Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy

Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50046/kniha-pritel-cloveka-50046.jpg 4 69 24

V pestré koláži si můžete smlsnout na autentických záznamech hovorů kolem knihkupeckého pultu, pousmát se i zamyslet nad úryvky z dopisů čtenářů, nahlédnout do zákulisí knihkupectví i nakladatelských domů. Zajímavosti a kuriozity ze světa knih střídají perličky ze školních prací žáků knihkupeckých škol, slovníček čtenářského minima vás záživnou formou seznámí s termíny a fakty, které patří k základnímu vybavení čtenáře-profesionála, a věčné pravdy vám připomenou citáty literárních klasiků i výběr lidových přísloví. O výtvarný doprovod knihy se postarali přední čeští karikaturisté, kteří vytvořili půvabné kresby na téma: Kniha – přítel člověka. Vítejte tedy do kouzelného království spisovatelských dílen, zaprášených skladů a regálů, spokojených i rozčilených čtenářů, knihkupců usměvavých i na pokraji zoufalství, pojďte s námi mezi učně i mistry, do minulosti i budoucnosti knihy, do hájemství roztomilých „přeřeků“ i hlubokých myšlenek, dřevěných liter i nejnovější techniky, pestrých obálek a vzrušujících příbehů, do říše s neopakovatelnou vůní knih... Ilustrace M. Barták, S. Holý, V. Jiránek, D. Pálka, V. Renčín, J. Slíva, J. Vyčítal, J. Weigel, J. Winter. Vybral a sestavil Mirko Ryvola. Výzdoba: ilustrace černobílé i dvoubarevné v textu.... celý text

Přidat komentář

KaLiBi
04.07.2023 3 z 5

Nenáročná oddechová četba, při které se člověk zasměje, obohatí a lehce zamyslí, doplněná pěknými ilustracemi.
S knihami je to jako s lidmi, jen velmi malý počet něco znamená a zbytek se ztrácí v množství.
Dovolujeme si dokonce tvrdit, že pravým Čechem není milovník piva, leč čtenář.
Spálené knihy osvítily svět.
Čím více knih, tím méně moudrosti, čím více souložnictví, tím méně dětí.
Ženy vzněcují v mužích touhu vytvořit veledíla, a překáží jim v jejich realizaci.
Lidé čtou, poslouchají nebo se dívají na to, co potvrzuje názory či myšlenky, které už přijali.
Požadovat, aby si někdo zapamatoval vše, co četl, je jako žádat, aby v sobě nosil to, co kdy snědl. Z tohoto žil tělesně a z onoho duševně a stal se prostřednictvím toho tím, čím je.
Na jedné straně máme tak dobrou paměť, že příteli do nejmenších podrobností vypravujeme příhodu, která nás potkala, a na druhé straně si nevzpomeneme, kolikrát jsme mu ji už vyprávěli.
Dejte mi prosím knížku Manon je skaut!

Čand@
10.05.2023 3 z 5

Vyšlo to na začiatku osemdesiatok, tak treba počítať s tým, že tí, čo túto dobu už nezažili, možno niektorým vtipom celkom neporozumejú (akože čo na tom má byť srandovného). Občas tiež zaznie nejaké to povinné múdro od Lenina a spol. Napriek tomu je tá knižočka ale fajn. Pobaví nielen anekdotami a vydarenými kreslenými vtipmi, ale i zaujímavosťami z knižného sveta, poučnými vysvetlivkami pojmov pod čiarou a citátmi. Mne sa páčil napr. tento nápis nad knižnicou v Marcii (zrejme španielske mesto): Zde mrtví otevírají oči živým. No nie je to nádhera?


Massek
07.08.2022 4 z 5

"Dobrý den. Není tu ještě náhodou Jana Eyrová? - Ne. Ta měla dneska dopolední."
Poslední dobou jsem zaregistroval několik nových knih s námětem ze života knihkupce. Ale pozor, to tady bylo už na začátku osmdesátek :) Útlá knížka má za cíl pobavit a to rozhodně splnila.
"Dejte mi to jak šel někdo někomu pro něco, je to pro děti..."

