Knihárna

Knihárna https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14884/kniharna-14884.jpg 4 41 9

Sympatická třicátnice s nadhledem vypráví o životních peripetiích svých, i svých přátel z vysoké školy. Hlavní hrdinka Cath "ich formou" popisuje dobu, kdy se po nástupu na univerzitu seznámila se svou dosud nejlepší přítelkyní, krásnou Portií. S ní a dalšími třemi kamarády, Eddiem, Joshem a homosexuálem Siem, společně bydlela v Londýně. Po skončení studií se přátelili dál, i když po třicítce už měl každý vlastní život, ovšem mimo Portie, která hned po vysoké škole zmizela a budovala si kariéru. Nako- nec se proslavila televizním seriálem, v němž se všichni poznali. Josh se oženil s příjemnou Lucy a Cath se Siem stále hledali pro sebe ty pravé protějšky. Právě díky Lucy se Cath odváží si splnit svůj velký sen, otevřou si spolu v západním Hampsteadu knihkupectví s kavárnou nazvané Knihárna. Ta velmi brzy získá populari- tu a změní Cathinin život. Knihárna je čtivě a s lehkostí napsaný román s citlivě prokreslenými charaktery všech postav. ... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Bookends , 1998


více info...

Přidat komentář

Magie233
07.12.2021 3 z 5

Pěkné, čtivé a pohodové.

broskev28
25.09.2020 3 z 5

Nebylo to špatné čtení, v rámci žánru určitě povedené. Problém je spíš ve mně - takovéhle knihy čtu kvůli našim čtenářkám, ale já sama si je moc neužívám.
Takže Cath, Si, Josh, Lucy, Portia i James mi sice po několik večerů dělali společnost, ale tuším, že za měsíc si na ně ani nevzpomenu. Věřím, že v roce 2001, kdy knížka vyšla, zaujala spoustu čtenářek svou originalitou, ale dnes už je situace trochu jiná. Hlavní hrdinka a její kamarád, homosexuál, to je velmi časté obsazení. Manželská dvojice, která řeší své vlastní problémy a k tomu se snaží "udat" svou dlouholetou single přítelkyni, to je taky časté téma. Oblíbená vsuvka "jak těžké je sehnat spolehlivou chůvu k dětem"; zn. domina není problém. Mrcha, která vlastně taková vůbec není. Jediná postava, která mě zaujala a připadala mi neprvoplánová, byl malý prevít Max, ten se povedl!
Takže možná čtivé, určitě trochu povrchní (což bylo v plánu - nečekala jsem psychologickou studii), ale pro mě především málo knižní. Marně vzpomínám, zda hlavní hrdinka - a nejen ona - v soukromém životě vůbec někdy otevřela knihu. Zajímala se o knihy už před založením Knihárny? Měla doma nějaké knihy - nepamatuju se na jedinou zmínku o nich. Když se jí nedařilo, bylo jí smutno, řešila nějaký problém, hledala knihy? Byly pro ni nezbytnou součástí běžného života, bytostnou potřebou?
Nemyslím si to. Knihy tady figurují pouze v roli zboží, podobně jako jednohubky, toasty nebo zákusky. Takže pro mě dost podstatné zklamání.


Knižní střípky
24.09.2016 3 z 5

Strašně moc jsem se těšila na tuto knihu, ale přiznám se, že jsem z ní byla trochu zklamaná.....pořád mi připomínala filmy o Bridget Jonesové, které mám ráda, ale tady mi něco prostě chybělo....nebylo to špatné, ale opravdu jsem se místy musela do čtení nutit, ale tím, že jsem pořád doufala, že teď už TO přijde, četla jsem dál a dál, ale TO nepřišlo....obchůdek s knihami spojený s kavárnou, kde se podávají domácí dobroty, na mě nedýchl svou určitě krásnou atmosférou, kterou měl, přišlo mi, že autorka tak nějak klouže po povrchu, nejde tak do hloubky, jak by mohla jít.....a přiznám, že jak se v anotaci knihy hovoří o hlavní hrdince Cath coby jako o sympatické třicátnici, tak mně teda vůbec sympatická nebyla, docela mi svým postojem k životu lezla na nervy....

cizanda
08.03.2016 5 z 5

Krásný příběh, který se čte jedním dechem. Miluju knížky a miluju kávu, po knihárně jsem přímo toužila a hltala každé slovo příběhu...:-)

May
25.11.2015 5 z 5

Už dlouho se mi nestalo, abych četla do jedné do rána i přesto, že vstávám v pět dvacet .... Čekala jsem lehký, oddychový příběh o splnění si životního snu, který mají asi mnozí z nás :-), ale nenechte se mýlit přebalem. Skvělý příběh!

Kamiliana
19.10.2013 5 z 5

Četla jsem v originále a uchvátila mě. Autorka použila všemožné gramatické časy, což se jen tak nevidí :-) Perfektně vykresluje jak studentský život, tak život třicátníků s dětmi. Odráží skutečný život...takže ne vše dopadne dobře.

balat
13.03.2013 5 z 5

Pěkné čtení. Zajímavé od začátku až do konce.

prosteverca
13.07.2012 5 z 5

Tato kniha mne velice uchvátila a díky tomu, jsem začala číst další knihy této autorky. Je to pro mne vždy krásné odreagování od stresu.

Márinka
30.11.-0001 5 z 5

Kniha vyšla v roce, kdy jsem se poprvé ocitla v malé vesnické knihovně „na druhé straně pultu“. Jen o něco málo starší (tenkrát) než Cath jsem společně s ní snila její sen o Knihárně – kavárně a knihkupectví v jednom. Tato anglická „singl“ nedosáhla věhlasu americké Bridget Jonesové. Ale pokud si někdy povzdychnete – od školy daleko a do penze také – nahlédněte do života v západním Hampsteadu. Nám Evropanům je přece jen blíže. A uskutečňujte své sny :o)

Autorovy další knížky

Jane Green
britská, 1968
2009  75%Domek na pláži
2001  85%Knihárna
2005  74%Jsem v tom!
2008  72%Druhá šance
2005  81%Jiná žena

Kniha Knihárna je v

Právě čtených1x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených6x
Knihotéce10x
Chystám se číst36x
Chci si koupit11x