Kámen a krev

Kámen a krev https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37072/bmid_kamen-a-krev-uhh-37072.jpg 4 149 22

V hlubokých lesích u Mže procitla hrůza, která měla navždy spát v útrobách staré mohyly. Pod posvátnou horou Sitno záhadně mizí kovkopové. Dva pozůstatky pohanských časů potkávají na zrádné Jantarové cestě vyslance nové víry. V hvozdech za Dněprem řádí nepředstavitelní démoni. Krveprolití v ulicích Konstantinopole se snaží objasnit český bojovník. Tlupě poturčenců někde ve slovenských horách zkříží cestu dvě dobře naostřené čepele... Černokněžník Rogan, bohatýr Ilja, kapitán Báthory, lovec Bivoj a další hrdinové z románových cyklů Juraje Červenáka se vracejí ve sbírce povídek a novel, které mapují autorovu tvorbu od devadesátých let až dodnes. Všechny texty vycházejí v upravené podobě a nechybí ani zcela nové příběhy. Ryzí historicko-dobrodružná fantasy, která čerpá hlavně ze slovanských mýtů a středoevropské historie, získala autorovi několik ocenění včetně ceny O nejlepší fantasy, Ceny Fantázie a Ceny Akademie sci-fi, fantasy a hororu.... celý text

Maud22
Maud22
08.12.2021 5 z 5

Ke knize jsem se dostala na doporučení a to už jsem měla za sebou Roganovskou a Stein-Barbarič-Jarošovskou sérii. Mám ráda povídkový formát a ta všehochuť byla výborná. Líbilo se mi setkání s Mirenou, která je fakt dobrá baba (kam se hrabe Milada), i mírně nostalgická povídka s Roganem a Goryvladem, ozrutným vlkom, vodcom Černobohovej svorky. Červenák je skvělý, těším se na další knížky v jeho mateřském jazyce. :-)

OlafSveinsson
OlafSveinsson
22.06.2021 4 z 5

Příjemná povídková sbírka se starými (a dvěma novými) známými s příběhy z českých, slovenských, ruských a byzantských luhů a hájů. I když mám raději košatější románové příběhy, tady jsem si i ty krátké užil.
Nejvíc ze všech mě bavil Ilja Muromec, jako starý pardál, hledající únik od rozpínavého křesťanství. Škoda, že nedošlo i na plánovanou třetí povídku z Pobaltí. Už by z nich mohla být celá kniha.


dpxcz
dpxcz
13.10.2020 5 z 5

Povídkový formát knihy moc nemám rád, ale od Juraje mi docela sedl.

slawa.cap
slawa.cap
16.06.2020 5 z 5

S klidným srdcem můžu říct, že tohle je asi nejlepší povídková knížka jakou jsem kdy četl. Není tady jediná výrazně slabší povídka. Možná je to tím, že autor čerpá se své rozsáhle bibliografie a přidává příběhy již stvořeným postavám a až na jednu výjimku je hlavním hrdinou vždy někdo jiný. Po dočtení každé povídky jsem měl hroznou chuť vrhnout se na serii které se příběh týkal. To nutkání mám pořád a co nevidět se s panem Červeňákem zase pustím do nějakého dobrodružství.
Více u jednotlivých povídek.

3nitka
3nitka
30.01.2019 5 z 5

Výborná zbierka poviedok. Akcia za akciou, vtip a všetci obľúbenci pokope.
A Rogan, Gorja, "ogaři" Metod a Konštantín spolu? To si môže dovoliť iba Červenák :)
Volám trikrát sláva.

pavel7501
pavel7501
15.12.2018 5 z 5

Moje první knížka od Juraje, dostal jsem jí na Alze k loňskému vánočnímu nákupu a dostávám se k ní až po čase ... zatím mohu říct, že je to hodně návykové a člověk se těší až zase přečte pár stránek (jestli se to u e-knížky dá tak říct).

Igor1311
Igor1311
22.11.2018 5 z 5

prijemna zbierka príbehov o najznámejších červenákových hrdinoch. opat sa stratávame s roganom, iljom, bivojom či báthorym ktorí bojujú s mnohými strašnými besmi. príbehy sú doplnené o mnohé postavy historie, či už ide o svatopluka, cyrila a metoda a iných.

