Kokain: Dějiny

Kokain: Dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87472/mid_kokain-dejiny-87472.jpg 4 8 2

Dějiny kokainu, které začínají prvními zmínkami o jeho léčebném využití a končí líčením chaosu, který vnáší kokain do současného světa.

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , BB art
Originální název:

Cocaine: An Unauthorized Biography , 2002


více info...

Přidat komentář

tereza1198
12.05.2019 5 z 5

Výborná a vyčerpávající publikace. Vše co jste chtěli vědět o kokainu a báli jste se zeptat. Dejte lidem bezva lék na bolení zubů a oni ho začnou zneužívat. Jdu si dát coca colu a mrknout na seriál Narcos.

immortal-party
04.09.2011 5 z 5

bravurní práce. skutečně! velmi si cením této knihy. obohatila mě o spoustu nových poznatků. není to výlučně jen o droze samotné, ale i o všem okolo spojené s kokainem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peter Swales, asistent Rolling Stones a legenda co se týče Sigmunda Freuda, tvrdí, že Výklad snů psal Freud právě, když byl závislý na nazálním užívání kokainu. Freud užíval kokain zejména, když byl zván na společenské akce vyšších vrstev a umělců. tvrdil, že má o mnoho lepší náladu než když by drogu předtím neužil. tyto akce ho iritovaly, špatně snášel tyto bodré lidi.
Freudův přítel Wilhelm Fliess, otorinolaryngolog ("ušní, nosní, krční"), léčil pacienty malými dávkami kokainu podobně jako francouzský neurolog Jean-Martin Charcot. neboť nazálním užitím kokainu se povrchové cévy smrští a uvolní se průduškové svalstvo. Freud měl tedy dobrý přístup i přísun drogy. díky jednomu ze symptomů po užití kokainu tzv. mydriáze (rozšíření zornic) se stalo pro ženy velmi populární kapání si roztoku s výtažkem z rulíku zlomocného do očí. taková žena byla svůdná a sexy, říkalo se jim beladonny.

zajímavé zjištění, kterému jsem se upřímně už smála, bylo, že Pablo Escobar (známý kolumbijský překupník s kokainem) napsal vlastnoruční dopis Ronaldu Reaganovi, kde nabízel splacení státního dluhu, který měla tehdy Bolívie vůči USA (cca 4 mld. $) za propuštění jeho syna z vězení kvůli podezření z překupnictví drog. mimo jiné za zhlédnutní stojí dokument http://www.csfd.cz/film/237635-pablo-escobar-kokainovy-kral/. mimo jiné anotace z wikipedie o Escobarovi, že byl jeden z nejbrutálnějších a nejbezohlednějších překupníků drog v historii mi přijde příliš ostrá. protože pohnutky, které Escobar dělal prostřednictvím Los Novios de la Muerte (= Snoubenci smrti) jsou nezbytné pro takovýto typ obchodování. Escobar vymyslel systém apundata, ručitelský systém s překupnuctvím balíčků s kokainem. tato doba bývá označována v Kolumbii jako "Plata o Plomo", což znamená že dotyčný si má vybrat mezi stříbrem a olovem, přesněji mezi penězi nebo kulkou. Escobar byl mezi lidmi označován jako Robin Hood. nechal vybudovat celé nové město, Santa Ana de Yaruma, kde založil školy, nemocnici, kostely, telefonní síť a komunikace.

za zmínku stojí i Ricky Ross aka Freeway, o kterého jsem se začla potom docela zajímat. velmi chytrý člověk. v LA měl na předměstí dům rozdělený na parto A a B, kde vyráběl ve velkém kokain a crack. denně jeho pracovníci vyrobili 40 - 50 kg. vydělával tak 100 - 200 tis. $ denně. http://www.youtube.com/watch?v=lyLJtkxPC6I&feature=related
v téhle chvíli začal crack nabývat na oblíbenosti. ve městech bylo několik tzv. crackhousů, které navštěvovali většinou černoši. zákazník zazvonil na dům, z okna byl na provázku poslán košíček do něhož se vložily peníze a v závislosti na částce potom posláno množství drogy. dům směli navštěvovat jen věrní zákazníci, zůstavat zde mohly především bílé ženy závislé na cracku, neboť ty dostávaly crack zadarmo za gangbang. byl to doslova crack boom. na konto toho byl natočen dokument 48 hodin v ulicích cracku, který se stal nejsledovanějším dokumentem v dějinách USA, měl 15 milionů diváků. spekulovalo se o legalizaci cracku. téměř bestsellerem se stala malá brožura Attention Coke Lovers! - Freebase = the best thing since sex! freebase je volná báze kokainu určená ke kouření. tato forma je návykovější, je po ní silnější opojení, ale krátké. nikdo nemluvil o ničem jiném, média byla zahlcena tématy o problémech spojených s crackem a narkomany. kdo crack neprodával nebo nevyráběl, zakládal protidrogové léčebny, protože závislých na kokainu bylo nespočet.

ještě bych doporučila film http://www.csfd.cz/film/8569-traffic-nadvlada-gangu/ nebo dokument http://www.csfd.cz/film/288082-vor-v-zakone-vladce-podsveti/


Štítky knihy

drogy kokain

Autorovy další knížky

2003  88%Kokain: Dějiny
2008  73%Brainwash - Tajná historie ovládání mysli

Kniha Kokain: Dějiny je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst23x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x