Sir Čtvrtek

Sir Čtvrtek https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88592/bmid_sir-ctvrtek-YOW-88592.jpg 4 95 5

Klíče od Království série

< 4. díl >

Po nesčetných dobrodružstvích na moři, kde musel získat Třetí klíč, se chce Artur s Lístkou podívat domů. Dozví se však, že se vrátit nemůže, protože jeho místo obsadil dvojník, Obnažený chlapec – Pojídač duší. Je třeba najít a zničit očarovaný předmět, který Arturovi ukradl. Artur je mezitím povolán do armády, kde pod změněným jménem podstupuje tvrdý výcvik. Podaří se mu od sira Čtvrtka získat Čtvrtý Klíč, aniž by se sám proměnil ve Starousedlíka?... celý text

Romány Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Triton
Originální název:

Sir Thursday , 2006


více info...

Přidat komentář

Luigi1
18.05.2023 4 z 5

Podle mě pomalý začátek který gradoval líbilo se mi to

ludek.n
15.12.2021 3 z 5

Ve čtvrtém pokračování Klíčů od království musí Artur Penhaligon narukovat do armády sira Čtvrtka. Děje se tak zrovna ve chvíli, kdy ochránce Domu čelí mohutnému útoku vojáků Nicoty. Pod jejich okovanými botami a na hrotech jejich zbraní bohužel neumírají jen obránci Pevnosti, ale i Nixova oslňující hýřivost a naděje na lepší příští. Sir Čtvrtek je zatížen handicapem natolik mocným, že se pod ním potácí a ztrácí glanc s každou další otočenou stránkou. Ten ohňostroj nápadů a zábavných skečů z prvních knih je, zdá se, definitivně pryč a zůstalo po něm jen navýsost unavené prodírání se k cílové metě. Válka, vedená přes pohyblivá pole Velkého bludiště, zpočátku slibovala hodně zajímavou zápletku, ale nakonec z toho nic nebylo. Podobně to dopadlo i s výpadem Obnaženého chlapce do Arturova světa. Bezbarvá dobrodružství bez špetky napětí, která pouze honí svůj vlastní ocas. Nebýt Suzy Tyrkysově modré a Lístky, Artur Penhaligon by nejspíš ztratil všechny mé sympatie. Ve čtvrté knize totiž předvedl zatím svůj nejslabší výkon a já jen doufám, že půjde do sebe a příště vystřihne nějakou parádičku.


vlkcz
01.04.2021 4 z 5

Ze začátku trochu nuda, Artur je povolán na vojnu a jako rekrut se podrobuje ubíjejícímu drilu. Ubíjejícímu i pro čtenáře. Naštěstí je v druhém plánu Lístka a její dobrodružství. Pak zase mizí, aby se objevila v závěru, který už zase jede dobře. Objevuje se nový hráč na šachovnici, intriky se zahušťují. Pořád čtu s radostí.

Hadati
12.06.2017 4 z 5

Zde se již více dozvíme o nepřátelích Domu a odkazu Architektky, kdy Sir Čtvrtek je velícím důstojníkem Armády Domu. Artur se dostane do nevýhodné pozice, když si podle pravidel Domu musí odkroutit povinnou vojenskou službu, a tedy se stane podřízeným Sira Čtvrtka. Závěr této knihy ponechá dění v Domě značně rozbouřené, kdy dojde na skutečnou bitvu, a jste v očekávání, co se bude dít dál.

Alma-Nacida
03.10.2016 4 z 5

Nejvíc se mi zatím asi líbil minulý díl s Povolanými krysami, snad i proto, že pohled pod pokličku výcviku všech světových armád v jedné vyfantazírované je víc, než může průměrný pacifista vydržet. ;-) Ale pokračujeme ve čtení a jsme zvědaví, jak chce tohle autor vyřešit! Už se mu dny krátí...