc rád vláčky i dobrodružné romány :-)

bleekemolen
bleekemolen
22.01.2021 4 z 5

presne takto si predstavuju dobrodruznou literaturu pro vsechny generace ve 21.stoleti. trochu nadsazky, neskutecne napady a doplnene exotickym prostredim. a co je nejdulezitejsi, jak to vlastne dopadne? :-)

Knihomlok2015
Knihomlok2015
31.12.2020 3 z 5

Pokud by někdy mašinka Tomáš snila o tom, že se stane objevitelem bez bázně a hany, vypadal by ten sen přesně takhle!

Hypnos77
Hypnos77
30.12.2020 3 z 5

Na jedu stranu kniha s celkem dobrým námětem, kterou zabíjí používání znaku "&" místo spojek "a", "i" , ale i předložek.
Jak se píše níže - zhoršuje to čitelnost. Mne to přivádělo až k šílenství.

Jen namátkou kus textu : Spouštěli drátěné udice, zatížené & opatřené háčky & návnadou v podobě spirál z hodinových strojků , které se odvíjely & zachytávaly v hlíně & táhly za sebou kousky masa.

V některých souvětích lze nalézt až 5 znaků "&" a to je, alespoň pro mojí osobu moc. I proto hodnotím menším počtem hvězd, než by si kniha podle námětu zasloužila.

Enforcer
Enforcer
27.11.2020 5 z 5

Parádní fantasy. V podstatě úplně standardní pirátský román o hledání pokladu jen ze železničního prostředí.

LaCucaracha
LaCucaracha
08.10.2020 4 z 5

Nevím, jestli je Kolejmoří oficiálně řazeno mezi YA, ale na mě tak dost působilo. Přece jen, když jsou hlavními hrdiny děti, tak ta fantasy skoro nikdy nepůsobí úplně dospělácky. I když na druhou stranu je jazyk docela komplikovaný – teenageři se tím asi musejí prokousávat obtížněji a slova asi i trochu přeskakovat. Můj dojem. Určitě to není taková pohádka jako Un Lun Dun. Celkově se to ne moc snadno čte, a není to jen tím, že spojka "a" je psána pomocí znaku "&" (což je mimochodem v podstatě čirá svévole, která bohužel horší čitelnost jen umocňuje). Hodně pomohlo, že kapitolky jsou krátké, jinak bych se ke čtení musela nutit mnohem víc.
Děj je takový dobrodružný, apokalyptický, atmosféra pochmurná, vykreslený svět je zajímavý, hlavní zápletka & její rozuzlení je... asi taky zajímavé. Je to YA, takže všechno skončí vlastně dobře, všichni jsou v jádru tak jako kamarádi & vzájemně si pomáhají. Co mi vadilo asi nejvíc, je přerod hlavní postavy. Šam je do první půlky klasické ucho: nesmělý & červenající se & koktající, nic pořádně neumí, ani se poprat, ani trefit se kroužkem na cíl. & v půlce najednou lusk, & máme tu neohroženého hrdinu, který všechny ostatní ostřílené dospěláky nadchne pro svou věc, dokonce jim i tak trochu šéfuje, činí správná rozhodnutí, ví co má kdy udělat, je odvážný & pohotový, dokonce přesně mířeným zásahem zachrání život bojovnici. & pochopitelně všechno na konci rozplete & vysvětlí, protože asi i ten dosud dobře ukrývaný intelekt má nadprůměrný. Tak tohle mi tam nesedlo, i když chápu, že to naplnilo požadavek hrdiny, kterému chcete bez dechu fandit (jste-li teenageři), & taky požadavek happy endu.
Ale jo, jinak je to docela zajímavé počtení. A příště bych prosila pečlivější redakční práci, těch chyb tam bylo dost.

KapitánSmrt
KapitánSmrt
17.07.2020 4 z 5

Zábavné dobrodružství, které dává vzpomenout na klasická literární dobrodružství potažmo Zlatou éru Hollywoodu. Přímočarost, hrátky s metodou vyprávění, zajímavé postavy a perfektně vykreslený prapodivný svět. China nezklamal.

