Kam běží modrá liška

Kam běží modrá liška https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65088/bmid_kam-bezi-modra-liska-orN-65088.jpg 5 42 12

Pohádky a příběhy z Malé Strany. Kam běží modrá liška? - Na Kampu přece. Nové vydání legendární dětské knihy Andreje Gjuriče, která v jedinečném rytmu vypráví příběhy z Malé Strany, vychází více než po třiceti letech od prvního vydání. Gjurič v ní vytvořil vlastní mytologii, svět zabydlený bubáky, vodníky, ale i obyčejnými lidmi. Jedno z nejmagičtějších míst Prahy, tak ožívá v novodobých mýtech, které svou působivostí okouzlí nejen děti, ale i rodiče, kteří jim příběhy budou číst. 13-734-83... celý text

Přidat komentář

los
21.01.2023 5 z 5

úchvatná atmosféra magické Prahy, v níž se úplně přirozeně potkává a mísí pohádkový svět s reálným lidským (netypicky pro pohádku je vypravěč součástí příběhu, často dokonce i aktivně jednajícím) + nádherně poetický jazyk + bezbřehá fantazie + originální příběhy + napětí, tajemství i humor a nostalgie

některé pasáže budou možná pro předškoláka strašidelné (třeba ten pavouk-čas ve věži) a často je třeba menším dovysvětlovat, ale doporučuju přečíst vždy po jednom příběhu a pak si s děcky udělat výlet do Prahy a jít přesně podle vypravěčových instrukcí (na Kampu k domovnímu znamení s modrou liškou a k domu s válečky, k Čertovce, na Malý rynek, ulicemi, jimiž vypravěč chodí...), u nás doma to mělo velký úspěch

sám mám nejraději vodnický příběh s kaprem Kuldou a pražskými vodníky, kteří mají rozdělenou Vltavu podle rajónu a jejichž jména vždycky musejí začínat na písmeno V (čertovecký vodník se jmenuje Václav Vaněček, staroměstský Vavřinec Velebný, malostranský Valenta, novoměstský Věnceslav V. Vltavský, podskalský Vojtěch Volejník, branický Vilém Vrbovec, holešovický Vincek Vohnout, libeňský Vendelín Vlach, trojský Vít Vinárek)

sidonka
01.12.2022 5 z 5

Poslouchala jsem a moc jsem si to užila, krásné pohádkové příběhy, ideální pro tento čas


knihovniceS
20.02.2022 5 z 5

Kam běží modrá liška
Jé, to bylo milé čtení. Jako knihovnice si občas ráda přečtu i knihu pro děti, abych mohla radit a doporučovat. Tato kniha není jen pro děti, určitě si ji vychutnají i dospěláci, kteří mají rádi tajemno, kouzla, nadpřirozeno a zajímavosti. Vyprávění je skoro detektivní, kdy se pátrá například po kapříkovi, po tajemném okně nebo ztracených vodách. Dostáváme se mezi pražské vodníky, bubáky, ale i obyčejné lidi z Kampy a Malé Strany prostě do světa strašidel i lidí. Dnes je to za 5 hvězd a vřele doporučuji.

Africanus
05.01.2020 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších pohádkových knížek. Nádherné příběhy rozdělené do jednotlivých ročních období jsou napsané milým, hřejivým jazykem a úžasné, zasněné ilustrace Jana Černého dávají Modré lišce punc dokonalosti.

Cusbus
27.11.2018 5 z 5

Úžasná poetická kniha. Asi spíše pro starší děti a dospělé. Já jsem ji četl někdy v raném dospívání a byl jsem unešen. Přivedl mě k ní můj otec a teď ji čtu svým dětem, takže už je to vlastně rodinná tradice. Po přečtení se možná budete chtít projít večerní Kampou a jít se podívat na dům U modré lišky.

medvedice3
20.02.2018 5 z 5

Krásné příběhy z krásného kouta Prahy a krásnými ilustracemi.

Laviedete
09.12.2017 5 z 5

Jednoznačně nejoblíbenější knížka z dětství. Na Malé Straně jsem vyrostla a příběhy pro mě už tenkrát byly úplně reálné. Oranžové mluvící okno a část o Helence na rozkvetlém Petříně byly nejoblíbenější. V dospělosti jsme se s panem Gjuricem potkali a také mě inspiroval k jednomu hezkému projektu pro děti. Někoho knížka zaujme v dětství, někoho v dospělosti, ale rozhodně stojí za přečtení.

Riccia
09.01.2017 5 z 5

Tahle knížka mne oslovila v polici s knihami na prodej v naší městské knihovně podmanivými ilustracemi Jana Černého a místem dění - Malou Stranou. Tuhle část Prahy jsem za svých VŠ studií měla nejradši. I zaplatila jsem 6 Kč a odnesla si prakticky novou knížku domů. Říkala jsem si, že když nebude k ničemu, tak alespoň moc netratím. Omyl, přinesla jsem si kouzelné poetické vyprávění z doby, kdy si ještě lidé vyprávěli a kdy si pomáhali. Nejde o typické pohádky - čtyři příběhy jsou řazeny do jednotlivých období roku a zavádí nás mezi pražské vodníky, bubáky, ale i člověčí obyvatele Kampy a Malé Strany, kteří společně řeší trable a problémy obou stran - strašidel i lidí. To vše čtenář vstřebává všemi smysly, protože autor má úžasnou schopnost vykreslit místo děje od zvuků, barev až po vůně a nálady - a jeho slovní líčení ještě umocňují zmiňované ilustrace J. Černého. Ocenění podle mne zaslouží i neuvěřitelná fantazie autora, protože takovéhle zápletky i peripetie řešení by mne osobně v životě nenapadly. Mám pocit, že přestože tahle knížka kdysi získala cenu Literárního fondu za nejlepší knihu pro děti, je psaná i pro dospěláky - minimálně díky počtu malostranských hospod, které jsou v knize jmenovány. Každopádně jsem moc ráda, že jsem tuto knihu objevila a zmíněných šesti korun českých rozhodně nelituji.

saly1910
13.01.2016 5 z 5

K této pohádkové knížce jsem se dostal až v dospělosti a naprosto mě uchvátila. Děti ji možná tak neocení.

Jonny
23.12.2014 3 z 5

Pohádková knížka z pražského prostředí. Neurazí, neohromí.

reader.007
10.05.2014 5 z 5

První půlka knihy (příběh o tom, jak vypravěč a jeho přátelé vodníci pátrají po záhadně zmizelém kaprovi a příběh o bubákovi kterému se začal zajídat jeho ufňukaný způsob strašení) vyšla kdysi na LP deskách a v geniálním provedení takových mistrů jako byli pánové Hrušínský nejst., Kopecký, Brůžek, Nedbal, Moravec, Preiss a další, šlo opravdu o úžasný zážitek který, i když ne v psané podobě, vtiskl mé dětské dušičce hlubokou náklonnost k malebnému kouzlu staré Prahy. A i dnes si jej přehrávám s chutí, nasávám tu atmosféru a i kniha si časem našla místo v mé knihovně. Škoda jen, že mé děti tomu kouzlu zatím nepřišly na chuť, ale třeba se jednou dočkám :-)

zanvito
25.06.2013 5 z 5

Jednou jsem uspávala malou a chtěla jsme ji něco přečíst.. tahle knížka ji moc nebavila. Myslím si že je to spíš pro větší děti tak od 5-6 let :) 4leté dítko to neocenilo :)