Kniha ztrát a nálezů

Kniha ztrát a nálezů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270375/mid_kniha-ztrat-a-nalezu-9mg-270375.jpg 4 180 62

Mladá fotografka Kate Darlingová pátrá po minulosti své zesnulé matky, slavné baleríny, jež byla jako malá adoptovaná. Náhodou se dostane k záhadnému portrétu ženy, která jako by z oka její matce vypadla – a přec to není ona. Když se jí podaří zjistit, že autorem portrétu je proslulý malíř Tom Stafford, který stále ještě žije na Korsice, začne se před Kate odvíjet příběh velké lásky, proti které se stavěl snad celý svět…... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Book of Lost and Found , 2015


více info...

Přidat komentář

Tess.96
01.11.2023 4 z 5

Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, musela jsem si zvyknout na styl psaní. Autorka docela dost sází na popis okolí, což mi místy přišlo docela dost zbytečně zdlouhavé. Jakmile jsem se ale do toho dostala, tak mě kniha hned vtáhla. Příběh krásně gradoval a postupně ve vyprávění je tam spousta retrospektivy. Sama se nemůžu rozhodnout, která část se mi líbila více, asi to bylo tak 50 na 50.
Postavy mi byly sympatické všechny a na konci knihy jsem měla slzy v očích a byla jsem dojatá. Co mě mile překvapilo, bylo to, že kniha nekončí klasickým happyendem, jak by každý čekal, ale konec se od ostatních romantických knih liší, což jsme uvítala jak dobrou změnu. Naopak, co bych autorce vytkla byla častá změna stylu vyprávění (ich a er forma), což mě hodně mátlo a přišlo mi to zbytečné a konec mi přišel trochu uspěchanější, když vezmu v potaz utahaný začátek.
Při celkovém hodnocení knihy jsem se rozhodovala zda dát tři nebo čtyři hvězdy. Protože příběh jako takový se mi moc líbil, ale nevím, zda bych se ke knize ještě někdy vrátila. Nakonec jsem dala vyšší hodnocení a postupem času se rozhodnu, zda u mne zůstane nebo půjde do světa.

intelektuálka
24.06.2023 4 z 5

Pěkné dovolenkové čtení o osudové lásce dvou lidí - Alice a Toma ....
Lidí vymykajících se své době - lidí, kteří touží zůstat spolu - ale okolnosti je oddělují ....

Příběh odehrávající se v několika rovinách a v různých oblastech světa .... a mne zde potěšily kapitoly z Korsiky .... a popisy její přírody ....

.... myslím si, že svoje minulé já si neseme v sobě v pevných vrstvách ....
.... ta dívenka, spočívající ve vašem nitru je stále tady, i když dospěla k mnoha dalším novým já ....

Ale vzpomínky na životní nálezy a ztráty nám dávají odvahu jít dál ....

Není to pěkná myšlenka, aby vaše podoba zůstala zachycena na dobovém snímku a stále zde zůstala ?

Anebo je toho víc, co po Alici a Tomovi zbylo ?

Pěkné a nostalgické čtení - doporučím.


Knihomolka506
25.04.2021 5 z 5

Tady je důkaz, že knihy nás dokážou nejenom uklidnit, ale jak čteme my v nich tak oni "čtou" v nás. Ke knize : retrospektivní román, se kterým můžeme cestovat časem nás přenese do předválečného Londyna kde příběh začíná. Pokračuje druhou světovou válkou a současnosti. Kate Darlingová po smrti matky získá dopis fotografii neznámé ženy, která se podobá její matce, ale není to ona. Pokud ne tak kdo? Dobrodružné cestování začíná...
Nevím proč,ale připomíná mi to Motýlí ostrov od Coriny Boneman ️️️

Zara
25.03.2021 4 z 5

O hvězdu míň než Pozvánka z důvodu nadbytečné hořko-sladkosti včetně slovních obratů, které místy silně zaváněly červenou knihovnou.

Janík511
22.03.2021 5 z 5

Krásná kniha, která citlivě pracuje s dějem v minulosti a přítomnosti. Líbí se mi, že to není žádná přeslazená červená knihovna a vychází ze života Alice a jejího příběhu, který nekončí zrovna šťastně, ale smířením se životem. Od knihy jsem neměla velké očekávání, když byla doslova za pár korun, ale o to větší překvapení jsem zažila. Nemohu dát jinak než plný počet hvězdiček. Já si ji užila.

