Kázání ohně

Kázání ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/211451/bmid_kazani-ohne-djV-211451.jpg 4 259 57

Kázání ohně série

1. díl

Snila ten nejnebezpečnější sen – sen o rovnosti. Čtyři sta let po jaderném výbuchu se civilizace i příroda na Zemi výrazně proměnily v nový, primitivní svět. Přestože již Zemi neohrožuje vše pohlcující nukleární oheň a radioaktivní záření přestalo působit, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega se však narodí vždy s deformitou. I když mají Alfové i Omegové nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje stigma – krutá skutečnost, před kterou nelze uniknout. Pokud jeden z dvojice zemře, umírá i ten druhý. Cass je vzácný typ Omegy – je obdařena jasnovidectvím. Její bratr Zach má zase velkou moc v Radě Alfů. Cass se odváží snít nejnebezpečnější ze snů – sen o rovnosti mezi oběma skupinami. A právě kvůli tomu se dostane do hledáčku jak svého bratra, tak celé Rady i hnutí odporu Omegů.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

The Fire Sermon , 2015


více info...

Přidat komentář

Inugoya
26.10.2023 4 z 5

Překvapivě dobrá kniha, až mě mrzí, že jejího pokračování se v překladu zřejmě nikdy nedočkáme.

Líbil se mi zajímavý svět, ve kterém se lidé rodí jako dvojčata: privilegované Alfy a znetvořené Omegy. Jejich životy jsou ovšem navždy propojené: když zemře jeden, zemře i druhý.

Děj sice není nějaký překomplikovaný, ale postavy jsou zajímavé dost na to, aby vás u čtení udržely.

A konec skrývá nějaká ta překvapení, takže člověka zajímá, co bude dál.

Určitě lepší čtení než Vlků zaslíbená nebo Z krve a popela.

Sixtinka144
31.08.2021 5 z 5

Ach jo! Do knihy jsem šla s tím, že vím, že má ještě dva díly, které u nás nevyšli, a nikdy nevyjdou, ale stejně jsem ji chtěla zkusit. Tak nějak jsem si myslela, že se mi nebude líbit a další díly nebudu potřebovat, ale ono je to přesně naopak. Hned na začátek chci říct, že autorka vymyslela originální svět, který funguje a dává smysl. Zaprvě jsem nadšená postavami, které jsou skvěle napsané, můžete si k nim utvořit nějaký vztah a soucítit s nimi. Kniha je poměrně krátká, ale autorka tady stejně dokázala vypsat tolik informací, takže jsem se u čtení ani nachvíli nenudila. Propojení Alfy a Omegy mi přišlo opravdu zajímavé, a i společnost, která se k tomuto "problému" nějak postavila. Bohužel mi je teď jen líto, že nedovyšli všehny díly, abych zjistila, jak to skončí. Knihu ale určitě mohu doporučit, je to skvělá fantasy.


lost.in.books
12.03.2021 3 z 5

Hodnocení: Tuto knihu jsem v knihovně popadla úplně náhodou a neměla jsem od ní žádná očekávání, prostě jsem to chtěla zkusit. Musím říci že mě kniha celkem zklamala a byla jsem ráda když jsem jí dnes dočetla, protože jsem se do ní musela docela často nutit.
Kniha se již od začátku neskutečně táhla, nějaká akce přišla až kolem 100. stránky a ještě to nebylo nic co bych vyloženě nečekala a dalo se to celkem dobře předpovídat. Pár momentů, kdy jsem chtěla číst dále tam bylo , ale to zase brzy přešlo a neschopnost se začíst se dostavila znovu a takto to prakticky pokračovalo po celou dobu knihy . Některé momenty se tam neustále opakovaly dokola a zbytečně se to vše protahovalo.
Knižní svět byl velice zajímavě udělaný- jednalo se opět o rozdělení lidí na 2 skupiny- tentokrát na Alfy a Omegy , svět se mi líbil a přišel mi zajímavý- problémy společnosti, neustálé boje , nenávist atd . - opravdu se jednalo o problémy které se někdy řeší i v dnešní společnosti.
Hlavní postavy jsem i oblíbila - jak Cass, tak Kip byli skvělí. Cass jsem si oblíbila pro svou neohroženost a statečnost - do všeho se i přes mnohá úskalí vrhala po hlavě. A Kip byl úžasný- také velmi statečný, starostlivý a obětavý. Hlavní postavy se autorce opravdu povedly.
Podle anotace zněl příběh velmi zajímavě a poutavě, ale po přečtení pár stránek jsem se bohužel přesvědčila o opaku, knihu Vám doporučit nemohu.

Matylda231
03.11.2020 3 z 5

Na první pohled mě zaujal napad knihy, který mě nezklamal, ale zklamalo mě autorčino zpracování. ????‍♀️ Některé scény jsou hodně nudné a právě při těchto pasážích jsem knihu často odkládala a vracela se k ní později. Čím více jsem se blížila ke konci, tak mě kniha přestávala bavit, ale zbytek knihy jsem si moc užila a naštěstí tato část převažovala. Konec mě naštval a asi už nikdy nezjistím jak to bude pokračovat či jak to skončí. ???? (Pokud teda nebudu ochotná to přečíst v aj ????)

