Kdo je bez viny

Kdo je bez viny https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/198436/bmid_kdo-je-bez-viny-198436.jpg 4 132 42

Na jedenáctiletého Sebastiana padne obvinění, že zavraždil osmiletého kamaráda. Důkazy svědčí proti němu: krev na oblečení i výpověď náhodného svědka. Seb zločin popírá, navíc mu matka poskytne alibi. Zdánlivě jednoduchý případ se komplikuje, porota se ovšem musí shodnout – buď vinen, anebo nevinen. Nakonec vynese rozsudek, tím to však zdaleka nekončí…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: ekniha , Alpress
Originální název:

The Guilty One , 2012


více info...

Borntobike
Borntobike
17.01.2024 4 z 5

Zajímavá kniha. Nedokázala jsem se od ní odtrhnout a zároveň jsem ji už chtěla mít za sebou. Nejvíc jsem si oblíbila Minnie, vzor statečnosti a nezdolnosti. Některé z postav byly až děsivé.

werick
werick
24.10.2022 5 z 5

Knihu jsem četla díky Čtenářské výzvě a musím říct, že se mi velmi líbila. Obě časové linky mne bavili. Příběh Daniela a Minnie působil trochu smutně a zároveň hřejivě u srdíčka. Postava Sebastiana mi byla méně sympatická a musím říct, že od začátku jsem měla jasno, jak kniha dopadne.


ArwenAragorn
ArwenAragorn
26.09.2022 3 z 5

60%

Podepisuji se pod hodnocení mé knižní oblíbenkyně tady na databázi Kekik. Naprosto s ní souhlasím.

Kekik
Kekik
26.07.2022 3 z 5

Knihu jsem si přečetla jen díky Čtenářské výzvě, jinak bych o ní neměla ani ponětí. Příběh je psán v dvou časových rovinách. Za mě byly obě zajímavé, ale občas jsem měla pocit, že je děj zbytečně natahován. K Danielovi jsem si hledala cestu velmi těžko. Co by dítě jsem pro něho měla pochopení, ale co poté provedl na vysoké škole, a zvláště v dospělých letech, to už bylo přes čáru. A to i potom, co jsem se dozvěděla, proč se tak zachoval. Minnie je hrdinka. Nakonec si svou chybu uvědomil, ovšem to už bylo velmi pozdě. Vyústění dějové linky se Sebastianem nepřekvapilo. Celou dobu k tomu směřovalo. I když je v anotaci psáno jen o Sebastianovi, je kniha více zaměřena na Danielovo dětství. Velkým plusem jsou soudní přestřelky mezi Jonesem a Irene. Takové soudní procesy mám ráda.
Je pravda, že jsem od knihy měla jiná očekávaní, a proto jsem nakonec trochu zklamaná. Rozhodně nezměnila mé vnímání pravdy. Název knihy je výstižný a pravdivý.
Čtenářka výzva 2022: Téma 13. Kniha od držitele Ceny Franze Kafky.

Agatha84
Agatha84
23.01.2022 2 z 5

Přemýšlím nad tím, jak vlastně obhájit udělení dvou * Kniha se v mém seznamu ocitla jen na základě současné čtenářské výzvy a teď se tu snažím nelitovat času, který jsem do ní vložila. Necítím se být nikterak zasažena a rozhodně se ani nezměnilo mé vnímání viny, jak slibuje obálka. Co jsem obdržela bylo směsicí nesympatických až protivných postav, absence emocí (i když název slibuje pravý opak), předvídatelnosti, těžkopádnosti v ději i způsobu vyprávění a především pak prožívané nudy.
Tímto se s autorkou rozloučíme.

xena2711
xena2711
04.10.2021 4 z 5

Velmi zajímavý příběh z obou pohledů (Sebastian a Daniel). Moc se mi líbilo vyprávění Daniela a Minnie, oba prožili těžké chvilky a žili s hříchy minulosti.. Konec jsem tak nějak čekala.

jarin58
jarin58
03.04.2021 4 z 5

Zajímavá kniha která obsahuje dvě časové linky.Malý Sebastian mi byl nesympatický,Daniel nemastný neslaný a konec předvídatelný.Přesto hodnotím velice kladně.

maličkán
maličkán
01.09.2020 5 z 5

Opravdu zajímavý příběh, vtáhne vás do děje a nepustí. Jak už tady bylo napsáno, i mě více zaujal příběh Daniela i když mi nakonec bylo líto, že i když se tak vypracoval, přišel pozdě na to hlavní. Minie byla obdivuhodná.

Lenka0007
Lenka0007
01.08.2020 5 z 5

Téma, které mě zaujalo. Dějové linky se logicky propojují, oba příběhy jsou výborné, i když Danny má do sympatického hlavního hrdiny daleko a moc práce jako právník tedy neodvádí. Konec se dal očekávat. Pět hvězdiček navzdory překlepům a chybám v překladu.

