Kiki z Montparnassu

Kiki z Montparnassu https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330839/bmid_kiki-z-montparnassu-A6f-330839.jpg 4 65 9

Kiki se na bohémském Montparnassu dvacátých let podařilo vymanit z bídy a stát se jednou z nejcharismatičtějších postav meziválečné avantgardy. Družka Mana Raye, jehož inspirovala k legendárním fotografiím, zvěčnili na svých plátnech Kisling, Foujita, Per Krohg, Calder, Utrillo nebo Léger. Kiki ale nebyla jen múzou jedné generace, hledající způsob, jak se zbavit kocoviny z první světové války, byla především jednou z prvních emancipovaných žen dvacátého století. Vedle sexuální a citové svobody, kterou si dopřávala, se u Kiki projevovala svoboda ve vystupování, v projevu a v myšlení, která nevzešla odnikud odjinud než ze školy života.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Argo
Originální název:

Kiki de Montparnasse , 2007


více info...

Přidat komentář

Knihotyna
14.06.2023 4 z 5

Životní příběh Alice Prinové - "Kiki" - podaný formou komiksu. Jedná se o obsáhlý komiks (přes 400 stran! :)), provedení je černobílé a provádí nás celým životem Kiki - od narození až po její smrt.

Klíčová slova: modelka, Francie, dvacátá léta minulého století, dadaismus, surrealismus, 1. světová válka, užívání života, 2. světová válka

Dílo je krásně zpracované. Získáte ucelený přehled o jedné z nejslavnějších žen v oblasti umění ve Francii 1. pol. 20. století. Její život nebyl lehký už od samého počátku a chybělo jí to hlavní - láska. V mnoha ohledech bylo jednání se ženami ještě stále "za opicemi", jenže Kiki se nebála prosadit svou a pustit se do roztržky. Nebyla také klasickou kráskou, ale bylo v ní něco, co lidé vyhledávali a co je vábilo. V díle narazíme na slavné umělce této doby (např. Tristan Tzara, Man Ray). Nahlédneme do zhýralého života Kiki, poznáme její sny a touhy.

Jedinou výtkou je za mě fakt, že po čase se mi někteří vyobrazení umělci pletli a když se objevilo po dalších sto stranách, nebyla jsem si jistá, kdo to je, takže jsem se někdy musela vracet, abych se ujistila :).

Jedna doba. Jeden život. Jedna múza.

Ágnes007
27.09.2022 5 z 5

Alice Prinová, známá jako Kiki z Montparnassu, byla francouzská modelka, malířka, zpěvačka, tanečnice, herečka a múza pařížské avantgardy 20. let 20. století.
Dětství bez otce a v podstatě i bez matky v bídě a chudobě se na Alici velmi podepsalo. I přes těžké začátky se stala symbolem bohémské společnosti a získala titul „královna Montparnassu".
Její partner, americký výtvarník Man Ray, ji mimo jiné zvěčnil na ikonické fotografii „Le Violon d'Ingres", která je dnes považována za stěžejní dílo surrealismu.
Životopisný komiks zachycuje okouzlující dobu kabaretů, velkých umělců a hlavně nespoutaný život bohémy, na níž se více či méně odrazila nezřízená konzumace drog a kde alkohol tekl proudem.


teratera
22.09.2021 5 z 5

Příjemné překvapení, na knihu jsem narazila náhodou a úplně jsem se do ní ponořila, styl jakým je udělaná nechává spoustu prostoru pro fantazii, ale zároveň ukáže jak uvolněné to v meziválečném období v Paříži muselo být. Pokud porovnám s dalším knihou o Josephina Baker, tak rozhodně doporučuji Kiki.

keny
24.06.2020 4 z 5

Úžasná doba kabaretů, velkých malířů, hudebníků, umění...Divoký život bohémy, nespoutanost, drogy, alkohol. Josephin B. se mi líbila trochu víc.

popeluška
14.05.2018 3 z 5

Právě jsem dočetla a komiks se mi nelíbil tolik jak jsem čekala.Není špatný ale mě styl komiksu moc nesedl.....

vlcka
11.10.2017 2 z 5

Nápad a námět skvělý. Nemůžu se ale ubránit pocitu, že se z toho dalo dostat víc. Komiks o umění a umělcích by mohl být výtvarně mnohem zajímavější. Avantgarda, fotografové, malíři, drogy, nevšední životy a k tomu všemu naprosto jednotvárná obyčejná kresba. Stejně tak, tolik materiálu, celý pestrý a zajímavý život Kiki je popsán ve zkratce (což je sice nutné, ale tohle bylo až moc) scéna za scénou - sex, skandál, sex, skandál a měnící se místa. Chybělo mi něco hlubšího, nějaká pasáž, kde by šel příběh víc pod povrch - a opravdu si myslím, že by to šlo udělat výtvarnými prostředky, ne dějem, který je vzhledem k životopisnému charakteru knihy daný. Dvě hvězdy za nápad něco takového zpracovat a přistrčit tak širšímu čtenářskému publiku a za medailonky jednotlivých umělců v závěru knihy.

Angiee88
26.09.2017 3 z 5

Zacatek skvelej, konec moc nenadchl. Kiki zivot bylo rozhodne veseli.

gaspoda
14.06.2017 4 z 5

Kiki a jeji bohemsky zivot.
Take bych rad okusil.

Dajda
10.04.2017 5 z 5

Je to komiks, je o umělcích, je o nevšedním životě - je to skvělé! :-)