Kamenný řád - II. Meze

Kamenný řád - II. Meze https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/148751/mid_kamenny-rad-ii-meze-dGe-148751.jpg 4 19 5

Kamenný řád série

< 2. díl >

Druhý díl trilogie zobrazuje mladší větev poštulkovského rodu v polovině třicátých let. Konflikt starých zvyklostí s "novými pořádky" je vyřešen smírně a idilicky ve znamení dvou svateb, které přivádějí na poštulkovský grunt lidi z města, učitele Pavla Janoška a jeho sestru Hedvu. Tradice a zákon ortodoxního selství musí ustoupit životu, povinost dostává jiný, střízlivější základ. Do pokojného plynutí lidských osudů se dvakrát vkrádá disharmonický tón: zprávou o smrti sedláka Ranocha a tragickým návratem Tonkovy první ženy, Vojtěšky Poštulkové, která na statku hledá poslední útočiště.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Profil
více info...

Katka2382
Katka2382
26.08.2020 5 z 5

Další milé setkání s rodem Poštulkových,čte se jedním dechem.

Maanna
Maanna
17.09.2019 4 z 5

Pokud bych za sebou neměla první díl, kde jsem se spřátelila s jednotlivými postavami, asi bych tento díl hodnotila níže. Kdyby nebylo realistického popisu života na gruntě, dalo by se říci, že se jedná o čistokrevnou červenou knihovnu. Chybělo napětí z prvního dílu. Nicméně takhle jsem měla trochu radost, že to s těmi mými známými dobře dopadlo, ale bylo dobře, že už ta idyla nebyla delší.


fruitbueno
fruitbueno
15.03.2018 4 z 5

Na mezích, druhém dílu série, je nejsympatičtější to, že přesně víte, kudy se příběh bude ubírat, ubírá se tím směrem, čekáte to a nejste ani v nejmenším zklamáni. Těším se na finále ságy. Opravdu pěkné čtení.

lapagerie
lapagerie
01.12.2017 5 z 5

Byla jsem zvědavá, jak dál žily ženy Poštulkovy. A nejsem zklamaná. Druhý díl se zaměřuje více na Blaženu, ale i Tonek, Karolina a Maryča s Jotidomem žijí na gruntě a v jeho blízkosti dál. Po prvním dílu už mi nářečí nevadilo, prostě tak nějak začalo patřit k jednotlivým postavám. A asi by mi i chybělo. Tahle sága se mi pěkně dostává pod kůži.

Pavelpi
Pavelpi
04.07.2017 5 z 5

Také druhý díl trilogie je velmi dobře napsán.Další příběhy lidí z gruntu jsou poutavé a zajímavé.Když tohle čtu mám před očima televizní seriál a hlavně pod postavami knihy vždycky vidím postavy herců,kteří v seriálu hráli Jotidom,Maryča,Karolina a další.Myslím,že moje hodnocení tomu odpovídá.