Kéž tonu v radosti

Kéž tonu v radosti https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38125/mid_kez-tonu-v-radosti-yGC-38125.png 5 11 3

V povídkách Jean Giono rehabilituje, v duchu panteismu a vitalismu, ztracenou radost ze života.

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

Que ma joie demeure , 1936


více info...

Přidat komentář

Apo73
09.06.2023 5 z 5

Začínám se bát, že na deset nejlepších knih, které jsem kdy v životě četl, už mi nestačí prsty. Přidávám k nim tuto mnohovrstevnatou, polyfonickou ódu na radost. Tato kniha je jako lék. Na první pohled to může vypadat, že se v ní (až na závěr) nic neděje. Ale není to pravda. Čas plyne, lidé ses setkají, popovídají o tom, jaké je počasí, kdo má kobylu a kdo ne, a jak to uděláme s obilím. Není to na první pohled hluboká filozofie, jsou to jakoby všední hovory, ale v jejich stručnosti se jde přímo k podstatě. A okolo je krajina, příroda, "tvář země" (jak píše Giono), která žije, dýchá, proměňuje se, les žije svým bohatým životem, lidé, krajina, les, oblaka, i hvězdná obloha jsou propojeny v jeden celek. A v každém tvoru, včetně člověka, se skrývá otázka po smyslu života, tedy konkrétně: jestli náhodou není smyslem života dělat (si) radost. Ale nikoliv tu vášnivou, ale každodenní, vnitřní, pocit, že je na světě krásně, že radost je odůvodněním naší existence tady. Proto říkám, že tato kniha je jako lék, protože názorně ukazuje, že je třeba se zklidnit a zcela přehodnotit svůj pohled na svět. Nakonec člověk zjistí, že nepotřebuje 60 hektarů pole, ale jen 24, a při jeho setí nebo sklízení se tak strašně neunaví. Také zjistí, že když místo funkčních rostlin zasadí narcisy, tak si v srdci, pohledu, vůni, otevře úplně novou dimenzi života, protože je radost se na ty narcisy dívat. A nebo také není špatné si přivést domů jelena.
Krásným, květnatým jazykem napsaná panteistická lyrická próza, která je vlastně přáním a výkřikem (Kéž tonu v radosti!), a je jasné, že toto přání zůstává nevyslyšeno. Při čtení jsem měl neustálý rozechvělý pocit, jak jednoduše se dá intenzivně dotýkat základů bytí. Myslím, že knížka přišla v mém životě v pravý čas, musím změnit ten stresový, uspěchaný a naprosto zbytečný způsob života, který naprosto zapomíná na mně (na sebe), na druhé, na veškerenstvo - a to prosím bez jakéhokoliv náboženského podtextu.
Jedna z nejkrásnějších pasáží je o milování koní (nazývá to "veselkou"). Ještě jsem nikdy nečetl tak vzrušující erotickou pasáž o milostném aktu zvířat. Hlavním poselstvím knihy pro praktický život je věta: "Člověk má jenom tolik příjemných chvil, kolik si jich dopřeje." Skvělé! Jdu dělat radost sobě i ostatním. A Vy ostatní, na Databáziknih, si ji můžete udělat právě přečtením této knihy. Rozechvěje Vás to, pak zklidní a posune. Nádhera.

changaj
04.06.2023 4 z 5

Potulný akrobat přichází do odlehlé horské zemědělské komunity a začíná postupně a nenápadně přetvářet životy místních. Otvírá jim oči a srdce pro krásu kolem, pro vůně a déšť, hvězdy, zvířata a hlínu.


pajaroh
25.12.2020 5 z 5

Tahle oslava života, přírody a filozofie běhu přirozených věcí chce čas a neuspěchanou, zklidněnou mysl. Tolik zajímavých myšlenek, zvratů, popisů přírody a lidského snažení, osobitých postav (s 80% bych se chtěla setkat) jsem už dlouho v jedné knize nenašla. Občas mi přišlo, že spisovatel trochu "ujel", ale když jsem se nad situací zamyslela a dala tomu čas, došla jsem vždy k názoru, že vlastně proč ne... proč by to takto nemohlo být jen proto, že já to mám jinak nebo mi něco není příjemné.
Krásný jazyk a příběh ze starých časů.

Autorovy další knížky

Jean Giono
francouzská, 1895 - 1970
1998  91%Muž, který sázel stromy
1995  90%Hlasy země
1934  91%Člověk z hor
1936  91%Kéž tonu v radosti
1994  73%Silné duše

Kniha Kéž tonu v radosti je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Doporučených2x
Knihotéce6x
Chystám se číst34x
Chci si koupit4x