Oryk
17.03.2020 5 z 5

Jedna z nejlepších sci-fi knih, co jsem za poslední dobu viděl. Prvně bych se pozastavil u myšlenky. Ta je naprosto unikátní a originální, dobře zpracovaná a skvěle se do příběhu hodí. Nazval bych ji dokonalou. Musím přiznat, že jen tento námět byl pro mě pádným důvodem, abych po knize sáhl. A nelitoval jsem. Děj je svižný, velmi napínavý a co osobně oceňuji, není předvídatelný. Tedy místy ano, bylo jisté, že dříve či později se hlavní hrdinové spojí s povstalci, ale to bylo jen pár výjimek v jinak dokonale budovaném příběhu. Možná v knize hledám co tam není, ale četl jsem ji s tím, že mnoho vypovídá i o současné společnosti, ať už to autorka zamýšlela, nebo ne. Pokud si tento aspekt čtenář uvědomí, může příběh získat ještě více na čtivosti, ale právě díky morálnímu a etickému přesahu, který ve skrytosti má. Nechci zde vyzrazovat zápletku a proto zakončím svůj příspěvek otázkou: není i v dnešní době obvyklé, že se snažíme vše „nehezké" a „nepovedené" odsunout někam daleko do ústraní a ideálně se toho zcela zbavit? Odpovědět si musí každý sám, nicméně já odpovídám jednoznačně ano, ať už se bavíme o politice, módě nebo třeba turistickém ruchu...

saja2386
27.01.2020 3 z 5

Jsem smutná, protože kniha neměla konec a není tu žádné pokračování, doufala jsem, že jaem konečně našla normální jednodílné YA sci-fi s kouskem příměsi fantasy a ono houby.. Kniha úžasná, myšlenka překonala opravdu hromadu knih co jsem četla a hodně mi to připomnělo kroniky pozůstalých, ale to pokračování mě mrzí.

Betty96
26.07.2019 4 z 5

Nápad knížky mě okamžitě zaujal a taky mě nezklamal. Je pravda, že by si autorka mohla s tématem knihy více pohrát, některé pasáže byly strohé, ale i tak knížka mě neustále nutila přemýšlet o tom, jak z toho všeho chtějí vybruslit. Vždyť to skoro není možné. Mám sice teorii, jak to celé dopadne, ale asi se to nikdy nedozvím, leda bych začala číst knihy v angličtině :(

Hania932
15.07.2019 4 z 5

Za mě průměrná fantasy YA kniha. Začátek knihy jsem moc nechápala, ale potom jsem se do knihy hned dostala. Příběh je zajímavý a velmi dobře napsaný. Je to hodně čtivé. Některé věci jsou trošku předvídatelné. Dala by se říct, že kniha je hodně napínavá. Někdy opravdu netušíte, jak to s Cass a Kipem dopadne. Konec mě překvapil, ale trochu i zklamal. Čekala jsem možná trošičku víc. Ale myslím, že kniha stojí za přečtení!

Ivka14
22.04.2019 4 z 5

Zajímavý nápad na knížku, který mě bavil. Knížka se mně četla rychle, ale posledních asi 100 stran mě zas tak moc nebavilo.

marketa262
31.03.2019 3 z 5

Co musím ocenit je originální nápad, který se mi opravdu líbí, ale bohužel se přikláním k názoru, že autorka nedokázala využít jeho potenciál a celá kniha mi připadala taková plochá. Nicméně mě zajímá, co se bude dít dál, takže asi dám šanci druhému dílu, který si budu muset přečíst v angličtině.

Terisek99
27.03.2019 5 z 5

Kniha mě nadchla. Úžasná kniha.

Wolf012
24.03.2019 4 z 5

Příběh se rozjizdel velmi pomalu, ale také pak stál za to. Rád bych si přečetl pokračování této série.

Krystanela
09.01.2019 3 z 5

Zajímavý námět, kterému by možná prospělo temnější, více post-apokalyptické ladění a orientace na starší čtenáře. Takhle z toho mám pocit, že svět je jen pozadím pro budoucí milostné trojúhelníky a další romantické mnohoúhelníky - věčná slabina snad všech YA knih. Místy nadchne, místy zklame. Začátek mi přišel jakýsi rozvleklý, nešikovně přežvýkaný, některé pasáže se neustále opakují, autorka mi připadá zmatená vlastním scénářem. V druhé polovině se to docela rozjede, ale přesto mě svět nedokázal dokonale do sebe ponořit a nadchnout, příběh je celý takový placatý, nevýrazný. Dělalo mi problém si správně představit prostor, okolí, dobu. A chování hlavní hrdinky mi připadalo strašně neracionální a nereálné, alá ,,I kdyby mě můj bratr lámal v kole a vyvraždil celý svět, budu jím posedlá, protože to je prostě můj bratr." Milé, ale takhle to prostě nechodí. Jsou lepší knihy. V žánru YA bych ale řekla, že se pořád jedná o jednu z těch nadprůměrnějších knih.

