Kam na to chodím

Kam na to chodím https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179411/kam-na-to-chodim-179411.jpg 5 47 11

Kam na to chodíte? Tuhle otázku slyšel Vlasta Redl, jeden z nejosobitějších muzikantů současnosti, od svých příznivců i kolegů muzikantů nesčetněkrát. Nyní hledá odpověď v beletristicky laděné knize, která nese podtitul „texty a jejich příběhy“. Na pomoc si vzal třiadvacet svých písniček a nad jejich texty vypráví o sobě, lidech kolem sebe a o zdánlivě všedních životních situacích, ze kterých se zrodily velké věci. Vlasta Redl si právem vysloužil přízvisko „Mozart z Moravy“. Jeho písně, z nichž mnohé doslova zlidověly, jsou neobyčejné. A neobyčejné je i svědectví o tom, jak vznikly.... celý text

Přidat komentář

mfajmanova
28.08.2023 4 z 5

Občas jsem Vlastovi úplně nerozuměla, ale knížka mě potěšila, zůstává v mé knihovně a určitě se k ní zase někdy vrátím. Některé myšlenky bych si s chutí i podrthla zvýrazňovačem.

Tatrman
08.06.2023 5 z 5

Tato kniha je svérázná, jako je svérázný její autor. Ale buďme rádi, že máme takové originální umělce! Díky této knížce získavají Redlovy písně další přidanou hodnotu.


callowsick
16.10.2019 5 z 5

Vlasta je úžasný vypravěč

honajz
27.12.2017 4 z 5

Docela zajímavé povídání o tom, jak vznikly Vlastovy nejznámější písně, co stálo v pozadí, jaký příběh. Většinou jsou samotné příběhy poutavé i takhle samy o sobě, u některých mých vskutku oblíbených mne překvapilo, jaké životní osudy se do nich vtělily. Sem tam mi ale přišlo, že některé příběhy jsou psány tak nějak nuceně, jako by se Vlastovi nechtělo nebo šlo jen o větší počet stránek. Celkově však hodně příjemné čtení, jež vytváří pohodovou nostalgicko-vzpomínkovou náladu, a které dokonce občas nabízí i určité podněty k zamyšlení.

filispin
13.06.2017 4 z 5

My muzikanti to máme se slečnou Můzou někdy hodně těžký. A i když jsme každý trochu z jiné flákoty, některé věci máme společné. Proto se mi vyprávění pana Redla o tom, kam na to chodí, velice líbilo a bylo mi sympatické. Když je někdo básníkem, obyčejné věci a zážitky dokáže ve svém díle vylíčit tak, že bez malého popostrčení kolikrát nemáte šanci dovtípit se, co je v těch verších skryto. Když to máte ale přímo černé na bílém a šťouchá vás přímo sám autor, nestačíte zírat, kolik života je v těch obyčejných, zvukomalebně poskládaných slovech. A přesně tohle Vlasta Redl umí.

vajglik
11.01.2016 5 z 5

Pro mne, jako klasického redlofila, bylo objevení této knížky krásným překvapením. Díky ní jsem mohl nahlédnout do hlavy autora neskutečných hitů a zjistit, kde bral inspiraci k tak krásným textům.

bejan
26.12.2015 5 z 5

Knížka je to vtipná, stručná, otevřená, místy přemýšlivá až moudrá, vzpomínavá, ale neubrečená a originální stejně jako Vlasta sám i jeho texty. Kdo někdy poslouchal AG Fleky s Vlastu, Vlastu, Vlastu s Juru, Vlastu s KDJ, musí mít!

ivanaga
18.05.2015 3 z 5

Milá knížka, která se čte jedním dechem, ve stejném ladění jako autorovy písničky. Užije si zvláště ten, kdo vyrůstal ve stejné době a zažíval cosi podobného. Jeden z mála autorů textů a písní, kdo jde na podstatu a zůstává ryzí a svůj.

Sarrik75
11.10.2014 5 z 5

Příjemné čtení! Vlasta je nejen geniální muzikant, ale překvapil mě i jako autor knížky. Není to jen vtipné čtení, ale i části prozrazující střípky z jeho soukromí a leckdy i přemýšlivé pasáže. A že se někdy i přichválí? No a proč ne, je to jeho knížka! PS: A já mu to stejně věřím! ;-)

tanuki
14.04.2014 4 z 5

...v knize se najdou i písně, ke kterým se vlastně žádný příběh nedozvíte a daná kapitola je spíš o Redlovi než o konkrétní písni...i literárně by občas bylo co vylepšovat...ale jako vhled do života bohémského muzikanta je kniha výborná...:-)...někdy si Redl neodpustí (ne)nápadně zdůraznit svůj přínos pro nějakou skladbu či album (AG Flek + Hradišťan, kde dle svých slov nahrál 90% desky sám...což působí trochu nadneseně)...občas zde zableskne potlačovaná muzikantská ješitnost...pýcha...zlehčované vědomí vlastní důležitosti...:-)...ale Redl si to může dovolit...nikdo podobný a originální na naší scéně nepůsobí...

MagdaS
04.01.2014 5 z 5

Skvělá kniha plná jak zábavných příběhů, kterak vznikaly některé písně, tak i úvah k zamyšlení. Jsem ráda, že se Vlasta Redl odhodlal ji vydat, některé příběhy písním sednou jako poklice na hrnec :). V mých očích je Vlasta Redl nejenom Muzikant s velkým M, ale i dobrý spisovatel. Děkuji za možnost nahlédnout do "zákulisí", jak může píseň vzniknout. Všem obdivovatelům Vlasty Redla mohu jen doporučit.

Autorovy další knížky

Vlasta Redl
česká, 1959
2011  87%My tři a já
2013  91%Kam na to chodím
1995  93%Sbohem galánečko a dalších 51 písní

Kniha Kam na to chodím je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených5x
Knihotéce15x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x