Katt15
Katt15
04.02.2020 2 z 5

Určitě zajímavá kniha, nicméně to nebyl můj šálek kavy. Znovu bych po knize nesáhla,ale na dlouhé zimni večery...proč ne

pestas
pestas
02.02.2020 5 z 5

Dejova linka Dannyho mi prisla daleko zajimavejsi, i kdyz i Sebastianuv pribeh byl protkan zvlastnostmi. Nejvic me zaujala postava Minnie a jeji neskutecna zivotni sila a obetavost. Kazdopadne knizka cloveka donuti ae zamyslet a rozhodne nenecha nikoho klidnym

BratrO
BratrO
19.01.2020 5 z 5

Přiznávám, že víc než případem jsem byl pohlcen Dannyho životem, ale obě linky se skvěle doplňovaly. Minnie mi přirostla k srdci nejvíc.
Stojí za přečtení ... osobně splňuje ČV 2020 za nejhorší obal. Na to jak skvěle je kniha napsaná je obálka, použitý font i rozložení děsně laciný a to je škoda. Kdyby mi ji sestra nepřihodila na hromádku nikdy bych po knize nesáhl a to by byla škoda. Nemluvě o ... „ Kniha, která změní vaše vnímání pravdy. ” ... to je jasnej spoiler.

allyce
allyce
11.04.2019 4 z 5

Dějová linka s malým Sebastianem byla mnohem slabší, než příběh jeho právníka Daniela. Vytrpěl si v dětsví svoje, ale v dospělosti se zachoval vůči osobě, která ho bezmezně milovala, a hlavně by bez ní nebyl tím, čím se stal, nemilosrdně sobecky. Hned mi přestal být sympatický.

miroslava999
miroslava999
12.03.2019 5 z 5

Vyborna kniha ktera dava mnoho podmetu k zamysleni.Hlavne me zaujal osud Minie a jeji sila zit dal po vsech hruzach co prozila.Ma muj obdiv.

mirunda
mirunda
17.02.2019 5 z 5

Za mě to byla teda jízda. Nedokázala jsem se odtrhnout a musela jsem číst a číst. Konec mě nepřekvapil, myslela jsem si to. Ale pět hvězdiček je jasných za vtáhnutí do děje.

trudoš
trudoš
11.02.2019 4 z 5

Britská spisovatelka Lisa Ballantyne staví svůj psychologický román na dvou silných námětech - hříchy minulosti a obhajoba nezletilého. Ovšem namísto toho, aby každému dala prostor zvlášť, tak je z nějakého, mně nejasného, důvodu krkolomně lepí v jedno. Takže to, co by skvěle fungovalo samo o sobě, se tady přebíjí s dalším, ještě zajímavějším motivem. Přesto musím přiznat, že kvalitně zvládla zpracovat oboje, přičemž stav věcí příliš neidealizuje a v líčení lidských emocí se snaží držet při zemi. Jenže nebyla by to žena za psacím strojem, aby v závěru všechno nevyhrotila do extrému, a čtenáře tak prostě nepřinutila uronit slzu. Naneštěstí jsem už natolik paranoidní, že mě odhalení viníka nepřekvapilo, čistě proto, že dotyčný se od prvních stran choval extrémně podezřele, takže to musel být zákonitě on - pravidla mluví jasně. Ovšem závěrečná moudra typu: „Zločince není důležité potrestat, ale pomoci mu“, si autorka mohla odpustit. Na takováhle duše zpytování jsem až moc velký skeptik.

PetraSta
PetraSta
29.01.2019 5 z 5

I když jsem tušila, jak to je, celou svou duší jsem doufala v opak, tak jak jen může máma od dětí věřit v jejich dětskou nevinnost. Dlouho jsem o knize přemýšlela (tedy spíše o příběhu), tuhle knihu považuji za velice silné a poutavé dílo.

MartulkaS
MartulkaS
02.01.2019 4 z 5

Velmi zajímavý příběh.
Příběh Daniela, který se z nevychovaného spratka vypracovat díky své adoptivní matce až do postu právníka, jen mi bylo líto, že si všechno uvědomil až když už bylo pozdě
A příběh Sebastiana (narušeného, zvláštního dítěte v jehož rodině docházelo k násilí) - až dokonce jsem nevěděla zda je vinný nebo nevinný, bylo by schopné něco takového udělat dítě? Z jakého důvodu? .....
Parádní kniha, doporučuji přečíst.

Janoska
Janoska
25.10.2018 5 z 5

Zajimavá kniha. Určitě doporučuji přečíst. Do poslední chvíle, jsem se nemohla rozhodnout jestli vinen či nevinen!
Daniel sympaťák a má můj velký obdiv, zato co prožil a jak se vypracoval.

Cher
Cher
04.09.2018 5 z 5

Velmi pěkně napsaný příběh, který donutí k zamyšlení. Pro mě měl i překvapivý konec.