A.K.A.R.
02.12.2018 4 z 5

Tak, kde začít ? Všichni si ted myslí, že když tohle píšu musím být padlá na hlavu vzhledem k tomu ,že jsem dala do hodnocení čtyři hvězdy. Nemějte strach, hned to vysvětlím. Za prvé: Kniha je originální a to znamená mnoho vysvětlování a faktů, s kterými si autorka moc dobře neporadila, kniha se ze začátku dost vlekla a to mne trochu odrazovalo. Za druhé: postava měla tendenci skákat do minulosti , která byla taky dost nejasná a já se musela vracet. Za třetí: následný románek mi nedával moc smysl (omlouvám se jestli si to někdo nemyslí, já se prostě v lásce nevyznám). A to je z výtek všechno, jinak kniha byla po začátku čtivá a moc mě bavila, jak hlavní postava, tak i vedlejší (Zoe je fakt super).Musím doporučit, avšak jestli nemáte trpělivost s dlouhými začátky asi bych do toho moc nešla.

monita333
22.09.2018 4 z 5

Nevím proč je kniha tolik shazovaná. Já byla určitě překvapena. Dlouho mi ležela v knihovně, tak jsem po ní konečně sáhla. Zaujala mě obálka knihy a význam znaku, který se později v knize vysvětlil - 1. hvězda (i když bych neměla soudit knihu dle obalu, ale hold na to se já koukám jako první :D) Dále pak dystopické prostředí, to já ráda :D - 2. hvězda. Postavy, konečně po dlouhé době je hlavní hrdina děvče, samozřejmě střet s mladíkem byl nečekaný, ale bylo mi divné kdyby tam nebyla ani trocha té love-story, bratr hrdinky, rebelové - prostě postavy se mi líbily všechny, a líbilo se mi, že nikdo nebyl tak jednoznačně zlý, ano dělaly příšerné a nehorázné věci, ale bylo tu něco, co je k tomu dohnalo - dalo by se říct, že jim asi přeskočilo :D ale na to si každý udělá názor sám - 3. hvězda. A konečně myšlenka knihy jako taková - typická rozdělená společnost. Já osobně autorku obdivuji, protože dnes je sakra těžké vymyslet něco nového. A spojení dvojčat mi přijde jako hodně dobrý nápad. Takže za myšlenku má autorka 4. hvězdu. Bohužel, i přes mé nadšení z knihy, nemůžu dát 5. Ani nevím proč, zda kvůli tomu určitému zvratu na konci (a všichni víte, co myslím), protože to mě neskutečně zasáhlo. A nebo jestli kvůli otevřenému konci? Já osobně otevřené konce ráda nemám, ale třeba pokračování bude, kdo ví? Ráda bych se dozvěděla jak to vše bude pokračovat, a určitě tu nejsem jediná ...

Týnka2819
07.07.2018 3 z 5

Kniha nenadchne, ale ani nezklame. Chvílemi jsem se od knížky nemohla odtrhnout a chvílemi jsem vážně uvažovala, že ji zaklapnu a odnesu do knihovny, ale nějak mi to nedalo a prahla jsem po odpovědi jak to s Cass a Kipem skončí. Možná je i důvodem pro 3 hvězdy to, že jsem před ní četla tak úžasnou trilogii Rudá královna. :)

jmn7053
04.04.2018 4 z 5

Téma knihy je zajímavé a poutavé. Naneštěstí je první polovina knihy o dost slabší než ta druhá. Sama autorka jako by se v psaní hledala. (Opakování stále stejných vět a zdlouhavé nezajímavé pasáže mě téměř odradily od čtení!) Když se konečně našla a příběh se začal rozjíždět, přišel konec. Ale kolem a kolem je kniha dobrá, čtivá a posledních třicet stran se Vám možná i zrychlí tep. :)

heliiinka
30.01.2018 4 z 5

Líbí se mi nápad. Jasně postapokaliptyckých příběhů jsem četla spousty, ale propojená dvojčata byla zajímavá. Navíc postavy nejsou černobílé, ale mají pěkné leč předvídatelné osudy. Jedna věc mě ale hrozně štvala a to, jak je hlavní hrdinka Cass je neskutečně hloupá. Vždycky jsem se musela vydýchat nad její nechápavostí.
Za mě 4* za nečekaný zvrat na konci (sice to podle mě nebyl dobrý tah autorky, ale aspoň to bylo fakt překvapení.)

kata0strab
10.01.2018 2 z 5

Nedočteno. Zatím se ke knize nehodlám vracet. Nápad dobrej, ale zpracování pokulhává..

Enii556
09.12.2017 3 z 5

Tak tahle kniha me zklamala :( sice me chytla ale az moc lehce predvidatelna a vse bezi jak si naplanuje coz me uz zacalo nudit :/ a konec je konec... Chtelo by to pokracovani....