Kapsa plná žita

Kapsa plná žita https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20564/bmid_kapsa-plna-zita-qnE-20564.jpeg 4 674 86

Slečna Marplová série

< 7. díl >

Zpívej píseň penízků, kapsu plnou žita… O peníze jde především! Kapsa plná žita je už jenom doplňkem, aby se naivní dětská říkanka stala skutečností… Ta je však dětským hrám a říkadlům velice vzdálena, protože vražda je skutečná – dokonalá, promyšlená, zákeřná. Jde o pomstu za ztrátu jiného života? O vyšetření dávného sporu mezi dvěma bratry? O majetek či věno? Když zemřel bohatý pan Fortescue, byli v podezření všichni: služebnictvo, zaměstnanci kanceláře i jeho nejbližší – dospělé děti z prvního manželství a jejich partneři, druhá žena i její milenec. Ale okruh se zužuje, neboť dochází k dalším vraždám… Slečna Marplová má ovšem nespočet životních zkušeností a poznala už mnoho lidí, kteří se podobají právě těmto podezřelým, takže i tentokrát pomůže policii v čele s inspektorem Neelem odhalit pravdu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Pocket Full of Rye , 1953


více info...

Přidat komentář

pepa4081
11.03.2024 4 z 5

Opět velmi pěkná detektivka.
Velmi uspokojivé.

Booky84
15.02.2024 5 z 5

Slečna Marplová, ta malá roztomilá všetečka, která by nejspíš dokázala nějakou informaci vytáhnout i z němého. :-) Detektivky s ní mám ráda, protože ona je prostě úžasná. Tohle rodinné drama okořeněné několika vraždami mě bavilo a rozuzlení bylo skvělé.


Driftersoul
13.10.2023 5 z 5

Brilantní jako vždy u této celosvětově vůbec nejprodávanější autorky. Nedávno jsem viděl (britskou) zfilmovanou verzi. Knize se však nevyrovná. Protože svět textů Agathy Christie je vysoce inteligentní, propracovaný, sofistikovaný. Poutavě vždy popisuje vzorce chování, myšlení osob dotčených dějovou zápletkou a zobrazuje věrně reálie, ve kterých se příběh zrovna odehrává. [A Pocket Full of Rye; HarperCollins Publishers; 2023].

milary
17.08.2023 5 z 5

Kapsa plná žita je jedna z nejprokombinovanějších Agathiných detektivek. Úplná síť indicií, které do sebe ovšem - žel - jaksi nezapadají. Inspektor Neel má pro svou představivost opravdový převis podezřelých, - ehmm, z kdečeho, - ale s důkazním materiálem je to horší. Co víc! Nedaří se mu ani jednotlivé potenciální pachatele přiřadit k příslušným (zlo)činům. Pak se objeví slečna Marplová, se svými poněkud bizarními hypotézami. Neelovy naděje tají jako sníh. Navíc všechno komplikuje jakási dávná příhoda s kosy, kteří se, v protivné dětské říkance, nápadně vtírají do "naprostoracionálníhozločinupřece"! Herdekfix!!

Je to skvělý příběh. A navíc vtipný, hrozně moc, takovým tím poťouchlým, chytrým christieovským způsobem.
Kdo budete poslouchat audioknihu, užijete si osvědčenou dvojici Růžena Merunková a Otakar Brousek. A zejména díky panu Brouskovi vám určitě nic z výše zmíněného neunikne.

Korsika
16.08.2023 5 z 5

V tomto příběhu jsem měla pocit, že se slečny Marplové snad ani nedočkám, ale nakonec tam byla a dala všem zase pěkně počoudit ;) Interpretace skvělá, moc mě bavila a to je u těchto příběhů důležité, protože je už všichni známe a potřebujeme přidanou hodnotu, kterou toto zpracování má.

petrarka72
23.06.2023 5 z 5

Taxin k snídani, kosi, Vila u tisu, cyankáli k čaji o páté, uštípnutý nos, stará dáma v podkroví a riskování bez hranic. Rodinné drama se vším všudy, holky, co se blbě zamilovávají, chladnokrevné zlo, co musí být bez pardonu potrestáno (a ta letmo zmíněná, neřešená komplikace s progresivní paralýzou ukazuje na další ošklivosti). Četla jsem poprvé, když mi bylo asi třináct - z té doby si pamatuji pachatele/ -elku, takže vývody slečny Marplové a skvěle gradovanou práci Agathy Christie jsem si užila zvláštním způsobem. A přátelé - byla to veliká krása...