Corso
18.06.2021 4 z 5

Odmala som mal slabost na kresleny humor. Ked vidim v antiku takuto knizocku, musim ju mat. Preto moje objednavky z antikov vyzeraju takto... Verne, Verne, Dostojevsky, Neznalek v slunecnem meste, Povidky Simka a Grossmana, Jiranek, Kamasutra Petra Urbana, Wodehouse, nekompletny rocnik 1975 casopisu Dikobraz :) S knihami ma byt zabava, Nie len poucenie a vazna literatura. A niekedy sa velke myslienky schovavaju nenapadne prave v takejto knizocke. A tu najdete priam nadcasovu temu, ktora pobavi a ludia jej porozumeju aj o dalsich 30 rokov. (Vzdy som bol toho nazoru, ze napr aktualny politicky a podobny humor umrie spolu s danou dobou a politikom. Prosim vas, kto sa dnes smeje ..a kto pochopi vtipy o Meciarovi a Klausovi. A raz bude aj po Zemanovi a Babisovi*. Teda... po humore o nich :)

*Teda neviem preco ma napadli prave tito dvaja... ked som slovak, ale asi to bude tym ze my tu uz nemame ani poriadneho politika ktory by stal za vtip. To je uz ta prava bieda.

milary
28.02.2020 3 z 5

Milá knížka, zejména kvůli radostnému setkání s plejádou vynikajících kreslířů – karikaturistů, u jejichž vtipů jsme se chechtali a těšili se jimi na stránkách časopisů převážně za dob socialismu.
Zajímavý je slovníček významů tématicky souvisejících, pozoruhodnosti ze světa knih i výroky klasiků. Pro mě trochu pokulhával humor u výňatků z dopisů čtenářů a taky, jak řečeno, autentických záznamů hovorů kolem knihkupeckého pultu. Nevadí. Knížku ráda postoupím dál, tak jako se ona dostala nahodile ke mně…

emilieselden
14.02.2020 3 z 5

Krásná, milá, vtipná knížečka pro každého knihomola.

loudomar
09.09.2019 3 z 5

Milá kniha, ale opravdu mě rozesmály tak dva úryvky. Doporučila bych spíše pro starší generace.

Jeronym
02.09.2019 2 z 5

Zaujal mě název, obálka a hned po té zjištění, že dal knihu do kupy písničkář tramp Miki Ryvola. Ale čekal jsem něco trochu jiného.
Občas jsem se mírně pobavil, místy se dozvěděl i něco nového chytrého (a záhy to zapomněl). Tahounem (kromě tedy vzdání holdu autorovi) byly pěkné tématické ilustrace. Celkově jsem se k četbě spíše nutil, když už docházely síly zachránil to finální SMÍCH SLAVNÝCH.
Dýchla na mě doba dopisů a uctivého chování.

Sova15
01.09.2019 3 z 5

Útlá kniha plná legrácek.

Nočnípták
31.07.2019 4 z 5

"Ten slovník cizích slov je o cizích slovech ?"

"Prosím vás, jsou v té knížce Česká literatura první poloviny XX. století autoři až do současnosti?"

"Jsou v tom atlasu lokomotiv taky parníky?"

"Prosila bych jednu Christie, bohužel autora neznám..."

"Máte dětské knížky v tvrdých deskách?"
"Myslíte leporela:"
"Ne. Takový ty rozkládací!!

Jsem knihkupec a podobných rozhovorů jsem za pultem zažila nepočítaně. Tahle knížka na mne vykoukla při luxování knihovny. A bylo po úklidu. Zase jsem se vrátila o mnoho let zpátky. V té knížce je všechno. Historky o spisovatelích a nakladatelích, rozhovory se zákazníky, citáty, dopisy čtenářů a výtvarný doprovod Jiránka, Renčína, Vyčítala, Neprakty a dalších a dalších známých kreslířů a ilustrátorů. A pro Mirko Ryvolu mám trampské zvolání UMÍ.
Určitě vás kniha pobaví. Mne tedy pobavila tenkrát před lety i dnes.

Je to prostě KNIHA PŘÍTEL ČLOVĚKA.

výzva 2019 - 12. Kniha, která má v názvu slovo kniha

Drahuš
18.05.2019 5 z 5

Jsem se fakt pobavila:-D, k tomu hezké vtipné ilustrace, oddechovka, jak má být.

evonra
14.05.2019 5 z 5

Sbírka citátů, vtipů, dopisů, rozhovorů a zajímavostí, kde se vše točí kolem knih, knihoven a knihkupectví. Tomu říkám úžasný nápad, navíc je i hezká graficky. Tuhle skvělou knížečku jsem si opravdu užila a myslím, že se zde najde nejeden správný knihomil :-) 
Velmi ráda a všem doporučuji!

