Kam až mě nohy donesou

Kam až mě nohy donesou https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28951/bmid_kam-az-me-nohy-donesou-hL1-28951.jpg 4 127 41

Jeden z nejúžasnějších lidských osudů z období po druhé světové válce.Příběh německého válečného zajatce, odsouzeného na 25 roků otrocké práce na Sibiři. Kniha líčí jeho útěk z východního pekla až do Německa. Příběh válečného zajatce, důstojníka německých paradesantních jednotek, který byl nasazen k diverzní akci za Uralem, zraněn v boji a zajat ruskými kozáky. Po skončení války byl odsouzen k pětadvacetiletému trestu otrocké práce na Sibiři. Kniha líčí jeho útěk z tábora nucených prací a neuvěřitelná dobrodružství, která za dlouhého pochodu od Východního mysu do Německa zažil. S kulkou zaklíněnou ve spodině lebeční a téměř barvoslepý po otravě olovem v rudných dolech postupoval neúnavně krok za krokem, aby po anabázi trvající dlouhé tři roky konečně dosáhl bezpečí domova.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Alpress
Originální název:

So weit die Füße tragen , 1955


více info...

Přidat komentář

Matypagac
28.05.2023 4 z 5

Knížka pojednává o druhé světové válce, německý muž který byl odsouzen na 25 let neskutečné dřiny na Sibiři.
Útěk který byl velmi náročný, velké zdravotní problémy a nepříznivé počasí. Tři dlouhé roky únavné a náročné cesty, jak to dopadne?
Pro mě jako ,,modernějšíhočtenáře byla tato kniha velmi neobvyklá. Pojednávání o druhé světové válce je velmi emoční, zdrcující a zároveň velmi zajímavé. Kniha se mi moc dobře nečetla, ale nelituji že jsem jí přečetl, přinesla mi nové a zajímavé informace.

Rolada88
27.02.2023 3 z 5

Nemohl jsem se do knihy zacist furt jsem odkládal v necelé půlce jsem to vzdal
Nedočteno


Kimeček
31.01.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Neuvěřitelný příběh člověka, který dokáže absolvovat tak dalekou cestu a hlavně přežít.

bruntal
27.01.2022 5 z 5

Místy působí styl vyprávění těžkopádně, ale jako celek je příběh ohromující a i po odložení knihy ve mne stále silně rezonuje.

Zorka
09.03.2021 3 z 5

Musím se přiznat, že ač jsem byla na knihu natěšená, první polovina pro mě nebyla moc čtivá a kniha pro mě byla spíš zklamáním. Druhou polovinou si reputaci trochu napravila. Celkově za mě tak 3,5 hvězdičky.

kilometr
09.11.2020 4 z 5

...člověk,který žil léta v olovu a tři léta života strávil jako zvíře se zvířaty,se prostě nemohl vrátit takový jako předtím.70%.

Bulldog
23.10.2020 3 z 5

Protože mám ke všemu co se týká první a druhé světové války velkou úctu, tak tyhle knihy nedokážu posuzovat nějak kriticky a rýpat se v tom do hloubky i přesto, že to tak cítím.. a tak myslím, že postačí jen říct - podruhé už ji číst nebudu..

MaxK
14.10.2020

Bauer se svým románem uměl trefit do poptávky doby. V roce 1955 po prosbách západoněmeckého kancléře Adenauera propustil Sovětský svaz poslední skupinu německých válečných zajatců, mezi nimi i úspěšného stíhacího pilota Ericha Hartmanna. Ve stejném roce vyšla kniha Kam až mě nohy donesou, která se zabývá podmínkami vězňů v sovětských táborech a útěkem jednoho ze zajatců, údajně podle skutečných událostí. Autenticita Forellových/Rostových vzpomínek byla zpochybněna až mnohem později. Zbývá tak čistě beletristické dílo o člověku a jeho cíli, který se občas vytrácí, a o proměně jeho duše a zásad při cestě za cílem. Poslední úsek cesty mi ve srovnání s předcházejícím putováním připadal vylíčen příliš zkratkovitě.

Katka2382
14.05.2020 5 z 5

Úžasný příběh lidské houževnatosti,strhující a dechberoucí vyprávění německého zajatce na cestě za svobodou.Skvěle napsaná a čtivá kniha.

Evaho73
13.01.2020 4 z 5

Kam až mě nohy donesou je kniha napísaná podľa skutočného osudu človeka, ktorý bol veľmi strhujúci.
Pri čítaní podobných kníh si môžeme uvedomiť, aká silná dokáže byť ľudská vôľa, pokiaľ má motiváciu...
Človek vtedy dokáže prekonať sám seba, tak ako nemecký vojnový zajatec Clemens Forell, ktorý po trojročnom strastiplnom putovaní, došiel za svojím vytúženým cieľom - svojou rodinou.

