Klíč k Rebece

Klíč k Rebece https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15469/bmid_klic-k-rebece-l7o-15469.jpg 4 204 55

Příběh německého špióna, krásné Židovky a anglického důstojníka tajné služby se odehrává za 2. světové války v Káhiře. Německý špion vychovávaný v arabské rodině má za úkol podávat zprávy o pohybu britských vojsk generálu Rommelovi. Potřebné údaje se mu podaří zjistit a předat, ale od počátku je mu na stopě britský důstojník tajné služby. Ten využije k jeho odhalení i krásnou židovskou dívku, která se dá do služeb britské špionáže, aby mohla odcestovat do Palestiny...... celý text

Literatura světová Válečné Thrillery
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Key to Rebecca , 1980


více info...

Přidat komentář

princesse
19.09.2023 5 z 5

Druhá kniha od Kena Folleta a opět jsem si to náramně užila. Opravdu dobře se mi čte a zápletky mají spád a nenudíte se. Chystám se určitě na další a věřím, že budu opět spokojená. Doporučuji.

orinka3
12.04.2023 1 z 5

Připadá mi, že Pilíře země napsal nějaký jiný Follet. Protože tato knížka je vysloveně béčková záležitost. Pravda, jsou tu historické skutečnosti, kvůli kterým jsem si třeba na Wikipedii přečetla Romellův životopis. Ale kvůli tomu to snad autor nepsal? Dost mě to nudilo a nemohla jsem se dočkat konce. Jsou tu pěkné popisy kypícího života Káhiry ve čtyřicátých letech, systém dorozumívání se špionů, ukrývání, stíhání. Ale co ta červená knihovna? Ta z toho dělá čtení pro paní a dívky v tom špatném slova smyslu. Zkrátka: nepodarek, nedoporučuji.


helenkan
10.01.2023 3 z 5

Zatím se mi všechny knížky, které jsem od Folletta přečetla líbily. Tahle však zrovna nebyla to pravý ořechový. Pro mě docela zdlouhavý, zvlášť ze začátku. Chytlo mě to až skoro v polovině. Nechci to ale hanět, určitě si kniha svoje čtenáře najde.

Gweny
24.11.2022 1 z 5

Měla bych začít číst anotace ke knihám. Pak bych možná nedělala takové chyby.
Tohle dílo z ruky světoznámého Kena Folletta bylo první, které jsem od něho přečetla a vážně mám teď chuť zbavit se všech ostatních, které doma mám.
Myslím si, že snesu hodně, mám přečtených několik knih z historie koncentračních táborů, ale tady jsem ty ledabylé krutosti nemohla zkousnout.
Vojenský slovník mi taky nic neříká a všechny postavy v knize mi byly silně nesympatické.
Dočetla jsem to jen proto, abych věděla, kdo zvítězí a asi jsem doufala v konec, který bude reálnější a ne v přeslazenou romanťárnu, která celý příběh zakončila.
Ne, tohle opravdu nebylo nic pro mne.

luci78
23.08.2022 4 z 5

Dva hlavní hrdinové, dlouho jsem fandila tomu nepravému, celé se to zajímavé otočilo. Začátek jsem nějak nemohla přelouskat, ale pak bylo velmi čtivé. Knihu určitě doporučuji, moc by se mi líbil film....

otas
04.03.2022 4 z 5

Skvělý námět, akce, na druhou stranu natahování děje neustálými pokusy dopadnout lumpa, ale čtivé a dobrodružné. Za mě ano

Fidibus
02.02.2022 2 z 5

Pěkný námět, dobré a věrohodné zpracování doplněné motivem lásky i otcovství, přesto mi tam něco chybí. Kniha mi přišla zdlouhavá, akční konec lze očekávat.

JK96
30.12.2021 5 z 5

Ken Follett je mistrem svého oboru a jeho kniha (Klíč k Rebece), co se úspěchu týče, není výjimkou. Velkolepě zasazuje příběh do skutečných událostí, které čtenáře nutí přemýšlet, byla to skutečně pravda? Já sama jsem se chtěla přesvědčit o faktech a věrohodnosti událostí, které se v knize odehrávají, a tak jsem si našla dokument o Rebece. Musím přiznat, že jsem ho musela po několika minutách vypnout, jinak by mi vše vyzradil.
Smekám před autorem a jeho dílem.

alekis
01.11.2021 5 z 5

Tato kniha mě velmi pobavila, četla jsem ji s napětím, protože je plná zvratů - chvíli se štěstí přiklání na jednu, pak zase na druhou stranu.
Podnětné pro mě bylo, že děj je zasazen do Egypta v období 2WW, což je pro mě pole neorané, téměř nic o bojích na severu Afriky nevím. Příběh je asi téměř celý fikce, ale přesto autor úspěšně využil i skutečné postavy a události a dodal tak románu na věrohodnosti.
Je to hodně napínavé. Je to poněkud rozporuplné, neboť dvě armády ze dvou zemí válčí na území třetí země a pohled místního obyvatelstva všech vrstev na tuto skutečnost je asi velice různorodý.
A kromě všeho ostatního, jehož je v knize dost a dost, sem autor úspěšně zasadil i drobnou, ale velice silnou romanci. A popsat na jedné stránce tak jemně a delikátně osudové zamilování a potom vášnivý sex - to se prostě musí umět!
P. S. Čtenáři, častěji však spíš čtenářky vytýkají autorům. že např. do detektivky zasadí i nějaký vztah mezi hrdiny, "červenou knihovnu" apod. V Klíči k Rebece jsou, krom nahánění nacistického špiona, takových odskoků - zdůrazňuji, všeho druhu - desítky. Autor skvělým způsobem totiž píše o lidech a jejich charakterech! A lidé přece nikdy nepostupují jen po jedné lajně. Mohou se víc soustředit na jednu věc, řešit ji, ale v konečném důsledku jsou schopní přitom myslet a dělat spoustu dalších, úplně jiných věcí.
Skvělá kniha! Nepřemýšlela jsem nad tím, zda je tohle vůbec možné, i když myslím, že možné je všechno a ještě mnohem víc, a prostě jsem se při tom napínavém dramatickém čtení bavila.
:-)