Rooseman
Rooseman
10.07.2020 4 z 5

Kniha je spletitá stejně jako samotné kolejmoří. China Miéville opět vykouzlil rozmanitý svět daleko za hranicemi představivosti průměrného čtenáře. Trochu se v díle mísí slabší pasáž uprostřed s velmi barvitým úvodem a ještě o mnoho víc naplňujícím koncem. Je potřeba důsledně ocenit autorovu neobyčejnou vizualizaci scény, ale zároveň i slovní zásobu a skladbu textu, která se zřejmě odlišuje od všeho ostatního, co kdy budete mít možnost přečíst. Lehká naivita je uvrhnuta v zapomění zajímavým dějem a proměnou hlavního hrdiny v průběhu scenérie. Nezbývá než Kolejmoří doporučit.

Finn69
Finn69
29.04.2020 4 z 5

Kdo má odvahu, naskočte na krtkařský vlak a vydejte se s filozofkou-kapitánkou na lov její ztělesněné filozofie, obrovského nažloutlého krtka Parod Jacka! Tenhle způsob Bílé velryby je parádní čtivo.
Čtu to už podruhé a nestačím žasnout - kam na to ten Miéville chodí?

Ziriath
Ziriath
17.09.2019 5 z 5

Miévillova YA variace na Bílou velrybu, která sice není na Bas-Lagu, ale ani v Londýně, jde o postapo na kolonizované, velmi podivně terraformované planetě. Sice je potřeba nad tím absurdním světem moc nepřemýšlet, ale pro mě jde o rozhodně zábavnější čtení, než třeba Město&Město nebo Ambasadov.
Líbí se mi zejména to, že hlavní hrdina je nepříliš schopný mladý zdravotník, který i v tak fascinujícím světě vlastně ještě pořádně neví, v čem by byl dobrý a co by chtěl dělat, takového kluka je narozdíl od přirozených mistrů meče a geniálních vynálezců snazší si oblíbit. V knížce jsou kromě Bílé velryby reference na jiná díla, např. Odysseus, baví mě chlapcovo přemítání nad ''nohaři a rukaři''.

trudoš
trudoš
20.06.2018 3 z 5

Na jednu stranu China Miéville opět uchvátil svou obrazotvorností, na druhou stranu zklamal, co se osnovy týče. Samotný nápad je dokonalý, svět tvořený rozsáhlou sítí kolejí, na nichž se prohánějí parní lokomotivy, přímo parafrázující velrybářské výpravy v době jejich největšího rozmachu, to prostě musí nadchnout každého čtenáře s duší dobrodruha. Logika jde samozřejmě stranou, na tohle se v Kolejmoří nehraje. Autor navíc cílí hlavně na mladší čtenáře s hlavou plnou fantazie, alespoň dle mého odhadu. Vyprávění je tak hravé, akce strhující a nápady ohromující.
Naneštěstí zápletka je rovná jako pravítko. Učedník narazí na artefakt, jenž by mohl osvětlit existenci celého světa a tak se rozjíždí cesta plná dobrodružství - na jejímž konci ovšem nečeká žádné zásadní odhalení, pouze autorova dobrá nálada. Přinejmenším se ale člověk neztrácí ve zvratech, jako v případě Krakena. Osobně mi však v příběhu chyběly výraznější postavy, které by děj spíše ovlivňovaly, než aby jím byly ovlivňovány.

Elea
Elea
16.03.2018 3 z 5

Hodně zajímavý námět, ale zpracování děje spíš jednoduché, přímočaré, předvídatelné, v poslední třetině knihy i místy naivní. Pro mne zatím nejslabší kniha autora.

Štítky knihy

vlaky New Weird pro mládež steampunk

Autorovy další knížky

China Miéville
britská, 1972
2010  87%Nádraží Perdido
2009  79%Město & město
2004  90%Jizva
2006  79%Král Krysa
2013  80%Kolejmoří

Kniha Kolejmoří je v

Právě čtených2x
Přečtených184x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených10x
Knihotéce132x
Chystám se číst68x
Chci si koupit19x
dalších seznamech3x