Kniha má veľmi silnú tému, ale mne trochu prekážalo jej spracovanie, kde mi opisy pripadali také neosobné, a tým som sa ťažšie do príbehu začítavala.
Inak kniha stojí za prečítanie.

lukas2583
16.11.2019 5 z 5

Jedna z nejlepších a nejpoutavěji napsaných knih, které jsem četl.

RaDaR26
22.08.2019 4 z 5

Neuvěřitelný dramatický příběh v drsné zemi a době. Ten si zasluhuje pět hvězdiček, ale celkově jednu ubírám, protože v porovnání s jinými knihami ten samotný text není z mého pohledu tak čtivý a tak dobře napsaný.

hankapimi
03.08.2019 4 z 5

Viděla jsem i film, ale fakt jsem se musela s knihou poprat, abych ji dorazila do konce... Já tyhle válečné příběhy velmi prožívám a špatně "trávím"...

Nujeglo
13.07.2019 5 z 5

Kniha se mi moc líbila

Elapheg
26.02.2019 5 z 5

Byla to výborná kniha. Viděl jsem i film před knihou Bílé peklo, který je také výborný. Hlavní hrdina je Clemens Forell ( pseudonym ), který uteče z pracovního tábora na Sibiři a za tři roky se po velmi strastiplné pouti dostane až do Německa. Souhlasím zde s uživatelkou IvanaB, ze začátku jsem hlavního hrdinu měl problém litovat za to, jak s ním Rusové nakládali. Oni totiž Němci za války s ostatními zacházeli také nelidsky. Jinak jsem hlavnímu hrdinovi držel ve všem palce a doufal jsem, že se šťastně navrátí ke své rodině. Rovněž smékám před výkonem hlavního hrdiny, který se tři roky plahočil, než se dostal domů a co vše na své cestě musel prožít. Myslím, že po takové pouti člověk musí zůstat alespoň částečně nadosmrti poznamenaný. Jinak J.M.Bauer napsal pravdivý příběh poutavým způsobem, v knize nejsou sáhodlouhé popisy, či hluchá místa, neustále se něco děje a neustále je situace napjatá a mění se. Kniha se čte opravdu velmi dobře. Doporučuji přečíst. :-)

denisa0038
08.11.2018 5 z 5

Neskutecne,nemuzete se od tohoto pribehu odtrhnout

Crozz
08.11.2018 3 z 5

Zajímavý příběh, ale čekal sem to dle recenzí čtivější, což u mě moc neplatilo

WolfIssen
06.11.2018 4 z 5

Nutno podotknout, že kniha v sobě ukrývá více než film Bílé peklo z roku 2001, kterému byla předlohou. Taky některá jména, události, detaily a dějství jsou jiná. Oproti syrovému filmu je kniha ještě více emocionálnější a syrovější. Moc se mi líbilo, že ač bychom každý s kouskem romantické cestovatelské a dobrodružné duše nebo nátury chtěli takové dobrodružství zažít, Clemens Forell byl toto dobrodružství nucen zažít nedobrovolně, protože prostě musel. Za zmínku stojí i fakt, že hlavní hrdina se ve skutečnosti jmenoval Cornelius Rost a až do konce svého života (zemřel roku 1983) nezveřejňoval své jméno a žil ve strachu, že si pro něj KGB příjde, ikdyž v knize na rozdíl od filmu po něm velitel tábora nepátrá.

Bolomsson
12.10.2018 4 z 5

Filmové zpracování na mne zapůsobilo daleko více, ale rozhodně jsem se ani u knihy nenudil. Je to velice silné téma, ale vytěžit se z toho dalo na papíře asi přeci jen více. Dokonalá ukázka neskutečné lidské vůle, odhodlání, strachu a taky pořádné porce štěstí (bez té by to nešlo) při strastiplných toulkách nehostinnou Sibiří, na jejímž konci čeká našeho hlavního hrdinu Forella kýžená svoboda a úspěšný návrat do vlasti.

evask
20.06.2018 5 z 5

Dokázal to, neuvěřitelné.

Štítky knihy

Rusko zfilmováno útěk 40.-50. léta 20. století Sibiř zajatecký tábor váleční zajatci

Autorovy knížky

Josef Martin Bauer
německá, 1901 - 1970
2002  89%Kam až mě nohy donesou

Kniha Kam až mě nohy donesou je v

Právě čtených2x
Přečtených176x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených14x
Knihotéce112x
Chystám se číst150x
Chci si koupit24x
dalších seznamech3x