Když nastaly deště

Když nastaly deště https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43001/kdyz-nastaly-deste-43001.jpg 4 170 48

Román podává obraz probouzející se Indie s jejími složitými kulturními, náboženskými a kastovními problémy. Osudy postav románů se rozvíjejí na pozadí velké přírodní katastrofy. Děj této knihy se odehrává ve městě Ránčínpur v Indii v době vlády královny Viktorie. Příběh nám postupně představuje jednotlivé postavy s jejich pestrými osudy. 14. vydání... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Jaroslav Podroužek
Originální název:

The Rains Came , 1937


více info...

Přidat komentář

Nofar197
02.04.2024 2 z 5

No nevím. Od knihy jsem si hodně slibovala, nakonec jsem ji dočetla asi s dvěma delšími přestávkami.
Život v Britské Indii plyne poklidně. V Rancipuru vedle sebe koexustuji dvě enklávy - britští kolonizátoři, kteří mají svůj uzavřený svět jakési malé Anglie s caji o páté, večírky, kde září úchvatné anglické lady v nádherných róbách.... Nesnaží se a ani nechtějí poznat svět za metaforickou zdí, kde žije původní indické obyvatelstvo,jeho mentalitu,tradice,kuchyni....Všechno se změní, když udeří přírodní katastrofa.......

Jak říkám, od knihy jsem si hodně slibovala, téma zajímavé a příběh zasazeny do atraktivního prostředí, bohužel se neskutečně vleče. Škoda.

TaJeMa
07.10.2023 2 z 5

Miluju starší knihy a vůbec mi nevadí hodně stránek. Ale tohle čtení bylo utrpení, postavy nezajímavé a abych knihu dočetla, musela jsem se hodně nutit a často "zetkovat".


Ilona70
27.08.2023 5 z 5

Můj oblíbený autor a krásná kniha, i když prvních 150 stran o tom nesvědčilo, pak jsem se už nemohla odtrhnout.

fénix56
26.08.2023 5 z 5

Nejdříve se mi do čtení knihy dlouho nechtělo, obávala jsem se nějaké romantiky. Kniha byla naštěstí o něčem úplně jiném. Líbily se mi hlavně ty pasáže, kde spisovatel rozebíral povahy jednotlivých osob. Spektrum bylo široké, Indové, Britové, Američané, dokonce i Ruska. Přibližuje nám i různá náboženství a problém kast.

Musím konstatovat, že sympatičtější mně byly spíše mužské postavy, hlavně Tom Ransome, který mi svým cynismem připomínal Rhetta Buttlera. Některé ženské postavy byly doslova příšerné, např. paní Hogget-Claptonová, paní Simonová a další.

Když nastanou deště a příroda ukáže lidem, jak jsou vůči ní bezmocní, někteří se vzpamatují a začnou se chovat tak, jako by od nich nikdo nečekal, např. Edvina.

Jediné, co mi na knize trochu vadilo, byla určitá rozvleklost děje a přelidnění spoustou postav.

BlaV.
28.05.2023 5 z 5

Kniha se mi hodně líbila.

bookworm
12.05.2023 3 z 5

Prvá polovica knihy (časti 1 a 2) bola úmorne nudná, o druhú polovicu už nemám záujem. Čitateľské sklamanie na celej čiare.

včelařka
17.01.2023 5 z 5

Poetické, klidné, rozvláčné a nádherné čtení o Indii, Indech, Evropanech a Američanech a o smyslu života.

alekis
20.09.2022 5 z 5

Autor nás nejdříve na 250 stranách seznamuje s postavami a s prostředím. Zdlouhavé, ale potřebné, abychom pocítili ducha Indie, respektive jedné části, malého státu Ránčípúru ve 30. letech 20. století.
Horko a prach, zápachy a vůně, členové nejrůznějších kast, od nejnižších k nejvyšším, vzdělaní či zcela primitivní, a také malá enkláva - něco Britů a něco Američanů...
A potom, když už zhruba víme, kdo je kdo, nastanou deště... a všechno, co až dosud platilo se změní, otočí, a nic a nikdo už není a nebude jako dřív.
Autor popsal charaktery a příběhy jednotlivých postav nadmíru skvěle. Celkově, ačkoliv jde o hodně dlouhou knihu, určitě je vhodná k přečtení pro toho, kdo má v oblibě klasické propracované romány.
Otázkou je, odkud autor čerpal vše, co využil v příběhu. To málo, co jsem o něm našla, nezmiňuje kratší či delší pobyt v Indii, ale bez toho by podle mě absolutně nemohl tuto knihu napsat. Asi se ještě podívám, zda najdu další informace.
Kniha je to - v hranicích svého žánru - naprosto vynikající!

gab72
15.09.2022 5 z 5

Krásně rozkreslené postavy, jejich pohnutky, vnitřní boje a uvědomění si skutečného. Celá kniha se příjemně vleče, jakoby chtěla navodit znuděný život Britů v "nehostinné Indii" a pak bhem krátké doby jednoho týdne úplný zvrat událostí, vytříbení lidských charakterů. Dokonalé! Nádherná kniha!

m_martina
28.10.2021 4 z 5

Kniha se mi dobře četla a líbilo se mi i prostředí, ve kterém se odehrává.