špulo
špulo
09.09.2018 4 z 5

Kniha pre fanúšikov autora. Zbierka starých poviedok v jednom balení a v upravenom vydaní. Nič viac, nič menej. Ak vám Ďuri nesedí, ruky preč. A porovnávať to so Žambochom či Howardom, či s kýmkoľvek iným, už vôbec nemá zmysel. Toto je kniha čisto pre nás, Červenákovcov;-))))

bertrand
bertrand
10.05.2018 1 z 5

Kdesi jsem četl bonmot o režisérech, že Robert Aldrich je takový Peckinpah pro chudé. Dá se použít zde tak, že Červeňák je takový Žamboch pro chudé. Příběhy všechny na jedno Brdo, postavy vlastně taky, nic nezaujme, nic nevyčnívá, není to nikdy úplně blbé, ale nikdy ani úplně dobré.
Pár povídek se zdá býti inspirovano božským R. E. Howardem, ale bohužel Ďuro nemá jeho magickou vypravěčskou sílu ani brutální drajv se kterou dokázal tvůrce Conana oživit barbarské v nás a podat podobně jednoduché příběhy tak, že vcucnou a nepustí.

Vlk.kh
Vlk.kh
29.12.2017 4 z 5

Povedená sbírka povídek. V době, kdy jsem ji kupoval už patřil Juraj mezi mé oblíbence a touto knihou mě také rozhodně nezklamal. Byl jsem příjemně překvapen, že jsem v řadě povídek našel své oblíbené hrdiny z románových řad - Bivoje, Rogana i kapitána Báthoryho s kozákem Voroninem.

KAREL6725
KAREL6725
11.11.2017 5 z 5

Juraj Červenák patří mezi moje oblíbence. Mám zatím vše co napsal. Sbírka povídek u kterých jsem se královsky bavil. Vynikající. Pro ty co to neví tak Černý Rogan nebo kapitán Báthory jsou větší borci než Koniáš.

LadyKet
LadyKet
25.05.2017 5 z 5

Má první kniha od tohoto autora a musím uznat, že to bylo velmi pěkné. Styl je jednoduchý a díky tomu má děj spád. A velmi se mi líbí, jak autor pracuje s proplétáním historických faktů s fantazií. Opravdu skvělé. Těším se na další knihu.

pafčaodřeky
pafčaodřeky
01.06.2016 3 z 5

Chřestýš Callahan je jako povídková kniha určitě zábavnější. Krev a kámen mi připomínaly Barbara Conana ve (staro)slovanském hávu: bojovník někde putuje, potká "hrůzu a nadpřirozené démony",bitka, hrdina vítězí a jedeme to celé znovu s dalším hrdinou. Budiž varováním, že jsem měla vadný výtisk a to, že chybí 5 stran, jsem si všimla až za polovinou chybné stránky. Jedině povídka Pekelníci s kapitánem Báthory vytáhla (pro mne) dílo nad nezapamatovatelný průměr.

Reat
Reat
07.04.2016 5 z 5

Juraj Červenák je spisovatel, kterého být miliardář zasypu zlatem a drahým kamením, jen aby psal a psal a o nic jiného se nemusel starat......člověka s takovým talentem aby pohledal. Nedávno jsem četl takovou glosu, že "knihy Juraje Červenáka se vyznačují až uhrančivou čtivostí", a pod to se plně podepisuju. Poměrně trefně zde obsah popsal uživatel Eigis, takže se rozepisovat o obsahu nebudu....ale o plném počtu hvězdiček netřeba diskutovat!!! U tohoto autora ostatně jako vždycky.

avalonek
avalonek
27.03.2016 5 z 5

Povídky mě velice potěšily.Narazila jsem tam jak na staré přátele,tak na nové postavy.A už zase vím,co si dál vezmu do ruky a přečtu..Nejvíc mě samozřejmně nadchlo takové rozloučení s Roganem a Gorjou,pak se předvedla Mirena a její proříznutá pusa.Nadchly mě a hodně zlákaly povídky o Iljovi Muromci a asi si přečtu i Bivoje.Ale jestli se dostanu k Bathorymu,to ještě zatím nevím.Ale moc jsem si tuto knihu užila.

Fuksinka
Fuksinka
29.07.2015 5 z 5

Kámen a krev pro mě znamená příjemné setkání se starými známými a neméně příjemné setkání s těmi několika novými. Myslím, že Červenákem nepolíbený čtenář by si tady mohl vybrat, co nejvíc mu sedne a kterou sérii zkusit.

Všechny povídky se povedly. Některé o malinko míň, ale to bude spíš mou nechutí k tomuto krátkému literárnímu útvaru.

Ve vládci stříbrného šípu se dozvíme, co bylo v Bivojovské sérii jen naznačeno. Dozvíme se, kde vzal Bivoj svoji pověst a co se stalo s jeho otcem. A že je to skvělá akce.

