Kéž bych byl býval věděl ....

Kéž bych byl býval věděl .... https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120750/kez-bych-byl-byval-vedel-Gy4-120750.jpeg 4 29 9

Jak dosáhnout úspěšného manželství. Málokteré rozhodnutí ovlivní náš život hlouběji než vstup do manželství. A přece lidé uzavírají sňatek bez jakékoli přípravy, jež by mohla napomoci, aby jejich soužití bylo šťastné. Poté se jejich sny o šťastném životě hroutí v reálném světě špinavého nádobí, nezaplacených účtů, náročných zaměstnání a plačících batolat. V této knize autor radí, jak dosáhnout úspěšného manželství.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: , Návrat domů
Originální název:

Things I Wish I'd Known Before We Got Married , 2010


více info...

Přidat komentář

Starmoon
14.12.2020 4 z 5

Neviem, o čom sa rozprávajú iní snúbenci, ale pre nás dvoch dané témy ani navrhované riešenia neboli nijako objavné. Avšak dosť sebachvály - nie všetci mali možnosť formovať sa ako my, a pre tých môže byť táto kniha naozaj prínosom. Bolo by naozaj smutné, keby šiel do manželstva niekto bez toho, aby vedel (a uvedomil si všetky dôsledky, čo z toho vyplývajú) napríklad to, že "byť zamilovaným nie je dostatočne pevným základom na vybudovanie úspešného manželstva", "ako riešiť nezhody bez hádok" alebo že "toalety sa nečistia samé".

Morishima
17.05.2020 5 z 5

Před složením slibů jsme s ženou prošli několik (křesťanských) knih o manželství. Tyto knihy jsou buď psány vtíravým a nadbíhajícím tónem plným pochopení pro mládí, nebo naopak příliš moralizující. To se netýká knihy Kéž bych býval věděl - kniha má věcný přístup, dává radu, že nejdůležitější je pracovat na sobě, na svém vztahu a hlavně na vzájemné komunikaci.

Nevyhne se pro americké příručkové knihy klasického prvku - vyprávění skrze více či méně uvěřitelné příběhy konkrétních osob. Následuje výklad pro tu kterou oblast vymezenou příběhem - domácí práce, výchova dětí, sexualita (...). Kniha pokrývá opravdu mnoho oblastí. Většina kapitol je v podobě zjistění, které autor bolestně učinil, a které chce předat.

Jaký má smysl číst podobné knihy? Obvykle lidé projdou podobnými problémy, které autor předkládá, a vyřeší je, aniž by si byli vědomi, že tím vytváří pravidla, mantinely svého vztahu. Tak nějak samospádem. Výhoda čtení knihy spočívá v tom, že si snoubenci spoustu věcí ujasní už před vyvstáním problémů a vyhnou konfliktnímu řešení neshod (nebo ho alespoň zmírní). Na konci každé kapitoly jsou otázky k prodiskutování. Díky nim lépe poznáte svého partnera, dozvíte se věci, na které by vás ani nenapadlo se ptát.

Doporučuji též knihu číst po částech s časovým odstupem mezi kapitolami. My jsme knihu četli asi půl roku a byla to zábava.


daniel1636
10.05.2020

Navazující kniha na Pět jazyků lásky. Jediné, co mne mrzí, že v mnoha ohledech až na pár aspektů knížka nepřináší nic nového oproti předchozí zmíněné. Pokud ale potřebujete pro mladého borce něco útlejšího, u čeho nusne nebo co neodloží po pár stránkách, tak se rozhodně šáhnutí po těchto "prolegomenech" pro puberťáky nebo dospívající určitě hodí.

animovanej medv
22.10.2019 5 z 5

Je to moc pěkné navázání na pět jazyků lásky. Rozhodně doporučuju nejen snoubencům, ale všem kdo žijí v páru.

Eorin
21.07.2017 5 z 5

Skvělá kniha pro připravující se ("chodící" spolu) páry. Především to podnítí k rozhovoru nad tématy, která by nás třeba jinak ani nenapadla. Skvělé body k zamyšlení, prostě perfekt.

petrnovic
07.12.2016 4 z 5

Zajímavá kniha. Autor píše o věcech, které každý z nás tak nějak podvědomě tuší a cítí, ale až při jejich definování si je naplno uvědomí. Alespoň takto to mám já.

bytost
09.07.2014 5 z 5

Tak ten, co se domnívá, že kniha je určena svobodným, případně snoubencům je na omylu. Troufám si tvrdit, že autor velmi kvalitně stručně a jasně popisuje pravidla mezilidské komunikace. To nejen mezi mužem a ženou, ale uvedené platí v komunikaci se všemi lidmi s kterými přicházíme během života do styku.
Umět vyjadřovat své myšlenky, formulovat argumenty a nebrat si nic osobně. Toto umění vychází z poznání, že každý jsme individuální, máme jiné vzory, vyrostli jsme v jiném prostředí. To, co je projevem lásky pro jednoho, může být klidně rozčarováním pro druhého. Mám za to, že zvládnout mezilidskou komunikaci je pro šťastný život to nejcennější. Tak hurá do čtení, autor má i další kvalitní knihy. PS: - vykaštete se na sledování telenovel a čtěte!

nickym
09.11.2013 4 z 5

Myslím, že je to poviiná četba pro snoubence. Mě osobně to rozšířilo obzory co vše je dobré si s holkou projít před svatbou. Jak píše autor kéž bych býval věděl... nemuseli bychom se s manželkou tolik trápit...

annie111
25.08.2012 4 z 5

Knížka je poučná a plná pravdy. Ale vzhledem k tomu, že jsme s partnerem už 4 roky, znám ho 13 let a jsme zatím jen zasnoubení, ale vídáme se denně, tam pro mě nebylo skutečně nic nového :-) Ale lidem, kteří jsou spolu krátce a plánují manželství, tuto knihu určitě doporučuju spolu s Pět jazyků lásky.