Márrrty
25.09.2021 5 z 5

Začátek byl pro mě hrozně dlouhý a těžko se udržovala pozornost. Určitě mi několik informací uniklo. Potom se to ale dobře rozjelo. Líbilo se mi, že postavy měly svoje stinné stránky, nikdo tam nebyl typický hrdina bez vady na charakteru. Proto jsem dokázala většinu zážitků prožívat s nimi a příběh mě dokázal hezky pohltit. Oceňuji i průřez věkovými skupinami hrdinů.

marek2800
12.07.2021

Nedočetl jsem to. Bylo mi to nějak protivné, hlavně tím, jak nám autor u každé postavy nejdříve pečlivě předepíše, co si o ní máme myslet. A nejen u postavy. On prostě ví všechno nejlíp.

RoBertino27
15.03.2021 1 z 5

K této knize nemohu mít nestranný poměr. Předně mi byla vnucena a s přibývajícími stránkami jsem marně čekal na nějaký konflikt, zápletku, prostě něco. Ovšemže se sem tam něco děje, ale jinak jsem u ní při večerní četbě prostě usnul. Někomu zcela jistě hnu žlučí, ale pořád byl pro mě stravitelnější, bezpochyby pro některé už známé uživatele značně naivní a dětský, ale přesto akční Tygr z Mompracemu.

hambra1
21.01.2021 5 z 5

Zpočátku jsem se do příběhu nemohla dostat, postavy se mi trochu pletly, ale stálo za to vydržet. Už od druhé čtvrtiny knihy jsem ji nemohla odložit a po přečtení mi chvíli trvalo, než jsem mohla vzít do ruky jinou. Zanechala veliký dojem.

MAVIS66
26.07.2020 5 z 5

Strhující příběh z krásné a pro nás Evropany málo známé Indie. Pravda je, že k Bromfieldovi si musíte najít cestu. Ovšem i filmové zpracování z r. 1955 s Lanou Turner a Richardem Burtonem, stojí určitě za shlédnutí.

zuzana-koubkova
10.07.2020 2 z 5

Knihu mi kdysi vnutila máma, že je skvělá a že si ji mám určitě přečíst, tak jsem ji tedy přečetla, ale skvělá mi rozhodně nepřipadala. A teď, když se stěhuji a probírám knihovnu, jsem ji bez milosti odsoudila k zatracení.

jprst
26.06.2020 4 z 5

Občas si přečtu i nějakou knihu, kterou chválí především ženská část naší rodiny. A občas je to i pro mě dobrá volba nebo dokonce trefa, což se v případě tohoto románu potvrdilo. Sice je to poněkud rozvleklé, především z počátku, ale postupně se to rozjede až k závěru, kdy čtenář teprve patřičně ocení, že vydržel. Já jsem vydržel a nelituji, za přečtení to opravdu stálo.

DeepSea21
06.06.2020 4 z 5

Četlo se to docela dobře, náhodný výběr mě opět nezklamal. Nebyla to však kniha, kterou bych si přečetl znovu.

Petrush
09.08.2019 4 z 5

Drsné, romantické, smutné, exotické. A především čtivé. Postavy byly vykresleny podrobně, některé byly symaptické, jiné přesně naopak, některé trochu neuvěřitelné, jiné hodně reálné.
Jen škoda množství překlepů a chyb v knize, chvílemi mi to poněkud kazilo požitek. Pár vět (např. s více zápory) nedávalo ani pořádně smysl.

žlučníkář
07.02.2019 4 z 5

V Rančípúru začlo pršet docela festovně, což se čekalo, protože tou dobou deště nastávaj. Akorát leje trochu víc, až se z toho protrhne zfušovaná přehrada. To je najednou vody plný město a tyfus se svejma kámošema z mokrý čtvrti to můžou pěkně roztočit.
Docela dlouho se seznamujeme s lidičkama od maharání po misionářskou rodinu, ale to mi nevadilo. No a když tam nastane krizovka a musí se řešit, tak se každej vybarví takovej, jakej ve skutečnosti je. Hned se zjistí, kdo je budižkničemu, nebo pošuk a kdo byl dřív budižkničemu najednou přijde na to, že jsou důležitější věci na světě než prachy a pařby, čemuž se snad ani věřit nedá.

Bylo to dlouhý, indický a příjemný. Dokonce jsem se přistihl, že jsem zvědavej co se tam bude dít, až přijdu domu a lehnu si k tomu.

Štítky knihy

Indie přírodní katastrofy

Autorovy další knížky

Louis Bromfield
americká, 1896 - 1956
2006  84%Když nastaly deště
1992  76%Paní Parkingtonová
1946  84%Noc v Bombaji
1970  50%Farma
1940  82%Časný podzim

Kniha Když nastaly deště je v

Právě čtených4x
Přečtených228x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených28x
Knihotéce165x
Chystám se číst106x
Chci si koupit10x
dalších seznamech5x