LéňaM
31.10.2020 3 z 5

Začátek knihy bych trošku zkratila a konec knihy prodloužila.
Konec byl strašně uspěchaný.

Celkově kniha špatná nebyla

Maku.17
06.10.2020 3 z 5

Kniha zaujala, ale přeci jen mi v ní toho dost chybělo.

Anna 13
28.06.2020 5 z 5

Nemám slov...
...ale jsem přeplněná emocemi.

Ohromný velkolepý příběh mapující dva neskutečné hrdiny, kteří se protloukali krutou dobou a přitom se milovali tak, jak se již dnes nevidí.

Autorka je famózní vypravěčka, která mě každou stránkou odváděla do úplně jiného světa. Nádherného a poetického, ale také krutého a temného. Její styl psaní mi učaroval a já si knihu šetřila jak jen to šlo. Po poslední straně jsem si přečetla znovu stranu první a udivilo mě, že bych možná byla ihned schopná číst celou knihu znovu. Možná se stejným nadšením a radostí. Možná bych se ráda motala v kruzích osudů zdejších hrdinů donekonečna...
Příběh mě dojímal, povznášel, roztesknil a nepustil...
Kéž by měl třeba ještě o sto stran navíc. Konec sice vybízí ke snění, ale čtenář je rozrušen tím, že takto hrdiny opouští, že už nic víc s nimi neprožije, že tohle je prostě závěrečná...

Obálka knihy je možná tou nejkrásnější, jakou jsem kdy držela v rukou. Vybízí k neustálému zkoumání a hlazení.

Příběh lásky a lidských dějin, který vás unese daleko.
Nechte se unést vyprávěním starého muže a vyprávěním staré ženy. Poznejte jejich mládí a zrod jejich lásky; procestujte Londýn, Korsiku, Paříž a New York; následujte stopy Alice a Toma.
Nebudete litovat, že jste knize věnovali čas. Je výjimečná.

cukrovka
23.06.2020 5 z 5

Příjemné čtení. Příběh se odvíjí v několika časových rovinách a z pohledu několika osob. Zajímavé vyprávění o lásce, rozhodnutích a ztrátách a nálezech které to přináší.
" Já vím, co chceš, Kate. Chceš milostný příběh. Ale já ti ho dala, chápeš? Jen zkrátka nedopadne tak, jak by člověk možná rád napsal. Dalo by se říct, že naší generaci nebylo dopřáno příliš šťastných konců."

pavlusa025
11.06.2020 3 z 5

Četla se hezky :)

popeluška
17.05.2020 4 z 5

Knihu mám doma už nějakou dobu a nějak se mi do ní nechtělo. Ale nakonec jsem spokojená, četla se hezky....oddechová kniha :-)

knihomolka27
02.05.2020 4 z 5

Klobouk dolů před autorkou, umí velmi věrohodně do detailu popsat atmosféru, pocity postav, místo kde se děj odehrává.

Knížka byla tedy po všech stránkách velmi podařená,u nějakých částí jsem vysloveně letěla sprintem jenom, abych se už dozvěděla co sem potřebovala u jiných jsem se trošičku nudila. Spoiler: Obzvlášt na mě zapůsobil konec, při jeho čtení jsem měla slzy na krajíčku......mluví za něj tyhle dvě věty....,,Bohužel v naší generaci se málokdo dočkal štastného konce,,. ,, Chceš po mě romantický příběh?. Ale on je! Jen nekončí tak jak bychom si ho přáli napsat.

Abych to shrnula......Hlavním motivem knížky jsou osudová rozhodnutí a jejich dopady a samozřejmě válka, která zničila život milionům lidí.

Spoiler: Alice říká: Možná, že kdybych s ním tenkrát zůstala na Korsice tak by všechno bylo jinak. Ale já jsem tam zůstat nemohla, protože pak už bych to nebyla já. Po téhle větě jsem už Alici chápala, a tolik neodsuzovala , že si sama tak hloupě zničila život.(i když si myslím , že bylo kolosálně nefér neříct muži, kterého miluji, že máme dítě)....kdyby nejela do Francie a nebyla tam, tak by prostě potlačila sama sebe. A Tom jí miloval takovou jakou byla, nemiloval by někoho kdo se chová jinak než jaký přirozeně je. No aspon , že jejich láska žije dál v Kate.

