Karel IV.

Karel IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46329/bmid_karel-iv-mNU-46329.jpg 5 52 17

Postava českého krále a římského císaře Karla IV, diplomata evropského formátu je autorem, který zkoumání doby, života a díla Karla IV zasvětil celý svůj vědecký život, zbavena všech pseudoromantických soudů a přívlastků, aniž by byla současně zbavena své velikosti. Je popsána na základě dlouholetého bádání, syntézy listinných pramenů, kronik a záznamů a tak plasticky vystupuje nejen jako postava evropského politika, ale člověka, který zemi zděděnou po Přemyslovcích a ležící v srdci Evropy dokázal posunout do centra evropského dění a učinit z ní doopravdy „perlu ve své koruně“, jako člověka, který dovedl posoudit význam vzdělání a kladl velký důraz jak na ně, tak i na vědu a kulturu. Neponechává stranou ani jeho prostě lidské vlastnosti, bystrý úsudek,schopnost taktizovat a nečekaně překvapit své protivníky, schopnost na jedné straně odpouštět a na druhé tvrdě trestat. Stručně a prostě – dokonalý portrét Karla IV vladaře a Karla IV člověka.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Vita Karoli Quatri , 1979


více info...

Přidat komentář

Lordmara12
28.07.2023 5 z 5

Dosud nepřekonaná, odborně velice dobře zvladnutá práce. Nejlepší kniha o Karlovi IV., v níž se autor čtivým a současně vyčerpávajícím způsobem zaobírá nejen politickými dějinami, ale i Karlovou koncepcí českého státu, soudobým uměním, hospodářstvím a v neposlední řadě se pokouší rovněž o charakteristiku osobnosti velkého císaře. Jeho charakter zbavuje nacionalistického patosu a nezdráhá se vylíčit i aspekty, z nichž některé vedly k pozdější krizi za vlády jeho syna Václava IV. Bravo!

Kabuky
20.03.2023 5 z 5

Vysoce kvalitní publikace.


esma
20.03.2023 5 z 5

Tak vzdálená doba a tak hluboké stopy ...
Karel IV. - zejména dnes obdivuhodná jeho systematická péče směřující k posilování míru jak v českých zemích, tak v říši (za dobu jeho panování nevnikla do vnitrozemí cizí organizovaná vojenská síla)
Petr Parléř, nový stavitel, který na pozvání Karla IV. pokračoval ve stavbě Svatovítské katedrály a v Čechách působil přeš čtyřicet let až do své smrti, bohužel jeho novum síťovou klenbu v katedrále již Karel IV nespatřil
Přestože se jedná o knihu vědecko-naučnou, dokáže udržet naši pozornost, byť povědomí o době panování Karla IV něco víme ze školy, ale takhle podrobně je to samozřejmě jiná úroveň.

Ilona70
02.11.2022 5 z 5

Podle mě to nejlepší co bylo o dynastii Lucemburků napsáno napsal pan profesor. Začala jsem Václavem IV, pak Králem diplomatem a Karel IV byl poslední. A v tomhle pořadí je i hodnotím. Ale všechny jsou top, těžko se najde někdo, kdo tohle trumfne. Nechápu proč znova nevyjdou a uvítala bych i jejich elektronickou verzi, vzhledem k velikosti se špatně nosí v kabelce.

Kabuky
19.08.2022 5 z 5

Velmi kvalitní kniha, hodně inspirativní.

Kontryhelka
07.02.2022 5 z 5

Historické knihy miluji dodnes a vždycky jsem ráda četla o Karlu IV. Pěkně zpracované a hodně poučné, jedna z největších osobností našich dějin. Paráda.

Joker208
24.10.2021 5 z 5

Kniha, díky které jsem poznal velikost onoho panovníka, který na malý moment dějin učinil z Království Českého pomyslný střed Svaté říše římské, a nadneseně i střed celé tehdejší křesťanské Evropy. Příběh velikána začíná už s příjezdem jeho otce Jana do Prahy a autor nás provádí složitým domácím i evropským politickým vývojem. Malý Václav neměl jednoduché dětství a ani rannou adolescenci díky prudkému a žárlivému otci. Nicméně diamanty se rodí pod tlakem. A tím Karel pro naše dějiny bezesporu byl. Knihu jsem četl asi rok poté, co jsem se přestěhoval do Prahy a během čtení jsem si uvědomil, jak moc tomuto muži vděčíme za čarokrásnou matičku všech měst. Jeho diplomatická finesa je unikátem doby ve které žil. Jeho vzdělanost a tolerance až divem své doby. Autor nás provedl všemi možnými zákoutími jeho díla i osobnosti. Pravda, není to asi kniha pro každého, ale na jednom se asi shodneme. Titul největšího Čecha si Karel IV. bezesporu zasloužil.

brunettlibrary
29.09.2021 4 z 5

Kniha je skvělá pro množství informací, které v sobě nese. Spěváček jako jeden z prvních se na Karla IV. dívá kriticky, což je dle mého opravdu skvělé. Knihu jsem použila do své bakalářské práce. Doporučuji, pokud chcete kvalitní informace o této době.

archivářka115
26.05.2021 4 z 5

Četla jsem jí už dávno, ale historie se nemění . Zajímavě nám přibližuje život nejenom panovníka, ale i člověka.

Moiseiwitsch
11.01.2020 3 z 5

Po faktografické stránce naprostá bomba. Čtenářsky naprosto otřesné a nepřívětivé. Věřím, že Spěváček byl velkým znalcem Lucemburků, ale Karel se mu nepovedl a i další monumenty - Václav IV. a asi i Jan Lucemburský (ten hutnější) na tom budou podobně.

JamesCZE
03.08.2019 5 z 5

Kvalitní a čtivá kniha, ačkoli psána ještě za starého, komunistického, režimu

JoeSurikata
23.02.2019 5 z 5

Navzdory době vzniku je to zcela zásadní kniha o velkém státníkovi.

Ivn
15.02.2019 5 z 5

Poutavě sepsané,nadchla.

Mourasek
15.08.2018 5 z 5

Vyčerpávající titul, rozšiřující obzory. Četl jsem v kombinaci s Lucemburky od lidovek a šlo o skvělou kombinaci :-) Oceňuji, že kniha panovníka slepě neglorifikuje.

12kája34
25.04.2016

Výročí 700 let narození Karla IV.kniha věrně zobrazuje tuto dobu.Karel IV byl především křesťan

dusty
29.07.2012 5 z 5

Jedna z nejlepších monografií jakou jsem kdy četl. Obraz státníka, který úplně nezapadá do obrazu otce vlasti. Karel IV. byl prostě pragmatik až na půdu. Opravdu to stojí za přečtění.

nightlybird
30.11.-0001 5 z 5

Vím, je problém se prokousávat 7 stovkami stránek a číst něco o chlápkovi, který je přes 600 let mrtvý, když se to celé jeho období stihlo ve škole probrat za dvě hoďky dějáku, není to rozhodně tak zábavné jako nějaká bezva upíří strory. Je na každém, aby posoudil, co pro něj asi tak bude přínosem, co obohatí jeho život.
1. vydání v r. 1979