sgjoli
11.06.2023 4 z 5

Nějak jsem si poslední dobou oblíbila audioknihy se slečnou Marplovou v podání dvojice Otakar Brousek ml. a Růžena Merunková. I tohle je ten případ. Po poslechové stránce to bylo velmi příjemné a bavilo mne to i obsahově.
Rodinné drama par excellanse, jen co je pravda. To jsem zde našla. Postavy jsou rozličné, motiv k vraždit jako by snad měl každý. A stejně jsem to vůbec neodhadla, kdo byl nakonec pachatelem. To se mi líbí, když mne autor/ka dokáže přelstít. A to se paní autorce v tomto případě povedlo.
Vykonstruované to je skvěle. Příběh má hlavu a patu, velmi dobře to odsýpá, má to v sobě určité napětí. A dost mne bavila postava švagrové zavražděného - jde o takovou stařičkou paní, s níž se slečna Marplová docela spřátelí a která si nebere s ničí servítky.
I když se tam slečna Marplová neobjevuje v celé délce příběhu, stejně mne nepřestane fascinovat, jak se dokáže prolnout do dané skupiny postav s nimž autorka v příběhu pracuje, a jak pak dokáže všemu přijít na kloub. Slečna Marplová je fakt nezmar, jen co je pravda. :-D
4 hvězdy z 5 na místě a určitě zas někdy zkusím něco dalšího.

mats379
24.05.2023 5 z 5

Miluji detektivky A. Christie a tato patří mezi mé velmi oblíbené. Je tam jemný, nenápadný humor, který v knihàch napsaných v současnosti velice postrádám. Že by její knihy byly zdlouhavé... mi nepřipadá ani nàhodou - oproti detektivkám Nesba či Rowlingové jsou to takřka novely!

Honza28
30.04.2023 4 z 5

Výborná detektivka. Zajímavá od začátku do konce.

ninano
25.04.2023 5 z 5

Jako obvykle výborně napsaná detektivka s roztomilou slečnou Marplovou.

zipporah
07.04.2023 3 z 5

Tak ešte mi rezonuje trochu lepšie premyslený príbeh Smrť pani McGintyovej.. ako oddychovka super, Agáta sa musela z druhého sveta na mne pobaviť. Pri drozdoch mi totiž hneď napadlo, či nepôjde o motív morálny, teda zabíjajúca osoba by prvú vraždu vykonala pre druhú ženbu obete. A prečo? No lebo drozdy sú typické monogamným životom a zostávajú si verní po celý život :D Kanešna, toto už je výsledok prepracovaného mozgu, ktorý nevie, nad čím ešte špekulovať!

Awča
27.02.2023 5 z 5

Jedna z prvních od Agathy Christie, které jsem kdy četla, snad ještě jako odrostlé děcko. Jména se mi pletla a zápletku jsem úplně nepochopila, jen ten název a říkačka mi utkvěly.
Podruhé jsem četla již jako dospělá, a to už byla jiná! Netušila jsem, kdo za tím vším stojí , byla jsem pěkně napnutá, a na závěr mi z dedukcí slečny Marplové spadla brada.
Při dalším čtení - nynějším, v rámci výzvy - jsem si již pamatovala, kdo, jak a proč, a krásně jsem si knihu mohla vychutnat.
Až budu velká, chci být slečna Marplová :-)

SSTknihy
25.01.2023 4 z 5

Přiznávám, že detektivky se slečnou Marplovou mám často raději než ty s Poirotem. Její tiché, nenápadné, ale přesto precizní vyšetřování, založené na podobnosti lidského chování mi svým způsobem přijde opravdovější a věrohodnější. Miluju to její nenápadné vyptávání, tu hru na lehce senilní stařenku, která se na místě činu vyskytla vlastně jen čirou náhodou. Ale když se potká s vrahem, natolik bezcitným, že využije i nevinné dětské říkanky, aby dosáhl svého zvráceného cíle – nedá mu slečna Marplová žádnou šanci.

avynka
02.01.2023 5 z 5

Knihy Aghaty Christie prostě mohu. Je to sázka na jistotu. Když si ale jejich knih přečtete více, pak máte možnost porovnávat. Tato byla fajn, ale ve srovnání s jinými, byly i lepší. Nicméně stále je to špička a rozhodně doporučuji neváhat ..... a já už se jdu kouknout po dalším díle ;-).

Čmeláček
18.12.2022 5 z 5

Slečna Marplová je taková roztomilá stará dáma, které to ale fakt pálí! :) V této knize se musí dostat na kloub dětské říkance, ve které hraje důležitou roli kapsa plná žita. A je jasné, že bez ní by si policie neporadila ani náhodou! :)))

katy87
06.11.2022 3 z 5

Za mě slabší, ale určitě ne špatné. Dneska by se Marplovka asi těžko nastěhovala na místo činu a spolupracovala v takovém měřítku s policií :-)

Le Chat
27.08.2022 4 z 5

Slečna Marplová byla skvělá jako vždy, přesto tento případ považuji za jeden z jejích nejslabších. Čtyři hvězdičky si však určitě zaslouží.

janina66
22.08.2022 5 z 5

Vraždy v jedné snobské rodině. Hodně podezřelých, někteří mají alibi???? Slečna Marplová přijde rozlousknout případ později. Pro mě nečekaný vrah.

sweeney
13.08.2022 5 z 5

Co se týče děl Agathy Christie, stačilo by snad napsat jediný komentář a ten aplikovat/kopírovat na všechna její díla. Protože co jiného napsat, než opět skvělé :) famozní, překvapivé rozuzlení :)

marekB78
23.06.2022 5 z 5

Opět skvělá kniha. Super čtení, zajímavá zápletka i rozuzlení. Toto baví :)