RyxiraAmyGinger
27.09.2021 5 z 5

(SPOILER) Zhltla jsem to v rámci svých časových možností jako malinu a to o něčem svědčí. Vždycky jsem se těšila i na těch pár stránek v tramvaji nebo metru. Bohužel neznám podrobné dění druhé světové války v Egyptě, abych si mohla udělat, jak se říká, "fundovaný názor" na faktickou stránku věci, takže ta mě nijak neobtěžovala a já se mohla soustředit na příběh. Nejvíc mě asi bavila proměna postavy Alexe Wolffa - příběh s ním začíná, takže jsem měla přirozeně tendenci stát na jeho straně (i když to byl německý špion, byla pro něj naděje), ale s postupujícím dějem jsem se samozřejmě přiklonila na britskou stranu a fandila jsem majoru Vandamovi a krásné Eleně, aby tomu hadovi udělali čáru přes rozpočet. P. S. Pět hvězdiček je možná trochu nadsazených, ale fakt mě to moc bavilo.

AlenaF
15.08.2021 3 z 5

Průměr.

aktak1203
14.04.2021 4 z 5

Ale jo, odpočinkové čtení. Na základě historických událostí, sice nedosahuje kvalit pozdějších Folletových románů, ale čte se dobře. Knihu bych určitě doporučila.

TheSarcasm
12.11.2020 3 z 5

No, myslím, že Ken Follet napsal už lepší knihy. Celý ten příběh mi připadal takový nějaký naivní a amatérský, nelogičností tam bylo až přespříliš (především ten závěr). Přitom Follet tento typ literatury psát umí, třeba Sršeň, Kavky, Oko jehly nebo i Smrtící kód se mi líbily mnohem víc.

jprst
25.10.2020 4 z 5

Povedený špionážní příběh s patřičnou dávkou napětí. Do úplné špice mu přece jen kousek chybí, autor už předvedl i lepší příběhy, ale ani tento mě nezklamal a za přečtení rozhodně stál.

zdenaR
05.10.2020 4 z 5

Po delší době špionážní román a nehistorický Follett.
Děj z druhé světové války, Egypt, arabsko-německý špion, britský špion, krásné spolupracovnice, trocha erotiky, napětí (ale bohužel i několik ne příliš realistických situací) - to vše je záruka čtivého příběhu.
Autor zklamat nemůže :-)))

Péťa1950
05.09.2020 4 z 5

U knihy mě nejvíce zaujalo myšlení a pohled na válku jednotlivých postav. Kdo je pro místní obyvatele nepřítel? Hitler nebo Britové? O špionáži nevím nic , přišlo mi to jako boj dvou mužů, využívajících pro své cíle krásné ženy a jejich nenávist. Nakonec trochu jako akční pohádka, dobro vítězí. Skutečné boje a Rommelův význam je jen kulisa.

Mája777
14.08.2020 4 z 5

Knihy Kena Folletta mám ráda, ale více mě oslovily ty ze středověku. Toto je také zajímavé čtení, neurazí, zaujme, ale přeci jen... ať si každý udělá obrázek sám.
(14. 8. 20 - 19 836 - 47)

derminator
11.07.2020 5 z 5

Ken Follet je sázka na jistotu což opět potvrzuji touto přečtenou knihou. Mám všeobecně rád romány z války. Kniha má dobrý děj je napínavá a přečtená byla za pár dnů. Mohu jedině doporučit. Kniha si zaslouží svých 85%.

broskev28
08.07.2020 4 z 5

V rámci žánru určitě patří k lepším knihám, ale já asi nejsem správný fanda tohoto žánru. Pilíře země mi připadaly skvělé, tady jsem se tolik neangažovala. Ale zaujaly mě relevantní informace v komentáři encyklopedia, překvapilo mě, nakolik se autor držel reálné předlohy.

"Věřila, že Hitler měl správný nápad, ale špatný cíl. Nebyli to Židé, jejichž rasová slabost zamořila svět - byli to Britové. Židé v Egyptě byli víceméně jako kdokoli jiný: někteří byli bohatí, jiní chudí, někteří hodní, jiní zlí. Ale Britové byli všichni arogantní, chamtiví a suroví."

Wladimirski
25.05.2020 5 z 5

Ken Follett opět nezklamal. Pěkný špionážní thriller z druhé světové války odehrávající se v Egyptě, který mi přinesl i nové poznatky o pohledu egypťanů na Němce a spojence. Příběh má napětí, dynamický vývoj, velmi srozumitelně a přirozeně se čte.