SweetCake
28.03.2020 4 z 5

Příjemné čtení. Moc se mi líbilo vylíčení atmosféry Korsiky a divoké korsické přírody. Zaujalo mě vyprávění příběhu z pohledu více osob a prolínání přítomnosti z minulostí. Část zachycující život během druhé světové války byla také velmi zajímavá. Konec byl trochu odbytý, ale celkově mě čtení bavilo.

kuky921
26.03.2020 4 z 5

Příjemné, lehoučké a romantické čtení. Tedy happy end nebyl, což mě mile překvapilo.

Ivn
12.03.2020 5 z 5

Moc se mi líbila , dobře se četla , taková odychová knížka ikdyž pár stránek popisovaných útrap za válek byl mazec.

Arkagas
12.03.2020 5 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

V této knize hlavní hrdinka Kate pátrá po minulosti své matky - velmi známé primabaleríny, která bohužel zemřela. Kate ve svých 27 letech nachází velmi zvláštní perokresbu, o které je přesvědčená, že je na ní její milovaná matka a tak se vydává na vlastní pěst pátrat po historii tohoto obrázku.
K jejímu překvapení se dozvídá, že autorem je velice známý malíř Tom Stafford, který žije v ústraní na Korsice a s veřejností již moc nekomunikuje.
Odhodlaná Kate se ale obrací na jeho sestru, přes kterou získává kontakt a Tomovi posílá dopis s kopií tohoto obrázku.

Posléze je velmi překvapená, když jí Tom pozve na své náklady k sobě na Korsiku, kde jí začne vyprávět velmi dlouhý, překvapivý a láskyplný příběh této kresby.
Při čtení knížky je vcelku jasné, že Tom je s Kate rodina a na obrázku není její matka, ale její skutečná babička,Tomova největší životní láska, která ho ale v mládí opustila a kterou Tom neviděl dlouhé roky.

Kate se tak vydává najít přímo svou biologickou babičku Alici, se kterou se setkává a dozvídá se z jejích úst pravdu, kterou by od nikoho jiného nezjistila.
Pravdu o tom, proč Tomovi lhala že dítě, které čeká není jeho, proč opustila svou životní lásku a hlavně o tom, že nedala svou dceru k adopci, ale jak to celé bylo doopravdy.

V neposlední řadě Alice Kate vypráví jak žila za války ve Francii a jak celý její život zůstal zasvěcený její dceři a Tomovi, i přesto že Toma už nikdy neviděla a dcera je mrtvá.
Alice tak objevila svou jedinou a milovanou vnučku.

Tahle kniha je krásná, možná někdy až příliš snová, protože vše co je zde napsané Vám přijde krásné, i když to krásné není.
Příběh lásky, která vydržela celý život, příběh odepření, příběh podpory a hlavně obrovského sebe obětování pro dobro někoho jiného.

Je to klasický román, ve kterém se střídají dvě časové osy - jedna od roku 1928 a druhá v roce 1986, kdy se Kate vydává pátrat po stopách obrázku.

Knížku jsem dostala od Irči z Knihánkova a hodnotím 8/10 :)

kob
11.03.2020 3 z 5

Taková klidná knížka, zajímavé životní osudy. Mezi detektivkami vítaná změna.

Agatha84
28.02.2020 2 z 5

Zpočátku fajn,čekáte,kdy se příběh začne dále rozvíjet, seznamujete se základní linií a postavami a...to je všechno. Velmi pozvolné, ubíjející svou nezáživností. A znovu mi i zde chyběla možnost vytvořit si vztah ke komukoli, postavy byly příliš ploché,nevýrazné,což se pak promítne do příběhu,který prostě nezaujme.

menalinda
30.01.2020 3 z 5

Součastnost*minulost,hezký příběh,rychle přečteno.

blackdarkness
18.01.2020 3 z 5

Příběh to je pěkné, nicméně mě neustále vyrušovalo měnění osob z pohledu psaní, jakoby to nebyl jednotný styl, konec byl najednou useknutý, celou knihu jsem se nemohla dočkat jak to skončí, a konec byl takový odbytý.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) láska pro ženy Paříž 30. léta 20. století malíři pátrání v minulosti Korsika

Autorovy další knížky

Lucy Foley
britská, 1986
2021  79%Seznam hostů
2021  68%Štvanice
2016  79%Kniha ztrát a nálezů
2017  72%Pozvánka
2022  71%Apartmán v Paríži

Kniha Kniha ztrát a nálezů je v

Právě čtených5x
Přečtených232x
Čtenářské výzvě70x
Doporučených24x
Knihotéce166x
Chystám se číst124x
Chci si koupit19x