Že detektivka Ďurovi sedí, už se ví dlouho. V Kapce krve exceluje Mirena, která se snaží přijít na kloub záhadě ze zlatých dolů. Je u toho stejně držkatá, jak jsme zvyklí. V povídce Kámen a krev zase vyšetřuje Slavníkovec Slavoboj podivnou vraždu vysokého úředníka.

Věrozvěstové jsou pro mě nejlepší povídkou celé sbírky. Rogan a Gorja sice zestárli. Ve světě křesťanství už pro ně není místo a skoro nikdo už o ně nestojí. Stejně ale neztratili nic ze svého smyslu pro humor, i když je zákonitě víc ironický. Povídka je trochu smutná a nostalgická, ale také vtipná a napínavá. Má úžasnou atmosféru. Konec je v pravdě epický a mě nenapadá jakýkoliv jiný, který by mohl být lepší. TOHLE vážně nikdo nečekal.

Ze dvou Iljových povídek je asi atraktivnější Doupě řvoucí smrti, mě ale o hodně víc pobavila povídka Černé srdce - variace na Mrazíka. Už jenom Nastěnka v úvodu, která se nezdráhá skočit do sena je znamení, že tohle nebude jenom tak.

No už se jenom zbývá seznámit se Strážcem hvozdu. Je to sličný mladík s vytříbenými stravovacími návyky.

Jako malinu na závěr si v Pekelnících trochu zarubeme s Báthorym, Voroninem a vodníkem

Super sbírka. Nezbývá než doporučit.

iva23
iva23
17.03.2015

Tak tahle knížka je úplně mimo můj vkus. Dostala jsem ji, tak jsem to zkusila, ale vůbec mě to nebaví - nedočteno.

pavel6746
pavel6746
14.11.2014 5 z 5

Eigis to zhrnul skvele ;) Uplne suhlasim.

Eigis
Eigis
01.07.2014 5 z 5

Juraj Červenák je autor, který se může pochlubit celkem slušnou bibliografií, takže nikoho nepřekvapí, že se mu nahromadilo několik povídek a nápadů, které dal dohromady v této sbírce. Tento nápad velice oceňuji, protože schánění jednotlivých povídek rozesetých po jedné, po různých sbírkách či časopisech je vcelku problém. Navíc Červenák je jeden z mála autorů, který se psaním živí, což je nepochybně odvaha, protože na psaní fantasy se zrovna nezbohatne, takže jeho motivy pro vydání této knihy chápu dvojnásob.

Co se týká sbírky samotné, jsou v ní výborné, ale i průměrné povídky, naštěstí žádná vyloženě špatná.

Vládce stříbrného šípu je příběh psaný přesně v tom stylu, díky kterému mám tohoto autora tak rád. 5.

Kapka krve nabízí velice kvalitní příběh s vědmou Mirenou. Podobně jako u titulní povídky, je i zde velmi zdařilý detektivní příběh s krvavým zakončením. 5.

Věrozvěsty, které autor vyzdvihuje nejvíc z celé knihy, já naopak považuji za jednu z nejslabších věcí. Aby se Rogan s Gorjou mohli setkat s Cyrilem a Metodějem museli zestárnout, což se nutně muselo projevit i na jejich osobnostech. Mě se tato změna ovšem vůbec nelíbí, navíc prezentovaná na pozadí konce slovanských bohů působí až depresivně. 3,5

Strážce hvozdu by nebyl špatný, kdyby hlavní bitvu nevyřešil autor příchodem jedné silné postavy. 4

Černé srdce nebylo až zas tak špatné, ale na pozdější Bohatýrskou trilogii nemá ani omylem. 4

Doupě řvoucí smrti je asi nejlepší povídka s Iljou, který v ní čelí dvojici vynikajících záporáků. 5

Kámen a krev je špička podobně jako Kapka krve a já jsem jenom rád, že se autor zaměřil na psaní celých historických detektivních románů, protože s ohledem na tyto dvě povídky na ně má nesporný talent. 5

Pekelníci neměli chybu, krátká, úderná a svým způsobem humorná povídka mě opravdu potěšila. Souboj vodníka z ohnivým džinem byl prostě geniální. 5

Claricia
Claricia
02.04.2014 5 z 5

Juraj Červenák patří už nějakou dobu mezi mé oblíbence a tahle sbírka povídek rozhodně nezklamala. Těším se teď na novou historickou detektivku - jen se k ní dostat... :)