Vidlička
22.03.2019 5 z 5

Proč, proč, proč jde dát jen pět * ?!?!

Knižní čtvrtky; doba, kdy byl nedostatek knih; knižní zasilatelství a jejich přešlapy - nádherná nostalgie! Poučení v podobě citátů a knihtiskařského řemesla. A hlavně pisatelské dovednosti rozhořčeného národa či nebohého studentstva! To vše doplněno kreslenými frky našich nejlepších kreslířů. Jedním slovem DOKONALOST. A ještě dvěma slovy NEHORÁZNÁ PRDEL! :-D

raty
04.03.2019 4 z 5

Úsměvné, milé, vzpomínkové čtení.

Schamila
25.02.2019 5 z 5

Kdyby bylo možné dát 10 hvězd - dám! Tato knížka byla v mé knihovně 30-40 let nečtená. Díky ČV 2019 se jí dostalo ctí být na čestném místě - čtená. Každý, kdo má rád knihy, by si ji měl přečíst. Jsou v ní autentické záznamy dialogů vedených se zákazníky několika pražských knihkupectví a výňatky z dopisů čtenářů z celé republiky, dále výběr z perliček školních prací knihkupecké školy. Šmrnc tomu dodávají obrázky předních českých karikaturistů jako jsou Neprakta, Jiránek, Renčín, Slíva, Holý a další, a ty čtvrtkové fronty pro podpultovky za Kč 27, krásná moudra - části knihy, např. "vakát" - je čistá, nepotištěná strana. A ukázka super hlášek z dopisů čtenářů - "místo Tří mušketýrů jste nám poslali Bylo nás pět. Jestli je vás už víc, pošlete nám původně objednanou knihu. Takže - shrnuto - podtrženo - chytrá a vtipná knížka, přečtená za hodinku, ale to obohacení, které vám dá - určitě si ji přečtěte, doporučuji jak zatím žádnou jinou!!!!!

Aliii
21.02.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha se zajímavými informacemi ze světa knih a s úsměvnými zážitky čtenářů i prodejců knih. Poučí, pobaví a pohladí po duši. A také si člověk oddechne, že dnes už není problém sehnat nové knihy (a se všemi stránkami potištěnými textem ;-))

KnihovniceVěra
04.02.2019 5 z 5

Úplný pošušňáníčko pro milovníka knih, vtipné i poučné, a protože pamatuji i knižní čtvrtky, kdy se stály fronty na nové knihy, milé vzpomínání.

dagmar5477
01.01.2019 5 z 5

Pohodová kniha, pobavila i poučila.

tom_kladno
10.08.2018 4 z 5

Na tuto knihu jsem narazil v Táboře v Knihovně do vlaku na místním nádraží. Zaujala mě, protože mi, nevím proč, vzdáleně připomínala knížku 100 přísloví nikoho neumoří. Přečetl jsem ji za jednu cestu vlakem, ne úplně všechno, ale musím říct, že jsem se pobavil. Historky od knižního pultu a dopisy do tehdejšího knižního klubu jsou bezva odreagování. Dnes je již asi velmi těžké si představit, že od objednávky po doručení knih uplynou i roky nebo že v knihkupectvích "nic" neměli. Na druhou stranu člověk zavzpomíná na poetiku malých knihkupectví s klasickým pultem a otázkou "co to bude?". Vřele doporučuji, pokud na knihu někde narazíte. Je to krásná oddechovka na hodinku a kousek.

Allla9
14.11.2017 5 z 5

Mnoho krásného a hřejivého humoru.

Štítky knihy

citáty kreslený humor o knihách

Autorovy další knížky

Mirko Ryvola
česká, 1942
1989  80%Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy
1991  88%Tom Kečup & pes Vorčestr
1992  94%Čaj s příchutí jehličí
1990  72%Něžná revoluce v pražských ulicích
1970  81%Trampské anekdoty

Kniha Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy je v

Právě čtených1x
Přečtených83x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených6x
Knihotéce64x
Chystám se číst35x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x